Това което ште кажа го правја с'всем добронамерено и без желание да се конфронтирам с никого.
Преди 10-12 години аз бјах в'рл националист. Издигах лозунги като "Б'лгарија на три морета" и т.н. Тогава се случи да отида за три месеца в Македонија по работа по един проект и всјака вечер в кр'чмата се зајаждахме с македонските колеги. Пиеме си ракијата, па току нјакој подхване:
-Кажи сега чиј е Гоце, ами Даме, ами Самуил, а братја Миладинови?
Честно казано тогава се јадосвах много, карахме се...е до бој не сме стигали заштото все пак сме интелигентни хора, но се палехме јако. Сега, години по к'сно си спомнјам с усмивка за всичко това. Ако нјакој сега ме попита - чиј е Гоце, ште му отговорја, че ме боли онаја работа чиј е! Којто си го иска и си д'ржи на него и го признава- халал да му е и тој и Самуил и всички.
От нјаколко години имам бизнес с Г'рција. Вие сега се оплаквате, но знаете ли какво беше с нас?
П'рво визите, после ги махнаха, но когато минавах границата, всеки п'т ме д'ржаха по 20-30 мин. Ништо че ме познават и че ходја в Г'рција всјака седмица. Стоја си там, граничара ми гледа пасопорта, опипва го, обр'шта го и ми вика:
К'де, бре вугаро? К'де си тр'гнал, какво ште правиш, кога ште се вр'шташ....и т.н. Сега прод'лжавам да п'тувам, дори и к'шта си купих там, но вече влизам без визи и без паспорт само с р'цете в джобовете сјакоаш отивам в друг град. Тија с'штите граничари сега ми се усмихват и ми викат - Добре дош'л, или с една дума считат ме за свој.
Тогава разбрах, че мојата мечта за "Б'лгарија на три морета" се е сб'днала. Даже не на три а на повече, че и на океан.
Искам да ида на Черно море- палја колата и отивам на Варна, като ми писне там отивам на Егејско море или на Средиземно, без паспорт и без документи, ако ми стане топло мога да прескоча до Скандинавија или до Германи отпрашвија на Балтијско море, ако искам нешто по-голјамо, взимам самолета и отпрашвам за Португалија на океана. Мога да отида и до Лох Нес да ловја чудовиштето Неси ако ми скимне. Това е ЕС!
И вие ште влезете и ште разберете за какво става в'прос. Тогава ште имате Велика Македонија в'тре в унијата, без да трјабва конфедерација с този или с онзи. Тогава и Пирин и Егеја ште са ваши, както Вардар и Охрид ште са наши и на г'рците. Но за да стане това трјабва да се научите да давате както и на вас ште ви се дава. Ако искате да ви уважават като народ и нација, трјабва да уважавате и другите народи. В противен случај ште си живеете с гола историја и национализ'м, но в гетото, а това не е в интерес нито на Б'лгарија, нито на Г'рција.