Зошто не сте религиозни и зошто не верувате во Господ?

• Креатор на темата Креатор на темата Zeng
  • Време на започнување Време на започнување
abe vie cel zivot ke padnuvate i stanuvate i so toa mislite deka ste dostojni za vecnosta. Dobroto drvo dava dobar plod, losoto los. taka i so ova, losite luge nema da se spasat.

abe vie cel zivot ke padnuvate i stanuvate i so toa mislite deka ste dostojni za vecnosta. Dobroto drvo dava dobar plod, losoto los. taka i so ova, losite luge nema da se spasat.
Не си разбирлив.
Од што нема да се спасат лошите луѓе?
Од Пекол?
Кое е уствари твоево убедување,не ми е јасно?

Не си разбирлив.
Од што нема да се спасат лошите луѓе?
Од Пекол?
Кое е уствари твоево убедување,не ми е јасно?

Колку луѓе толку филозофии. Едноставно луѓето веруваат во идејата за пеколот исто како што некои други веруваат во моќта на синиот череп или во силата на Боргите. :toe:

Инаку, сакав да речам, има смисла тоа што го напишал. Не знам дали има друг свет, и не ме интересира. Она што ме интересира е сега, а тука сум убеден дека треба да се однесуваме со почит едни спрема други, а особено со себе. Мислам дека модерниот свет треба да функционира “човечки“, спротивно од фактичката моментална ситуација.

Ме интересира која е причината да не верувате во одредена религија или во Господ.
Дали затоа што не сте доволно запознаени?
Дали поради тоа што не сте го виделе Господ?
Дали поради тоа што не верувате во организирани религии?

- Па можеби причината е тоа што живеам во 21 век... Да живеев во 15 - 16, можеби ќе верував
- Можно е... никогаш не се замарам со глупости
- Нема шо да се виде
- Слободното време го искористувам на попаметен начин... Кој сака да си ја развива фантазијата, му препорачувам да упадне во некоја религија

Кажете чисто онака информативно, но доколку сакате да образложите подетално слободно. Ме интересира која е причината заради која има толку многу атеисти, толку многу кои веруваат на Дарвиновата теорија.
Дали таа теорија ви е доволна за да не прашувате повеќе и да се интересирате за постанокот на човекот неговиот духовен пат.
На крајот на краиштата зарем веќе го знаете одговорот на прашањето кои сме и зошто сме тука?

Која сум - знам... А постојам затоа што мајка ми и татко ми сакале - и ќе постојам додека јас сакам:smir:

Како што ги разбрав постовиве до сега ми изгледа дека луѓево не се запознаени со религијата, како што некој напиша "немаат" време за духовна надградба, немаат време да посветат на себе во вистинска смисла едноставно се премногу приврзани кон ДОЛЕ, кон материјалните удобности.

Јас не верувам во Господ, ама не ја негирам можноста да постои.
Никој не ми приложил докази за постоењето, што не значи дека истите не постојат. Додека некој не ме убеди со факти во спротивното, јас не можам слепо да поверувам во празна слама.
Не сум религиозна, па следствено не ми е доволно само она „поверувај и ќе видиш“ или „не барај докази, едноставно верувај“. Јас сакам да видам, да чујам, кога не можам да почувствувам.

Ете зошто не сме религиозни.
Pa ako nekoj ti prilozi dokazi ti veke nema da veruvas vo Gospod, tuku ke znaes deka postoi. Za Gospod da ti pomogne ti treba da veruvas vo nego, a da nemas dokazi deka postoi.
Од искуство имам заклучено дека поголемиот дел од луѓето веруваат во господ само кога имаат мака.
Оние кои што имале проблеми во минатото биле религиозни и му се молеле на господ да им ги реши проблемите.У денешно време се иде на психијатар.Еволуција јебига.
Не сум религиозен затоа што религијата ми ги врзува двете раце и ми го одзема правото на слободен избор.
Da, da taka e. I koga mu se molime koga ni e tesko, toj pak ke ni pomogne, iako ne sme nekoi vernici. Jas porano mu se molev samo koga mi e tesko, no sega mu se molam i koga mi e arno i loso.
Зенг, одговорот е многу едноставен: кој не го отворил својот ум и срцето и за Божјите вистини и што е најбитно, не поверувал во Бога, јасно е дека неможе да биде религиозен.
После падот од нашите прародители и нивното одвојување од близината Божја, родот човечки станува привлечен од овој, материјалниов свет, пришто духовната релација меѓу луѓето и нивниот Творец е прекината а со тек од времето, таа врска станува се послаба и послаба. Луѓето се повеќе стануваат исклучиво световни, прифаќаат само световни вистини, нивниот ум е насочен исклучиво кон свеовни вредност и таквиот ум „нема време„ да размислува за својот Творец, „нема време„ за богомудрување, но има време за секоја световна активност....
Za da veruvame treba da mu dozvlime na srceto da go najde svojot pat, mnogu e ednostavno, samo retki se tie koi vistinski veruvaat.

Иако сум атеист, се сомневам во можноста да постои бог дека ништо досега не ми докажало дека постои а и обратно, дека не постои. Zeng во првиот негов пост спомна како причина дека не веруваме заради тоа што не сме го виделе, дефинитивно не е заради тоа дека и струјата неможеш да ја видиш но сепак постои. Едноставно немам потреба за да верувам во нешто друго, доволна ми е вербата во мене.
Како што е тргната наукава мислам дека еден ден ќе се докажат сите овие прашања што си ги поставуваме. Порано кога немало доволно информации за земјотресот луѓето сметале дека некој бог се лути. Има еден куп вакви примери што денес се докажани, а во време кога немало доволно информации се мислело дека е нешто надприродно.
А што мислите.. животните имаат бог?? Јас мислам не, само човековиот ум е толку развиен и креативен да создава разни богови и религии.
Сепак и во ова што го пишам се сомневам, дека „утре“ можит ќе ми се докажит спротивното.. така да можеби еден ден ќе станам верник пак :)

Заборавив само уште нешто.. друга ствар што не ми се допаѓа кај религиите што ги дели луѓето

Заборавив само уште нешто.. друга ствар што не ми се допаѓа кај религиите што ги дели луѓето

На овој свет ништо не е совршено така за жал тоа е точно. Но луѓето се делат и по други основи што е една од лошите особини на нашата падната природа.

]

-So toa sto ke stanam,znaci deka Bog pomaga.Toa ne me pravi dostoen za vecnosta.Edinstven Koj moze da me udostoi e Bog.
-Da,toa e taka.Pa sekoj neka si gi gleda svoite plodovi.
-Bog znae koj nema da se spasi....toa sto nekoj gresi t.e. paga,ne znaci deka nema da se pokae.So toa sto se kae,STANUVA.A ako ocajuva,kako Juda,ke ostane padnat i kojznae kako ke zavrsi.Site gresime,no ako ne se kaeme,nema kako da staneme.Toj sto gresi,a ne ja sogleduva greskata,ili pa go prepoznava grevot,no mu e ubavo so nego,toj e PADNATIOT.Eden e Bezgresen,nase e da se trudime da ne gresime,i da se kaeme za grevot.A Bog e dovolno i predovolno Milostiv,da ni go prosti sekoj grev.

- Па можеби причината е тоа што живеам во 21 век... Да живеев во 15 - 16, можеби ќе верував
- Можно е... никогаш не се замарам со глупости
- Нема шо да се виде
- Слободното време го искористувам на попаметен начин... Кој сака да си ја развива фантазијата, му препорачувам да упадне во некоја религија

Која сум - знам... А постојам затоа што мајка ми и татко ми сакале - и ќе постојам додека јас сакам:smir:

-Verbata vo Boga,ne e opredelena spored vremeto,a nitu pak e svojstvena za lugeto koi vie gi narekuvate zatucani i sl....zalosno e vo 21 vek.covekot da ne znae Koj go sozdal
-Znaci sepak posvetuvanjeto vreme na verata e pameten nacin
-Pa tebe togas drugite ke te doziveat kako vernik (a ne si).....toa sto zboruva znaes li?:helou:

-Verbata vo Boga,ne e opredelena spored vremeto,a nitu pak e svojstvena za lugeto koi vie gi narekuvate zatucani i sl....zalosno e vo 21 vek.covekot da ne znae Koj go sozdal
-
А ти сигурно дозна кој го создал....ти кажаа вака било жими мајка.
Друго, науката не вика "создаден" туку вика постепено се развил, значи не одма и сега туку постепено.
Некој предходно ја спомна и струјата т.е. дека е невидлива, но нејзиното дејство е и те како видливо и ефективно, пробај да фатиш оголена жица под напон,... не простува, .....но сепак таа на моменти е видлива...искричавите моментални празнења.
И за КРАЈ ТЕМАТА Е ЗОШТО НЕ ВЕРУВАМЕ а се претвори во полемика на убедување во спротивното.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom