Јане ти како интелигентен човек ќе бидеш ли добар да дадеш коментар за документот што ти го постираа тука?
Одговори и коментирај го документот па јас да видам дали да му верувам на тој што го пишувал документот пред 70-на години или да ти верувам на тебе. Ако не искоментираш повеќе ќе ми значи документот кој вели дека има Македонска нација отколку твојата желба за "добрососедство" .
До
Македонеро и
emission
Здравејте пак,
Аз не с'м историк, но ето ми го коментара:
1. Не ми е нап'лно јасно от кога е статијата и кој е нејнијат автор.
2. Не е јасно и не е даден отговор на заглавието
"Зашто ние македонците сме отделна нација?"
- вижда се, от п'рвото изречение, че според автора с'штествуването на македнонска нација е в'прос на политически интерес. Политическијат интерес е отделјането на македонците от с'рби, г'рци и б'лгари. Извода ми е, че става в'прос преди всичко за отделјане/разделјане на македонците от б'лгарите доколкото отделјането им от г'рци и с'рби е повече от очевидо и дефинитивно определено. Това е интереса. Другијат интерес е с'здаването на македонска д'ржава отново отделена/разделена от Б'лгарија, С'рбија и Г'рција.
Според мен с'штествуването на нјакак'в политически интерес не може да породи нова нација. Нацијата е резултата едни исторически и в'в времето д'лго протичашт процес на трајни и устојчиви обштественни отношенија и вр'зки. Нацијата не може да се зароди само от нјакак'в моментен политически интерес.
- вместо сериозна обосновка и заштита тезата, че , македонците са отделна нација се прави само едно голи зајавленија и онјави:
***"... ние Македонците трјабва високо да зајавим, че не сме нито нито с'рби, нито г'рци, нито п'к б'лгари, а сме отделна отделна македонска нација ..."
"... обаче тја /македонската нација/
е налице и нејното с'штествуване трјабва да се објави на всички, заштото това ште улесни до голјама степен /забележи пак интереса/
нашата националноосвободителна борба ... "
Според мен голите декларации на автора не са нито фактор, а оште по-малко п'к причина, основание и обосновка да се тв'рди, че има македонска нација (поне к'м онја момент, в којто автора пише тезата си - веројатно преди век)
И ако се в'рнем к'м 1878 година - ето ги обштите елементи, които св'рзват в една нација хората от Мизија, Тракија, Добруджа, Македонија:
- обшт език;
- обшта култура;
- обшта еднаква писменост;
- обшта епархија;
- обшти обичаи;
- обшта обв'рзана иконоимика/стопанство;
- обшт поробител;
- обшто минало;
- обшти едни и с'шти цели
Тези елементи "македонците" ги нјамат нито с'с с'рбите, нито с г'рците.
Е сега, днес е вече с'всем друго .. повече от 100 години сме разделени като народи ... разк'сани са всички стопански вр'зки. Разк'сани са религиозните вр'зки. Измислено е и прод'лжава да се измислја различно минало за 2-та народа. Измислени са ралични езици за 2-та народа. Измислени са различни азбуки. Измислјат се хилјади причини да се разделјаме .... Това е заштото има интерес да б'де така. За с'жаление, ние б'лгарите с'што имаме вина, че в определени моменти от историјата сме подд'ржали това разделение. Но не сме имали и избор да б'де друго. Трјабва да знаеш, че за да б'де днес свободна Македонија никој друг народ не проливал своја кр'в, колкото б'лгарите са ја проливали.
До 1918 година 4 д'ржави, между които е Б'лгарија вјуваха срешту целијат останал свјат за да заштитјат народите си изв'н техните граници. Преди това Б'лгарија војува с'с всични балкански д'ржави едновременно. Това никој народ нјама да го направи за да заграби чуждото. Такива војни се водјат само в името на род и на родина. Дори и да загубихме бихме се и за вас.
поздрави ...