HACCP-систем

  • Креатор на темата Креатор на темата up
  • Време на започнување Време на започнување
убо му кажа, инаку имаше стандарди ЈУС , кои беа многу попрецизни од сегашниве , сега е некој си тренд на демократски стандарди , демек „доволен број на вц шољи„, а таму си пишуваше дека на секој 10 вработени треба да има најмалку една школка вц и сл
И сега со HACCP ќе биде исто само со разлика што миењето на раце после завршената работа во ВЦто ќе биде задолжително :) (и во големите произведувачи на храна набљудувано со видео надзор - делот кај чешмите)
Bezbednosta na hranata i samiot sistem za kvalitet e potreben za potrosuvacot a na za inspektorot. Nekoi raboti kaj nas se postaveni naopaku.
Razmislete zosto?
Ај појасни се малку :)

и бтв... му треба ли имплементација на некој бе :pos:
 
И сега со HACCP ќе биде исто само со разлика што миењето на раце после завршената работа во ВЦто ќе биде задолжително :) (и во големите произведувачи на храна набљудувано со видео надзор - делот кај чешмите)

Ај појасни се малку :)

и бтв... му треба ли имплементација на некој бе :pos:
Vo tvojata okolina na isto rastojanie, pristapnost, asortiman na proizvodi, so isti ceni na proizvodite, imas dve prodavnici:
1.Vo prvata kupuvame 1kgr. sirenje
Prodavacot so rakavici, sirenjto go vadi od vitrina, go meri i go zatvara so etiketa koja pokraj tezinata cenata go sodrzi i imeto na proizvodot i proizvoditelot
2.Vo vtorata prodavnica kupuvame 1kgr. sirenje
Prodavacot sirenjeto go vadi od kanta "so goli race" postavena na podot pod raftovite, go meri i go zatvara so etiketa koja pokraj tezinata i cenata nema drugi podqatoci.
Sledniot pat od kogo ke kupite sirenje?
SISTEMOT ZA KVALITET NE TREBA DA SE VOVEDUVA ZA INSPEKTORITE TUKU ZA KUPUVACITE
 
Vo tvojata okolina na isto rastojanie, pristapnost, asortiman na proizvodi, so isti ceni na proizvodite, imas dve prodavnici:
1.Vo prvata kupuvame 1kgr. sirenje
Prodavacot so rakavici, sirenjto go vadi od vitrina, go meri i go zatvara so etiketa koja pokraj tezinata cenata go sodrzi i imeto na proizvodot i proizvoditelot
2.Vo vtorata prodavnica kupuvame 1kgr. sirenje
Prodavacot sirenjeto go vadi od kanta "so goli race" postavena na podot pod raftovite, go meri i go zatvara so etiketa koja pokraj tezinata i cenata nema drugi podqatoci.
Sledniot pat od kogo ke kupite sirenje?
SISTEMOT ZA KVALITET NE TREBA DA SE VOVEDUVA ZA INSPEKTORITE TUKU ZA KUPUVACITE
Хехе, долови поента до некаде ама изгледа за иста работа сме пишувале и двајцата цело време :)

Е сега, нормално дека ќе го купам сирењето од местото кое е очигледно дека нуди квалитет и максимална чистота, само што проблемот е во тоа што нема постојан надзор на продавачот и што тој работи со тие нараквици, имав прилика да видам како работник во месна индустрија со нараквиците со кои пакуваше во моментот - онака да ни покажел почна со истите тие нараквици да собира некои остатоци од подот и да ни кажел како тие истите се собирале и се фрлале :uvo: и многу нормално (за него) си продолжи да пакува... битно нараквици и заштитна маска носеше :pos:
 
А ова што го пишував до сега од графче го гледав ли? :)

А ако и тебе ти лежи зајакот повели, твори, имаш слободен простор од мене.
Убо шо има млади деца шо ги следат трендовите , јас сум ти од онаа другата страна која можеби и ќе те контролира, а можеби и нема , :pos2:. само многу изгубија на имиџот, имаше квази импплементатори шо ја избрукаа фелата , сега никој не верува на никого ( и со право) , ни самите инспектори не знаат што ги чека , до каде и колку
поздрав
 
Еден поздрав за сите тие кој го уведоа ХАСАП системот доволно ни беше од тие мали продавнички гаражи шупи пазари и каде веке не се продаваат прехамбени производи купувавме а незнаеме што купувавме сега веке на секој производ ке треба да пишува од што е произведено.А за тие што имаат кафанчиња биртии сендвичари па доста и од нив на што личат.Секоја чест за тие кои пред воведувањето на ХАСАП барем малку се грижееа за некои европски норми за чување на храната
 
moze li da sedobiva vistnsko98%meso po kilogram namest70oti drugoto e dodatoci meso od creva svasta ili e samo za HAZARD
DALI HACCP E NEFER PAZARNO KRITICNI I HAZARDNI TOCKI IMA VO TAKVATA INUDISTRIJA(DA RECEME HEMISKA(HIV VELES) I DRUGI INDUSTRII OVA NEMA DA IMA VLIJAE VRZ MALIOT BIZNIS(PRODAVNICI)TUKU VRZ NEKOI SEKTORI VO EKONOMIJATA NO VO NEKOI I NE(NE E FER PAZARNO)

Еден поздрав за сите тие кој го уведоа ХАСАП системот доволно ни беше од тие мали продавнички гаражи шупи пазари и каде веке не се продаваат прехамбени производи купувавме а незнаеме што купувавме сега веке на секој производ ке треба да пишува од што е произведено.А за тие што имаат кафанчиња биртии сендвичари па доста и од нив на што личат.Секоја чест за тие кои пред воведувањето на ХАСАП барем малку се грижееа за некои европски норми за чување на храната


EE DA BIDE TAKA SO ZADOVOLSTVO BI KUPIL HAMBURGER:wink:
 
moze li da sedobiva vistnsko98%meso po kilogram namest70oti drugoto e dodatoci meso od creva svasta ili e samo za HAZARD
DALI HACCP E NEFER PAZARNO KRITICNI I HAZARDNI TOCKI IMA VO TAKVATA INUDISTRIJA(DA RECEME HEMISKA(HIV VELES) I DRUGI INDUSTRII OVA NEMA DA IMA VLIJAE VRZ MALIOT BIZNIS(PRODAVNICI)TUKU VRZ NEKOI SEKTORI VO EKONOMIJATA NO VO NEKOI I NE(NE E FER PAZARNO)
Малку си конфузен со напишаното... додуша малку повеќе ама ХАСАП е само за прехрамбената индустрија, за таквите индустрии важат ISO стандардите :helou:
 
Добар ден прво, прв пост , па да си поздравам,
втор малку да се уклучам во некои дискусии , онака што сум си ги читал до сега.
има консултатски куќи и што само пари ќе ти земат, и на крај , сертификатот не е задолжен, сите да си знаете , пишува „имплементиран НАССР„ и на самиот крај на овој почеток, сертификатот од сертификационата куќа не е валиден пред ни еден инспектор, затоа што никој не ги ни приоверил колку знаат и за што даваат , тоа ти е како да имаш диплома за англиски а не знаеш да гукнеш, односно , че треба на инспекциската служба да и се покаже дека „знаеш да збориш„ односно дека системот функционира во објектот. еве ви едно убаво линкче за ова каде има и документи
www.foodsafety.gov.mk
поздрав

линков само кај мене е заебан или?
а и ако има некој некаква информација,сајт или слично за имплементација на системов во угостителски објекти нека постира или нека ми прати пп ќе му бидам многу благодарен,
фала однапред,
поздрав
 
HACCP ke padne na USTAVEN SUD zatoa moja preporaka e da ne go voveduvate seuste i zastedete si gi pari posto so nego se voveduva samo diskriminacija pomegu prizvoditelite na prehrana

HACCP ke padne na USTAVEN SUD poradi diskriminacija
 
Еден поздрав за сите тие кој го уведоа ХАСАП системот доволно ни беше од тие мали продавнички гаражи шупи пазари и каде веке не се продаваат прехамбени производи купувавме а незнаеме што купувавме сега веке на секој производ ке треба да пишува од што е произведено.А за тие што имаат кафанчиња биртии сендвичари па доста и од нив на што личат.Секоја чест за тие кои пред воведувањето на ХАСАП барем малку се грижееа за некои европски норми за чување на храната

Ајде вака да ги поставиме работиве:во Македонија има околу 20000 гаражи и шупи продавнички и околу 5000 биртии крчми и сендвичари.Ако земеме дека секоја од нив вработува во просек по две лица тоа се вкупно околу 50000 народ.Во Македонија според последните статистики има околу 300000 активно население кое е невработено,ако им ги придодадеме овие 50000 маченици тоа е зголемување за околу 16-17 проценти.Значи тоа се 50000 помалку народ од кои државава ќе зема даночни приходи,а истовремено 50000 повеќе народ кои ќе бидат на грбот на држава која ќе треба нив да им обезбеди минимално здравствено и социјално осигурување и помош.Она што ти и многу други во државава не сфаќаат е дека овие мали претпријатија како така придонесуваат, ако ништо друго барем ја ублажуваат високата стапка на невработеност и на тој начин ја растовараат националната економија.Доколку и само половината останат на улица тоа е веќе удар за нашата економија посебно во вакви времиња на длабока светска рецесија.Така да Мишко,јас стварно сакам тебе да ти е убаво на душичето и да не гледаш повеќе ќумези и шупи,туку само богато снабдени маркети и de luxe ресторани,и тоа што ќе го купуваш да биде здраво и вкусно,оти досега ете не било,ама се дури не пробаш од чорбата што секој ден ја јадат овие 50-тина илјади луѓе нема да знаеш колку всушност таа е вкусна и миризлива.Поздрав
 
HACCP ke padne na USTAVEN SUD zatoa moja preporaka e da ne go voveduvate seuste i zastedete si gi pari posto so nego se voveduva samo diskriminacija pomegu prizvoditelite na prehrana

HACCP ke padne na USTAVEN SUD poradi diskriminacija
Зошто дискриминација? Дискриминирачки е да ти дадат месо што нема да го сечат на трупец и што нема да содржи деланки? Или што нема особа икс да го носи на грб телето у месара? Или што не треба на пазар на бетон да се продава батаци и риба? Ако разбрав точно и ова е дел од овој систем.

Така да Мишко,јас стварно сакам тебе да ти е убаво на душичето и да не гледаш повеќе ќумези и шупи,туку само богато снабдени маркети и de luxe ресторани,и тоа што ќе го купуваш да биде здраво и вкусно,оти досега ете не било,ама се дури не пробаш од чорбата што секој ден ја јадат овие 50-тина илјади луѓе нема да знаеш колку всушност таа е вкусна и миризлива.Поздрав
Ама бива ли па, нарачувам десетка од ќебапчилница, а у меѓувреме гледам газдата носи ќебапи во багажник од обично патничко возило. Кај е тука логиката? Човекот сигурно нема да пропадне ако нарача преку специјализирана фирма набавка на роба. Со исти раце зима пари, со исти дава лепиња/сендвич. Епа тогаш џабе ни се дома сапуните кога овие ќе ми пренесат сите болештини и плуканици. И нема шанси тој бурекџија или ќебапчија да пропадне, тој секогаш имал и ќе има ќар.
 
Ама бива ли па, нарачувам десетка од ќебапчилница, а у меѓувреме гледам газдата носи ќебапи во багажник од обично патничко возило. Кај е тука логиката? Човекот сигурно нема да пропадне ако нарача преку специјализирана фирма набавка на роба. Со исти раце зима пари, со исти дава лепиња/сендвич. Епа тогаш џабе ни се дома сапуните кога овие ќе ми пренесат сите болештини и плуканици. И нема шанси тој бурекџија или ќебапчија да пропадне, тој секогаш имал и ќе има ќар.
A сериозно мислиш ли дека фабриките за преработка на месо (некои од нив) не ја носат сировата роба во багажници од југо 45-ка :)

Ако се удира оваа работа треба да се удри сосема од корен, кој само извор на зарази се оние сирните пазари во кои секој (здрав или болен) влегува и го допира/кива/кашла врз сирењето кое па и продавачите кои од досада си ги чешаат со голи раце го вадат/ставаат во кантите кои се толку рѓосани што чиниш гледаш некоја праисториска дрвена каца...

За тоа од погоре, лично се имам уверено :S
 
A сериозно мислиш ли дека фабриките за преработка на месо (некои од нив) не ја носат сировата роба во багажници од југо 45-ка :)

Ако се удира оваа работа треба да се удри сосема од корен, кој само извор на зарази се оние сирните пазари во кои секој (здрав или болен) влегува и го допира/кива/кашла врз сирењето кое па и продавачите кои од досада си ги чешаат со голи раце го вадат/ставаат во кантите кои се толку рѓосани што чиниш гледаш некоја праисториска дрвена каца...

За тоа од погоре, лично се имам уверено :S
Ова како пример им го кажав за оправданоста. Инаку да, целиот ланец "од нива до трпеза" што би се рекло треба да се контролира и да подлежи на тие стандарди. А за тоа што велиш точно е. Дури и најскапото сирење подготвено, спакувано и транспортирано до Македонија според највисоки стандарди, дури и тоа сирење џабе би го плаќал толку скапо ако кај нас од авион го претоварат во трактор и го однесат во некој мувлосан магацин. Една алка во ланецот да недостасува е лошо. Во наши услови се тешиме една алка да постои од овој ланец е добро :wink:.

За вложувањето ми беше, зошто некои веќе имаат вложено, а не пропаднаа (оти гледам погоре се збори дека фирмите ќе пропаднат). Мое скромно мислење е дека ова треба да се спроведе што побрзо, но со целосна поддршка на соодветни институции-и казни.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom