Турција

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ako e za gerislki vojni ,pak cecencite pravat problemi na rusite,gi skinaja
:pop:

Чеченците денес не постојат во толкав број како пред десетина години....и се доста ограничени во "изборот" на дејствија.
Ако сакаш да тераш инает, Талибанците во Авганистан прават растур, а причината заради која денес нема напади во Турција е фактот што ПКК привремено се откажа од напади и сега пробуваат да го решат проблемот на политички начин. Инаку секојдневно експлодируваа бомби во Измир, Анталија, Истанбул, гинеа турски војници на истокот на земјата...

Па ти во претходните постови дробеше за тоа како САД ја добива војната со талибанците, кај што дува ветро таму фризо ти се врти.

Nema brat,ti rekov i pogore,tipicno slavijansko odnesuvanje,,nema toa e toa,krvta voda ne biduva:tapp:

100% mnogu poveke gi cenam katolicite nego slavijanite:tapp: Slavijanite se naviknati da gi vrtat muabetite:tapp: i sekogas se naviknati pozadi grb da te mavat,a ne vaka pred tebe:tapp: Jebi ga,ostaj go sto saka neka si kaze:tapp::tapp::tapp::tapp: gluposta nema granici:tapp:

Па ти во претходните постови дробеше за тоа како САД ја добива војната со талибанците, кај што дува ветро таму фризо ти се врти.
Чекам таков цитат. Баш ме интересира каде сум го пишал тоа. Доказ?:helou:

Nema brat,ti rekov i pogore,tipicno slavijansko odnesuvanje,,nema toa e toa,krvta voda ne biduva:tapp:

100% mnogu poveke gi cenam katolicite nego slavijanite:tapp: Slavijanite se naviknati da gi vrtat muabetite:tapp: i sekogas se naviknati pozadi grb da te mavat,a ne vaka pred tebe:tapp: Jebi ga,ostaj go sto saka neka si kaze:tapp::tapp::tapp::tapp: gluposta nema granici:tapp:
Си научил да пишуваш а не си научил каква е разликата меѓу религија и нација.Словените се нација и во нив има христијани муслимани будисти и други религии како и во секоја друга нација.И албанската нација има христијани и муслимани барем тоа требало да ти го кажат.А ние сме навистина СЛОВЕНИ И СМЕ МНОГУ ГОРДИ ШТО СМЕ ТОА и имаме милион причини да сме горди за тоа што сме словени а би сакал и вие да имавте барем илјадити дел од нашата историја и култура зошто тогаш многу подобро ќе се разбиравме.

Последна војна кога победи Турција?

1. Турската војна за независност од 1919 - 1923 помеѓу Турција од една страна и од друга: Грција, Ерменија, Франција, Италија и Британија.
Резултат: Турска победа, Странските војски истерани од мала азија, ерменците истребени, грците избркани. Со овој договор се поништени многу неповолни одредби за Турција од претходниот мировен договор во севр кои големото турско народно собрание не ги прифати. На Турција им се вратени тракија со едрене и анадолија со измир. Грција ги губи сите азиски земји.

2. Tурската инвазија на Кипар 1974. Резултат: окупација на северен Кипар од страна на турција.

3. Бомбардирање на Југославија 1999. 12 турски Ф 16-ки ги полнеа србите со осиромашен ураним. Резултат: победа на нато, ниеден турски авион соборен.

4. Галиполската експедиција 1915 - 1916. Турција против Австралија, британска индија, нов зеланд, обединетото кралство, Франција и западна француска африка. Резултат: победа на турција.

5.Грчко-турската војна од 1897. победник Турција.

Турција има победено свестски играчи а не локални.

Турски битки со курдите:

1.Операција северен ирак 1992: Турска победа. загинати 28 турци и 1551 курд

2.Операција челик 1995: турска победа. Загинати 64 турци и 555 курди

3.Операција Хамер 1997: турска победа. загинати 114 турци и 2730 курди

4.Операција Даун 1997: турска победа. загинати 31 турчин и 865 курди.

5. Операција сун 2008: турска победа. загинати 264 турци и 6325 курди.

:pop:

Чеченците денес не постојат во толкав број како пред десетина години....и се доста ограничени во "изборот" на дејствија.

ЛАЖЕШ!!!:nenene:

Во првата чеченска војна чеченците биле околу 800 000 сега се над милијон.

• Ethnic groups
1926 - 239 190 Чеченци, руси 77 274
1939 - 360 538 чеченци, руси 157 621
2002 - 1 031 647 чеченци и 40 645 руси

1. Турската војна за независност од 1919 - 1923 помеѓу Турција од една страна и од друга: Грција, Ерменија, Франција, Италија и Британија.
Резултат: Турска победа, Странските војски истерани од мала азија, ерменците истребени, грците избркани. Со овој договор се поништени многу неповолни одредби за Турција од претходниот мировен договор во севр кои големото турско народно собрание не ги прифати. На Турција им се вратени тракија со едрене и анадолија со измир. Грција ги губи сите азиски земји.

2. Tурската инвазија на Кипар 1974. Резултат: окупација на северен Кипар од страна на турција.

3. Бомбардирање на Југославија 1999. 12 турски Ф 16-ки ги полнеа србите со осиромашен ураним. Резултат: победа на нато, ниеден турски авион соборен.

4. Галиполската експедиција 1915 - 1916. Турција против Австралија, британска индија, нов зеланд, обединетото кралство, Франција и западна француска африка. Резултат: победа на турција.

5.Грчко-турската војна од 1897. победник Турција.

Турција има победено свестски играчи а не локални.

Турски битки со курдите:

1.Операција северен ирак 1992: Турска победа. загинати 28 турци и 1551 курд

2.Операција челик 1995: турска победа. Загинати 64 турци и 555 курди

3.Операција Хамер 1997: турска победа. загинати 114 турци и 2730 курди

4.Операција Даун 1997: турска победа. загинати 31 турчин и 865 курди.

5. Операција сун 2008: турска победа. загинати 264 турци и 6325 курди.
Факти се факти, тоа што е точно точно е, освен Првата светска војна која ја загубија, и фактот што Грците им седат в двор. Операциите не се војни.
Исто така победената битка не значи победа во војната. Јас колку што знам во Првата светска војна победија Русија, Британија, Австралија, САД и други, а изгубија Германија, Бугарија, Турција...
Значи некои работи погрешно преставуваш во твоја корист (исто и со војните со Израел). А ако можиш ти така можам и јас:
Бомбардирањето на Југолсавија 1999 не и нанесе сериозни воени загуби, туку економски. Загубите на Југословенската армија се неколку вистински тенкови и авиони уништени празни, без екипаж и многу уништени дрвени, шперплочи тенкови и авиони. Турција во таа операција беше дел од коалиција - сами не би направиле ништо.

Ethnic groups
1926 - 239 190 Чеченци, руси 77 274
1939 - 360 538 чеченци, руси 157 621
2002 - 1 031 647 чеченци и 40 645 руси
Споредба на населението во Чеченија во 1990 и 2010 година? Ме интересира, онака...

Факти се факти, тоа што е точно точно е, освен Првата светска војна која ја загубија, и фактот што Грците им седат в двор. Операциите не се војни.
Исто така победената битка не значи победа во војната. Јас колку што знам во Првата светска војна победија Русија, Британија, Австралија, САД и други, а изгубија Германија, Бугарија, Турција...
Значи некои работи погрешно преставуваш во твоја корист (исто и со војните со Израел). А ако можиш ти така можам и јас:
Бомбардирањето на Југолсавија 1999 не и нанесе сериозни воени загуби, туку економски. Загубите на Југословенската армија се неколку вистински тенкови и авиони уништени празни, без екипаж и многу уништени дрвени, шперплочи тенкови и авиони. Турција во таа операција беше дел од коалиција - сами не би направиле ништо.

..

:pos2::pos2: hahahahaha znes kako rekol Turgut Ozal pokojniot predsetadet na Turcija vo vremeto,svetot neka go ostavat balkanot na Turcija,za 6 dena ima da se napieme kafe vo Ljublana,a mozebi i vo Viena kako vo vremeto:toe:

Како може некој да ја споредува Турција со Франција и Британија навистина не ми е јасно.Да ги потсетам Франција и Британија се нуклеарни сили исто така и Индија и Пакистан.Германија има најсилна индустрија во Европа и е втора или трета во светот во тешката индустрија и во се друго.Да има потреба германците ќе имаат двојно посилно оружје од Турција за неколку месеци.Сега некој тука напиша дека Турција била втора сила во НАТО.Таа има втора по големина армија во НАТО а никако не е втора сила што е огромна разлика за тој што може да ја види.

Како може некој да ја споредува Турција со Франција и Британија навистина не ми е јасно.Да ги потсетам Франција и Британија се нуклеарни сили исто така и Индија и Пакистан.Германија има најсилна индустрија во Европа и е втора или трета во светот во тешката индустрија и во се друго.Да има потреба германците ќе имаат двојно посилно оружје од Турција за неколку месеци.Сега некој тука напиша дека Турција била втора сила во НАТО.Таа има втора по големина армија во НАТО а никако не е втора сила што е огромна разлика за тој што може да ја види.

Abe ti si nepismen stvarno:tapp: Kako prvo Turcija gi ima pobedeno i Francija i Britanija i Grcija i itn,ocigledno nisto ne zanes od istorijata,:tapp: ama aj sto ne znaes barem internetot ti e pred tebe , nauci se a ne da treses:tapp: pssssss tocno e toa Turcija e vtora naj goema armija vo NATO posle SAD, a so silata e osma ili deseta sila na svetot,:toe:
I uste nesto,anonimni voeni eksperti od SAD tvrdat deka Turcija ima 40 nukleari,ostanato od amerikancite,70 nukearki bea povleceni od incirlik,a 40 dadeni na Turcija

А ако можиш ти така можам и јас:
Бомбардирањето на Југолсавија 1999 не и нанесе сериозни воени загуби, туку економски. Загубите на Југословенската армија се неколку вистински тенкови и авиони уништени празни, без екипаж и многу уништени дрвени, шперплочи тенкови и авиони.

Само милошевич и еве денес тебе те читам како пееш дека некако србија како да победила бидејќи многу малку загубила. Резултатот се гледа од војната, како јас погоре што постирав. Кој е резултатот во косовската војна: повлекување на српската армија и навлегување на нато. кој е победник?

:pos2::pos2: hahahahaha znes kako rekol Turgut Ozal pokojniot predsetadet na Turcija vo vremeto,svetot neka go ostavat balkanot na Turcija,za 6 dena ima da se napieme kafe vo Ljublana,a mozebi i vo Viena kako vo vremeto:toe:
Во 1912 балканските Србија Грција и Бугарија ја нокаутираа Турција го заедоа Едрене и само Западот ја спаси Турција од паѓањето на Константинопол.

Во 1912 балканските Србија Грција и Бугарија ја нокаутираа Турција го заедоа Едрене и само Западот ја спаси Турција од паѓањето на Константинопол.

:pos2::pos2::pos2::pos2: hahahahahahahhaha:pos2::pos2::pos2: leleleeee se turiv od smeenje:pos2::pos2::pos2: E OVA TI E VIC NA GODINATA:pos2:

cncncncncncncncn evo kako se plasat Srbite den denes od turcite,vo 1999 ta jadoja od turski bombarderi,no ocigledno stravot uste postoi,kako sto postoese i 500 godini:pos2:

Турција во галиполската експедиција 1915/16 и војната за независност 1919/23 ги победи заедно во куп: франција, британија, италија, грција, австралија, нов зеланд и нивните колонии заедно. прочитај си на википедија ако не можеш ова.

Истото го стори и ссср после октомвриската револуција, сите овие земји ги победи во куп.

Според тебе кој други ги има победено? само немој србија да речеш:pos2:

Само милошевич и еве денес тебе те читам како пееш дека некако србија како да победила бидејќи многу малку загубила. Резултатот се гледа од војната, како јас погоре што постирав. Кој е резултатот во косовската војна: повлекување на српската армија и навлегување на нато. кој е победник?
Истото што ти ми го кажуваше за Израел и Хезболах 2006. Не ги врти фактите како што тебе ти одговораат.

Турција во галиполската експедиција 1915/16 и војната за независност 1919/23 ги победи заедно во куп: франција, британија, италија, грција, австралија, нов зеланд и нивните колонии заедно. прочитај си на википедија ако не можеш ова.

Истото го стори и ссср после октомвриската револуција, сите овие земји ги победи во куп.

Според тебе кој други ги има победено? само немој србија да речеш:pos2:
Види, ги победи тие војски на домашна територија, додека останатите Британски, Француски војски беа зафатени со војната против Германија. Многу лесно е да победиш битка во која непријателот има далеку поголеми грижи...

Балканските земји беа над 4 векови под турско ропство, во првата балканска војна не зазедоа турска територија туку македонска и погрешно ја поделија за што почна и втората балканска војна во која убаво си ја поделија а турција ја нападна бугарија и го зазеде едрене.

резултат: земји под турска окупација: македонија поделена, албанија независна, косово по 8 децении - независно, македонија 33% од територијата независна другите во составот на омилените балкански сојузници.

Ти кажав погоре како поминаа британија, австралија, нов зеланд, франција, во заземањето на константинопол. (галиполе)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom