Македонија излезе од листата на 10 најреформски земји во светот

Normalno deka ke glasame za da se promeni ovaa pogubna politika vo reformi i ekonomija.

Ti si mnogu pameten i ke si glasas za BC i SDSM, koi dodeka bea na vlast stopanstvoto imase recesija od -8% godisno i nevrabotenost od 60%, a ovoj Grujo so razvoj od +5,5% e poguben za Makedonija :pos2::pos2::pos2::pos2:

Mnogu vie od SDS ste ''umni'' :tapp:

Од каде постои оваа страшна слика кај скоро секој Македонец дека србија е подобра држава?
Луѓе, освен Белград што малку е живнат и тоа само на грбот на бившите комунистички инфрструктури остатокот е таа држава е утепан и од бога и од ЕУ. Македонија послаб реорматор, во ред. Но зошто не кажуваат дека како што ги подобруваш перформансите како држава, толку ферормите стануваат покрупни и потешки за изведување.

Сдс баграта не умира очигледно.

Турците го направија тоа одамна,па Цариград за само 6-7 години се зголеми со 4 милиони работници и нивните фамилии од внатрешноста иако рака на срце Кинезите не отвараат фабрики за гаќи туку фабрики за машини наменети во лесната индустрија кој се многу конкурентни на Европскиот релативно близок пазар за Турција.:toe:
Само дето забораваш дека Турциja беше во плана Маршал и тамо са туриха милиарди долари :wink: Турциja бе изправена на ноги от САД,като заплаха пред сите Балкански држави от варшавскиja договор и СИВ.

неее лажат бре а и нее е светски тренд ,да си реформатор,:tapp::tapp:, црни грујо= поп,не ме гледи што работам туку што зборам...ее ке биде убаво кога еден убав сончев ден ке почне да работи оваа влада

неее лажат бре а и нее е светски тренд ,да си реформатор,:tapp::tapp:, црни грујо= поп,не ме гледи што работам туку што зборам...ее ке биде убаво кога еден убав сончев ден ке почне да работи оваа влада

Vladava raboti, ama so ekonomski porast od 5,5%.
Ti izgleda pod ''rabotenje'' go svakas SDSMovskoto (NE)rabotenje- koga imavme recesija od -8%, najgolema vo cela Evropa.
E pa sega, ne moze Grujo da bide ist so komunalcine i da ''raboti' na unistuvanje na makedonskata ekonomija.

Bitushanec

Znaci ja sea ne znam kolku zimaat kelnerkite kaj tetka mi u kafic ?

Kaj zima be kaj nas profesor u sredno 400 evra ?

Koj se be utepani ... da se utepani nema da bide 1000 evra m2 stan u pomali gradovi a u N Sad i BG i po 2000 evra za normalni stanovi.

Tuka kaj nas inspektor u MVR zima so fax neli 18000 300 evra tamu zima i po 500 pa nagore.

Abe penzija na baba mi e preku 300 evra a ne bila direktor pred toa . Kilo pecenje e 5 evra tuka kolku e ?

Toa da lazete drug nekoj u Beograd zimale 150 evra plata so sredno , zboram normalna rabota .

U hotel idam spijam plakam 25 evra za istata kategorija hotel tuka bi placal 50 evra minimum , telefonite poeftini , mobilnite poeftini sto se be samozalazuvate ???

Znaes ti kolku investicii ima sega vo Srbija i toa Ruski i od dijasporata ???

Za prav Srbin Srbija e pred se , kako stane misli za Srbija, koga ke legne pak misli za Srbija e toa e toa sto Makedoncite go nemaat. Znaesh li ti kolkava jaka dijaspora ima Srbija ? I ne tie ne vikaat ke dadam 5 dolara za Makedonija, ne bachko...organizirani se , se raboti na toa inace posle tolku sankcii ratovi bombi ke propadnea.

Znaes li ti deka samo od dijasporata sto pari vleguvaat vo Srbija sto se prakaat na rodnini kolku uste eden cel BUdjet u Srbija . Znaesh kolku Srbi ima u Viena , Stokholm i Pariz i Minhen ? Za vo USA i Kanada i Australija da ne zboram

Poveke nego li Makedonci vo cela Makedonija

I ne djabe se vika Samo Sloga Srbina Spasava. Dojde krizno vreme proglasuvvanje na Kosovo ona koa se digna cel narod ispokrshija sve zivo divo...zaludno ama barem se dignaa. Nekoi churki jes da kradea patiki sve da im jebem seme im se zatrlo ...al poentata e druga izleze preku 200 000 narod na ulici.

A tuka sto ?

Abe ime ke smenat NIKOMU NISTO !

E zatoa Srbite se pojam za REFORMI i ne mi kazuj ti mene kako se zivee u Srbija a tebe sto ti zborele tamu nekoi , e dokaz deka firmite im se tapa.

Djabe lupanje u gradi za reformi se znae koj kosi koj voda nosi i toa e toa :tv:

Освен реформите, кои се показател за само еден сегмент во целосната слика за водење бизнис во една држава како нашата, постојат и многу други битни фактори кои се пресудни во одлуката на големите странски инвеститори, каде да го инвестираат својот капитал.

Фактот дека Македонија според направените реформи е подобро рангирана скоро од сите наши соседи, а во поглед на странските инвестиции споредбено со истите е прикована на дното, треба да кажува нешто.

Дали хрватите и србите се посимпатични од нас ?
Не .
Дали тоа некој не дискриминира, па не сака за инает да инвестира тука ?
Пак не.

Значи има некој друг параметар кој влијае врз нивото на инвестициите од страна, кој се вика политичка стабилност, меѓуетничка стабилност и сигурност во инвестицијата.
Тоа и фали на Македонија.

Неможе во една држава која се залага да привлече странски инвеститори, од една страна да се носат закони кои битно ја подобруваат бизнис климата, а од друга страна закони кои на инвеститорот не му гарантираат безбедност на инвестицијата.......како на пример законот за експропријација.

Неможе во една држава од една страна да се молат странските големи фирми да донесат дел од својот капитал тука, а од друга страна да не се почитуваат и дикриминираат оние кои веќе инвестирале, само заради тоа што имале среќа или несреќа да дојдат кога на власт била друга политичка гарнитура.
Постоечките големи странски инвеститори и нивното успешно/неуспешно работење, се најголема реклама/антиреклама за бизнис климата во Македонија.

За политичката (не)стабилност, и не треба многу да зборувам, бидејќи како на нас, така и на оние кои се заинтересирани да инвестираат тука, им е премногу добро позната.......исто како и меѓуетничките односи кои во зависност од ситуацијата или во зависност каков закон се носи, варираат топло ладно.

Јасно трасираниот пат накај европската унија и НАТО е незаобиколив фактор.
И покрај сите потешкотии кои ги има државава на патот кон НАТО и ЕУ предизвикани од нашиот јужен сосед...незамисливо и неозбилно владини претставници да даваат изјави од типот дека можеме ние без НАТО и ЕУ, а притоа да не нудат друга перспектива.

Значи да заклучам.
Реформите во законодавството, кои се секако за пофалување, се само еден сегмент во целосната слика за државата која сака да привлече странски инвестиции.
Но сеуште има работи на кои не им се обрнува доволно внимание, и на кои во иднина ќе треба многу да се одработи, а за кои нормално ќе треба да се жртвува и дел од партиските егоа....што е и најтешкиот дел знаејќи ја гордоста на сите политички чинители.

@winston

``Za prav Srbin Srbija e pred se , kako stane misli za Srbija, koga ke legne pak misli za Srbija e toa e toa sto Makedoncite go nemaat. Znaesh li ti kolkava jaka dijaspora ima Srbija ? I ne tie ne vikaat ke dadam 5 dolara za Makedonija, ne bachko...organizirani se , se raboti na toa inace posle tolku sankcii ratovi bombi ke propadnea.``

-prvo me zabole mene za srbite kako stanuvale i legnuvale
-vtoro zaklucokov deka makedoncite ( pravi) go nemale toa ti e baziran subjektivno trgnuvajki od tvojot stav sto za mene ne e za cudenje

demek ``pravi`` ima samo kaj srbite, a ``pravi`` makedonci ne postojat a?

Aj ne pokazuj kompleksi ... ne mislev taka

Normalno deka ima pravi Makedonci ama tie se edno 10 % maksimum drugo ili e zabludeno po partii ili zabludeno po pari !

PS me zabole pa mene sto pa te zabole tebe ... SRBIJA SRBIJA SRBIJA te boli ? Ne bi trebalo :) Aj cooliraj :smir:

Aj ne pokazuj kompleksi ... ne mislev taka

Normalno deka ima pravi Makedonci ama tie se edno 10 % maksimum drugo ili e zabludeno po partii ili zabludeno po pari !

PS me zabole pa mene sto pa te zabole tebe ... SRBIJA SRBIJA SRBIJA te boli ? Ne bi trebalo :) Aj cooliraj :smir:

ic ne me boli najiskreno:smir:

ps. da se plasev od gluvci macka ke nosev vo dzepot

Bitushanec

Znaci ja sea ne znam kolku zimaat kelnerkite kaj tetka mi u kafic ?

Kaj zima be kaj nas profesor u sredno 400 evra ?

Koj se be utepani ... da se utepani nema da bide 1000 evra m2 stan u pomali gradovi a u N Sad i BG i po 2000 evra za normalni stanovi.

Tuka kaj nas inspektor u MVR zima so fax neli 18000 300 evra tamu zima i po 500 pa nagore.

Abe penzija na baba mi e preku 300 evra a ne bila direktor pred toa . Kilo pecenje e 5 evra tuka kolku e ?

Toa da lazete drug nekoj u Beograd zimale 150 evra plata so sredno , zboram normalna rabota .

U hotel idam spijam plakam 25 evra za istata kategorija hotel tuka bi placal 50 evra minimum , telefonite poeftini , mobilnite poeftini sto se be samozalazuvate ???

Znaes ti kolku investicii ima sega vo Srbija i toa Ruski i od dijasporata ???

Za prav Srbin Srbija e pred se , kako stane misli za Srbija, koga ke legne pak misli za Srbija e toa e toa sto Makedoncite go nemaat. Znaesh li ti kolkava jaka dijaspora ima Srbija ? I ne tie ne vikaat ke dadam 5 dolara za Makedonija, ne bachko...organizirani se , se raboti na toa inace posle tolku sankcii ratovi bombi ke propadnea.

Znaes li ti deka samo od dijasporata sto pari vleguvaat vo Srbija sto se prakaat na rodnini kolku uste eden cel BUdjet u Srbija . Znaesh kolku Srbi ima u Viena , Stokholm i Pariz i Minhen ? Za vo USA i Kanada i Australija da ne zboram

Poveke nego li Makedonci vo cela Makedonija

I ne djabe se vika Samo Sloga Srbina Spasava. Dojde krizno vreme proglasuvvanje na Kosovo ona koa se digna cel narod ispokrshija sve zivo divo...zaludno ama barem se dignaa. Nekoi churki jes da kradea patiki sve da im jebem seme im se zatrlo ...al poentata e druga izleze preku 200 000 narod na ulici.

A tuka sto ?

Abe ime ke smenat NIKOMU NISTO !

E zatoa Srbite se pojam za REFORMI i ne mi kazuj ti mene kako se zivee u Srbija a tebe sto ti zborele tamu nekoi , e dokaz deka firmite im se tapa.

Djabe lupanje u gradi za reformi se znae koj kosi koj voda nosi i toa e toa :tv:

Eve srbinot sto ke ti kaze. Samo falbi i prazni zborovi.
Jas ti kazav mnogu detalno kakvi se platite vo Srbija.

Imam jas prva bratuceda profesorka vo Srbija. Platata vkupno (nema tamu hranarina) i e 350 evra, kako sto pisav pogore. Kaj nas profesor zema okolu 17.500 denari plata + 3200 den. hranarina i patarina, sto e 350 evra. Od ovaa godina hranarinata i patarinata kaj nas se zgolemuva na 4600 den. za prosvetata, za da se izramnat so medicinarite. A deka kaj nas inspektor zemal 300 evra plata ne veruvam, zosto policajcite zemaat poveke.

I mnogu si kontradiktoren. Prvo, velis cenata na stanovite bila merilo za standardot, za posle da kazes deka cenata na uslugite ne e merilo za standardot. Kontradiktornost, do kontradiktornost.

Vazno deka ti jasno se izdvoi od Makedoncite i zboruvas za srbite kako tvoi, a za Makedoncite kako nesto tugjo. No, toa samo kazuvas deka jades makedonski leb, a istiot go plukas, sto ne e normalna rabota.

A za srpskata emigracija ne sakam da zboram. Toa se site onie sto izbegaa od Srbija da ne se borat za Srbija pred 17 godini, pa sigurno takvite ne se pogolemi patrioti od nasine emigranti. Sega site se pravat "radikali", no koga bese Srbija vo vojna, nikoj ne dojde da ja brani.

I dovolno e covek da pojde do Nis, Leskovac i Vranje, pa koga ke vleze vo Kumanovo da mu se cini deka e Monaco, iako Kumanovo e najzabataleniot grad vo Makedonija.

Sto sakas da kazes so toa gluvci ??? :nenene:

Ja ne sum tuka da te plasham si praime opsht muabet... me prashaa kako e u Srbija jas kazav kako e , a najveke e taka oti se slozni Srbite koga se krizni prasanja u IGRA ete toa e toa

Eve srbinot sto ke ti kaze. Samo falbi i prazni zborovi.
Jas ti kazav mnogu detalno kakvi se platite vo Srbija.

Imam jas prva bratuceda profesorka vo Srbija. Platata vkupno (nema tamu hranarina) i e 350 evra, kako sto pisav pogore. Kaj nas profesor zema okolu 17.500 denari plata + 3200 den. hranarina i patarina, sto e 350 evra. Od ovaa godina hranarinata i patarinata kaj nas se zgolemuva na 4600 den. za prosvetata, za da se izramnat so medicinarite. A deka kaj nas inspektor zemal 300 evra plata ne veruvam, zosto policajcite zemaat poveke.

Vazno deka ti jasno se izdvoi od Makedoncite i zboruvas za srbite kako tvoi, a Makedoncite kako nesto tugjo. No, toa samo kazuvas deka jades makedonski leb, a istiot go plukas, sto ne e normalna rabota.

A za srpskata emigracija ne sakam da zboram. Toa se site onie sto izbegaaod Srbija da ne se borat za Srbija pred 17 godini, pa sigurno takvite ne se pogolemi patrioti od nasine emigranti.

Normalno deka se MOI, ja koga sum ikad rekol nesto podrugo ????

Treba li da pisam Srpski za da skapiras deka sum Srbin od glava do peti ???

I koj gleda deka Makedoncite i Makedonija mi e tuga koga e i taa moja ... kaj vide ti deka plukam ja po Makedonskiot leb ?

Ili samo Makedonija e za cistokrvnite Makedonci i toa onie antickite ?

Zasto lepish etiketi od nemok... druga rabota jas lebot moj SAM si go zarabotuvam NIKOJ ne mi go DAVA. I taa teza ne ti drzi ...busna e ko sito.

Sto rekov jas Makedonija e Srpska Banovina, Makedonci ne postojat ili rekov sakam del od nea smesta so jazik da mi se priznae ko oficijalen ako ne ce te pukam ... rekov nerekov. E pa brkaj rabota toash

A za emigrantite da , da teshi se ti... otideni se oni uste za vreme ex Yu po beli svet koga imase crveni pasoshi ... taka da nemoj da diskutirash bolje za tebe

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom