23 најголеми грешки на Ајнштајн

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
па има грешки у сите докази дека E = mc2 а тоа денеска се смета за точно ( освен изгледа за мојо професор шо смета дека не е точно )
овоа не го разбра баш -1933 Mistakes in interpretation of quantum mechanics (Does God play dice?) али нема веза...

Според модерната квантна физика, или теоријата на стрингови се смета дека работите на микро ниво се случуваат под рандом, што значи во секој следен момент е непредвидливо што може да се случи, секоја реалност има свој процент на можност да се случи.

Ајнштајн ова го потсетувало на играње коцка, па викал дека господ не игра коцка со универзумот. Тој не се согласувал никако на тој принцип и верувал во детерминистички пристап на работите, односно ако се знаат позициите на сите честички во универзумот и нивните брзини, тогаш пресметливо е што ќе се случи во било кој момент во иднина.

Тоа би значело дека е практично пресметливо што ќе пишува на форумов за точно една година. Секако само теоретски, никој не би имал таков капацитет за такво нешто..

krstenik

first things first
Член од
24 август 2009
Мислења
525
Поени од реакции
21
pa nakratko,tesla napravil eksperiment so isprakanje snop od takanareceni "spiralni branovi",a izmerenata brzina na toj snop od "spiralni bravnovi"bil okolu 375000km/s,sto e pobrzo od brzinata na svetlinata.toa vo sekoj slucaj bilo pred vremeto na ajnstajn.
Од каде ти е имформацијава?! Како никој нема слушнато за ова? :/

S

smart ass

Гостин
Тој кој нема направено грешки при експериментирање или пресметки....не е научник,уствари без грешките нема да дојдеме до она кон кое целиме.

П.С Ајнштајн не е БОГ на научниците...го Имаме Никола Тесла,Циолковски Менделеев...

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Тој не се согласувал никако на тој принцип и верувал во детерминистички пристап на работите, односно ако се знаат позициите на сите честички во универзумот и нивните брзини, тогаш пресметливо е што ќе се случи во било кој момент во иднина.
И во право бил.

Член од
9 февруари 2010
Мислења
315
Поени од реакции
910
Ajnstajn ajnstajn ste se naucile ajnstajn a sto kur izmislil toj

tesla strujata ja izmislil eeejjjj struja da izmislis u 18 vek
ajnstajn nisto palamuda trakoteska i nisto

ne 23 greski kojznae kolku imam mozda

nisto nema logika so kazuel sum zborel so eden profesor
samo toa so brzinata i dimenziite koj ides brzo mi ima nekako logika drugoto :nenene:

toiise

Паско Кузман
Член од
17 декември 2007
Мислења
661
Поени од реакции
94

samo toa so brzinata i dimenziite koj ides brzo mi ima nekako logika drugoto :nenene:
смајт хим, оу мајти смајтер :zver:

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896

Грешка си не ја измислил во 18 туку во 16 век.Никола Тесла 1521 бил роден 1521 а умрел 1587.А тоа за Ањштајн и брзината точно е.Имаше на дискавери баш една емисија и еден со ферари возеше 350км/ч и исчезна едноставно го снема.А тој ги гледал нив.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.366
Поени од реакции
4.997

Така е друже, кој го мати Ајнштајн.:nesvest:

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Грешка си не ја измислил во 18 туку во 16 век.Никола Тесла 1521 бил роден 1521 а умрел 1587.А тоа за Ањштајн и брзината точно е.Имаше на дискавери баш една емисија и еден со ферари возеше 350км/ч и исчезна едноставно го снема.А тој ги гледал нив.
Дрво си ти физика брат ... Остај Ајнштајн :D формуливе возат 350 км/ч па ги глеаме.

Брзината на светлината е 3 по 10 на осма метри во секунда, поголема брзина не е создадена, а просто кажано без формули Ајнштајн докажал дека фотонот додека патува има маса и кинетичка енергија како што се намалува кинетичката тој и масата ја предава во енергија. Така што доколку некој успее некако(не е можно иначе но доколку викаме) да постигне толкава брзина многу поспоро ќе му минуваат секундите т.е светлосните години и т.н нема да старее. Но по враќање во „нормалниот“ свет ќе се врати како енергија т.е ќе го снема.(Тука е и проблемот зошто уште нема стабилно телепортирање.)

Во 2000 година некои научници ја "поминале" бариерата на брзина на светлината.
Сноп светлина достигнал брзина 300 пати поголема од брзината на светлината...
http://www.cbc.ca/health/story/2000/07/20/speedlight000720.html

http://www.khouse.org/articles/2000/265/
Како сноп светлина да, не е некоја дилема тоа секојдневно го прават научниците. Полемиката е човечко суштество да го направи тоа. Т.е да патува со толкава брзина.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Дрво си ти физика брат ... Остај Ајнштајн :D формуливе возат 350 км/ч па ги глеаме.

Брзината на светлината е 3 по 10 на осма метри во секунда, поголема брзина не е создадена, а просто кажано без формули Ајнштајн докажал дека фотонот додека патува има маса и кинетичка енергија како што се намалува кинетичката тој и масата ја предава во енергија. Така што доколку некој успее некако(не е можно иначе но доколку викаме) да постигне толкава брзина многу поспоро ќе му минуваат секундите т.е светлосните години и т.н нема да старее. Но по враќање во „нормалниот“ свет ќе се врати како енергија т.е ќе го снема.(Тука е и проблемот зошто уште нема стабилно телепортирање.)

Како сноп светлина да, не е некоја дилема тоа секојдневно го прават научниците. Полемиката е човечко суштество да го направи тоа. Т.е да патува со толкава брзина.
A ти мислиш јас со сет ум треснав?:pos2:.Нели гледаш дека се заебавам.:pos2:

I

Intex

Гостин
Кој ти 16-ти век бе? Николче е роден во втората половина на 19-ти век, а умрел четриеспрва или четриестрета од 20-ти век.
Види, види, се телепортирала формулата на Дискавери.:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom