Bitushanec
Znaci ja sea ne znam kolku zimaat kelnerkite kaj tetka mi u kafic ?
Kaj zima be kaj nas profesor u sredno 400 evra ?
Koj se be utepani ... da se utepani nema da bide 1000 evra m2 stan u pomali gradovi a u N Sad i BG i po 2000 evra za normalni stanovi.
Tuka kaj nas inspektor u MVR zima so fax neli 18000 300 evra tamu zima i po 500 pa nagore.
Abe penzija na baba mi e preku 300 evra a ne bila direktor pred toa . Kilo pecenje e 5 evra tuka kolku e ?
Toa da lazete drug nekoj u Beograd zimale 150 evra plata so sredno , zboram normalna rabota .
U hotel idam spijam plakam 25 evra za istata kategorija hotel tuka bi placal 50 evra minimum , telefonite poeftini , mobilnite poeftini sto se be samozalazuvate ???
Znaes ti kolku investicii ima sega vo Srbija i toa Ruski i od dijasporata ???
Za prav Srbin Srbija e pred se , kako stane misli za Srbija, koga ke legne pak misli za Srbija e toa e toa sto Makedoncite go nemaat. Znaesh li ti kolkava jaka dijaspora ima Srbija ? I ne tie ne vikaat ke dadam 5 dolara za Makedonija, ne bachko...organizirani se , se raboti na toa inace posle tolku sankcii ratovi bombi ke propadnea.
Znaes li ti deka samo od dijasporata sto pari vleguvaat vo Srbija sto se prakaat na rodnini kolku uste eden cel BUdjet u Srbija . Znaesh kolku Srbi ima u Viena , Stokholm i Pariz i Minhen ? Za vo USA i Kanada i Australija da ne zboram
Poveke nego li Makedonci vo cela Makedonija
I ne djabe se vika Samo Sloga Srbina Spasava. Dojde krizno vreme proglasuvvanje na Kosovo ona koa se digna cel narod ispokrshija sve zivo divo...zaludno ama barem se dignaa. Nekoi churki jes da kradea patiki sve da im jebem seme im se zatrlo ...al poentata e druga izleze preku 200 000 narod na ulici.
A tuka sto ?
Abe ime ke smenat NIKOMU NISTO !
E zatoa Srbite se pojam za REFORMI i ne mi kazuj ti mene kako se zivee u Srbija a tebe sto ti zborele tamu nekoi , e dokaz deka firmite im se tapa.
Djabe lupanje u gradi za reformi se znae koj kosi koj voda nosi i toa e toa :tv:
Eve srbinot sto ke ti kaze. Samo falbi i prazni zborovi.
Jas ti kazav mnogu detalno kakvi se platite vo Srbija.
Imam jas prva bratuceda profesorka vo Srbija. Platata vkupno (nema tamu hranarina) i e 350 evra, kako sto pisav pogore. Kaj nas profesor zema okolu 17.500 denari plata + 3200 den. hranarina i patarina, sto e 350 evra. Od ovaa godina hranarinata i patarinata kaj nas se zgolemuva na 4600 den. za prosvetata, za da se izramnat so medicinarite. A deka kaj nas inspektor zemal 300 evra plata ne veruvam, zosto policajcite zemaat poveke.
I mnogu si kontradiktoren. Prvo, velis cenata na stanovite bila merilo za standardot, za posle da kazes deka cenata na uslugite ne e merilo za standardot. Kontradiktornost, do kontradiktornost.
Vazno deka ti jasno se izdvoi od Makedoncite i zboruvas za srbite kako tvoi, a za Makedoncite kako nesto tugjo. No, toa samo kazuvas deka jades makedonski leb, a istiot go plukas, sto ne e normalna rabota.
A za srpskata emigracija ne sakam da zboram. Toa se site onie sto izbegaa od Srbija da ne se borat za Srbija pred 17 godini, pa sigurno takvite ne se pogolemi patrioti od nasine emigranti. Sega site se pravat "radikali", no koga bese Srbija vo vojna, nikoj ne dojde da ja brani.
I dovolno e covek da pojde do Nis, Leskovac i Vranje, pa koga ke vleze vo Kumanovo da mu se cini deka e Monaco, iako Kumanovo e najzabataleniot grad vo Makedonija.