Турција

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ne navivame tuku toa e fakt i realnost

1
united-states-of-america.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]United States of America[/FONT]2
china.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]China[/FONT]3
russia.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Russia[/FONT]4
india.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]India[/FONT]5
united-kingdom.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]United Kingdom[/FONT]6
france.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]France[/FONT]7
germany.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Germany[/FONT]8
brazil.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Brazil[/FONT]9
japan.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Japan[/FONT]10
turkey.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Turkey [/FONT]http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

Го отапевте со линкот .

1
china.gif
russia.gif
india.gif
united-kingdom.gif
france.gif
germany.gif
brazil.gif
japan.gif
turkey.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Turkey [/FONT]http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

Vlezi i vo wkipedia da citas za turskata armija:toe:
http://mk.wikipedia.org/wiki/Турција Vtora naj golema sila vo NATO posle SAD

Tocno e,ama turcite imat kupeno licenca:toe:

:toe::toe::toe::toe:

Го отапевте со линкот .

Po nekogas od realnosta ne treba da begame:toe:

I jas ne gi ljubam turcite,ama deka se jaki se,jas toa ne go negiram:toe:

Не сакав во цитатот да влегуваат и толку многу слики, и не постирајте толку многу слики во еден пост, многу е непрегледно.:smir:

Сега, да разјасниме. Воениот буџет на една не е мерило на нејзината реална воена сила. Далеку од тоа. Парите потрошени на одреден тип оружје не значи дека тоа оружје ќе биде подобро и поефикасно до некое друго. Некогаш се прават непотребни трошоци (да не го спомнувам носачот Шарл де Гол, кој е вистинско скапо промашување).

Сега од техничкиот дел, многу ме интересира колку се корисни и ефикасни следниве возила/летала (реков не цитирам слики):
Otokar engerek - добро е за сафари во Африка.
eurocopter as-532ul cougar - вистинско промашување (грешка на Европа)
RA 7040 - освен ако планираат да војуваат со земја која има оружје само од Втората светска војна или пак ако се враќаат во минатото, друга намена на оружјево не гледам. Прелесна мета е, за било кого.
oerlikon gdf-001 - истото пред ова, оружје што е карактеристично за 2СВ.
oerlikon gdf-003 - можеби е добро за хеликоптери, ама е далеку од "противавионско".
zipkin - ова е одлично оружје за соборување на спасувачки хеликоптери.
Ф-35, друже, не е дело на Турската воздухопловна индустрија.

Знам дека се знаеш и многу паметен си пошто те слушав на CNN како предаваш во пентагон. Абе седи дома решавај крстозбори и не коментирај нешто што не знаеш.

Изградба на железнички тунел под Босфор (проект - мармарај)

Работите се почнати 2004 год. а завршетокот беше планиран за 2008 но работите каснат 4 години поради пронаоѓање на големо византиско пристаниште од 4 век кај кое почнаа големи археолошки ископувања. Отворањето ќе биде во 2013 година.

Тунелот под Босфор ќе има по шест железнички колосеци во двете насоки. Проектот предвидува транспорт на 150 илјади патници на час. “Мармарај” е од големо значење не само за Турција, која конечно ќе ја поврзе железничката линија од Едрене до Анкара, туку и за Европа и за Азија, на кои конечно ќе им биде обезбеден непрекинат проток на луѓе и стока со железница.

Сепак, се очекува најголема корист да има Истанбул, каде еден од главните проблеми се сообраќајните метежи. Се проценува дека изградбата на подводниот тунел и на надземното метро ќе реши огромен дел од сообраќајните проблеми на овој мегалополис со 12 милиони жители

Тунелот ќе ги урне сите светски рекорди. Ќе биде најдлабокиот од тој вид во светот, кој притоа поминува низ вода во која има две струи, кои се движат во спротивен правец.

„Проектот кој што ќе ги поврзува Европа и Азија со изградба тунел 40 метри под морето, се состои од џиновски тунел од 12 помали тунели со кои што се поврзуваат двата континента.

Целиот проект кошта околу 3 милјарди долари.

Го отапевте со линкот .

Србуле истанбул е поголем од преостанатиот дел од србија и има двојно повеќе жители од него.

1
china.gif
russia.gif
india.gif
united-kingdom.gif
france.gif
germany.gif
brazil.gif
japan.gif
turkey.gif

Vlezi i vo wkipedia da citas za turskata armija:toe:
http://mk.wikipedia.org/wiki/Турција Vtora naj golema sila vo NATO posle SAD

Според статиситкиве и бројкиве и Ирак беше 4 воена сила во светот, па видовме што му се случи.

И уште еднаш, бројките, ранговите не се мерка за реалната воена сила на една земја.

Знам дека се знаеш и многу паметен си пошто те слушав на CNN како предаваш во пентагон. Абе седи дома решавај крстозбори и не коментирај нешто што не знаеш.

Изградба на железнички тунел под Босфор (проект - мармарај)

Работите се почнати 2004 год. а завршетокот беше планиран за 2008 но работите каснат 4 години поради пронаоѓање на големо византиско пристаниште од 4 век кај кое почнаа големи археолошки ископувања. Отворањето ќе биде во 2013 година.

Тунелот под Босфор ќе има по шест железнички колосеци во двете насоки. Проектот предвидува транспорт на 150 илјади патници на час. “Мармарај” е од големо значење не само за Турција, која конечно ќе ја поврзе железничката линија од Едрене до Анкара, туку и за Европа и за Азија, на кои конечно ќе им биде обезбеден непрекинат проток на луѓе и стока со железница.

Сепак, се очекува најголема корист да има Истанбул, каде еден од главните проблеми се сообраќајните метежи. Се проценува дека изградбата на подводниот тунел и на надземното метро ќе реши огромен дел од сообраќајните проблеми на овој мегалополис со 12 милиони жители

Тунелот ќе ги урне сите светски рекорди. Ќе биде најдлабокиот од тој вид во светот, кој притоа поминува низ вода во која има две струи, кои се движат во спротивен правец.

„Проектот кој што ќе ги поврзува Европа и Азија со изградба тунел 40 метри под морето, се состои од џиновски тунел од 12 помали тунели со кои што се поврзуваат двата континента.

.

Чекај сега малку, се откажа?! Се откажа од војската и нејзината опрема што ја имаат Турците (откако се виде дека Турција е сила која може да и се спротистави на нацистичка Германија, нели кога ќе измислат временска машина, ќе се борат против нив) па сега ми постираш нешто што Европјаните го имаат правено децении наназад?!:tapp:

:pos2::pos2::pos2:

Му рекло магарето на зајакот големи ти се ушите. :pos2:

Според статиситкиве и бројкиве и Ирак беше 4 воена сила во светот, па видовме што му се случи.

И уште еднаш, бројките, ранговите не се мерка за реалната воена сила на една земја.

Cekaj bre covek,pak pocna da lupas na pamet:tapp::tapp::tapp::tapp:

Daj link ako imas nesto za kzvenje,a ne lupaj na pamet kako sto si naviknat:tapp::tapp::tapp:

Irak nikogas ne bese nekoja sila,a cetvra ili 10 ta nikogas
:nenene: A ako tvdris daj LINK,a ne lupanje ili treskanje gluposti

Cekaj bre covek,pak pocna da lupas na pamet:tapp::tapp::tapp::tapp:

Daj link ako imas nesto za kzvenje,a ne lupaj na pamet kako sto si naviknat:tapp::tapp::tapp:

Irak nikogas ne bese nekoja sila,a cetvra ili 10 ta nikogas
:nenene: A ako tvdris daj LINK,a ne lupanje ili treskanje gluposti
Дај ми ти линк кој ја прикажува реалната воена сила на една земја, ако постои таков. Бројноста, ранговите, парите имаат мал удел кога ќе дојди до војна.

Дај ми ти линк кој ја прикажува реалната воена сила на една земја, ако постои таков. Бројноста, ранговите, парите имаат мал удел кога ќе дојди до војна.

Pa ti pokazav gore,:tapp: i od wikipedia i od globalfire power,i praveden nesto ti pokaza:tapp::tapp::tapp:

A realnata sila na drzavite nikogas ne se znae:toe:

Vidi sega vaka druze

cncncncnc Turcija ne e Irak, ne e Iran, ne e Saudiska Arabija,ne e Egipet, ne e Sirija ne e Jordan,ne e Avganistan,,,Turcija e sosema druga liga,glupa ti e logikata ako gi sporeduvas Turcija so ovie zemji:toe::tapp: Toa e isto jas da ja sporeduvam Rusija so Krgizistan i so Ukraina

плачко кој плачи од завид. Нели ја виде турската воена индустрија, турскиот воен буџет, турскиот бруто домашен производ, 17-та економија по обем во светот. Не плачи за џабе како екое бонбонче да ти паднало па сега знаеш дека е паднато и лелекаш.

Pa ti pokazav gore,:tapp: i od wikipedia i od globalfire power,i praveden nesto ti pokaza:tapp::tapp::tapp:

A realnata sila na drzavite nikogas ne se znae:toe:
Тие линкови прикажуваат ништо друго освен бројки. И како што знаеме на САД сите тие бројки, пари и технологија шти ги имаат не им помагаат во борбата против Талибанците. Значи имаат грешна стратегија, тактика. Бројките не значат ништо. Тоа се има покажано многупати во историјата.
Се знае воената доктрина, стратегијата и искуството.
Последна војна кога победи Турција?

плачко кој плачи од завид. Нели ја виде турската воена индустрија, турскиот воен буџет, турскиот бруто домашен производ, 17-та економија по обем во светот. Не плачи за џабе како екое бонбонче да ти паднало па сега знаеш дека е паднато и лелекаш.
Истото од погоре. Џабе му се сите тие (од кои пола се за 2СВ:vozbud:) кога не се докажани.

Тие линкови прикажуваат ништо друго освен бројки. И како што знаеме на САД сите тие бројки, пари и технологија шти ги имаат не им помагаат во борбата против Талибанците. Значи имаат грешна стратегија, тактика. Бројките не значат ништо. Тоа се има покажано многупати во историјата.

Kipar- Grcija:helou:

:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp: Pak pocna da mesas babi i zabi,abe gerliski vojni e drugo,jas zboruvam za frontalni vojni,a ne za gerislki:tapp:

Истото од погоре. Џабе му се сите тие (од кои пола се за 2СВ:vozbud:) кога не се докажани.

A Rusija osven Grzija i Cenecneja,dali ima vojuvano so SAD,so EU,so Kina,itn sega vo poslednive godini:toe: :tapp: Rusija e silna samo za Grzuija:pos2:

Abe ostaj go sto saka neka tresi,tipicno slavijansko odnesuvanje:tapp:

Uste malce ke pocne da ja favorizira Srbija i Makedonija:tapp:

Kipar- Grcija:helou:

:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp: Pak pocna da mesas babi i zabi,abe gerliski vojni e drugo,jas zboruvam za frontalni vojni,a ne za gerislki:tapp:
Да и јас ја знам таа војна меѓу 2 членки на еден сојуз.
Него, герилска војна, фронтална, нуклеарна или не знам каква треба да се има за секоја војна стратегија, воена доктрина, искуство...
Можеш да имаш и 100 000 стелтови кога тие не ти користат, ако не можеш да ја задржиш претходно освоената територија...

Ako e za gerislki vojni ,pak cecencite pravat problemi na rusite,gi skinaja

Тие линкови прикажуваат ништо друго освен бројки. И како што знаеме на САД сите тие бројки, пари и технологија шти ги имаат не им помагаат во борбата против Талибанците. Значи имаат грешна стратегија, тактика. Бројките не значат ништо.

Па ти во претходните постови дробеше за тоа како САД ја добива војната со талибанците, кај што дува ветро таму фризо ти се врти.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom