Турција

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Туција немаше да постои ако не беше западот да ја спасува од пропаст како брана од навлегувањето на Русија на медитеранот.

западот во галиполската експедиција и турската војна за независност се обиде да ја упропасти турција но замина со скршени заби и потоа ја прифати како најголем сојузник.

Во турската војна за независност 1919/23 каде турција ги скрши заедно британија, франција, италија, грција, австралија, нов зеланд заедно со нивните колонии, оружје и опрема добиваше бесплатно токму од СССР на кој овие земји некако антипатични му беа.

Jas ubo rekov po gore, vo vremeto i toa ke bidese,ne do London tuku do New York,,da ne se izgubese bitkata vo Viena:toe:

Главен кривец - Полска ! Повторно тие проклети и глупи славјани.

lg_wingedhussars.jpg

Надаље Виена никогаш не била освоена од турците а не па двапати. Наргилето е штетна работа децо.

Дај некоја слика од пред наша ера и македонското царство и ќе зборуваме за денешнината во која светот се спрема за лет на Марс со човечки еипаж.Сликиве токму го покажуваат нивото на развиеност.

Абе кое македонско царство, тоа го има само во македонската историја.

овие слики се за периодот за кој сега разговараме.

За технологија сврти неколку страници претходно и таму ќе видиш која е турција. А бе не ми дроби, во нашата војска еден куп возила и чамци се возат благодарение на турска неповратна помош. Уште некои не ја знаете лекција од балканските војни.

:pos2::pos2::pos2: Abe dosta so tvoite lagi i halusinacii:pos2:

nemoj samo krimskata vojna da ja spomnes:pos2: Kade sto rusite ne znaeja kade se naogat..hahahahha pssssss i rusite bile ebani 500 godini od turcite...
Си слушнал за Сан Стефано и 1876 77 78 кога се слушало само Ашадар потоп Москва идет.Тогаш ги спасија западњаците ама наредниот пат нема кој да ги спаси че ги тртат и тоа до балчак.

Туција немаше да постои ако не беше западот да ја спасува од пропаст како брана од навлегувањето на Русија на медитеранот.
Факт е дека западните сили ја бранеа Турција од продорот на Русија низ Кавказот. Бидејќи Русите многу лесно им нанесуваа порази на Турците, западните сили плашејќи се дека Русија може да ги загрози нивните колонии и патиштата кои водат до З. Европа, праќаа огромни војски да се борат против нив. А Турција постои благодарение на Западот, кој долго време војуваше против неа и со неа, во зависност од интересите. Обичен пион.
Исто интересен е случајот кога Турците испиздија, и веднаш плачеа за мировен договор, отстапуваа територии кога Руската војска се приближа на влезот во Истанбул.

Си слушнал за Сан Стефано и 1876 77 78 кога се слушало само Ашадар потоп Москва идет.Тогаш ги спасија западњаците ама наредниот пат нема кој да ги спаси.

:pos2::pos2::pos2: dosta bre smotle,kako prvo 500 godini kade bea rusite????? Zosto 500 godini i rusite bea ebani??? Zosto krimskata vojna ja izgubi Rusija?? Zosto Francija Velika Britanija,Italija,Nov zeland bea potopeni vo istanbul-Canakkale:toe:

Jas ne gi branam turcite,, ama deka bile jaki i se uste se se:toe:
Jas toa ne go ne negiram:toe:

Edna silna i jaka Turcija e prednost za Makedonija Albnaija i Kosovo:toe:

Абе кое македонско царство, тоа го има само во македонската историја.

овие слики се за периодот за кој сега разговараме.

За технологија сврти неколку страници претходно и таму ќе видиш која е турција. А бе не ми дроби, во нашата војска еден куп возила и чамци се возат благодарение на турска неповратна помош. Уште некои не ја знаете лекција од балканските војни.
Што се рабираш ти од технологија на 21 век.Тоа и за тебе и за Турција е многу далечна работа.

Pa vo vremeto i toa ke bidese,ne do London tuku do New York,,da ne se izgubese bitkata vo Viena:toe:
:pos2:

На времето и Монако ќе го владееше светот, ама имаше едни други кој ги спречија бе...:pos2::vozbud:

Што се рабираш ти од технологија на 21 век.Тоа и за тебе и за Турција е многу далечна работа.

:pos2::pos2: ej ej sega ke terame so inaeti:pos2::tapp:

Decko Turcija so voenata tehnolgija e daleku po napredna od Grcija,Bugarija,Srbija itn:tapp:

Od Evropa edinstveni konkurenti na Turcija se Velika Britanija i Francija,toa da vi e jasno na site

Zosto krimskata vojna ja izgubi Rusija??
Баш ме интересира како го знаеш тоа. Оти многу учеше историја, или дека прочита некој пристрасен пост кој го тврди тоа?
Јас колку што знам денеска Крим не е Турски...

Decko Turcija so voenata tehnolgija e daleku po napredna od Grcija,Bugarija,Srbija itn:tapp:
?????

Вистина??? Како тоа? Докажи...

Шо да ти кажувам, 1/5 од светот ја владееле и ја владеат:
T045091A2.27231528_std.gif

Турција може само да сонува за ова....

Баш ме интересира како го знаеш тоа. Оти многу учеше историја, или дека прочита некој пристрасен пост кој го тврди тоа?

?????

Za lek nema nitu edna balknaska zemja vo listata
Abre vrtelesko pak pocna da se vrtis:pos2:

1
united-states-of-america.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]United States of America[/FONT]2
china.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]China[/FONT]3
russia.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Russia[/FONT]4
india.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]India[/FONT]5
united-kingdom.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]United Kingdom[/FONT]6
france.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]France[/FONT]7
germany.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Germany[/FONT]8
brazil.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Brazil[/FONT]9
japan.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Japan[/FONT]10
turkey.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Turkey [/FONT]http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

Vlezi i vo wkipedia da citas za turskata armija:toe:
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%...B8%D1%98%D0%B0 Vtora naj golema sila vo NATO posle SAD

?????

Шо да ти кажувам, 1/5 од светот ја владееле и ја владеат:
T045091A2.27231528_std.gif

Турција може само да сонува за ова....

Turcija ne sonuva,,,tuku ima dozivuvano po golemi teritorii od ova,,,a i denes Turcija ne e mala,kako FYROM i Ebana Srbija:toe:

Ништо не знаеш. Ти поставив прашања - нема одговор. Само си се научил и ми копираш еден ист текст од Википедија кој нема врска со реалноста.

Turcija ne sonuva,,,tuku ima dozivuvano po golemi teritorii od ova,,,a i denes Turcija ne e mala,kako FYROM i Ebana Srbija:toe:
Доказ? Оти без докази можам слободно да речам дека Малта го владее светот.
Ајде постирај мапа на која Турција имала поголема територија од Русија?

чекам.....

Ништо не знаеш. Ти поставив прашања - нема одговор. Само си се научил и ми копираш еден ист текст од Википедија кој нема врска со реалноста.

Доказ? Оти без докази можам слободно да речам дека Малта го владее светот.
Ајде постирај мапа на која Турција имала поголема територија од Русија?

чекам.....

Ej ej saka da se fati od geografskata polozba,:tapp:

Ti gi negiras faktite i dokazite,dzabe sto se inaetis,, cncncncn kade bea rusite 500 godini vo vremeto na turskoto ropstvo????? Kade bea rusite da vojuvaat so edna gloema sila na svetot,naprimer SAD ili Kina??? Kade bea Rusite vo Avganistan koga beja zdrobeni od talibancite vo vremeto na SSSR..????
Ti gi negiras faktite i dokazite a ne jas..
cncncnc Rusija e na isto nivo na razvienost,kako Ukraina,barem na ekonomski plan.. Vo Rusija vladee BEDOTIJATA

1. Турската војна за независност од 1919 - 1923 помеѓу Турција од една страна и од друга: Грција, Ерменија, Франција, Италија и Британија.
Резултат: Турска победа, Странските војски истерани од мала азија, ерменците истребени, грците избркани. Со овој договор се поништени многу неповолни одредби за Турција од претходниот мировен договор во севр кои големото турско народно собрание не ги прифати. На Турција им се вратени тракија со едрене и анадолија со измир. Грција ги губи сите азиски земји.

2. Tурската инвазија на Кипар 1974. Резултат: окупација на северен Кипар од страна на турција.

3. Бомбардирање на Југославија 1999. 12 турски Ф 16-ки ги полнеа србите со осиромашен ураним. Резултат: победа на нато, ниеден турски авион соборен.

4. Галиполската експедиција 1915 - 1916. Турција против Австралија, британска индија, нов зеланд, обединетото кралство, Франција и западна француска африка. Резултат: победа на турција.

5.Грчко-турската војна од 1897. победник Турција.

Турција има победено свестски играчи а не локални.

Турски битки со курдите:

1.Операција северен ирак 1992: Турска победа. загинати 28 турци и 1551 курд

2.Операција челик 1995: турска победа. Загинати 64 турци и 555 курди

3.Операција Хамер 1997: турска победа. загинати 114 турци и 2730 курди

4.Операција Даун 1997: турска победа. загинати 31 турчин и 865 курди.

5. Операција сун 2008: турска победа. загинати 264 турци и 6325 курди.

ЛАЖЕШ!!!:nenene:

Во првата чеченска војна чеченците биле околу 800 000 сега се над милијон.
Zaradi toa srbite se tresat i se plasat den denes od Turcija:toe:

Turcija ne sonuva,,,tuku ima dozivuvano po golemi teritorii od ova,,,a i denes Turcija ne e mala,kako FYROM i Ebana Srbija:toe:[/QUOTE]

Ајде тебе така ти чинит а само Македонија и србија се мали?

косово и албанија се "големи" :tapp::tapp::tapp:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom