Живеење заедно без брак

Член од
14 јули 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
50
..Ја сметам дека би било многу подобро а и поубаво кога пред брак се има заеднички живот,покрај тоа што ќе научиш многу повеќе работи за него така и тој за тебе, едноставно ќе се увиди дали е баш тој/ таа за тебе. Но ми имаат речено дека доколку многу години одат заедно за пред брак, дека постепено стануваат досадни , и поради тоа најчесто се случуваат разводите? Ова е многу неубоо

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Pa jas smetam deka i ne e tolku losa idejata da se pozivee nekoj period zaedno pred da se stapi vo brak,zosto da ne?Edna sansa za da se zapoznaat partnerite podobro,da se naviknat na site dobri i losi osobini koga go delat zaednicki prostorot za ziveenje 24 casa.Vo mojot slucaj nie so soprugot moravme da ziveeme i pred brak zaedno bidejki toj i jas bevme od razlicni gradovi ,pa za da ja odrzime vrskata toj bese non stop kaj mene.Jas nemav problem okolu ova so moite roditeli ,no od strana na majka mu imavme negoduvanje.Se nekako ne bese vreme za toa od nejzina strana no nie pak si teravme po nase.Samo sto kaj nas e zalosno sto mladite ili nemaat uslovi za toa da go ostvarat ili pak ke ima negoduvanja od strana na roditeli i ostala familija so se komsiluk uz toa.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Па препорачливо е, т.е. не би било лоша идеја да се има заеднички живот пред брак, иако тоа не ветува дека бракот ќе трае доживотно или па ќе биде помалку исполнет со проблеми, караници и закачки.
Добро би било однапред да се види како би функционирал еден пар во брачна заедница, ако се појават работи, навики кои би му сметале на партнерот да се проба да се отстранат или па да се најде некој заеднички јазик за тоа, но како што реков, ништо не е гарант за долг и среќен брак.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Бракот е само правна обврска која претставува озаконување на нечија заедница. Нешто како регистрација на фирма. Барем така е во последно време.
Не би се одлучил на таков живеење. Би сакал еден тест период пред бракот, но сепак би сакал да стапам и во брак. Сепак, еден ден сакам да создадам семејство и тоа да биде законски и во склоп на една заедница.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Венчање во црква=само непотребно фрлање пари за да се официјализира љубовта пред сите роднини и пријатели. Господ и без тоа ни ја одобрил врската ( ЧД ). Подобро парите би ги потрошила на патување со партнерот на некое егзотично место или ќе штедиме за да изградиме куќа... пошто со моите аспирации за милијарда животни-стан не доаѓа в предвид.:pipi:
Здравје, кога ќе сакаме да го прошириме семејтвото, тогаш ќе мавнеме по еден потпис, ал без некои фешти. Ние решивме да се венчаме, одиме до матично и толку. Фала, пријатно.:pipi:

Член од
9 август 2009
Мислења
104
Поени од реакции
115
Mnogu sarena tema:)
Koga ke si gi spakuvas kufercinjata od kaj mama so cel da pocnes nov zivot so partnerot so koj ste odlucile deka sakate sekoja vecer da zaspivate zaedno i sekoe utro da se budite zaedno zatoa sto se sakate, toa e ok...ma ne, toa e super....no, ako toa od start go napravite "za da probate kako ke bide" ili si postavite nekakva glupava vremenska ramka od na pr. 6 meseci, pa "ako izdrzime posle ke se potpiseme", turi mu pepel na seto toa, ic ne se pakuvaj. Ne sakam da kazam deka treba da se strcame prvo vo maticno za da se vselime zaedno, ne, ama koga nekoj trga so ideja "da probame" znaci deka dlaboko vo sebe pretpostavuva deka ima dobri sansi deka "toa nema da uspee".

Член од
21 август 2010
Мислења
209
Поени од реакции
7
Многу е глупаво само да се каже да или не. Мислам дека тоа многу зависи од ситуацијата. Сигурно ако имам врска и планираме да стапиме во брак нема да му речам еј ај да почекаме неколку месеци, година да видиме дали можеме да живееме заедно па после ќе се земеме. Таа проба не ни дава никаква сигурност па бракот може да пукне и откако ќе заврши пробата и откако ќе бидеме во брак. Да, јас живеам со дечко ми но не за проба туку зашто околностите беа такви и ние го одбравме тоа за да бидеме заедно. И да, супер е, но еве и после 3 години се случува да откријам некоја "нова" негова карактеристика, постапка која не би ја очекувала од него итн. Па секако со годините луѓето се менуваат, и можеме да се изненадиме од некого и после 20години заеднички живот.

П

Пепси_

Гостин
Имам тетка од Словенија е која не е мажена на документ, туку онака си имаат дадено збор или што знам и живеат заедно со нејзиниот "Mаж".Имаат 2 деца и си живеат најнормално како и секој брачен пар само што не се земени "официјално".И вели дека тоа не и претставува некој проблем и вака и било добро.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Бракот во основа е срање работа.
Најдобро е да живееш како аскет.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Венчање во црква=само непотребно фрлање пари за да се официјализира љубовта пред сите роднини и пријатели. Господ и без тоа ни ја одобрил врската ( ЧД ). Подобро парите би ги потрошила на патување со партнерот на некое егзотично место или ќе штедиме за да изградиме куќа... пошто со моите аспирации за милијарда животни-стан не доаѓа в предвид.:pipi:
Здравје, кога ќе сакаме да го прошириме семејтвото, тогаш ќе мавнеме по еден потпис, ал без некои фешти. Ние решивме да се венчаме, одиме до матично и толку. Фала, пријатно.:pipi:
Венчање во црква не кошта, освен што треба на попот да му платиш. Кошта фештата што ја правиме по ресторани.
Еден мој другар навлезен во 30 ти години живеел со девојка му во стан и ми вика нема никаква разлика дали си венчан на лист или не, исто ти е штом си под ист покрив. Јас не се согласувам целосно со ова, ама се зависи колку ти значат формалностите и свеченоста. Јас на пример задолжително сакам венчавање во црква. Без тоа, ми нема смисла. Ама тоа си е моја работа и мое размилсување. На кој како му е мило така нека си живее, негово право си е.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Боље е да се проба и види како е , ако иде- ОК и може да се размислува веќе и за тнр„нормален брак„ со потпис , венчање , ритуали, свадба. :toe:

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Проблемот кај нас се старците издрдавени. “Ееееј ќерка ке дам да живее кај некој си тамо? Да ми ја ебе секој ден он.“ и он нема да ја пушти да живее заедно ако не се у брак, ако не дојдеш од него да ја бараш по адет, да му бакнеш рака на Аџи Трајко.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Проблемот кај нас се старците издрдавени. “Ееееј ќерка ке дам да живее кај некој си тамо? Да ми ја ебе секој ден он.“ и он нема да ја пушти да живее заедно ако не се у брак, ако не дојдеш од него да ја бараш по адет, да му бакнеш рака на Аџи Трајко.
хахаха- :smir:
а зарем таа ќерка не живее секој ден (по цел ден) со некојси -а само на спиење си оди дома ? како тогаш тие родители „врската„ меѓу двајца ја гледаат?-стварно не разбирливо - или ги мажат и женат со стројници (по слики) ?
Како и да е ,сепак секој еден од нас живее пробно - иако сите не се под ист кров , значи само на спиење си одите по дома иако цело време сте заедно- Ако не ви штима- се разијдувате- а ако е се супер -кроите планови за иднина.Зарем тоа не е исто???:toe:

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
Живеењето заедно е еден вид на тест дали може да се издржи повеќе од еден месец со личноста која сме ја таксале за брак под ист покрив. Доколку се јават разни сметњи, боље да се спречи пред да се официјализира.

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Живеењето заедно е еден вид на тест дали може да се издржи повеќе од еден месец со личноста која сме ја таксале за брак под ист покрив. Доколку се јават разни сметњи, боље да се спречи пред да се официјализира.

Добро бе вие жените имате озбилен проблем тестови и експерименти на глувци се праат, а не на луѓе.
Ќе бидеш со еден ке живееш 2-3 месеци еј не ја бидува работава, ќе дојде друг пак ќе проживееш 2-3 месеци заедно, ма јок и со овој не бидува, па трет, па четврт се дур не дојде правиот а? Не се премногу ЦИМЕРИ?
Животот во брачна заедница подразбира големо пожртвување и отстапки кои се учат, се е во тоа колку сте спремни да го прифатите другиот и секојдневно да правите компромиси. Неверојатно но вистинито е како луѓето се менуваат во моментот кога ќе знаат дека некој потполно им припаѓа. Жените губат интерес за повторно заведување, а мажите за освојување.
Навистина се прашувам дали постојат луѓе кои сфаќаат дека односот на двајца луѓе без разлика дали се (дечко и девојка или сопруг и сопруга) мора секојдневно одново да се гради, да го разбираш молкот на другата половина, да имаш трпение за секое ново добро утро или добра ноќ.

Венчањето е скапо, а разводот уште повеќе...сакајте се без стресови и непотребно трошење пари...Ова некој нов тренд е? Амерички?
Нееее !!!!! Сеа е тренд “мамо и тато јас ќе живеам со дечко ми...после 2-3 месеци....мамо и тато ние ќе имаме бебе“...па да видиш како се праи свадба со брзина на светлината :)

Kajgana Shop

На врв Bottom