Помош за избор на лаптоп

H

^HITMAN^

Гостин
blagodaram na sovetot,inaku lap topov mi e poveke od dovolen mene,so ogled na toa za sto go koristam (za na msn i fb i za da napraam nekoja prezentacija vo power point ili dokument vo word,toa e se ),:wink:
Тогаш овој лаптоп ти е повеќе од доволен. За кулерот размисли сериозно, во АМЦ и со СЕТ имаш по цена од околу 700 денари со два вентилатори. Голема работа ќе ти заврши.

Z

zasetko*

Гостин
Site sto sakaat lap top da kupat prvo i osnovno treba pred se da gledaat da ima:
- mnogu dobar procesor core2duo vo najmala raka centrino2 pozelno dokolku mozat da si dozvolat
- minimum 2GB ram memorija, se razbira 4GB bi preporacal koi nema da gi iskoristis ama neka gi ima :)
- grafickata ne e tolku bitna samo da bide so podobar odnosno ponov cipset.dali e so seruvana memorija ili so posvetena memorija toa veke e ako sakas i nekoja igra da izigras site znaeme deka lap top ne e za igranje igri,no se razbira ne steti ako ima i posebna graficka koja sto i mnogu poveke pari kosta.
- Monitorot isto taka golemina, response time, contrast mnogu bitno za nekoe filmce da se gleda pod agol.
- Drugoto se razbira treba i malce na izgled kejf da ti pravi ako veke sedis pred nego po cel den ne e kako desktop pc vo nekoj kjos da ti sedi i da ne se gleda ova e cel den pred tebe isto taka treba i tastaurata da bide dosta kvalitetna i tivka, toa samo koa ke go dopres ke znaes site proizvoditeli imaat razlicni tastaturi so razlicen kvalitet.
- i se razbira soodveten OS preporaka Win7 Ultimate 64 Bit

Se nadevam deka ke mu pomognam na nekoj sto saka da kupi lap top do 40k otprilika

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Site sto sakaat lap top da kupat prvo i osnovno treba pred se da gledaat da ima:
- mnogu dobar procesor core2duo vo najmala raka centrino2 pozelno dokolku mozat da si dozvolat
- minimum 2GB ram memorija, se razbira 4GB bi preporacal koi nema da gi iskoristis ama neka gi ima :)
- grafickata ne e tolku bitna samo da bide so podobar odnosno ponov cipset.dali e so seruvana memorija ili so posvetena memorija toa veke e ako sakas i nekoja igra da izigras site znaeme deka lap top ne e za igranje igri,no se razbira ne steti ako ima i posebna graficka koja sto i mnogu poveke pari kosta.
- Monitorot isto taka golemina, response time, contrast mnogu bitno za nekoe filmce da se gleda pod agol.
- Drugoto se razbira treba i malce na izgled kejf da ti pravi ako veke sedis pred nego po cel den ne e kako desktop pc vo nekoj kjos da ti sedi i da ne se gleda ova e cel den pred tebe isto taka treba i tastaurata da bide dosta kvalitetna i tivka, toa samo koa ke go dopres ke znaes site proizvoditeli imaat razlicni tastaturi so razlicen kvalitet.

Se nadevam deka ke mu pomognam na nekoj sto saka da kupi lap top do 40k otprilika
Освен Интел други процесори нема така? Прочакај троа повеќе кога веќе си седнал да се расправаш со оваа тематика AMD Turion се исто така добри како Intel. Со таа разлика шо се речиси упола поефтини.

Графичката е најбитен елемент кај лап-топ. СЕ буквално СЕ можеш да промениш, да надоградиш рам, хард, процесор (ако си паметен и купиш AMD сите се на ист сокет, меморијата е на процесор, па можеш да променуваш од соло во дуал кор без проблеми!!!, напрај го то со Интел да те видам) само таа и плочата се непроменливи. Со оглед декa Intel ги форсираат срањата GMA (Graphic Media Accelerator) и 90% од лап-топите се со таа графичка, не ни можиш да претпоставиш која е разликата помеѓу GMA и ATI чип, иако станува збор за мобилно јадро.

И се разбира, треба да си ненормален да платиш 10.000 денари на Microsoft за Windows. Ќе си ставам Linux и не давам толку пари за лиценциран Windows.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130

- Centrino 2 не е процесор туку платформа. А и АМД сега имаат убави процесори за лаптопи.
- Ако препорачуваш Win7 Ultimate 64bit, ондак 4 гига рам е стандард, 2 гига е малку за денешни услови.
- Тука делумно се сложувам со тебе. Да, лаптопот не е за игри, ама убаво е да се има саглам АТИ/Нвидија графичка заради акцелерација на флеш и HD филмови.
- Мониторот не игра којзнае каква улога. Се работи за лаптоп друже, 90% од времето тој монитор ке работи со намалена светлина и контраст ради батеријата.
- За естетиката се сложувам, треба да биде убав, ама па и не треба да има висока цена САМО затоа што е убав.
- Тастатурата на секој лаптоп во светов е тиња, од проста причина што е лаптоп тастатура, фалат дугмиња, има по 2-3 команди на едно дугме, копчињата се мали итн......Јас на пример со еден прст стискам 2 дугмиња на лаптоп, многу незгодно за пишување.
- Windows 7 64bit, многу јасно, тука нема грешка.

И се разбира, треба да си ненормален да платиш 10.000 денари на Microsoft за Windows. Ќе си ставам Linux и не давам толку пари за лиценциран Windows.
А кога ние Македончињата сме платиле за софтвер?

Z

zasetko*

Гостин
Освен Интел други процесори нема така? Прочакај троа повеќе кога веќе си седнал да се расправаш со оваа тематика AMD Turion се исто така добри како Intel. Со таа разлика шо се речиси упола поефтини.

Графичката е најбитен елемент кај лап-топ. СЕ буквално СЕ можеш да промениш, да надоградиш рам, хард, процесор (ако си паметен и купиш AMD сите се на ист сокет, меморијата е на процесор, па можеш да променуваш од соло во дуал кор без проблеми!!!, напрај го то со Интел да те видам) само таа и плочата се непроменливи. Со оглед декa Intel ги форсираат срањата GMA (Graphic Media Accelerator) и 90% од лап-топите се со таа графичка, не ни можиш да претпоставиш која е разликата помеѓу GMA и ATI чип, иако станува збор за мобилно јадро.

Ne se raspravam se obiduvam da pomognam na nekoj sto saka da kupi lap top imam golemo iskustvo so intel zatoa pisuvam za nego.
Ako imas iskustvo so AMD pisi za nekoj sto neznae da si odbere dali saka Intel ili Amd sepak toa do nego e, tvoe e da pises sto znaes ova e forum, ne e e debata ne se raspravame :)
Inace lap top e seuste sci-fi za nas makedoncinjata koj se osudil na PRV SVOJ PC odnosno LAPTOP sto edvaj sobral pari ili kredit zemal od banka ili od nekoj lihvar za da go kupi pa da zeme i da menjava ramovi, procesori, graficki itn. uste pomalce da go otvori da vidi sto e kako e vnatre se od toj pusti strav da ne zaebe nesto pa da nema garancija posle.
Isto taka kupi laptop so amd i doplati uste iljadarce ili edna bogorodica za kuler pod nego zosto ne daj boze vo skut ili vo krevet da go stavis.Site sto gi znam sto imaat AMD procesor isto si kupile i kulerce za odozdola. Jas imam laptop so dualcore procesor i so geforce graficka go nemam toj problem koa se guskam so nego.
Se obiduvam da pomognam na nekoj sto neznae, a ne da se prepucavam koj e podobar amd ili intel.BTW temata e POMOS ZA IZBOR NA LAPTOP

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ne se raspravam se obiduvam da pomognam na nekoj sto saka da kupi lap top imam golemo iskustvo so intel zatoa pisuvam za nego.
Ako imas iskustvo so AMD pisi za nekoj sto neznae da si odbere dali saka Intel ili Amd sepak toa do nego e, tvoe e da pises sto znaes ova e forum, ne e e debata ne se raspravame :)
Inace lap top e seuste sci-fi za nas makedoncinjata koj se osudil na PRV SVOJ PC odnosno LAPTOP sto edvaj sobral pari ili kredit zemal od banka ili od nekoj lihvar za da go kupi pa da zeme i da menjava ramovi, procesori, graficki itn. uste pomalce da go otvori da vidi sto e kako e vnatre se od toj pusti strav da ne zaebe nesto pa da nema garancija posle.
Isto taka kupi laptop so amd i doplati uste iljadarce ili edna bogorodica za kuler pod nego zosto ne daj boze vo skut ili vo krevet da go stavis.Site sto gi znam sto imaat AMD procesor isto si kupile i kulerce za odozdola. Jas imam laptop so dualcore procesor i so geforce graficka go nemam toj problem koa se guskam so nego.
Se obiduvam da pomognam na nekoj sto neznae, a ne da se prepucavam koj e podobar amd ili intel.BTW temata e POMOS ZA IZBOR NA LAPTOP
Јас имам 2 лаптопи на AMD процесор Dell inspirion 1501 и Compaq V2000... и еден Аcer Aspire на интел. Па можам да кажам дека интелскиот е срање. И двата AMD имаат ATI графичка, додека Intelot доаѓа со Intel GMA. Процесорите се мање више... битниот момент е графичката (која во 90% од интел конфигурациите е GMA и е катастрофа), недај боже да ти притекне игри да играш на Acer-oт. Освен Mame32 тешко дека нешто друго ќе игра без кочење.

Кај тебе гледам дека графичката е Nvidia чип претпоставувам... патем, сакаш да се обложиме дека dualcore загрева повеќе од turion :wink:? Имаат мака тие процесори, додека Core2duo или centrino 2 duo веќе се поладни.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
По двата постови на zasetko* сватив колку некои луге не разбират од лаптопи ...

За прво ... Во однос на разликата мегу амд и интел ... Турион на 65 нанометерска технологиа со алуминиумски кулери работи на иста температура како Dual Core(65nm) со бакарен или Core 2 duo(45nm) со алуминиумски ...

Да бидиме сериозни до сега немам видено мобилно амд шо греј поке од интел од истата генерациа само шо на интелите имам запримеено дека кулерите се бакарни а на амд се клава алуминиум скоро секогаш ... Сметано дека разликата мегу бакар и алуминиум кај лаптопски кулер можи да е разлика од 5 до 7 степени ... АМД алуминиум , Интел бакар се вие мислете .

Во однос на gameing и mobile workstation лаптопи ... Јас лично имам MSI GX од предходната генерациа со 65 nm АМД процесор ... Работи на нормални температури за десктоп (35 - 40 сметано дека се на иста кулерска цевка графичката и процесорот и графичката е одговорна за 5 степени плус температура на процесорот ) , греј на игри , али секој комп греј на игри . Ама ко ке се земи во предвид дека игра Крајсис со здрави 25 фрејма мин на High ,задоволен сум .
Плус оверклокува прекрасно без голема разлика во температури ( шо е чудно за лаптоп ) .
Значи има гејминг лапој шо работат многу добро ... Сега последно си играв со едно фуџицу со интелски процесор и нвидиа 240м ... и исто се понашаше одлично .
А ако почнам за Workstation моделите ... таму веке станва страшно ... имав порано на една недела еден 18“ HP mobile workstation . То чудо работеше многу поарно од било кое PC на кое шо сум работел ... ATI Fire GL графика итн итн итн ... Дизајниран за работење 3д , Кад -Кам ... Бев воодшевен ... никогаш немав замислено дека лаптоп можи да работи така .

Е сега ко сме веке кај цената ... ЈАс мојот ко го зедов го начекав за 28 - 29 000 ( на едно место беше толку , кај другите продавачи беше 43 000 ) ... Ко го зедов си беше зверка ... од тогаш наваму има нова GX сериа на MSi а и многу процесори и графички нови излегоја .
И сега се наоѓа солидна конфигурациа за до 30 000 ... То фуџицуто шо го спомнав е 33000 ... значи не е скапо ... трикот е да начекаш .
Зато постојат форумите и лугето шо разбират .. за да прашаш и да ти кажат шо е најисплатливо и убо во моментот .

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Имам лаптоп core2duo T6600 и nvidia geforce g105m. Температурата на графичката при нормално користење се движи околу 50 степени. Дали е ова нормално?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имам лаптоп core2duo T6600 и nvidia geforce g105m. Температурата на графичката при нормално користење се движи околу 50 степени. Дали е ова нормално?
Што ти е нормално користење? Интернет? Word?

Нема од што да се плашиш, иако треба да е накај 40-45 степени (не знам што лаптоп имаш). Подзачисти си го малце кај кулерите.

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Што ти е нормално користење? Интернет? Word?

Нема од што да се плашиш, иако треба да е накај 40-45 степени (не знам што лаптоп имаш). Подзачисти си го малце кај кулерите.
Лаптоп HP Pavilion dv4t 14-инчи ретки се овие кога бев во Америка го земав. А за нормално користење ми е интернет, скајп, media player, word...а како да го зачистам? Има некое специјално средство?

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Лаптоп HP Pavilion dv4t 14-инчи ретки се овие кога бев во Америка го земав. А за нормално користење ми е интернет, скајп, media player, word...а како да го зачистам? Има некое специјално средство?
Ја знам графичката и го знам проблемот ...
Нвидиа само на некои релисови на драјери имаат нешто како Power Play на ати .

АКо си на XP провери во самите драјвер сетинзи дали има некаква оптимизациа за LOw power , или еветуално за Battery Save .

ЗНАчи проблемот е што графичките на лаптоп треба да намалваат клокови кога не се користат . Некои драјвери на нвидиа пасоваат за Mobile графички ама ја немаат таја опциа .

Освен то .. .На девојка ми лапот има Geforce8200м и дури и со уклучени сетинзи за Low Power - Battery Save греј до 48 - 52 степени ....
Нвидиа мобилните чипој греат ... то е то.

Сепак провери дали евентуално имаш таков сетинг во драјверскиот панел ... Ако има и работи како што треба ке имаш графичка шо работи на 5до 10 степени пониско .

Член од
2 март 2006
Мислења
41
Поени од реакции
0
Ај помош и за мене. Барам лаптоп накај 28-29к негде. Најдов Toshiba па чекам коментар. Ако не кажете подобра варијатна за тие пари.
TOSHIBA Satelite L500-1GE

• 15.6'' WXGA HD TFT 16:9 (1366 x 768) LED
  • Intel Core Duo T4300 2.10 GHz (1 MB Cache, 800 MHz)
  • 4 GB DDR II 800MHz (2 x 2048)
  • 320 GB HDD 5400rpm SATA
  • Graphics Driver: Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD
  • Audio: HD Audio
  • LAN: 10/100 Mb/s LAN
  • WLAN: WLAN 802.11 b/g (54 Mb/s)
  • Card Reader: 5in1 Card reader, VGA
  • USB: USB 2.0 (3)
  • Webcamera: 0.3MP
  • Battery: Litium-ion
  • Accesories: -
  • Weight: 2,72 kg
  • Size: 383 x 259 x 35.5/39.3 mm
  • DVD+/-RW Dual Layer Slim
цена: 28.490 мкд

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Ај помош и за мене. Барам лаптоп накај 28-29к негде. Најдов Toshiba па чекам коментар. Ако не кажете подобра варијатна за тие пари.
TOSHIBA Satelite L500-1GE

• 15.6'' WXGA HD TFT 16:9 (1366 x 768) LED
  • Intel Core Duo T4300 2.10 GHz (1 MB Cache, 800 MHz)
  • 4 GB DDR II 800MHz (2 x 2048)
  • 320 GB HDD 5400rpm SATA
  • Graphics Driver: Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD
  • Audio: HD Audio
  • LAN: 10/100 Mb/s LAN
  • WLAN: WLAN 802.11 b/g (54 Mb/s)
  • Card Reader: 5in1 Card reader, VGA
  • USB: USB 2.0 (3)
  • Webcamera: 0.3MP
  • Battery: Litium-ion
  • Accesories: -
  • Weight: 2,72 kg
  • Size: 383 x 259 x 35.5/39.3 mm
  • DVD+/-RW Dual Layer Slim
цена: 28.490 мкд
Нај сериозно во последно време има ефтини лапој со дедикејтед графички . Така да ова ко ке се исклучи рамот ...ништо на него не вреди ...
Моја препорака ... ASUS K50AD , Hp-615 , Hp 4515 или 4715 , Исто така вреди да се спомни Fujitsu 3560 .
Пошто на тие модели добиваш многу преформанси за мала цена .

Kajgana Shop

На врв Bottom