Како влијае марихуаната на здравјето...

• Креатор на темата Креатор на темата MSV
  • Време на започнување Време на започнување
Овој да ми каже дека марихуаната е сосем во ред
И овој да ми каже дека алкохолот е сосем во ред

Fabullous_178 досаден си веќе :toe: Марихуаната е штетна, алкохолот е штетен. Ако ти се дрогираш и ти е убаво, не мора нас да не убедуваш дека се е супер.
Задржи си го мислењето за себе.

Сакав да кажам дека марихуаната е влез за во next level само затоа што е криминализирана.

Криминализирана е поради правилото “стравот го чува лозјето“. Многу помалку луѓе ќе се бават со трговија доколку е криминална, отколку ако можеш како мастики да си ја купиш кај ќе стигнеш. Пак ќе кажам, човекот е слаб, лесен за манипулација и потклекнува на искушенија. А марихуаната е проклетствие, зошто те навлекува со мали симптоми, да ги кажам не толку опасни на прв поглед, но крајот е во пеколот. Еден е патот за натаму, нема лево, нема десно, а малку се оние кои ќе се свестат на време. Затоа и треба да остане криминализирана, баш така како што е во Америка.....zero tolerance!

Кое следно ниво? Ако така гледаме и цигарите имаат следно ниво, тоа ниво е интензивна зависност и рак и смрт. Јас не познавам податоци за бројот на конзументи од марихуана кој што преминале на следното ниво, но сепак не верувам дека е голем колку што не убедуваат дека е.

Какви податоци ти требаат и бараш? Зарем мал е бројот на онаа плејада наркомани на секој ќош? Тие ти се доволен податок и факт. Тие не почнале прво со марихуана, нели?? Прва проба и одма на игла, така??
Размисли, па повторно прашај дали и каде е она next level и како се стигнува до таму.

Постојат уживатели на дрога, исто како што постојат уживатели на вино...многу дисторзирани погледи ни наметнуваат медиумите.

И по втор пат, не постојат уживатели на дрога, бидејќи не постојат супермени!!!

Јас не знам како конзументите на марихуана штетат на другите. Се кријат затоа што е незаконски, се кријат за некој да не ги примети дека се надувани, и не загрозуваат никого освен себеси.

Не само што се загрозуваат себеси, туку се напаст за целото општество. Наркоманите се најсебичните луѓе што постојат. Прво, зошто не мислат на себе, после зошто не мислат на другите. Дрога, дрога, една е точката, еден е центарот, еден е универзумот. Башка тоа, знаејќи дека се заглавени, пробуваат на многу суптилни начини да вовлечат што повеќе луѓе во нивните кругови. Ова особено важи за дилерите. Така што, немој да ми кажеш дека не загрозуваат никого, особено што тинејџерите им се главна мета. Онаа популација што најлесно можеш да ја навлечеш и залажеш со муабети дека нема ништо страшно.

А она за Холандија, не ти се важи. Не е правило, туку исклучок, од кој во последно време и самите тие сакаат да се ослободат.

Не бе брат...гледај...не дека неможи,него не е то работата ке се роботизираш и нема филинг поќе така,ме сваќаш?А таа личност шо ја спомна нема врска со трева,него роба и со тие сра*а и + како насилник си е познат типот така да кај него не прај разлика дали е напушен или не е.Финтата шо е...ќе се напушам и кулирам брат...не се замарам со никој и ништо си го гледам само мојот интерес и ме боли К шо ќе речат другите за мене и бла бла...
Тревата не те носи на насилност...можи да забораваш,се губиш по некад,забораваш шо збораш,се смејш,повраќаш по некогаш ама никад не напаѓаш(бар јас неам нападнато)....

Симптомиве се “убавина“. Класика за потенцијален наркос. Не ми земај за кусур, не се обраќам лично, туку кон секој еден кога ќе ми каже колку е убаво да се надуваш. А можеби и ќе му поверувам, ако се заколне у мадињата дека од 10 пати понудено, 9 пати одбил и кажал pass.

првото...не се знај каков филм ке истепа тој шо ке конзумира марихуана...некогаш се весели некогаш тажни и од кај знајш дали ке те нападни некој или не...значи човек ко ке е во таква состојба треба да му одиш по кефот за да не настрадаш...а јас така мирен не седам и да му одам по газот оти сакал да се надува то..е не можи..ете така можи да му наштети...второто цигарите не создаваат такви нешта...секакви измислени работи како што е марихуаната....и ај да видам некој нека пуши марихуана како цигара...40 нека испуши денот..има некој??нормално и цигарите носат болести но не влијаат на мозокот така?
ЗБоруваме за марихуана а не за хеорин или кокаин. Не постојат многу евидентирани настани за "травари" кој се однесувале насилно.
Како додаток, стереотипот за насилни наркомани важи само за зависниците на тешки дрога кога имаат очајна потреба за доза.

Какви податоци ти требаат и бараш? Зарем мал е бројот на онаа плејада наркомани на секој ќош? Тие ти се доволен податок и факт. Тие не почнале прво со марихуана, нели?? Прва проба и одма на игла, така??
Размисли, па повторно прашај дали и каде е она next level и како се стигнува до таму.
И по втор пат, не постојат уживатели на дрога, бидејќи не постојат супермени!!!
Не само што се загрозуваат себеси, туку се напаст за целото општество. Наркоманите се најсебичните луѓе што постојат. Прво, зошто не мислат на себе, после зошто не мислат на другите. Дрога, дрога, една е точката, еден е центарот, еден е универзумот. Башка тоа, знаејќи дека се заглавени, пробуваат на многу суптилни начини да вовлечат што повеќе луѓе во нивните кругови. Ова особено важи за дилерите. Така што, немој да ми кажеш дека не загрозуваат никого, особено што тинејџерите им се главна мета. Онаа популација што најлесно можеш да ја навлечеш и залажеш со муабети дека нема ништо страшно.А она за Холандија, не ти се важи. Не е правило, туку исклучок, од кој во последно време и самите тие сакаат да се ослободат.
Сега пак ќе треба да го тупам со истото, но во ред е големите тутнски корпорации низ светот да привлекуваат еден тон млади пушачи нели?
Не секој од нив завршува на игла, јас мислам дека поголем број од нив не мрдаат од марата - дури по некое време прекинуваат да ја конзумираат.
Холанаџните не се обидуваат да се одтргнат, туку имаат премногу туристи во текот на годината и прават мали санкции за да се намали тој број.
Види јас не се обидувам да сменам начин на размислување на некого, туку само нивото на агресија кон одредени работи да го снема. Зошто сите го судат тоа што не го разбираат. Ова многу ме иритира затоа што вака дискутирав и за нирвана и курт. Имаше на времето една песна Rape Me иронична песна против силување а сите мисела дека ја има спротивната смисла, никогаш не го разбраа, не ја разбираат музиката, не го сакаат дрењето...ништо не сакаат.
После 20 години сега сите плачат по него.

Кој е проблемот бе луѓе, не ви смета вадење пиштоли у кафани и кршење чаши и тепање на сопствените жени, не ви смета елвир мекич кој ни го загрозува имиџот на државава, не ви смета аца лукас и шмркањето кока по елтините фолк дискотеки...ама ви смета некој што пуши марихуана о проста причина што не спаѓа во исто социјален слој со вас!!!

pearl напиша:
Не само што се загрозуваат себеси, туку се напаст за целото општество. Наркоманите се најсебичните луѓе што постојат.
:cuc: Точно така, Прл секогаш знаела подобро да ги каже од мене истите работи што ги мислам.
Burn84 напиша:
ЗБоруваме за марихуана а не за хеорин или кокаин. Не постојат многу евидентирани настани за "травари" кој се однесувале насилно.
Тачно, конзументите на марихуана, токму ја намалуваат агресијата. Но дека се однесуваат сосема нормално, е и тоа ми е... :S
Burn84 напиша:
Кој е проблемот бе луѓе, не ви смета вадење пиштоли у кафани и кршење чаши и тепање на сопствените жени, не ви смета елвир мекич кој ни го загрозува имиџот на државава, не ви смета аца лукас и шмркањето кока по елтините фолк дискотеки...ама ви смета некој што пуши марихуана о проста причина што не спаѓа во исто социјален слој со вас!!!
Ни смета де, ама ако се ограничам дека само тоа ми смета, ќе се осеќам боговски. Јебига, само кукаме за нешто, ете сеа и травата ја најдовме, таков е насловот, јебига. :)

Кој кажа дека не ни смета? Мене лично тоа најмногу ми смета. Али види што е работата. Неможе некој што ги рола секој ден да ми каже “шо ти е бе не е ништо штетно, супер е“ пошто знам дека е штетно и самиот знае дека е штетно.

Како додаток, стереотипот за насилни наркомани важи само за зависниците на тешки дрога кога имаат очајна потреба за доза.

Значи да разјасниме. Според твојата логика е ОК и нема ништо штетно луѓето да се клукаат редовно со лексилиум. Бидејќи, нели, според твоите зборови, (исто како и марата) ги смирува, не се насилни, просто бајчиња стануваат. Така е??

Доколку не се отворено насилни во однесувањето, тоа не значи дека нема насилство. Што станува со автодеструктивноста, м?? Или таа не ја рачунаш и не се важи. Заклучокот по тебе е штом не малтретира и не напаствува, тогаш е во ред.

Значи, степен на насилство постои, без разлика што не е отворено. Насилството е суптилно и е свртено кон самите нив, а потоа се пресликува и го трпат нивните најблиски. Треба да се погледне малку подалеку од носот, и од нивниот и во случајов од твојот, за да може да се препознае агресијата.

Сега пак ќе треба да го тупам со истото, но во ред е големите тутнски корпорации низ светот да привлекуваат еден тон млади пушачи нели?

Не го тупиш, но веќе кажав погоре. Не, не е во ред тоа што се случува со тутунската индустрија. Но, ако погледнеш реално, тутунот е исто така искористен, како пропратна супстанца, за да се направат луѓето зависни. Преку нешто мало и безазлено, се протуркало многу поголемо зло. Нека ме поправи некој ако грешам, но мислам дека никотинот како таков, најбрзо и најлесно се чисти од организмот, и најмалку предизвикува зависност. Тоа што го додаваат во тутунот, односно катранот, предизвикува зависност и му требаат години за да се исчисти од организмот. Дејството на тутунот како таков е смирувачко и краткотрајно. А марата, зависи од тоа во каков филм ќе влезеш, ако си пуштиш ДВД со хорор, хорор и ќе гледаш.

Инаку, јас не го осудувам тоа што не го разбирам, туку тоа што го знам. Плодна почва за марата се лабилни луѓе, без карактер, без желба, воља и сила да поправат некои работи. Полесно е надувај се и кулирај, а проблемите сами ќе се средат, а ако не се средат, тогаш пак ќе си го пуштам розевото ДВД. И така во круг, се` подолу и подолу.

pearl трева не се пуши само за да се надминат проблемите.. Исто како и цигарите.. Некои да, пушат ради тоа ама дали и они кои пушат ради задоволство марата ко поим ги прај лабилни луѓе без карактер?

Абе деца, деца. Па и стари! Абе не е за џабе не-легална. Не да е штетна, појма немате колку е штетна, само што никад нема да знаете и да дознаете. Ви можда мислите дека...„еве мене ништо не ми е“...ама никад да не сте почнале „да дувате“ сигурно ќе сте биле много повише него што сте с`га. Можда ќе сте се запишале на факултет, можда ќе сте завршиле....можда он`ј другар ви што „забега“ немаше да се предозира с`с хероин, можда ќе сте имале подобру работу.

Ама све е можда, пошто због траву и вашу „не“ - зависност, ви га немате све тој.
Освестите се навреме, да не бидете како еднога моега комшу, вика: „Комшо дај бе пет миљарде (50 ден.) да купу едну чоколаду. Нешто ми се приеде чоколада, а немам динар“.

pearl трева не се пуши само за да се надминат проблемите.. Исто како и цигарите.. Некои да, пушат ради тоа ама дали и они кои пушат ради задоволство марата ко поим ги прај лабилни луѓе без карактер?
Какви ги прави, воопшто не ми е битно, но да те е*е у здрав мозок, дека е у ред да се пуши... Не бива! Уживатели-неуживатели, ефектите се објективно штетни.

Abe stetna... Pa fala bogu deka e stetna! I cigarite se stetni, i alkoholot, i izduvnite gasovi, i anibiocite, i antibebe pilulite.. Kolku samo raboti se stetni vo denesno vreme..! I toa deka stvara zavist.. Vidi za nekoj i cigarite stvaraat,kaj drugi alkoholot, kaj nekoj pak trevata stvara. Ne se site zavisni od cigari ako pusat, ili od treva ako duvaat. Se sto e vo umereni kolicini ne e stetno, so sto i da se pretera veke stanuva stetno i opasno. I ako nekoj gleda deka za pokratko vreme marata te pravi zavisnik otkolku cigarite, neka razmislat pusacite koj stanal zavisnik i posle tretata ispusena cigara (gi zemav pusacite no isto mislam i za alkoholicarite)pa ke zborime pak. Koj si duvta neka duvta se dodeka ne mu smeta na drugiot sto e do nego.

Дено^ е баниран од темата.
А за другите коментари погоре, кои се надоврзани на мојот пост во врска со тоа дека корисниците на марихуана може да бидат и насилни... се скршивте од смеење на нешто многу реално. Убаво ви објасни Прл, да не се повторувам. Под насилство не се подразбира само физичко малтретирање. Истото може да биде и во психичка форма, кога истите луѓе немаат при рака марихуана, а очајно им треба или кога се напушени и ти доаѓаат такви во крш состојба, да те замараат со се` што им е во главата, при што мора да им се понашаш доста воздржано, за да сето тоа помине во најдобар ред.

Знам знам, можеби пак по 4-ти или 5-пат ќе објаснувам некои работи кои сеуште многу ги мешаат како баби со жаби, ама очигледно бидејќи никој нанзад не чита пак ќе треба да повторувам некои работи и причини зошто сеуште се карате, нормално се карате поради не знаење односно поради половично знење што е многу полошо бидејќи мислите дека се знаете.
Ајде да почнам пак да ви разјаснувам да можете да разликувате некои работи:

[vladimir];1994361 напиша:
Секој има право на избор.
Ама немислиш дека ако таа тревка имаше повеќе позитивни отколку негативни ефекти и лекарите ќе ја препорачуваа да се користи?
Точно е дека алкохолот и цигарите се штетни, но сепак се на многу пониско ниво на зависност од марихуаната.
И дајде доста со кампањава и споредбиве и вие сте свесни само така ви одговара :)

владимир активната супстанца на тутунот - никотинот создава многу поголема зависност од активната супстанца на канабисот - THC.

Пак ќе го постирам графиконот на Тончи,пошто изгледа некои не гледаат убаво:

Погледни и сам каде е канабисот,а каде се тутунот и алкохолот.
wikipedia

Фабулос графиконот ја претставува физичката штета што ја вршат никотинот и ТНС кога би биле конзумирани во чиста форма. Но кога станува збор за штетата што је чинат сите супстанци кои се вдишуваат при пушење на една цигара со тутун е неколку пати помала од штетата што се нанесува од супстанците кои се вдишуваат од една цигара со канабис. Нормално тука има разлика во дозата која дневно се внесува, па сумирано 10 тутунски цигари се поштетни од една цигара со канабис дневно. НО те молам прочитај го посотв мој до крај за да не ме сфатиш погрешно дека канабисот е подобар од тутунот, бидејќи подоле ќе наведам зошто пак канабисот е полош од тутунот.

Марухуаната има на подолги патеки слични ефекти како ефектите на работите што ги спомна погоре.

Не го тупиш, но веќе кажав погоре. Не, не е во ред тоа што се случува со тутунската индустрија. Но, ако погледнеш реално, тутунот е исто така искористен, како пропратна супстанца, за да се направат луѓето зависни. Преку нешто мало и безазлено, се протуркало многу поголемо зло. Нека ме поправи некој ако грешам, но мислам дека никотинот како таков, најбрзо и најлесно се чисти од организмот, и најмалку предизвикува зависност. Тоа што го додаваат во тутунот, односно катранот, предизвикува зависност и му требаат години за да се исчисти од организмот. Дејството на тутунот како таков е смирувачко и краткотрајно. А марата, зависи од тоа во каков филм ќе влезеш, ако си пуштиш ДВД со хорор, хорор и ќе гледаш.

Никотинот активира создавање на едни карактеристични протеини за меморија на хемиски сигнали во невроните во мозокот, кои протеини се стабилни и им треба долго време (над две години) да се деградираат. Значи не станува збор за никотинот дали брзо се чисти туку колку брзо ефектите што ги постигнува никотинот можат да бидат отстранети. Така да никотинот иако е релативно брзо отсранет неговите ефекти се далеку подолготрајни.
Поради ова никотинот создава и те каква зависност, и што е најинтересно создава зависност многу побрзо отколку кокаинот.
Катранот не се додава во тутунот катранот е присутен во самото растение тутун, прашај некој што собирал тутун на поле да ти каже како после му се лепат прстите од катранот што е во тутунот.
Да точно е тоа дека на тутунот се додаваат одредени супстанци, ме мрзи сега да барам кои беа, ама тие супстанци не создаваат зависност туку само го засилуваат ефектот на никотинот кој го има на нервниот систем пред се на централниот нервен систем.
Дејствотот на Никотинот како неуроактивна супстанца е краткотрајна ама не е смирувачка, никотинот во основа ја подобрува будноста и готовноста, смирувачкиот ефект кој се постигнува само и само поради задоволувањето на потребната доза на никотин во организмот поради зависноста која ја има созададено никотинот.
Тууу испадна дека има многу за пораправање и многу нешта што не си знаела.

Какви ги прави, воопшто не ми е битно, но да те е*е у здрав мозок, дека е у ред да се пуши... Не бива! Уживатели-неуживатели, ефектите се објективно штетни.

Значи да почнеме прво научете сите да правите поделба на ефектот и штетата што ја причинуваат никотинот и ТНС кога се внесуваат како прочистени самостојни супстанци и кога се внесуваат преку пушење на тутун односно канабис.
Како што спомнав погоре една цигара канабис е неколкупати поштетна од една цигара тутун. Нормално со оглед на тоа дека дневно се пушат многу повеќе тутунски цигари од тој фактор штетност поштетни се цигарите. АМА бидејќи знам дека нема да разберете тоа што имплицитно ќе го кажам еве ви експлицитно: пушењето на тутун и пушењето на канабис се штетни без разлика дали тоа било една или 40 цигари. Дополнително што не мора да спомнувам дека огормен дел од тие што пушат канабис се и активни пушачи на тутун, што значи дека кај нив е двојно поголема физичката штета.
Кога станува збор за физичката штетност на самиоте активни супстанци, (значи да не се конзумираат преку пушење, туку на друг начин) тука статистички гледано ТНС е поштетна бидејќи присуството на нормални (толерантни) количества никотин во еден организам нема некој виден негативен ефект, секое внесување на поголеми количества на никотин во организмот отколку толерантните доведува до никотинско труење. Додека ТНС статистички е покажано дека 10% од човековата популација е подлегнува на губење на меморија и уништување на центарот за меморија во мозокот при постојана присутност на ТНС во подолг период.
Е сега кога разј

Значи сега откако ги реграничивме штетните дејства на никотинот и ТНЦ и на пушењето на тутун и канабис, сега ќе фрлиме поглед на другите штети кои се причинети од овие супстанци односно начините на нивна конзумација, имено психолошките и социолошките.

Имено никотинот како таков кога би се конзумирал во чиста форма (на пр. преку никотинските лепенки) не само што не би чинел психолошки штети (нормално доколку се внесува редовно во толерантни дози) туку и не би го имал штетниот социолошки ефект на неговиот актуелен начин на конзумација односно преку пушење на тутун. Што како што можеме да видиме во последно време придонесува до сегрегација на луѓето.
Од друга страна пак ТНС е на долги периоди многу штетен по спихата, бидејќи преку конзумација на ТНС се доживуваат некои работи кои нормално неможат да се доживеат на таков начин во реалниот свет. Бидејќи ова го дразни центарот за чувства се добија чувство на радост и задоволство. Но по подолг период границата на работите кои во реалниот свет иницираат радост и задоволство се поместува и единката за да може да почувствува „вистинска“ радост и задоволство мора да илузорно да ги доживее работите под дејство на ТНС. Ова доведува до тоа да единката кога не е под дејство на ТНС да има хроничен недостиг од радост и задоволство па станува депресивна, ја губи мотивацијата и перспективата за некои животни цели и станува непродуктивна.
А бидејќи кога истата единка кога е под дејство на ТНС иако има доволно среќна и задоволна за да има мотивација повторно неможе да биде продуктивна поради ефектот на ТНС кој доведува до дезориентираност. Со други зборови единката е непордуктивна и станува терет на општеството. А колку е поголем теретот на општеството токлу се полоши шансите за опстанок на општеството и човековата популација. Односно со други зборови единката им прави штета на сите останати.

Бацилус а може од стручен аспект само со прости зборови за да разберам да ми ги кажеш ПОЗИТИВНИТЕ страни на тревата?

не постојат позитивни страни:tapp:значи колку сте убедени вие шо си ја конзумирате дека тревата е добра то чудо едно...не знам не знам шо да речам поке...мислам дека треба да поткрениме една петиција да ја продаваат во сите маркети а и да се донеси закон во секој двор да има посадено определена квадратура а ако не казна 500 евра...свашта:tapp::tapp:

Bacillus Gagous напиша:
Од друга страна пак ТНС е на долги периоди многу штетен по спихата, бидејќи преку конзумација на ТНС се доживуваат некои работи кои нормално неможат да се доживеат на таков начин во реалниот свет. Бидејќи ова го дразни центарот за чувства се добија чувство на радост и задоволство. Но по подолг период границата на работите кои во реалниот свет иницираат радост и задоволство се поместува и единката за да може да почувствува „вистинска“ радост и задоволство мора да илузорно да ги доживее работите под дејство на ТНС. Ова доведува до тоа да единката кога не е под дејство на ТНС да има хроничен недостиг од радост и задоволство па станува депресивна, ја губи мотивацијата и перспективата за некои животни цели и станува непродуктивна.
А бидејќи кога истата единка кога е под дејство на ТНС иако има доволно среќа и e задоволна за да има мотивација повторно, неможе да биде продуктивна поради ефектот на ТНС кој доведува до дезориентираност. Со други зборови единката е непордуктивна и станува терет на општеството. А колку е поголем теретот на општеството токлу се полоши шансите за опстанок на општеството и човековата популација. Односно со други зборови единката им прави штета на сите останати.
Гаго, иако со претхдниот дел кој не го цитирав, наведе работи за кои џанкерчињата ќе се фатат веднаш, тоа не го исклучува фактот дека травата е штетна. А и за тоа расправаме, дека токму овие работи и го даваат на марихуаната епитетот лоша.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom