Гитара (почетник)

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Ah sorry, не знам ни кај видов електрична. Јамаха одма ме асоцираше на електрична :DD Ако треба нешто помош тука сме, па и ја сум до негде почетник со 1 год и 5 месеци стаж :D
Ја земав пред 7,8 часа и пред некоја минута научив nothing else matters да ја свирам, ако може предлог песни така од полесна кон потешка..фала.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Ја земав пред 7,8 часа и пред некоја минута научив nothing else matters да ја свирам, ако може предлог песни така од полесна кон потешка..фала.
Ја памтим кога почнав да учим први песни ми беа: Knocking on Heavens Door, Jesen u meni, Mi plesemo итн екс ју песни :) Битно е да научиш прелазите од еден кон друг акорди

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Да ве прашам, колку пари е футрола отприлика?

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
Отприлике , 500-2000 денари.-Претпоставувам за твој буџет.
Советувам Ибанез футрола , мислам дека 1500 ја купив - одлична е , само затварачите на патентот многу ‘ѕвонкаат‘ кога ја носиш.
Отпрвин имав футрола од кинеската продавница ‘смајли‘ ама се распадна , таќе , земи си ибанез футрола...:smir:

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496

Еве една моја мала композиција напраена за 2 дена. Ништо посебно ама интересна ми е :) :)

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Пошто сум тапа за читање табови, ќе може некој да ми помогне околу ова:
E--------------------------------|
H----3--15-131313-10--8h10h8-6-3-|
G--------------------------------|
D--------------------------------|
A--------------------------------|
E--------------------------------|

Г

Господ

Гостин
Бројките се број на поле на вратот.Буквите на почеток ти е жиците најгорната е најтенката а најдолната најдебелата.Малото h значи hammer-on и не се трза туку едноставно...маваш со прстот по фретот(не многу силно).Тоа е легато стил на свирење,легато значи smooth,што значи нотата треба да биде smooth,слеана.
Значи трзаш 8ми фрет и со друг прст удираш по десети.Потоа според табот треба да удриш со првиот прст по осмиот фрет.Во правилно легато се користат само hammer-ons.

Е ова е полесно на електрична.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Бројките се број на поле на вратот.Буквите на почеток ти е жиците најгорната е најтенката а најдолната најдебелата.Малото h значи hammer-on и не се трза туку едноставно...маваш со прстот по фретот(не многу силно).Тоа е легато стил на свирење,легато значи smooth,што значи нотата треба да биде smooth,слеана.
Значи трзаш 8ми фрет и со друг прст удираш по десети.Потоа според табот треба да удриш со првиот прст по осмиот фрет.Во правилно легато се користат само hammer-ons.

Е ова е полесно на електрична.

И јас сакам да научам овие табовите ама многу ми се сложени ептен, посебн овој горе.
Има ли нешто полесно, некој полесни за да може полесно да научам барем некој едноставен и да знам како да ги свакам, ако можеш по аматерски малку да објасниш :)

Инаку и акордите за Сите мои слики -Ареа ако можит :)

Г

Господ

Гостин
И јас сакам да научам овие табовите ама многу ми се сложени ептен, посебн овој горе.
Има ли нешто полесно, некој полесни за да може полесно да научам барем некој едноставен и да знам како да ги свакам, ако можеш по аматерски малку да објасниш :)

Инаку и акордите за Сите мои слики -Ареа ако можит :)
Па тоа е наједноставно :)
Значи буквата на почетокот ја означува жицата која треба да ја свириш.А бројките означуваат бројот на полето на гитарата.

Тука е добро објаснето,друг начин не знам :)
http://www.ultimate-guitar.com/lessons/for_beginners/how_to_read_tabs.html

G

GoddessOfRock

Гостин
Не знаев каде да прашам, случајно некој да не има таблатури за Дафино вино црвено?

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Shorty

Префрлувањето добро ми оди, туку ритамот како да го фатам. Пример на Ми плешемо како се акордите како оди ритамот.

Инаку веќе сигурно одам 2 месеца на часови, учам право директни песни по мој избор, засега добро совладувам ама додека да дојде Среда или Петок, сакам повеќе сам да видам дали можам да се учам.
Знам едно 15 песни, доста интересни, напредувам, ќе ви се приклучам за едно 4-5 месеца :Р :) во така онака по совладувачки.

Ама сола не свирам засега :) Понатака ми вети, учителот. :))

Член од
18 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
14
Вака да прашам нешто може изглеа малку глупо прашање али не сеуште сум почетник па ме интересира.....
Значи свирам т.е учам веќе 5 месеци гитара , почнав на класична гитара подебел врат пластични жици и слично по совет на еден другар кој подолго време свири дека подобро било на таква бидејќи имала подебел врат па после на другите полесно ке ми било.... Денес купив акустична потесен врат метални жици и сеа малку по тешко ми иде со оваа дали има везе тоа додека да се привикнам на оваа или незнам ...

Г

Господ

Гостин
Вака да прашам нешто може изглеа малку глупо прашање али не сеуште сум почетник па ме интересира.....
Значи свирам т.е учам веќе 5 месеци гитара , почнав на класична гитара подебел врат пластични жици и слично по совет на еден другар кој подолго време свири дека подобро било на таква бидејќи имала подебел врат па после на другите полесно ке ми било.... Денес купив акустична потесен врат метални жици и сеа малку по тешко ми иде со оваа дали има везе тоа додека да се привикнам на оваа или незнам ...
Потешко ти оди затоа што си привикнат на пластични жици.Али добар избор си направил,бидејки металните жици вадат каде каде поприроден звук.Ќе се навикнеш,јесда малце ќе ти стврднат прстите.
А и веројатно ќе набиеш поголема прецизност.

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177

nema veze, gitara e gitara, zena e zena, dali podebela, potenka, plasticna ili metalna.....se e do navika i treningot

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Shorty

Префрлувањето добро ми оди, туку ритамот како да го фатам. Пример на Ми плешемо како се акордите како оди ритамот.

Инаку веќе сигурно одам 2 месеца на часови, учам право директни песни по мој избор, засега добро совладувам ама додека да дојде Среда или Петок, сакам повеќе сам да видам дали можам да се учам.
Знам едно 15 песни, доста интересни, напредувам, ќе ви се приклучам за едно 4-5 месеца :Р :) во така онака по совладувачки.

Ама сола не свирам засега :) Понатака ми вети, учителот. :))
Ако идеш таму на часови само за да те учи како да свириш туѓи песне тогаш ја не би идел. Песнете моеш и сам да ги учиш преку јутуб. А ако те учи и теорија и техника тогаш тоа е друго :) Колку време свириш? =]

Kajgana Shop

На врв Bottom