Прва менструација

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Е а зашто викаат дека е подобро да се запишува кога се добива колку ти касни ова она? Зошто запишуваат некои девојчиња?.. А и мајка ми ми спомна исто нешто пошо мене ми прај и пауза неколку месеци некад или ми се мења за некој ден.. Зашо треба да се знае како добиваш?

Lov3ly`gIrL`

C est la vie..
Член од
19 јуни 2009
Мислења
46
Поени од реакции
2
Е а зашто викаат дека е подобро да се запишува кога се добива колку ти касни ова она? Зошто запишуваат некои девојчиња?.. А и мајка ми ми спомна исто нешто пошо мене ми прај и пауза неколку месеци некад или ми се мења за некој ден.. Зашо треба да се знае како добиваш?
ne znam to4no ali mislam deka toa e kolku da se pripremish voa onoa, ali isto taka dobro e i da se znae i kolku ti kasni sepak dokolku ti kasni podolgo od voobi4aenoto dobro e da znaesh za da se konsultirash so lekar, provereno si e provereno ! ;)

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
Сакаш да кажиш дека на 20 години ти попаднаа забите и сега носиш вилици?

Жими мајка ова прв пат читам! Во четврто одделение бре? А во ред си,добра си,да не си алиен? Извини вака ама ова ми е крајно нелогично со информираноста и тоа што сум го учел на училиште во врска со циклус,мензис и не знам шо,поврзано со женски "болести" :smir:
Денес појкето добиваат порано, и познавам неколку другарки што добија уште на 10 години, а јас на 11. Во 7 одделение скоро сите имавме добиено, така да не е страшно, сепак тука некаде добиваат сите.:smir:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Што е толку чудно и на 10 години да и дошла првата менструација. Во моето одделение на три девојчиња им дојде во 4то одд. На една и дојде во трето, па после испадна дека во второ одд и дошло, нејзините дигнале паника, ајде по доктори, по бајачки и што ли уште не.

Кај секое девојче е различно тоа. Ако порано било нормално на околу 14-5 години, па и повеќе, сега на повекето им доаѓа во 5-6 одд, што е 11-2 години, па на некои дури и порано. Нема нишо чудно во тоа.

Затоа сега докторите препорачуваат децата да ги раѓаат на помлади години, а не да чекаат после 35 или 40
Чудно е затоа што пубертетот започнува околу 13-14тата година од животот и сите сме научени дека тогаш нашата хипофиза ги активира хормоните кои ни ги даваат секундарните и примарните полови карактеристики, па затоа 10 годишна возраст за прва менструација е невообичаена.
За ова што велиш да се раѓаат деца до пред 35-6 година си во право, затоа што отпосле, јајниците своите примордијални фоликули во кои созрева јајце клетката „ги копаат“ од подоле и подоле и нивниот квалитет слабее.

Член од
23 јули 2009
Мислења
217
Поени од реакции
8
Првата менструација ја добив на 13 години и не ја примив така шокантно бидејки претходно бев информирана и сметаме дека секое девојче на оваа возраст треба да контактира со својата мајка и да е информирано за да не испаничи коа ке се случи тоа а иначе како искуство првиот пат е непријатно носење влошки ау мислиш дека има место воз да ти помине помеги нозе а па згора на тоа и ако имаш болки оф леле мори мајко....а сега не сега ми е едноставно, навика, иако и не се чувствувам баш најдобро во тие денови.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Што е толку чудно и на 10 години да и дошла првата менструација. Во моето одделение на три девојчиња им дојде во 4то одд. На една и дојде во трето, па после испадна дека во второ одд и дошло, нејзините дигнале паника, ајде по доктори, по бајачки и што ли уште не.

Кај секое девојче е различно тоа. Ако порано било нормално на околу 14-5 години, па и повеќе, сега на повекето им доаѓа во 5-6 одд, што е 11-2 години, па на некои дури и порано. Нема нишо чудно во тоа.

Затоа сега докторите препорачуваат децата да ги раѓаат на помлади години, а не да чекаат после 35 или 40
Па од физиолошки аспект и не е баш најнормално да ја добиеш првата менструација на 10 години.Тоа значи дека твојот пубертет започнал 1 год. пред тоа и сега пресметај кога си ги поминал сите периоди во животот и колку траеле тие.Се пореметува целата животна скала.
Во право си за тоа дека границата сега се поместува но и тоа не е некоја добра вест.
А што се однесува до бременоста не само сега туку и одсекогаш не било препорачливо да се забремени после 35-тата година.Шансите за Даунов синдром и за било каква деформација на плодот се многу по големи а и шансата да се забремени воопшто е прилично мала.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
И јас си запишувам :)
Значи треба да знаеш кога добиваш менструација а и гинеколозите велат да запишуваме, затоа што на преглед те прашуваат на колку денови добиваш, дали ти касни, колку ти касни, често ли ти е нередовна итн.
И ти не треба да кажеш не знам, сепак треба да си имаш прилично точни резултати.
Секоја втора девојка има нередовна менструација, а тоа во глобала не е добро. Но современ начин на живот, брза исхрана, носење блузички со голи стомачиња, невнимавање, пубертет и сето тоа влијае на хормоните и затоа нередовната менструација е многу честа кај младите. Потребна е хормонска стабилност за да добиеме.
Така да добро е да си запишуваш, посебно за тие што се сексуално активни :)

A откако почнав да пијам апчиња на природна база од ночурка кои се за регулирање на меструацијата и пмс, ми е редовно веќе неколку месеци. Конечно после 10 години :) Не дека ми каснеше многу, ама по неколку дена до 10 дена максимум.
Ги препорачувам зашто стварно помагаат и малку се намалуваат болките кога ќе добиеме (бидејќи јас имам преголеми болки сосема не ми помагаат, но сепак бројот на испиени кетонали сега е драстично помал), значи тие што имаат помали болки може воопшто сега да не ги боли.
Ги има во Natural Wealth а јас сега пијам и едни исти но на друга фирма, германска е не знам да прочитам огромен збор е :pos:

D

dh00|

Гостин
хмм...прв пат ко добив имав негде 12 години, ноември беше мислам. бев информирана претходно за сите тие работи така да не се шокирав од ситуацијата...само глупаво беше тоа што во моментот кога добив, дома немаше никој, а исто така и влошки немаше:pos: така да морав некако да импровизирам:kesa::pos:

ArhangelOFDeath

Immortality
Член од
3 септември 2008
Мислења
1.906
Поени од реакции
126
хмм...прв пат ко добив имав негде 12 години, ноември беше мислам. бев информирана претходно за сите тие работи така да не се шокирав од ситуацијата...само глупаво беше тоа што во моментот кога добив, дома немаше никој, а исто така и влошки немаше:pos: така да морав некако да импровизирам:kesa::pos:
Јас прв пат кога добив незнам кога беше ама знам низ ушти ми течеше

Z

Zoza

Гостин
prv pat dobiv vo 7 odd znaci na 13 godini sreka majka mi bese doma,posto i do den denes si imam problemi prvote dva dena od ciklosot umiram od stomav :nesum:

good girl

Неискусна!
Член од
1 јули 2009
Мислења
66
Поени од реакции
0
шо е со мене бе луѓе не памтам тоцно момент кога ми дошло и како било знам дека беше зима на распуст бевме шесто одд. и имавме роднини од странство т.е. пред да дојдат да имав ко одевме по нив на аередром ха. И гледај финта јас не му кажав на мајка ми кога добив, и како се да знаев си ставав влошки единствено првиот пат не знаев колку ќе трае како ќе биде итн. односно како да не било ништо.
и замислете мајка ми дозна по 6 месеци можи и појке од ко добив мислам му реков да купи влошки.
и да ако сакате помалку да ве боли стомак кога ке добиете не одете со голи половини или надвор не седете ко ќе е многу студено, оти имам запиметено ако одам со гола половина ужасно ме боли стомакот и еднаш кога беше многу ладно седев надвор неколку дена пред да добојам и ко добив имав ужасни болки дури плачев.
и пак чудна работа јас сум од ретките кој добиват редовно често знам точно кој ден ќе ми дојде, од крајот не една до почеток на друга има точно 21 ден, еднаш ми доцнеше 5 дена и многу се зачудив мислев дека нешто не е во ред, и последниот пат добив една недела порано и баш се прашвам зошто се случи тоа.
инаку 6 години можи и пол веке од ко добив прв пат секогаш ме е редовна до ден.

Pl.

Pl.
Член од
16 јули 2009
Мислења
566
Поени од реакции
62
јас првпат добив на 11 год.леле како се срамев:kesa:

Martence

the_girl_u_like
Член од
30 јуни 2009
Мислења
37
Поени од реакции
1
прв пат добив на 6 ноември,во 5то одд.имав 10 год и неколку месеци...бев во wc и видов нешто црвено(глупо) ме фати страв,не ми се веруваше дека толку рано ми дошло :vozbud::vozbud::vozbud: тогаш бев кај баба ми на поседок и нејзе и кажав,па жената ми даде влошки,ми кажа како да ја наместам,леле,упм после не можев цела вечер да заспијам од шо ми сметаше...2 пат ми дојде по 2 месеци,1 ден пред да се вратам од зимовање...и еве "среќно" имам мензис речиси 9 години(во ноември че славам :vozbud: )мразаааааам мензис....баш денес ми дојде,ќе се убијав :tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp: тешко е да си жена FUCK

Mrs. Vedder

red cloud at sundown
Член од
12 февруари 2009
Мислења
984
Поени од реакции
66
За 8 одделение...Покасно од повеќето форумџики.
Летна вечер, само шо се прибрав, си забележав дамки на гаѓите.Се сеќавам многу паничев, мајка ми одвај ме смири, ми пречеше влошка и све живо и не сакав да носам.Бедови ме пукаа, ептен бев нервозна тој период...

Kajgana Shop

На врв Bottom