Скопски „пеерчиња“ речник

• Креатор на темата Креатор на темата igor_jas
  • Време на започнување Време на започнување
Цицај го ДимчеЈ. :tapp:
Уствари не, ај да се сакаме, да не се караме :smir:

Цицај го ДимчеЈ :pipi:

Eве, ти или Геѓо преведете го ова на скопски дијалект, пер :)))

Јас сум тука само да ве фатам дур се карате, за да не ме бришат после.

Да почнеме со комплексот на пониска/повисока вредност. Не знам до кога вие, луѓето од другите градови ќе се понашате со скопјаните како да извршиле смртен грев што се родиле во Скопје. Само знаете да кењате како скопјаните биле умислени сељачишта, ти реков ми рече. Такви бизарни генерализации не покажуваат ништо друго, туку комплекс на ПОНИСКА вредност кај вас. Па и да се такви, што ве здоболе вас?

Што правиме со битолските фраеришта што лигават едно кафе на 5 саата само за да можат да останат во кафич на Широк сокак и да ги гледаат дотераните шмизлици, кои патем кажано за на кафе во 12 саат сабајле се облакаат како за на Гала вечера?
Не требаше да ја начнам теемата, ама што е со Охриѓаните од кои не можеш да истераш нормален одмор, зашто те тероризираат 24/7 дали ти треба превоз, или пак едните и единствени “чекачи“ што не можат да разберат дека НЕ ти треба нивниот посран смештај? А кога ќе ги одбиеш, дури и најљубезно, се лутат како ти си арогантен скопјанец, и дека подобро од неговото нема да најдеш, притоа отерувајќи те во родно место [под родно место, СЕКАКО, не се подразбира родниот град, за неупатените :wink:]. Него, ај Скопје е, главен град е, па автоматски мора луѓето да се арогантни.

Што се однесува до говорот, кажав еднаш и ќе кажам пак. Во секој град си има одреден слој на луѓе на кои им фали шлиф, и воопшто не е важно дали тој град е Скопје, Битола, Охрид, Македонска Каменица/Брод или некој друг. Начинот на говор е само еден дел од нивното целокупно однесување. Не можеш да очекуваш од сељак да зборува исто со културен господин. Затоа постојат сленгови. Дијалектите се нешто сосема друго. Се кладам дека во сите градови виреат зборови кои покултурниот слој на луѓе не може да ги поднесе? Зашто мислите дека нормалните жители на Скопје тукутака ги прифаќаат “пеер“, “ужифкич“ итн.?
И скопјаните не зборуваат литературно, си имаат и старите скопјани свој, да го наречам “сленг“, што НЕ вклучува “пеер“ зборови. Еден 70-годишен старец никогаш нема да го чуете како му се обраќа на друг со “пеер“, туку наместо “одеа“ ќе каже “одева“, наместо “аптека“ - “апотека“, “хаљина“ итн.

Кажав и повеќе од што требаше и толку е мојот придонес за темава.:smir:

Кендибејб, избришан ти е коментарот бидејќи за такви работи постои репутација. На точкест постот (со твојот цитат) останува точно поради врската со темата на муабет.

И во ред е да направите подлабоки анализи за причините за одредени појави, ама не претерувајте. Сепак, во хумор сме.

Имала пишано мислење? Еј геј работа, сакав да видам што ќе ми врати:) Ту бре све сериозни фациве на форов бе пеер шо им е везе неам

Имала пишано мислење? Еј геј работа, сакав да видам што ќе ми врати:) Ту бре све сериозни фациве на форов бе пеер шо им е везе неам
Брат ладофкич, сепак хумор е подфорумчево. поз43

Ти ја цитираше бе пер, шо се цепаш сеа ми глумиш лудило тука? Ај ужифкич!

:)))

не да ви е педерски узасен ви е "понекад" "стаам" "текнуе""најбољи""наљути" "збореше" ептен се шмизлате

Пеер кој ти е курац, ај не се замарај, чил малце :)

Коа ќе го истресам тоа пеер пред мајка ми црнило ми паѓа пред очи, ама проклето тешко да се одучиш....

п.с. Што има толку скопски или шмизлински во зборот збореше?

она збореше ма :pos2: дали не е шмизлачки?

Такви бизарни генерализации не покажуваат ништо друго, туку комплекс на ПОНИСКА вредност кај вас. Па и да се такви, што ве здоболе вас?

Што правиме со битолските фраеришта што лигават едно кафе на 5 саата само за да можат да останат во кафич на Широк сокак и да ги гледаат дотераните шмизлици, кои патем кажано за на кафе во 12 саат сабајле се облакаат како за на Гала вечера?
Не требаше да ја начнам теемата, ама што е со Охриѓаните од кои не можеш да истераш нормален одмор, зашто те тероризираат 24/7 дали ти треба превоз, или пак едните и единствени “чекачи“ што не можат да разберат дека НЕ ти треба нивниот посран смештај? А кога ќе ги одбиеш, дури и најљубезно, се лутат како ти си арогантен скопјанец, и дека подобро од неговото нема да најдеш, притоа отерувајќи те во родно место [под родно место, СЕКАКО, не се подразбира родниот град, за неупатените :wink:]. Него, ај Скопје е, главен град е, па автоматски мора луѓето да се арогантни.

Сам себе го убијал. Шо те здоболе тебе златна какви се битолчани и охриѓани, ај ужифкич, ладофкич, поз4е и вежбај сарказми.

dzabe se raspravate, se znae ishodot odnapred, chlenoite pishuvaat, avtoritetite brishat...solzi so paloma, i taka toa...:pos2:

Најбоље дешафка пеер седиме кај еден другар и другароф и вика на бабаму Бабо бе брат ти кажуем...........сме се рокале ко стоки од смење

Сам себе го убијал. Шо те здоболе тебе златна какви се битолчани и охриѓани, ај ужифкич, ладофкич, поз4е и вежбај сарказми.

Мене ама ич не ме здоболе што правеле, се додека си седат во своите градови кај што им е место. Не да плукаат по Скопје, а да се тепаат да дојдат овде за да бркнат скопјанец. Ама тоа е сосема друга психологија.

Башка, што се замараш и ти со скопјани, вие имате езеро, ние имаме посрана река, end of discussion.

Башка, што се замараш и ти со скопјани, вие имате езеро, ние имаме посрана река, end of discussion.

Еј вака шо се живцирам... :nerv: Езерото Треска е изградено со донација на граѓаните на Скопје уште во минатиот век(70тите години). И Скопје има езеро само малечко. Обратно пропорционално оди тоа, мал град големо езеро, голем град мало езеро. :pos:
IMG_1793.JPG

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom