Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Naslov na tema i psotaveno prasanje e

Сакам да ги видам вашите мислења.Дали Македонија треба да ја врати старата химна или не?

Da ja vrati ili smeni e isto ado .

A posto ja mislam deka e Bugarska moe mislenje e deka ne treba da se vrati - smeni segasnata .

A vo meguvreme dokazuvame dal e Bugarska ili ne e , so mala introspekcija da ako e a e Bugarska tie sto ja podrzuvaat se Bugarashi.

A ti ni kriva ni dolzna si vlegla u eden matrix koj nema zdrava logika ...

pa zatoa prasuvam :

koj bil Aleksandov , na kogo mu sluzel i ako bil Bugar dali i ovaa himna bila probugarska.

Ne cini da se cepka po istorijata previse zasto moze da iskoci deka na kraj nekoj ne e ona sto misli deka e a toa ke bide mnogu zalno spoznanie. Al ne sum tolku surov da otvaram temava do kraj.

Si imame super himna ne ni treba druga himna ima i Goce, i pitu i jane , sandanski sto sakate poveke ?

Ој нонен....:vozbud:
Добро. :toe:
Пошто они се Македонци (то којотите што работеле за бугарскиот двор) и сакате де ги внесете во македонската историја на подвала,јас барам да бидат признаени и овековечени и:
Војвода Бабунски

Војвода Довезенски

Војвода Мицко

Војвода Глигор Соколовиќ

Војвода Василије Трбиќ

Спасе гарда

и други.
Они барем се легитимни бранители на народот во Македонија пред налетот на бугарските контрачетници.
:toe:
И едните и другите се бореле под туѓо знаме,се е исто...
(колку за да сфатите колку е апсурдно вашето барање).
п.с.`Сакупи се једна чета мала` мора да биде химна.
АЈТ.

Дефинитивно треба да се изучат сите кои се бореле на сите страни, а се Македонци по род. И тие кои се бореле како Бугарски четници и оние Србските и Грчките, а кои биле Македонци. Нешто како Франко што направил во Шпанија, во знак на помирување, зашто поБогу сите тие се Македонци.

Па и Григор Прличев се изјаснувал за грк, едноставно треба да сватиме дека такво било времето. Не сме имале држава, црква, училишта, кои би го разбудиле националниот дух, кај простиот народ. Национално биле осознаени само грст луѓе, кои биле под удар на туѓите пропаганди.

Како ли историјата ќе ги запише оние кои ја предадоа штотуку формираната своја Македонска држава? Тие по мене се милион пати поголеми душмани кон својот Македонски народ, отколку сите овие заедно на куп почнувајќи од Ванче, преку Бабунски, завршувајќи до Коте.

Никола Питу Гулев, имаш право.... за кого се борел син му?

Никола Питу Гулев е бил во личната охрана на Тодор Александров;
Брат му Ташко Гулев загинува како бугарски воjник от 11 Македонска дивизија во 1-ва Светска воjна-1918;
Штерjу Гулев се самоубива при влегуването на Титовите партизани во Крушево:
The third son of the Krushevo vojvoda Pitu Guli - Steriu Guli - lived to welcome and regard the so-called "fascist Bulgarian occupation" (of 1941) as liberation. He became leader of a counter-band ("counter-bands" - local Macedonian bands, frequently connected to IMRO, who between 1941 and 1944 opposed the Yugo-partisans and hunted down the Serbian collaborators of the previous 1918-1941 period). When the partisans finally entered Krushevo, Steriu Guli killed himself at a farm, saying: "how can it be that we will be trampled by the Serbian jack-boot again!" ("Glas", issue 7, page 47)

Не Winston,не е за да се смени химната. Прашај го и авторот на темава, па ќе видиш.

Него, пизда ли му материна, ги гледате ли бугариве на темава?
Гледате ли како све наше грабаат?
И вие би да им дадете уште нешто?

На историјата и треба ревизија. И треба чистење од лажгите на Тито и компанија. Затоа не бидете сивоњи и не лепете лажни бугарашки етикети.

Прочитајте ги писмата на Александров. Видете каде била интонирана химнава пред '45., па после паламудете.

Никола Питу Гулев е бил во личната охрана на Тодор Александров;
Брат му Ташко Гулев загинува како бугарски воjник от 11 Македонска дивизија во 1-ва Светска воjна-1918;
Штерjу Гулев се самоубива при влегуването на Титовите партизани во Крушево:
When the partisans finally entered Krushevo, Steriu Guli killed himself at a farm, saying: "how can it be that we will be trampled by the Serbian jack-boot again!" ("Glas", issue 7, page 47)

ОК, за да бидеме на чисто значи, збориме за синовите на Питу Гули, оној кого го споменуваме во денешната химна Денес Над Македонија?

:smir:

Од трите сина на Питу Гули, два му загинуваат како телохранители на Тодор Александров, а третиот син Стериу Гули, се самоубива во една кафана, кажувајќи: "зарем пак ќе не гази српската чизма"

А нигде го нема Карев, ПРЕТСЕДАТЕЛОТ на Крушевската Република! Срамота....

Него...што се случило..со брат му на Карев.. Ѓорѓи Карев кој лежел во Идризово човече замисли, БРАТОТ НА НИКОЛА КАРЕВ ејј... до каде стигнавме..

А зашто лежел..во Идризово?

Замислете до каде отишла работата во делбите кај Македонскиот народ.

Читајќи вчера во Глобус за еден текст немав коментар. Читјќи ја статијата за Македонците во политиката на Бугарија, се велеше дека бугарскиот премиер Андреј Љапчев премиер од 1926-1931, кој се искачил најдалеку во политиката на Бугарија се декларирал за Бугарин, а неговиот брат кој отишол на студии во Белград и останал таму да живее, каде подоцна станува министер во Србската влада се изјаснил за Србин. Колку е Србин брат му толку бил и Андреј Бугарин. Али такво било времето, но едно е јасно дека и двајцата биле исклучително способни за да догураат толку далеку во туѓи држави.

Замислете до каде отишла работата во делбите кај Македонскиот народ.

Читајќи вчера во Глобус за еден текст немав коментар. Читјќи ја статијата за Македонците во политиката на Бугарија, се велеше дека бугарскиот премиер Андреј Љапчев премиер од 1926-1931, кој се искачил најдалеку во политиката на Бугарија се декларирал за Бугарин, а неговиот брат кој отишол на студии во Белград и останал таму да живее, каде подоцна станува министер во Србската влада се изјаснил за Србин. Колку е Србин брат му толку бил и Љапчев Бугарин. Али такво било времето, но едно е јасно дека и двајцата биле исклучително способни за да догураат толку далеку во туѓи држави.
Да, и јас ја читав таа статија.
И не само тој. Имало и многу други исклучително способни луѓе, родум Македонци (обично од преспанско/ресенскиот регион).

Но, примерот со Љапчев е особено интересен затоа што покажува како во тоа време се запишувала националната припадност, и колку тие документи вредат, т.е ич.

Aman be ti so si zapnal so toj Karev aj kazi zasto go nema de ???

Eve ja stvarno neznam zs go nema pojasni ... oti bil BUgar li ? Izbegal u Bugarija zasto go nema de ???

BTW se spored tebe Pitu Guli bil Bugar ??? nisto ne razbiram al stvarno ne se praam mutav :toe:

Него, пизда ли му материна, ги гледате ли бугариве на темава?
Гледате ли како све наше грабаат?
И вие би да им дадете уште нешто?

Се` си има своја цел Ада, како дел од пропагандата за разнебитување на македонштината. Кој сфати, сфати, кој не....:toe:

Епа Winston, круцијални работи не знаеш.
А, штом така си го протолкувал она за Питу, онда можда стварно треба да си ја преиспиташ подготвеноста за дискусија на оваа тема.

Значи според српскиот лингур, Македонија била ослободена од Србија во 1913...

ЗНАЧИ ЈАС СУМ ЗГРЕШИЛ

Најтрагично е што изворот на сликите му е од: http://forum.srpskinacionalisti.com/

Вака ли ја „браниш“ македонштината бе...

Ma jok , ti si olicetvorenie na kulturnoto izrazuvanje ...

Koj rekol bila oslobodena bila zavzemena teritorijata bidejki nemala Makedonija drzava togas !

Sto stana so pradedoti bedjot ke go kries uste ?

Aman be ti so si zapnal so toj Karev aj kazi zasto go nema de ???

Eve ja stvarno neznam zs go nema pojasni ... oti bil BUgar li ? Izbegal u Bugarija zasto go nema de ???

BTW se spored tebe Pitu Guli bil Bugar ??? nisto ne razbiram al stvarno ne se praam mutav :toe:

Што има јас да им го правам меракот на бугариве?

Земи прочитај, пребарај, ќе најдеш одговор на “дилемите“, кој сум јас нели..па сега да бележам некого ваков или онаков, намерата ми беше да поентирам..водејќи се од истата логика како и вие...

Имаш доста за думање.... запни јако :helou:

Pa ako sinovite go cuvale Aleksandov a toj bil Bugar spored mene , togas automatski moze da zaklucam deka i Pitu bil Bugar ???

Zatoa da rascistime dali Aleksandov bil Bugar ? I ako ne bil zasto mu se rushi bistata u Stip ???

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom