HACCP-систем

• Креатор на темата Креатор на темата up
  • Време на започнување Време на започнување
HACCP sistemot e fina rabota. Ne mi e jasno samo kako toa nasata vlada misli od 01.01.09 da pochne da go primenuva. Za HACCP sistemot osven tehnologija treba i kadar. Ne znam kolku kadar imame nie, osven nekolku fabriki koi sum slisnal deka rabotat po HACCP sistemot. Za kolonijal mislam deka ne e nekoja golema investicija. Pogolem problem ke ti bide da najdes proizvodi koi se proizvedeni po HACCP standardite, a toa bi trebalo da e prv uslov. Dzabe ti e tebe HACCP sistemot u kolonijal ako proizvoditelot ne gi primenuva HACCP standardite pri procesot na proizvodstvo.
Toa e барем лесно, ако производителот нема ХАСАП а законски за да произведува му треба, нема да го произведува истото т.е никој нема да му го купува.

Mislam deka malku pocna...malku mnogu da se zabeguva so ova HASSAP-ov , slusam muabeti duri i za nekakvi plocki bez fuga i vo sendvicari......?????:)
...od druga strana...malku proizvoditeli nudat kompleten servis na HASSAP-iranje na objekti...ocigledno NEINVENTIVNOSTA e na delo :) ........... za da koga...nekolkumina pocnat pa da site se zastrcaat vo toj pravec....... :)...... kako na vremeto so knizarite, sega so aptekite...utre????

Кај е она време кога немаше никакви системи... па сите си беа и здрави и прави?!?
Си ебало мајка со овие стандарди кога храната ние стандардно хормонизирана.
Ни фали уште и пропис за колку пати да го протресеме после мочање!

jas poseduam mala kafana,znam deka treba plocki bez fuga,se da e od rosfeit,dva vleza,dve vc-a,da nema drveni masi,drvena stica za secenje meso,posebn frizider za mesoto od drugite proizvodi,drugo neznam koj znae kaj da se obratam za podetalni info,vo koe ministerstvo e
i slicno,dali da go zatvoram kafeneto,a da i termopan vrati trebalo,nogu pari toa be,fala odnapred

jas poseduam mala kafana,znam deka treba plocki bez fuga
Плочки кои лесно се чистат а може ако веќе имаш фуга истата да биде премачкана со слој кој не дозволува навлегување на влафа и развој на мувли, или фугата да биде од таков материјал.
Садовите за држење на храната, површините за спремање на храната (сечење месо и сл) да се такви што во себе нема да примаат влага а со тоа да задржуваат бактерии и лесно да се чистат (пластични облоги на пример :smir:) кои често ќе ги менуваш пред да се оштети горниот мазен слој.
Е тоа мора :) еден влез за персонал (и исклучиво само персонал) и еден за гости, исто и вецеата, во кои треба да има и туш за персоналот (опционално)
da nema drveni masi,drvena stica za secenje meso,
Тоа со дрвените маси го претерале, зарем во големите ресторани масите од метал се :)) значи дрвена маса со чист чаршав. А штицата заборави ја, мора да биде или росфајтна или пластична (за кратка употреба) подлога.
posebn frizider za mesoto od drugite proizvodi
Тоа мора поради можната контаминација на месото од амбалажата на другите производи.
drugo neznam koj znae kaj da se obratam za podetalni info,vo koe ministerstvo e
i slicno,dali da go zatvoram kafeneto,a da i termopan vrati trebalo,nogu pari toa be,fala odnapred
Незнам искрено под кое министерство е истото, а има консултантски куќи кои ќе ти обезбедат цела документација и план за изведба (имплементација) на HACCP :smir:

После тоа HACCP се сертифицира (ако е успешен) од сертификациони куќи и истите го издаваат сертификатот кој е валиден пред инспекциските служби.

se nadevam deka koga ke kupuvame meso barem ke bide meso a ne shit i ne treba tuka da ima tolerancija

se nadevam deka koga ke kupuvame meso barem ke bide meso a ne shit i ne treba tuka da ima tolerancija
Ако сите го почитуваат ХАСАП-от од производител до потрошувач/препродавач тогаш месото ќе биде месо, баш онакво какво и што треба да биде, ама кога ќе се додаде факторот алчност вредноста драстично опаѓа а страдаме ние, последната алка на исхрана во овој синџир :)

Тоа со дрвените маси го претерале, зарем во големите ресторани масите од метал се :)) значи дрвена маса со чист чаршав. А штицата заборави ја, мора да биде или росфајтна или пластична (за кратка употреба) подлога.

Дрвена маса не на која ќе се послужи јадењето (каде гостите седат) туку дрвена маса на која се припрема јадењето.
Има многу разлика тука :)

Дрвена маса не на која ќе се послужи јадењето (каде гостите седат) туку дрвена маса на која се припрема јадењето.
Има многу разлика тука :)
Toa се подразбира :) само што:

Напишано од elninokv
da nema drveni masi,drvena stica za secenje meso
спомнал маси :) па потoа и штица за сечење месо па од таму логиката ми беше дека некој од тие квази инспекторите во обид да изнуди повеќе пари за се разбира поголем проект му го побарал и тоа :)

Само да можеше од некаде ја видеше фацата на "имплементаторот" во продавницата на другар ми од кога поразговара со мене во врска со глупостите кои му ги бараше :)

HACCP им е потребен на сите кои работат со храна без разлика дали е во прашање производство, увоз, извоз, складирање или директно служење на прехрамбените производи. Според сектори можат да се набројат

Како е решен увозот, дали сите репроматеријали и готови продукти од хранлива природа МОРА да бидат со потекло од фирми кои имаат воведено HACCP?

забелешки

Незнам искрено под кое министерство е истото, а има консултантски куќи кои ќе ти обезбедат цела документација и план за изведба (имплементација) на HACCP :smir:

После тоа HACCP се сертифицира (ако е успешен) од сертификациони куќи и истите го издаваат сертификатот кој е валиден пред инспекциските служби.
Добар ден прво, прв пост , па да си поздравам,
втор малку да се уклучам во некои дискусии , онака што сум си ги читал до сега.
има консултатски куќи и што само пари ќе ти земат, и на крај , сертификатот не е задолжен, сите да си знаете , пишува „имплементиран НАССР„ и на самиот крај на овој почеток, сертификатот од сертификационата куќа не е валиден пред ни еден инспектор, затоа што никој не ги ни приоверил колку знаат и за што даваат , тоа ти е како да имаш диплома за англиски а не знаеш да гукнеш, односно , че треба на инспекциската служба да и се покаже дека „знаеш да збориш„ односно дека системот функционира во објектот. еве ви едно убаво линкче за ова каде има и документи
www.foodsafety.gov.mk
поздрав

Кај е она време кога немаше никакви системи... па сите си беа и здрави и прави?!?
Си ебало мајка со овие стандарди кога храната ние стандардно хормонизирана.
Ни фали уште и пропис за колку пати да го протресеме после мочање!
Пак премиерот е крив ?
Појди да видиш само кај го чуваат зеленчукот што го купуваш од зелено пазарче , па врати се и дај коментар против воведувањето на HACCP.Или купи сирење на мерење од канта на истото пазарче...

убо му кажа, инаку имаше стандарди ЈУС , кои беа многу попрецизни од сегашниве , сега е некој си тренд на демократски стандарди , демек „доволен број на вц шољи„, а таму си пишуваше дека на секој 10 вработени треба да има најмалку една школка вц и сл

Bezbednosta na hranata i samiot sistem za kvalitet e potreben za potrosuvacot a na za inspektorot. Nekoi raboti kaj nas se postaveni naopaku.
Razmislete zosto?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom