Испити на крај на година во средното и основното образование

Статус
Затворена за нови мислења.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Нас ни рекоа дека ако не на компјутери, на листови. :smir:
кај отиде светов...корчагин да прави тестови на лист наместо на компјутер...:nesvest:

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.996
Поени од реакции
12.573
Факт е дека не сме спремни оваа година и ние за полагање ( во поглед на техника ), а уште помалце Министерството ( во поглед на организираност ). Јас сум уверена дека ке паднит на Уставен законов, така да, џабе протестите, единствено шо мојме со нив да постигниме, е да учиме после 10 јуни,за да ги надополниме денојте шо би ги изгубиле во штрајк.

Едит:
На Плоштадот во Охрид, сите Основци
и Средношколци се повикуваат на
Штрајк против Екстерното
Оценување
Сите присутни се ослободени од настава
Подржано од СОНК ИСПРАТИ НА СИТЕ :tapp:

Член од
4 мај 2009
Мислења
132
Поени од реакции
3
Еј човек еднаш ќе се разболи и ќе почнат сите да штрајкуваат!:pos2: Демн!
Иначе и јас сум против тестовиве, поради три причини:
1) некој од трема ќе го зезне тестот
2) не може од еден тест да ти зависи оценката која си ја градел ЦЕЛА година.
3) ако некој има врски, ќе најде врски и за ова чудо, зарем не?

Зарем не сум во право? :uvo:
И некој спомна нешто за Корчагин. Не знам колку знаете, ама кај нас веќе 2 пати го тестираа системот и 2 пати тестот беше неуспешен. Така што тестовите дефинитивно би се правеле на хартија. Него прашањето ми е дали ако ги правиме тестовиве, а ни бидат укинати (на Уставен) ден/ови подоцна ќе бидат поништени?? :toe:

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Личи ли тоа на протести со јајцата:uvo:Бог да чува....ама ги сфаќам ке неможат мама и тато да им поправат сега оценки

И сите штрајкуваат освен Орце
Кај нас дојдоа од министерство и проверуваа дали во сите паралелки има настава. До 14 мај несмееме на простести, ако до тогаш не ги откажат идеме на масовен штрајк

Ова се ви е џабе. Губите часови и се однесувате како мајмуни пред министерство...тоа е уште еден повод за да ни дадат екстерни

Член од
27 март 2007
Мислења
584
Поени од реакции
37
денеска на прозорите у министерство се праеше кајгана у скопје:vozbud::vozbud:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Личи ли тоа на протести со јајцата:uvo:Бог да чува....ама ги сфаќам ке неможат мама и тато да им поправат сега оценки

И сите штрајкуваат освен Орце
Кај нас дојдоа од министерство и проверуваа дали во сите паралелки има настава. До 14 мај несмееме на простести, ако до тогаш не ги откажат идеме на масовен штрајк

Ова се ви е џабе. Губите часови и се однесувате како мајмуни пред министерство...тоа е уште еден повод за да ни дадат екстерни
ние не штрајкувавме...и хемиско не штрајкувале..така да не се сите...

иначе знаеме дека е за џабе...башка у сабота ке им ги лепнат часовите..

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
Подобро на компјутери да правеме оти знаеме шифра како да влезеш на другите компјутери на твојот сервер и да ги гледаш што прават и да ги управуваш:pos2:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
До тие што се бунат против фрлањето јајца:

Дали некогаш вам министерството ви помогнало некако или па сте почувствувале некоја олеснителна околност, сте добиле некаква бенефиција од истото?

Модератор сум, не ми доликува, па затоа ќе се воздржам од искажување незадоволство на тој начин. Што треба да направиме, да влеземе и кафе да ги частиме? Како прво, не е тоа темата, но што се случи со партиципацијата? Каде отидоа парите? Како така некои платиле а некои не? Можеби е погрешно, можеби не е, но знам само дека револтот е голем и е дадена шанса да се протестира. Тоа е една причина. Од психолошка гледна точка, не само за екстерните, се собира гневот и поради некои други работи.

Z

ZeroStyle

Гостин
ние не штрајкувавме...и хемиско не штрајкувале..така да не се сите...

иначе знаеме дека е за џабе...башка у сабота ке им ги лепнат часовите..
Беа некои од хемиско што ги знам, ама многу малце. Едни скандираа ПТТ ПТТ ама и тие беа 2ца без 3ца. Се јавувам во Орце (они најголеми иницијатори по МСН беа) и ми викаат:
-"Абе нас директорот не замоли да не идеме ќе го избркале од работа". :pos:
А утре и Орце ќе дошле :smir:

Член од
13 декември 2008
Мислења
1.085
Поени од реакции
156
утре и карев ќе доаѓаат

Член од
4 мај 2009
Мислења
132
Поени од реакции
3
Значи утре пак се собираат сите. А јас како тампон дома ќе си седам во кревет. Кретен сум, морав баш оваа недела да се разболам. :mad:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Што треба да направиме, да влеземе и кафе да ги частиме? Како прво, не е тоа темата, но што се случи со партиципацијата?
Тоа со парите ни создаде голем револт, не за сумата колку за начинот и за принципите. Но точно, друга тема е. Мислам дека како и за се друго, ако застане некоја сила (во РМ партија) зад ова, можеби ќе направите нешто. Ако не, треба да сте стрпливи, нема лесно да помине како со матурантите ( со нив беше чудно премногу лесно).

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Епа нели законот е да се каже по кои предмети ќе бидеме тестирани 15 дена однапред. Значи ако на 30ти го одобрат, ќе треба да правиме екстерни по завршување на учебна година.
Генијално :vozbud:
Член 9
Термините за екстерно проверување, наставните предмети, како и паралелките се објавуваат на училишната огласна табла најдоцна три дена пред почетокот на проверувањето.

кај отиде светов...корчагин да прави тестови на лист наместо на компјутер...:nesvest:
Подобро на компјутери да правеме оти знаеме шифра како да влезеш на другите компјутери на твојот сервер и да ги гледаш што прават и да ги управуваш:pos2:
ееее ќе ги удре у тило на листови...а ако се на листови, пак ќе се на заокружување или...?
Член 13
Од страна на Државниот испитен центар, Бирото за развој на образованието и Центарот за стручно образование и обука за секоја учебна година за секој наставен предмет се изготвуваат банка на задачи по тежински нивоа.
Тестот за екстерно проверување се состои од задачи и упатство за пополнување на тестот.
Учениците пополнувањето на тестот го вршат електронски.

Член 15
Времетраењето на екстерното проверување трае 45 минути од моментот на одобрување на пристапот кон електронската апликација.

Целиот сет на објаснувања ги имате овде: http://www.mon.gov.mk/mk/dokumenti

ЧИТАЈТЕ !!! Тоа се официјалните податоци - се друго може да е шпекулација ...

П.С:
Немојте да претерувате во начинот на изразување и лош речник за да не отиде темава кај што нејкете да оти па после да ми правите штрајк пред редакција :pos2:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Дали мора овие тестови да се спроведуваат на крај на година. Дали не е подобро да се спроведат да речеме во средината на школската година за да може ученикот и наставникот да ги корегираат своите грешки, слабости во другиот дел од годината. Нешто како сумирање на полугодишните активности и напори и водилка за понатамошниот дел од годината. Секако овде би влегле и активностите за време на часовите-проекти, активно учество во предавање и слично. Можда на некој начин е добро да се види што е реална а што нереална оценка, но да се размислува и води сметка и за другите погорекажани параметри. Или да се воведе комбинација од заокружување и усмено изразување/одговарање-усмена дискусија. Но пак во текот на годината.
Затоа што само од писмено заокружување оценка за одреден ученик е тешко да се направи во временски распон од неколку часови. Па можеби и за одреден наставник. Крај е на школска година и се нема време за понатамошно подобрување.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom