13 АВГУСТ 2008

• Креатор на темата Креатор на темата fila
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 јули 2008
Мислења
33
Поени од реакции
1
ќе потсетам на
13 АВГУСТ 2008
57-годишнината од убиството на петтемина струмички студенти Мирко Пецев, Стево Топчев, Борис Белев, Ѓорги Костуранов и Ѓорги Јарамов, членови на ВМРО, кои на денешен ден во 1951 година беа погубени кај селото Дорломбос на планината Беласица.

Образложнието на тогашните локални власти, под чија што наредба беа ликвидирани овие напредни младинци, беше дека студентите нелегално се обиделе да ја преминат границата и да пребегаат во Грција.
ВИСТИНАТА е поинаква.....

Костуранов..... Колега, фамилија?

Фила, запознај не подобро со ова.
Петтемина студенти беа убиени во 1951 година од тогашната власт, поради своите идеи за самобитноста на македонскиот народ и неговата државност.
Биле мачени и убиени на Беласица, сведок Турчин кој го видел убиството кажал дека нивната смрт била потешка и од онаа на Исус.
На родителите им било забрането да ги погребаат, но кога се дознало за нивната смрт цела Струмица отишла во планина да им одадде почит.По извесно време се погребани.....Денес има спомен плоча на местото каде што се убиени и споменик во нивна чест во Струмица.
Снимен е и документарен филм за нив, во кој зборуваат нивните семејства
Кратко кажано-умреле затоа што имале визија за независна Македонија

kolku sto mi imaat kazueno postarite koi se bile zivi u toa vreme e sosem treta vistina..se veli deka tie bile bugarofili ili bugarski spioni i zatoa bile likvidirani... sto e tocno samo tie si znaaat...:toe:

kolku sto mi imaat kazueno postarite koi se bile zivi u toa vreme e sosem treta vistina..se veli deka tie bile bugarofili ili bugarski spioni i zatoa bile likvidirani... sto e tocno samo tie si znaaat...:toe:
УДБА убави приказни им кажувала во тоа време.

Во тоа време обично, ако не ја величиш Србија и ако се декларираш како Македонец со визии за независна Македонија - си Бугар, бугарофил и слично.

Ако не си за Србите - си против нив и си Бугар. А додуша имало и обратни случаи. Ако не си за Голема Бугарија, си Србин.

Во тоа време обично,ако не ја величиш Србија и ако се декларираш како Македонец со визии за независна Македонија - си Бугар,бугарофил и слично.

Ако не си за Србите - си против нив и си Бугар.А додуша имало и обратни случаи.

taka e, no sega sme samostojna drzava(fala bogu) i pak ima takvi inus pojavi zatoa vi vikam,bidejki sea ima a ne pa togas koga sme bile pod srbija..

Во тоа време обично,ако не ја величиш Србија и ако се декларираш како Македонец со визии за независна Македонија - си Бугар,бугарофил и слично.

Ако не си за Србите - си против нив и си Бугар.А додуша имало и обратни случаи.

Ova, od iskustvo?...
Inaku, prv pat slusham nekoj da gine poradi vizii. Viziite, za razlika od delata, obichno se vidlivi samo vo glavite na 'vizionerite'.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom