Кој и зашто го измислил Господ?

• Креатор на темата Креатор на темата Zeng
  • Време на започнување Време на започнување
Chombe не ми беше намерата да излезам попаметен од тебе , али само сакав да ти кажам дека Слепиот нема да бара докази , зашто истите никогаш во животот нема да ги види , а сепак ке знае дека истите ( ѕвезди , сонце , облаци и тн и тн ) постојат .

А и самиот си кажа , Quark те цитираше , ако е интелигентен , а е , нема да му бидат потребни тие докази за да свати дека некои работи едноставно постојат , без оглед на фактот што никогаш во својот живот нема да биде во можност да располага со такви докази , истото не е можно нели ?

А те нареков контрадикторен , зашто рече дека за да во нешто веруваш , мораш да го видиш , во тој случај истото би постоело .
А јас те демантирав , има работи кои некои луѓе никогаш нема да имаат прилика да ги видат , а сепак , истите постојат . И ти ми велиш . па ке има милиони луѓе кои истото ке им го пренесат вербално , но не и да им го докажат , зашто според тебе за да истото биде докажано , мора да биде видено . . .
Што да ти речам друго. господ нека е со тебе:pop:

Бате ти изгледа глуп си! Од многу едноставен пост, самите вие, во недостиг на дискусија се испревртивте и затоа не ти замерувам, нема тебе што да ти објаснувам и да ти се правдам. За мене си никој и ништо.
Тоа со докажувањето го напишав онака, зошто чим тој ништо во својот живот не видел, џабе е да му објаснуваш. Тој не ги видел мајка му и татко му, ќе се заинтересира ѕвезди и планети дали има:tapp:
Bate ti izgleda vinkla si, ne be ne, tocak si...
Jas samo go napisav toa sto mozese da se izvlece kako logicen zaklucok od tvoite konstatacii, nisto poveke, ne dodadov nisto, ne izlazav nisto. Tvoj problem e sto se spletkuvas nepotrebno, i lupas so klise "argumenti" ko da si ja otkril Amerika.

Што да ти речам друго. господ нека е со тебе:pop:

Или индиректно , ни велиш во право бевте .

Тој не ги видел мајка му и татко му, ќе се заинтересира ѕвезди и планети дали има:tapp:

Да , али знае дека постојат , ти во негова ситуација според твоите размислувања ке бараш докази дека постојат . . . :D , сам влезе во оваа дискусија , никој не те наведе .

Јас си имам свое гледиште на работите и тоа не може да го промените.Позз

Јас си имам свое гледиште на работите и тоа не може да го промените.Позз

За кое заборави да додадеш дека е погрешно , зашто истото ти го докажавме :helou: .

................ дека живо се добива само од живо??..............

До пред некое време се веруваше дека органско соединение може да се добие само од органско соединение......и никако поинаку...

За кое заборави да додадеш дека е погрешно , зашто истото ти го докажавме :helou: .
За мене е исправно и ништо не докажавте.
Ајде да седниме некаде, по ваша желба и да видиме колку ќе ми докажете.
А во претходнава дискусија, сами си поставувавте прашања и сами си ги одговаравте.
Не можам да дискутирам со некој кој слепо верува во нешто што не постои!

Да , али знае дека постојат , ти во негова ситуација според твоите размислувања ке бараш докази дека постојат . . . :D , сам влезе во оваа дискусија , никој не те наведе .
Ајде докажи му де, од кај тој знае, не ги видел, не ни знае дека постојат, можеби е посвоен. како ќе му докажеш.
Ова е слично со прашањето кое сам си го постави за како ќе му докажеш дека планети и ѕвезди постојат кога не ги видел:tapp:

Ајде докажи му де, од кај тој знае, не ги видел, не ни знае дека постојат, можеби е посвоен. како ќе му докажеш.
Ова е слично со прашањето кое сам си го постави за како ќе му докажеш дека планети и ѕвезди постојат кога не ги видел:tapp:

Паѓаш во заблуди дете , Ти беше тој кој рече , цитирам : '' Јас верувам во тоа што е реално и тоа што можам да го видам со сопствените очи. Никој не може да ме убеди дека постои нешто горе освен облаци. '' , не јас .
Да да , во заблуди :smir: .

А јас ти докажав дека не мора нешто да видиш за да знаеш дека истото постои , :D , прекини да постираш на темава , убаво прочитај ги сите постови , ти треба време за да сватиш некои работи . . . . очигледно .

Silen, tvorenjeto kako proces za sto e cvsrto povrzano i zavisno? Za vremeto, taka?
E pa ja Gospod go "definiram" kako "nesto" sto go ima sozdadeno i vremeto. Vo toa sega za sega mi pomaga i modernata nauka, koja do nekade, iako seuste ne 100% sigurno, ukazuva na toa deka i vremeto e sozdadeno t.e. ne tecelo od sekogas, tuku pocnalo tamu negde vo minatoto.
Taka da po taa logika ne e obvrzuvacko da nizata na prethodni kreatori prodolzi do beskonecnost vo minatoto, tuku ednostavno moze da se prifati deka Gospod ( Kreatorot ) e nezavisen od kosmickata dimenzija-vreme, i postoi od sekogas-vecno, ako moze taka da se kaze. Sfakas kade e sustinata?
I da, seto ova e samo edno logicno i racionalno tumacenje na problemot, no donekade baziran i zaosnovan na toa sto dosega naukata znae. Sepak , tesko deka nekogas bas so naucni metodi ( se znae koi se tie ) ke se dokaze postoenjeto na Gospod.

p.s. okolu vtoro boldiranoto, samo za informacija , vo Islamot ja nema taa greska.

Не сум сигурен дека потполно те разбирам што сакаш да кажеш (не е до тебе темата е комплицирана за дискусија) ама мислам дека се разбираме.

Сепак и тоа ти што го тврдиш а и тоа јас што го спомнав се само претпоставки, ние едноставно немаме ни појдовна точка да тврдиме дека нешто е сигурно така.

За времето, претпоставувам дека се согласуваш дека нашето време онака како ние го мериме и разбираме во некоја друга галаксија можеби функционира сосема различно. Освен тоа времето за една мравка и за еден човек се сосема различни.

Претпоставувам си слушнал за глинените таблици од Сумер (Шумер) на кои црно на бело пишува дека првите кралеви живееле по 20 000 земски години.

За креаторот и креаторите. Ти претпоставуваш дека постои еден креатор и од него е настанато се останато. Можеби е така а можеби не. Јас пак мислам дека имало повеќе креатори и некако сеуште не сум убеден дека некоја супер сила ги има направено буквално сите галаксии и се останато кое ние можеме да го замислиме. Моето централно прашање би било како настанал креаторот (ако претпоставиме дека постои) и што било пред неговото настанување?

Езотеријата и мистиката го тврдат баш тоа и ти што го тврдиш, не знам како е навистина.

За исламот можда си во право иако сум скоро сигурен дека земските религии опишуваат настани од некои од помалите креатори кои од време на време имале контакт со земјата и кои многу веројатно не создале нас а можеби го создале и целиот живот на планетата.

Моето централно прашање би било како настанал креаторот (ако претпоставиме дека постои) и што било пред неговото настанување?
Silen, toa se obidov vo prethodniot post da go objasnam, ama izgleda ne uspeav bas jasno toa da go storam :) ( imas pravo, temata e komplicirana ).
Znaci, na poednostaven nacin, poentata mi bese:
koga veke prifakame deka Kreatorot sozdal se, vklucitelno i vremeto, ne e voopsto nelogicno da se prifati deka samiot toj ne e sozdaden tuku postoi vecno, nezavisen od vremenskata dimenzija. Samiot proces na sozdavanje ( nastanot ) e zavisen od vremeto, a ako Kreatorot e "nad" vremeto togas ne bi postoelo nisto "pred nego", zatoa sto ne postoi "pred nego", postoi samo Toj, a "posle nego" se drugo.

Silen, toa se obidov vo prethodniot post da go objasnam, ama izgleda ne uspeav bas jasno toa da go storam :) ( imas pravo, temata e komplicirana ).
Znaci, na poednostaven nacin, poentata mi bese:
koga veke prifakame deka Kreatorot sozdal se, vklucitelno i vremeto, ne e voopsto nelogicno da se prifati deka samiot toj ne e sozdaden tuku postoi vecno, nezavisen od vremenskata dimenzija. Samiot proces na sozdavanje ( nastanot ) e zavisen od vremeto, a ako Kreatorot e "nad" vremeto togas ne bi postoelo nisto "pred nego", zatoa sto ne postoi "pred nego", postoi samo Toj, a "posle nego" se drugo.

Ха, ха, сега те разбрав ептен било комплицирано. Ќе прифатам дека ова е една од можните теориии :smir:.

Quark напиша:
Silen, tvorenjeto kako proces za sto e cvsrto povrzano i zavisno? Za vremeto, taka?
E pa ja Gospod go "definiram" kako "nesto" sto go ima sozdadeno i vremeto. Vo toa sega za sega mi pomaga i modernata nauka, koja do nekade, iako seuste ne 100% sigurno, ukazuva na toa deka i vremeto e sozdadeno t.e. ne tecelo od sekogas, tuku pocnalo tamu negde vo minatoto.
Интересна дискусија :smir:

Само, кога веќе одиме до длабоки нагаѓања за потеклото на Господ, јас ќе ви понудам контра размислување. Зошто мора некој нешто да создал? Зошто мора да има креатор? Никој не го создал универзумот, ние воопшто не ни знаеме што е тоа, не знаеме ништо, ама ете барем верниците се длабоко убедени дека тој некој Господ (Енергијата или Колозов) создал се видливо и невидливо. Го создал и времето? Не, јас ќе се држам тука до реалноста и ќе речам дека времето е несоздавливо и си тече од... поим немам од кога, кога ќе ја сфатиме целата слика (читај никогаш) тогаш ќе го сфатиме и времето.

Само, кога веќе одиме до длабоки нагаѓања за потеклото на Господ, јас ќе ви понудам контра размислување. Зошто мора некој нешто да создал? Зошто мора да има креатор? Никој не го создал универзумот, ние воопшто не ни знаеме што е тоа, не знаеме ништо, ама ете барем верниците се длабоко убедени дека тој некој Господ (Енергијата или Колозов) создал се видливо и невидливо. Го создал и времето? Не, јас ќе се држам тука до реалноста и ќе речам дека времето е несоздавливо и си тече од... поим немам од кога, кога ќе ја сфатиме целата слика (читај никогаш) тогаш ќе го сфатиме и времето.
Виктор сега ти сакаш да му докажеш нешто на Сун и компанија за што тие се експерти. Ти се молам, не паѓај во заблуди!

Pa valjda radi toa sto naukata kazuva takvo nesto. Vika deka se sto postoi na univerzumot momentalno, e sozdadeno vo minatoto, pred nekojsi milijarda godini pri edna golema eksplozija na "zrno" energija, i se zodava seuste...... bla bla...
Toa go kazuva naukata.... no aj da ja batalime, mozno e i da ne e tocna taa teorija ( iako se otkrija nekoi stvari koi naveduvaat kon toa deka poverojatno e da e tocna)....
Prasanje edno :
spored tebe sto e pologicno: da prifatis deka energijata i materijata takvi kakvi sto gi znaeme, kako del od nasiot univerzum, podlezni na zakonite na istiot, i vnatre dimenziite na istiot (megu koi i vremeto), postojat od sekogas, ili pak, pologicno ti e da prifatis deka "nesto" koe sto bi pretstavuvalo poseben entitet nezavisen od kosmickite dimenzii na nasiot univerzum, i prva pricina za se, postoi vecno?
Виктор сега ти сакаш да му докажеш нешто на Сун и компанија за што тие се експерти. Ти се молам, не паѓај во заблуди!
Druze daj be kazi nesto konstruktivno za da svrzeme asalen muabet, ne tuku izigravaj pametnjakovic so glupava smisla za ironija i sarkazam.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom