Лек за љубомора?

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Познато и јасно е дека во медицината дијагнозата води кон лекување, но дали тоа важи и за љубомората?
Дали ако ја дознаеме и разбереме причината за љубомора (наша или на парнтерот), ќе можеме да ја надминеме и излечиме?
Дали ако знаеме што всушност го предизвикува нашиот немир кога се работи за партнерот, можеме истото да го излечиме ако сакаме?
Дали ако знаеме што му предизвикува немир на партнерот, можеме да му помогнеме да го совлада тоа?

И прашање за да продискутираме за тоа дали самите треба да ја лечиме или е нужна потребата од лек од партнерот... дали љубомората е чувство кои самите си го создаваме или ни е наметнато?

Па што знам мислам дека нема дека тоа си е вродена карактеристика во човекот, тешко да можи да се промени некако да ја нема, освен тоа како што кажа со помош на партнерот, да се намали некако да нема провокации.
Јас лично премногу ја мразам љубомората кај луѓето и среќен сум што кај мене е премалку застапена .

Mislam deka uste ne e izmislen lekot no koga ke go izmislat javete se vednas :pos2::pos2::pos2:

:pos2::pos2: DZANDAR hahahahahaha sve reshava so kotek

Na temata nema lek za ljubomora eventualno human pristap i objasnuvanje posto toae se radi nedostatok na vnimanie , dajte mu vnimanie na partnerot nema da bide ljubmoren , razgovorot pomaga... al ako e lud toash kotek ...patoloshka ljubomora ni so toa ne se lechi dodushe al moze se proba ...tri pati na 8 saati po 5 shamari ke se olechi koj i da e ...ako ne jebiga

Ќе се тепаш секогаш кога ќе бидеш љубморен?
???
Јас љубоморен?
Извини... ама не ми останува време за такви мисли....

Еднашка кога ќе ја фатам или ќе ми се докурчи од неа...
ќе потпишеме едни папири и ќе завршиме работа за сва времена.
Поминав од фазата во која што си дозволував да мислам дека има непроменливи категории во овој живот.

А ако ми прави скандали,театри... сцени ...
толку блиски и типични за гостиварските девојќи...
ќе јаде ќотек како магарица.

Да намалиш со провокациите и да се однесуваш коректно (good girl:pipi: ), е начин превентивно да се делува на љубомората (иако не ја сметам за болест, ама коа више расправаме со медицинска терминологија :icon_lol: ).

Но, болно љубоморните партнери на се` гледаат како на потенцијална закана и од секого се чувствуваат загрозени, па ти тука веќе губиш „надлежност“ и не можеш да најдеш начин да го искорениш неговото убедување дека „цел свет сака тебе да те легне“. :icon_roll

Единствен начин да направиш да не те замара тебе со испади е здрав разговор во кој ќе се послужиш со адутот „закана“. Чим делува кај мали деца, делува и кај мажи. :icon_lol: (не ме пукајте, де) Ќе му кажете дека се работи за услов, дека сакате мирно да дишете и на раат да излезете на кафе со другари, и дека во спротивно ќе ставите крај на врската (што е паметно решение, ако притисокот од негова страна е неиздржлив). Друг метод што може да успее е „нападот е најдобра одбрана“ принципот, во кој на секој негов љуморен испад реагирате со обвиненија од типот: „штом не ми веруваш, значи не ме сакаш“. :icon_lol:
Ова нема да го направи помалку љубоморен, ама може да го спречи да те замара тебе со испадите и ќе си ја чува љубомората во себе, бар некое време. Задолжително запиши го на кик-бокс или нешто, за да има кај да ја исканализира негативната енергија што не смее да ја истури врз тебе. :pos:

Реално, љубоморен маж никогаш нема да престане да биде таков, па зависно од притисокот кој ви го пружа, како и од тоа колку толерантна личност сте, или ќе останете со него и ќе го трпите плашејќи се да се поздравите со некое машко на улица; или ќе ја прекинете врската, зошто стварно се нерви у прашање.
Јас сум во вториве.

Зборев за машка љубомора конкретно зошто со женската не сум толку добро упознаена. (океј, сум, ама од аспект на „напаѓач“, не на „жртва“ :icon_lol: ) И ова сепак не се однесува на малата доза љубомора што е пожелна и кај секого ја има, туку за екстремните, напорни случаи кај болно-љубоморни луѓе, зошто само таа форма на љубомората е најблиску до стање „болест“.

Инаку, лек... Нема. :icon_lol:

Љубомората е карактеристика на еден човек.
Може да се намали и зголеми, но целосно да исчезне љубомората не верувам.
Нема лек за тоа, едноставно треба да се разговара. Треба психијатар да се биде и да се објасни дека нема потреба од неа.
Јас разбирам онаа мала умерена љубомора. Таа љубомора всушност е показател дека некој ти значи и го сакаш, дека всушност се грижиш за него.
Но онаа вистинска љубомора не ја сакам и многу ме нервираат посесивно љубоморни лица. Всушност тие лица немаат доверба во луѓето. Тоа е причината што имаат изразена љубомора. Ако некој е заљубен во љубоморна личност, може само со разговор да ја намали таа љубомора, но пред се треба да се научи да живее со љубомората на својот партнер.

Да намалиш со провокациите и да се однесуваш коректно (good girl:pipi: ), е начин превентивно да се делува на љубомората (иако не ја сметам за болест, ама коа више расправаме со медицинска терминологија :icon_lol: ).

Но, болно љубоморните партнери на се` гледаат како на потенцијална закана и од секого се чувствуваат загрозени, па ти тука веќе губиш „надлежност“ и не можеш да најдеш начин да го искорениш неговото убедување дека „цел свет сака тебе да те легне“. :icon_roll
Ти незнаеш изгледа што е болна љубомора и посесивност...
Страшна работа,жими мајка.

Искачаш ти со екипата да пиете по некое пиво...
од два саати у кои што си излегол за да одмараш...
телефонот ти ѕвони едно минимум 10 пати.
До крај.
Ако дигнеш... пола саат од тие два ти отишле на апсолутно бесмислен муабет у стил:
Со кој си?
Ама ти ме лажеш.
Сигурно си со некоја друга...
Ете...ете чув женски глас...
Кажи и на таа курвата дека... :nesvest: :baeh:

Или ти имаш работа или не ти е ден...
нејќеш бе да ја видиш...сит си од неа...нека крши глава...

Пак истата приказна.
Тоа PSY... е неизлечливо и секое едно попуштање ти е како да си отпуштил брана пред налет на голема вода.
У брзо време ќе сака да знае и да биде `обавестена` и у WC кога одиш.
Бог да чува и голман да брани од такви женски...:vozbud:

Ти незнаеш изгледа што е болна љубомора и посесивност...
Страшна работа,жими мајка.

Бог да чува и голман да брани од такви женски...:vozbud:
Како не знам, и јас за истото зборев.

Бог да чува и голман да брани од такви машки... :vozbud:

Има луѓе кои имаат нерви да се справат со вакви напори. Има такви што дозволуваат партнерот да преземе контрола врз нивниот живот и да добие увид у секоја минутка од нивниот ден. Замисли, има такви на кои им се свиѓа таквиот третман!:vozbud:
Демек, шо пољуборен, толку повеќе ме сака. My ass. Нека ме сака и без да ми забранува да имам машки фигури (освен татко ми) во животот и без да ми се јавува на секоја минутка. Ако треба да е болно љубоморен за да ме сака (или обратно:) ), боље ич нека не ме сака.

Јас не можам во ваква врска. Не дека не сум пробала... Ама не можам. Ќе трпам некое време, ќе трпам за работи за кои стварно има основа да љубомори, ама за секаква глупост и за секој втор маж што го познавам? Не, фала.
Притисок е тоа бре, нерви се у питање, нејќам брчки уште сеа. :icon_lol:

De be kume toa e lesno ako e takva tipkata ... ke i isklucis telefon i ke i se pojavish odnenadez i ke ja iskinesh krvnicki od ebenje i gotovo ... ja taka sum prael deluvalo ...ama pa tie ne sum gi sakal lesno bilo

Jas sum imal edna opsesivna dodushe sea se sekavam... ja da si idam ona mene taman ke se simnam do lift , ona samo ke kaze kukavice ... samo begash ...so koj si bil ne me sakash...ja kaci se nagore od lift do vrata i taka edno 15 pati... a sto e najloso ne se kara... ama mi nabila taa kondicija toash ... :pos2: Nejze ne ja tepav be, ja sakav demek , mada izgleda toa ke resheshe sve ...

Losa rabota e ljubomora zimi sve , ja ne sum ljubomoren al mrzam NEPOSTOVANJE e toas sve mi e sumnjivo ..ne znam dal i toa e ljubomora ali sum imal i takvi ispadi... sum gi brkal goli od stan, sum im krshel po doma ... svashta e mladosti ...al toa se onie ljubovi eptem eptem koa ti paga mrak na ochi... i toa za nekoi bivshi sto nemalo vrska , ama koa sakash pa nekoj ne ti e sveedno... Ljubomorni sceni sum prael i jas , drama sum frlal astali , pa grabni ja za kosa pa skrshi ja od ebenje...ama dal e toa ljubomora ne znam .

Al ona da ja pratam bash nesto kao, kaj e sto e , sto prai toa nikad ne sum prael toa mi e nekako neplemenito i nisko ... Al ako mi stanela nekoja na zulj i me fatela zuta minuta... i telefon sum i skrshil na edna oti nekoj i se javi okolu polnok ... i posle ja maltetirav... sto kur places po telefonot na svalerot ma picka ti materina...

Ednash mi dade penkalo so natpis hotel nekoj...koa i go frliv od zid ...kaj si bila ti mori u ovoj hotel ...picka ti materina ...ama ne sum bila...chuti bre kurvo...ama ne sum ... od kaj ti mori hotelsko penkalo...abe od rabota...taamn da pocnam da tepam ... mi tekna deka e moguche ... i ona ali nemoj ...ja tebe volimm bla bla i se smirue situacija i taka drami ...smesni situacii...ama brzo mi minue i posle sum bil od sto mi e krivo presuper a ko ce ludom da odoli :)

Dal sum ljubomoren ne znam al ako stvarno sakam sto e retko ...sto je moje moje je i ubijam

Ljubomoren sum ?

Нема лек за љубомора. Има само девојки со кои се сложуваш и добро ви иде и девојки со кои не се слагаш и не ви иде. Јас сум љубител на превентивната љубомора коа треба да покажам дека не ми е сеедно коа некој се плетка и ја замара мојата девојка,но сепак оставам да видам како таа ќе се справи со него. Ако е курац ипол фраерка,има предвид нашата врска и јасно стаи до знаење дека е зафатена и се откаже типот тогаш нормално дека нема причина за понатамошно т.н. превентивно љубоморење. Ја не сум тип шо расчистува сметки со удварачи, па тепање заканување... А ако девојката сака и покрај доброто на нашата врска да биде многу посакувана и од други(проблем на его) може слободно да почне да игра во некој стриптиз бар и О ДА ќе биде посакувана и ќе и се напуни егото.
Јас сум немал некои посериозни проблеми со љубомора од девојки. Некои ме сфаќаат од почетокот коа им кажувам дека за се што ми смета очекувам да ми кажат и истото од мене да го очекуваат па да дојдеме до компромис или решение,некои не, некои пак имаат проблем со тоа што гледам да не изгубам другари и другарки па нечесто мрчат дека не им посветувам внимание, други им пречи што излагам сам, трети не знаат ни сами што им пречи па секој момент го користат да кажат дека нешто им пречи. Овие третиве се најнапорни и им нема лек, пошо не знаат да го лоцираат проблемот. А врска без проблеми не е врска.

Според мене довербата е лек за љубомора. Ако има доверба, ама 100 посто доверба и искреност, тогаш љубомората ќе ја нема или ќе биде минимална. Покрај тоа, некогаш и недостатокот на самодовербата придонесува да се јавува несигурност и љубомора, дури и кога нема повод за тоа.
Љубомората некогаш може да биде производ на сопствената параноја и постојаното правење некои глупи филмови, но секако некогаш и партнерот знае да даде повод, ако јасно флертува со други личности. Ма човек не смее премногу да се оптоварува со тие работи.
Ако има доволно доверба и искреност помеѓу партнерите, нема да има ни потреба од лечење на опсесивна љубомора. На крај на краиштата, ако се претерува и ако станува неподносливо сето тоа и таа љубомора почнува да гуши, секогаш има еден ефективен лек - раскинување.

Болната љубомора скоро секогаш се јавува кај несигурни, нестабилни луѓе и примитивци. Првите поради големиот недостаток на сигурност во себе по цели денови се окупираат и размислуваат за тоа, а помалку го искажуваат јавно. Вторите ни е јасно кои се.. “Ќе идам ќе му го пукнам носот бе, шо те глеа..“ или примерот на Зевсус “Чув женски глас, кажи и на таа курвата.. бла-бла“.. или “Титни ми од домашен штом се прибереш.. :vozbud::pos:“. Тука се работи за карактер, психолошка стабилност, самоконтрола и слично.. работи што не може да се променат преку ноќ во никој случај, а кај некои воопшто. :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom