Thomson ST780WL i

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
И мене линксисот ми работи ако го поврзам директно на томсонот, ама ако ставам свич на томсонот и тука го поврзам линксисот... стап :)
Јас имам ставено свич на рутерот и дури и на тој свич имам ставено уште еден свич и супер си работи. Само сакам да го дознаам пасвордот што ми е на рутерот за администраторски привилегии за да го исклучам WMM-от за да можам да сурфам и од мобилен на мојата мрежа. Ај ако има некој јузер и пасс го молам нека пише ПП да пробам со тој дали ќе работи или препорачајте нешто...

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
WMM? не гледам таква работа на мојот томсон.
Преку Telnet се средува. Проблемот е некој баг на фирмверот што го користи Томсонот, со новиот фирмвер го нема овој проблем, еве го решението за сегашниот фирмвер:

SOLUTION!

Nokia Wifi - No gateway reply

If you have one of the recent Nokia phones (N85, E71, ...) and a recent Thomson / SpeedTouch / BT Home Hub router you may face the "No gateway reply" problem when using the WLAN. By trial and error, I found that this can be resolved by disabling WMM on the router via CLI. So it seems all of the phone's traffic is being QOSd away. Whose side the problem is on I don't know; they are both WiFi certified for WMM of course.

To access the CLI you normally use Telnet. Open a command prompt and type "Telnet 192.168.1.254" (if you changed the default IP... you probably don't need these instructions.) (Note: On Windows Vista you have to install Telnet client first, under Programs and Features in Control Panel). Enter your username and password. (For unbranded routers the default username is Administrator, case sensitive, with a blank password. Things may be different if your router is ISP branded.) Finally run these commands:
:wireless qos config mode=disabled
:saveall

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
Преку Telnet се средува. Проблемот е некој баг на фирмверот што го користи Томсонот, со новиот фирмвер го нема овој проблем, еве го решението за сегашниот фирмвер:

SOLUTION!

Nokia Wifi - No gateway reply

If you have one of the recent Nokia phones (N85, E71, ...) and a recent Thomson / SpeedTouch / BT Home Hub router you may face the "No gateway reply" problem when using the WLAN. By trial and error, I found that this can be resolved by disabling WMM on the router via CLI. So it seems all of the phone's traffic is being QOSd away. Whose side the problem is on I don't know; they are both WiFi certified for WMM of course.

To access the CLI you normally use Telnet. Open a command prompt and type "Telnet 192.168.1.254" (if you changed the default IP... you probably don't need these instructions.) (Note: On Windows Vista you have to install Telnet client first, under Programs and Features in Control Panel). Enter your username and password. (For unbranded routers the default username is Administrator, case sensitive, with a blank password. Things may be different if your router is ISP branded.) Finally run these commands:
:wireless qos config mode=disabled
:saveall
а да пробаш да исклучеш на телефонот access point можеби ке проработи?
или да пробаш различна заштита wep,wpa ...

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
а да пробаш да исклучеш на телефонот access point можеби ке проработи?
или да пробаш различна заштита wep,wpa ...
Полно работи пробав, без заштита, различна заштита, статички ип адреси... Се и ништо :(

Тие што го пробиле рутерот кога ќе идете на линкот да го симнете user.ini не ви бара јузер и пасс?? Сега пробувам и ми бара јузер и пасс...

P

Princ

Гостин
Дали некој од вас има успеано да го форвардира портот 80 на овој рутер кон друг компјутер во мрежата? Пробав со она форвардирањето стандард, ама портот 80 си го чува за себе и никако не го дава.

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
Рутеров кој што го лафите е тапа невидена, најбрзо проблемите ќе ги решите со повик на 080012345 и ке им се раздерете дека не ви работи одредена функција, дека сакате да го вратите рутерот или да дојдат и да ви овозможат да ја имате потребната работа, они на тоа ке ви го ресетираат од таму user и pass -от на рутерот и ке ви кажат кој е( најчесто Admin Admin). после тоа прајте со него шо сакате, кај мене ова успеа.

Дали некој од вас има успеано да го форвардира портот 80 на овој рутер кон друг компјутер во мрежата? Пробав со она форвардирањето стандард, ама портот 80 си го чува за себе и никако не го дава.
крени го од портот за 80
само пази новиот порт нема да е 8080 туку 8800

P

Princ

Гостин
Мислиш да сменам порт на веб серверот?
Го направив тоа, ама не сакам да мора да се пишува и портот на веб серверот.
Значи сакам осумдесетката да си го форвардирам на друг компјутер во локалната мрежа. Сега ако го пишеш хостот на компјутерот и оставиш стандардниот порт (80) ти бара корисничко име и лозинка за пристап до рутерот.

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
Мислиш да сменам порт на веб серверот?
Го направив тоа, ама не сакам да мора да се пишува и портот на веб серверот.
Значи сакам осумдесетката да си го форвардирам на друг компјутер во локалната мрежа. Сега ако го пишеш хостот на компјутерот и оставиш стандардниот порт (80) ти бара корисничко име и лозинка за пристап до рутерот.
се јавуеш у МТ пцуеш се живо и они ти даваат име и лозинка
така се среди кај мене се
и си го подесувам како јас сакам
никако поинаку

P

Princ

Гостин
Ама јас се јавиви и пцуев (ми рече дека штом основната функција ја вршел рутерот, немал он што да направи повеќе) и пак ништо.
Башка муабет, имам рут пристап до рутерот, значи пристапот не е проблем.
Проблем е постапката да го форвардираш конкретно портот 80 на друг компјутер во локалната мрежа.

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
да проверам од дома па ке ти пишам коа ке можам, мада не ми е ви6е тој рутер си купив ADSL модем и асус рутер и сеа си пичам без никаков проблем, најбитно од се за да ти работи е да смениш рутер не го бива тој, пагја мрежа, не фаќа wi-fi преку 2 соби итн... со еден збор полесно ќе решиш проблем со тоа што ке ставис адсл модем и рутер друг од 1200 ден отколку да си губиш живци со МТ и нивните незаконски ограничувања и идиотски одговори
само ај тоа е за друга тема...

P

Princ

Гостин
Се јавив пак... ми препорача да кренам PPPOE конекција од тој компјутер директно (рутеров може да работи и како модем) и ќе сум немал проблем.
Да кренам и ќе пишам :)

Kajgana Shop

На врв Bottom