Гитара (почетник)

Член од
6 август 2010
Мислења
5
Поени од реакции
0
Ја веќе свирам 2 и нешто години и почнав со акустична широк врат и пластични жици (Yamaha C30M) Многу добро гитарче за почетник...Пред неколку месеци земав и електрична од артист (Behringer Iaxe 624 Centari USB Guitar) Земав USB гитара затоа што не свирам професионално....

Член од
7 август 2010
Мислења
50
Поени од реакции
6
Е, од јутјуб, пробав не ми станува јасно. Инаку тама учам песни, да. А понатака ке почнам и сола? А што ти мислиш и според тебе треба да учам таму? Каква техника на што мислиш?

Еми веќе 2-3 месеца, абе почетник сум. Тек енос совладав акордите да ги мењам без проблем. :) (зависи кој акорди, нели нормално не ги знам сите) :)[/QUOTE]

Xfire!

majstore :) isto i jas sum pocetnik kako tebe ucam od internet
nemoj od youtube nikako!!! razlicni lekcii od razlicni luge se ke pomesis ke ti bide mnogu mnogu potesko nemoj od youtube, toa koristi go samo za ucenje pesni
jas nauciv da sviram od vaa strana http://www.justinguitar.com/en/BC-000-BeginnersCourse.php

uci od tuka!!! nema da zazalis najdobar besplaten kurs po gitara na cel net e ova! probaj! :)

Г

Господ

Гостин
Знае некој са паре е асален кабел за у појачало у гитар хаус или до ре ми?

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Можеш да идеш и до сервисен центар за музика или нешто, тие можат да ти направат кабел со 2 моно банани. Мојот го платив околу 500 ден. ама ќе трае стварно долго :D

Г

Господ

Гостин
500че ми е тооп ценица али има ли во Скопјево такво место :? :D
И каде офкорс :)
10x за инфо :)

blade-

Научник
Член од
28 август 2009
Мислења
51
Поени од реакции
4
Дечки каква гитара да земам имам јас акустична веке 2 год . Но сакам да земам некоја Акустична Озвучена или Електрична што ми предлагате вие, во дилема сум бидејки и двета вида на гитари имат свои предности

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Земи си Neutrik банани,тие се малце поскапи али кој ги користи нема мака од нив.Кабел+Банани да ти излезе некаде околу 800 денари..

Член од
18 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
14
Дали знае некој каде во Скопје има нешто ко сервис за гитари... Сакам да ги спуштам жиците на гитарата мн се високо поставени. Бев во чаршија кај Гиевски али некако скап е шефот :D. Па да не знае некој кај има на друго место ?

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Дали знае некој каде во Скопје има нешто ко сервис за гитари... Сакам да ги спуштам жиците на гитарата мн се високо поставени. Бев во чаршија кај Гиевски али некако скап е шефот :D. Па да не знае некој кај има на друго место ?
Кај Гино, кај мкц му се наоѓа продавницата, таа јамаха шо пишуе. Ќе ти пратам по ПП број од него ако сакаш

Член од
18 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
14
Кај Гино, кај мкц му се наоѓа продавницата, таа јамаха шо пишуе. Ќе ти пратам по ПП број од него ако сакаш
Пиши го бројот , да го имам а и вака и така ќе поминам да видам ...

Член од
10 декември 2010
Мислења
72
Поени од реакции
4
Што ги подучува еден професионалец своите ученици на часовите по гитара?

Значи, почнав да свирам на гитара пред пола година, самостојно. Тоа што го знам сега за сега ми е главно од интернет, читајќи некои туториали итн. , имам стекнато брзина за промена од еден на друг акорд и единствено што правам со гитарата е да свирам песни по тие и тие акорди, додека со скали, со соло-а и такви ствари не сум почнал и не знам од кај да почнам. Ме интересира по кој редослед ги учат професориве децава за да станат добри гитаристи, на пр. прво скали ли, акорди ли ? Каков распоред имаат, каква програма ? Секое мислење е добредојдено, благодарам однапред ! :)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Ако не ти делиле наречниците и триста професионалци да те учат, џабе ти е.

Г

Господ

Гостин
Зависи што сакаш да научиш,што сакаш да свириш,колку си озбилен,дисциплина ова-она.
Кажи што поточно те интересира од солирање,пошто вака е широк поим,мислам на стил џез,блуз,рок,метал ова-она,сакаш побавни солажи,фразирање,22 ноти у секунда...

Како и да е според мене најдобар почеток за солирање ти е да си ја уозбилиш левата рака,да ја координираш,да ја засилиш.
Како шо ќе рече Gilbert левата рака е воланот а десната е гасот,ако не можеш да го контролираш воланот не пипај гас.

Финтата во брзото свирење не се наоѓа само во левата ни само во десната туку во нивна координација и економичност.
Под економичност, мислам да пружиш најмал напор за да постигнеш некоја ултра брзина.Мали движења во рацете,опуштеност,загревање обавезно и слично.
Најдобар начин да ја увежбаш раката е легато техниката,за ова ќе ти треба електрична(можеш и на акустика али искрено не е тоа тоа).
А најдобар легато тренинг ти пружа видеото на Rusty Cooley Shred Guitar Manifesto.
Е сега таму ќе најдеш shapes за 2 ноти од жица,3 ноти од жица и 4 ноти од жица,ти оди до 3 ноти од жица.
4 ноти од жица е веројатно најзаебаното нешто што ќе го сретнеш оти stretch-овите на прстите се прилично потешки(не се обидувај 4nps пентатоника,само Rusty може тоа)башка shape-от се поместува за степен и се менува на секоја жица.

За полесно да го визуелизираш вратот при солирање и да го гледаш ко целина низ која можеш да тарашкаш изгледај го,исто од Cooley Fretboard Autopsy.

Следно нешто што би требало да ти биде на репертоар е трзајот,поточно alternate picking и economy picking.(воглавно слично само што economy e smoother,ќе осетиш).
Добар професор по трзање е Paul Gilbert а можеш(уствари мораш)да го провериш и Guthrie Govan.
За напредно трзање провери го Art of Picking од Cooley.

Ако овие две техники им посветиш по минимум шест месеци активно,секојдневно вежбање тогаш си на добар пат.Под активно подразбирам дисциплинирано полезно потрошено време во вежбање(не свирење) а не дрнкање или безвезален шред,пошто веруј ми кога ќе набиеш брзина само ќе ти доаѓа да влезеш во некоја солажа при вежбање.

После тоа можеш да земеш и да ги комбинираш овие две техники и да вежбаш hybrid picking,провери го Petrucci,он има некои такви идеи.

Потоа можеш да си одбереш некоја егзотична техника како sweeping или tapping на која ќе можеш да и се посветиш.

Воглавно барем 4-5 години активно увежбај техника и можеш слободно да маршираш во полето на музикалноста.(пошто тогаш ќе моеш све да свириш).
Се разбира додека вежбаш соло не смееш ни под разно да затупиш ритам бидејќи џабе ќе ти е после.
Ова е мој распоред :)

Член од
10 декември 2010
Мислења
72
Поени од реакции
4
Фала Smexy_Bit многу за ова , пошто стварно бев изгубен, сега бар работиве ги гледам колку толку посветло и појасно,шо треба,што не, ина4е сега за сега се свирам, се ми се свири, немам посебно определено што, мозда рокот. поз :)

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Ако више си изгубен и не можеш сам, иди кај гитарист. Прво ќе ти објасни основна теорија. Ќе видиш што ти означува цел врат, точките на вратот, октава што е, кој акорд каде се наоѓа, хармонизација ќе те научи, како се образуваат акорди и друго. После тоа ќе те научи на пентатонската скала која е основата на другите скали и неговите форми. После тоа ќе научиш техника. Под кој агол перцето, техника на легато, техника на лизгање, алтернатив пикинг(најосновно), бендинг на жици, вибрато(мн важно), на крај тапинг и после свипинг(најтешка техника според многу гитаристи) и ефект на виолина(пожелно ако се заинтересираш кај неокласична музика) Ова све можеш да го поминеш за 1 месец, максимум 2. Вежбај по 3-4 саати на ден и веруј ми ќе станеш добар. У тој момент ќе можеш да свириш блуз, нешто што секој гитарист го поминал. После тоа више иде учење на молска скала, хармонски молски, модуси (тоа е више малу понатаму) Ќе научиш да комбинираш скали, кои се релативни меѓу себе и така натаму. Откако ќе научиш све ова(за 2 год) после ќе го примениш ова шо ти го напиша Smexy зошто тоа се више работи за многу понапредни гитаристи кои више имаат натпросечно знаење за гитара и сакаа да се многу да се подобрат у поглед на техника и да свират брзо.

Kajgana Shop

На врв Bottom