Словенска керамика на Пелопонез

• Креатор на темата Креатор на темата fila
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 јули 2008
Мислења
33
Поени од реакции
1
Словенска керамика на Пелопонез - археолозите укажуваат дека ја има, но Грците ја избегнуваат темата, а наодите ги кријат под килим.
Многу митови ќе се скршат ако се докаже присуството на Словените на Пелопонез
Многу малку може да се прочита на темава, кој има инфо за ова нека постира молам!!!

Словенска керамика на Пелопонез - археолозите укажуваат дека ја има, но Грците ја избегнуваат темата, а наодите ги кријат под килим.
Многу малку може да се прочита на темава, кој има инфо за ова нека постира молам!!!
што ако се уништат?

Другар од кај ти е податоков ?Да не е ПРАсловенска а не словенска?

Другар од кај ти е податоков ?Да не е ПРАсловенска а не словенска?
Имам сретнато за керамиката на Пелопонез читајќи по форуми и некои списанија, повеќе и постручно не но се говореше за керамика од словенскиот период негде VI и VII век, значи движење на словенски племиња имало и кон Грција- ова укажува на тоа дека така наречената хомогена нација на Грците не можела да биде имуна на тие процеси на миграција, без разлика од каде и во колкав број дошле словенските племиња.Мое мислење имало преселби на словените но не во толкав број да го истреби и асимилира домородното население во Македонија како што се тврди и ако имало миграција кон Грција колку ние имаме од словенската компонента толку имаат и тие,без да навлегувам во тоа дали Словените биле племе што живеело на овие територии па отишло кон Карпатите за на крај пак да се врати назад(според некои извори Словениските племиња живееле на оваа територија и биле дел од фалангата Александар III) Ова е само мое мислење, за стручно мислење и некој што навлегол повеќе во ова е отворена темава

Pa da, i jas imam citano za toa deka vo vojskata na nasiot Aleksandar imalo i golem broj na Sloveni.E sega od kade od sto neznam.Prvata teorija mi e deka Pelazgite se nekoja vrsta proto sloveni zatoa sto pelazskiot i staroslovenskiot jazik bile mnogu slicni.

Evidentirano e prisustvo na Slovenite do Peloponez,taka da ovaj fakt so keramikata ne bi me iznenadil voopsto.

Mozebi,ama ne veruvam vo tolkava teznina,mislam po koja logika Srbite ke pravat keramiki vo Grcija???

Golema srbija nikogas ne se protegala do Peloponez.:nenene::nenene::nenene:
http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Empire
Se protegala vo Grcija ama ne do Peloponez.Taka da i ova paga vo voda.

Mozebi,ama ne veruvam vo tolkava teznina,mislam po koja logika Srbite ke pravat keramiki vo Grcija???

Golema srbija nikogas ne se protegala do Peloponez.:nenene::nenene::nenene:
http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Empire
Se protegala vo Grcija ama ne do Peloponez.Taka da i ova paga vo voda.

Гледајки во Вики(срање)педиа... забележав едно. Не сакам да одам офтопик но некако неможеше да се трае.

Stefan Dusan, before he came to throne as king of Serbia, proved himself as a very talented battle leader, who proved himself in war against Bulgaria, where Serbia heavily defeated the Bulgarian kingdom. As his father wasn't really an able conqueror, Dusan, with the help of Serbian nobility, removed his father from the throne, ordering his people to strangle him. The medieval Serbian state reached its apex in the mid-14th century, during the rule of Stefan Dušan, who proclaimed himself in 1345 emperor (tsar) in Serres and was solemnly crowned in Skopje on April 16, 1346 as "Tsar of Serbs and Greeks" by the newly created Serbian Patriach Joanikie II with the help of the Bulgarian Patriarch Simeon and the Archbishop of Ohrid, Nicholas.

Хехехе :D Како бре две паралелни цркви да не биле? Зарем Грците и Србите еден владика а „Бугарите“ сами по себе 2. :D

Словенска керамика има и овде, има и на пелопонез, има овде и германски шлемови и француски бајонети и римски монети и турски јатагани...... То не значи дека сме словено германо фрнацузо римски турци.

Словенска керамика има и овде, има и на пелопонез, има овде и германски шлемови и француски бајонети и римски монети и турски јатагани...... То не значи дека сме словено германо фрнацузо римски турци.
и не само керамика ,туку има индиции за преселби и живеење на словенските племиња на Пелопонез.......

Toa sepak gi pravi rabotite po interesni,Grcistata sekako ke odbivaat da se istrazuva tamu,zatoa sto toa ke obelodeni mnogu dokazi.

Словенска керамика нема,има само МАКЕДОНСКА
Глеи кви ги пишеш :nenene::nenene::nenene:

Словенска керамика нема,има само МАКЕДОНСКА
Глеи кви ги пишеш :nenene::nenene::nenene:
Se gleda deka nema raboteno po arheoloski lokaliteti, i ne gi poznavas keramikite , nacin na izrabotka, nacin na procistuvanje na keramika, pecenje....
Slovenskata keramika e gruba, polna e so sitni kamcinja i liskun niz nea, najcesto e sredno ili loso pecena.

"...Whilst a rather large attention was paid to the oldest settlement of Greece by the Slavs, its further development remained somehow in the background. We however know from historical sources that the Slavs lived on the Peloponnese more or less without any control by the Byzantine empire till the year 805 when it defeated them in the battle of Patras. In no way could this fact mean their decline, because we know from the sources that they survived on this peninsula till the 13th - 14th centuries..."

Slavic settlement of Greece in the light of archaeological sources

Eve nesto ova mozi da posluzi:

Историските извори зборуваат за населување на Словени на просторот на денешна Грција и ниедно Словенско племе со сигурност неможе да се лоцира во Македонија. ВО МАКЕДОНИЈА НЕМА АРХЕОЛОШКИ НАОДИ КОИ БИ ГО ПОТВРДИЛЕ ПРИСУСТВОТО НА СЛОВЕНИТЕ, а во Грција има и тоа на Пелопонез каде се откриени погребувања со кремација и словенска керамика.

[SIZE=-1]Yannopoulos in a very thorough and important review of the primary sources, secondary literature, numismatic and archaeological evidence comes to the conclusion that the first major attack on Thessaloniki by the Avaro-Slavs could not have occurred in 597 but must have transpired in 586 (pp. 339, 359, 364). He suggests that they took Argos in 585 and relinquished it to Byzantine forces in 586 (p. 368). Though he notes (p. 361) that in the Miracula the Avaro-Slavs appear before Thessaloniki well armed, he does not take into account the dating of the Avaro-Slavic acquisition of poliorcetic technology. The study of Aupert on the Slavic ceramics found at Bath A is of the first order of importance.[/SIZE]

(http://www.kroraina.com/slav/vryonis.html)

http://books.google.com.au/books?id...a=X&oi=book_result&resnum=5&ct=result#PPA6,M1

I ovde,so sigurno i sliki ima:
http://books.google.com.au/books?id...=book_result&resnum=2&ct=result#PRA1-PA316,M1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom