Македонски студенти во Бугарија

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Ете класичен пример дали досега некој од професорите ви рекол дека мора да купите негов учебник-книга ?
Не знам за ПМФ ама на електро никој професор не барал да му купиме книга за да положиме ниту па се изживувал над студенти. Ако знаеш ќе положиш ако не...

Јас го подржувам фликс во неговото мислење за студирањето во бугарија,јас сум студирал на електро и се на се ме фаќаше 1500 евра и тоа за некакви глупости како учебници,приватни часови по математика,приватни часови по незнам што едноставно ако сакаш да седиш цел ден да го минеш таму да бркаш професори по консултации и тие да те лажат дека ќе дојдат нема шанси.Тука каде што сум запишан на лице место ако не ми е јасно ќе најде јазик и време за тоа што не ми е јасно да ми стане јасно.Има секогаш лоши и добри страни,но пример на електро мора да ги посетуваш вежбите,ако сакаш да имаш работа неможеш обврзан си да идеш,треба да правиш глупости да идеш на лекар итн.Тука не е задолжително за вежбите да ти е милина да идеш,учиш тоа што ти треба има видео лекции и други работи.Учам 2 години скоро во Бугарија и знам дека кога ќе завршам ќе бидам среќен што сум учел во пријатна околина и без некои големи нервози кои ги имав на Електро,иако лично го знам и деканот и сите таму,тоа ти е систем на комуњари и немаш шанси против нив.
Lol Стево, па што мислиш зашто сите се тепаат за диплома од ЕТФ во Скопје зашто е боза? :) Точни се некои работи што ги кажа сепак, многу нервира кога ќе отидеш како апсолвент да одложиш испит зашто ти ставиле во ист саат и ден со друг а тие се заебаваат со тебе како да си бруцош, ама тоа ти е има премногу студенти.

Член од
28 октомври 2009
Мислења
12
Поени од реакции
2
Okolu studiite na PRIRODNO MATEMATICHKIOT FAKULTE - SKOPJE vistinata e sosema poinakva!!! Prijatelot koj go ispofalil PMF e vraboten tamu-t.e istoto go pravi za da primami i izlazhe studenti samo zatoa shto PMF OSTANA SO DVA TROJCA STUDENTI PO GRUPA GODISHNO. Imeno seto ova vi go tvrdam bidejki jas 5 godini rabotev tamu kako asistent, na Institut po Biologija, a gi spremiv i magisteriumot na istiot institut. Problemot nastana koga trebashe da ja odbranam mag. teza, bidejki mentorot se isplashni deka vo sluchaj da magistriram kje mu gi zemam chasovite, koi i onaka gi nemashe nitu za osnovica-plata. Istoto se sluchi i so moite kolegi bidejki se plashat od mladite zatoa shto ne razbiraat nishto od nivnata struka, postaveni ushte u komunistichko vreme!!! Profesorite se podeleni na partiski klanovi VMRO i SDSM!
Na kratko, najgolem del od profesorite, so mal iskluchok se korumpirani, vo godini, isfrustrirani, neizzhiveani, se karaat i pcuvaat po hodnici kako teshki ovchari, im dosagjaat na studentkite, im zakazhuvaat po hoteli, a vo sprotivno ne gi pushtaat na ispit...a za opremata i da ne zboram: mikroskopi ima 5 na celiot institut, a na niv vo isto vreme treba da gledaat po 30 studenti vo grupa??? Mizerija teshka!!
Na kraj problemot okolu zboruvanje jazici od strana na profesorcinjata. Istite ne znaat nitu eden stranski jazik, pa chesto im se smejat vo lice koga kje dojdat nivni kolegi od stranstvo za da po kratko vreme si zaminat. Siot mlad kadar od fakultetot si zamina dodeka jas rabotev tamu.
Zatoa, generaciite koi treba da se zapishat na Uni, neka razmislat i odluchat megju korumpoiranost, nekultura, iskoristuvanje na studentite, chekanje, nervozi i tn (kako na PMF), i ostanatite moderni evropski faxovi so programa za razmena na studenti..itn

p.s NA PMF NE POSTOI NIKAKOV PROSPERITET za studentite koi kje zavrshat!!!
pozdrav od Austria
Mr. SCi. A.M

Член од
29 декември 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
Bidejki temata okolu situacijata na PMF veke ne postoi posto tamu bese kazana realnosta za ovoj fakultet, ovde bi sakala da go kazam se sto se slucuvase dodeka studirav. Dobar del od porofesorite koga ke dojdese poatraktivna koleska na ispit i baraa tel. broj,i zakázuvaa, ja vikaa na teren...Od druga strana ni davaa stari knigi na ruski i bugarski jazik , bidejki nikogas ne prevele ni eden trud od nivnata oblast.
A ne daj boze da nekoj zapise magisterium-nemoze nikoj da mu pomogne bidejki istite nemaat kredit transfer sistem,ne znaat koi predmeti treba da se polagaat,edno pisuva vo statutot a sosem drugo ti davaat za polaganje,korsokak!

PMF e gjabe potroseno vreme za mlad covek! Ova go kazuvam bidejki mnogu moi kolegi, posebno koleski zaglavija i moraa da se otpisat od fakultetot poradi ovie pricini

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Nekoj shto studira Bugarija mi trebat nekoj informacii?

Член од
2 декември 2010
Мислења
17
Поени од реакции
0
да биди сигурен дека ако знаеш и имаш талент ќе добиваш стипендија ( дада ми зима 3000 ден секој месец )

за првото да у право си али не се се така црно како шо мислеш...
2ро овоа не е америка или англија ама барем поарно е од буг дека кога те видат дека си македонец само пари ти тражат и ама баш ништо не те учат
3то тоа време веќе мина братче...сеа веќе никој не те ферма која партија си него колку знаеш да работеш ( а у бугарија ќе ти дадат да работеш у некое село ( зависи до струката у кое само :tapp: ))

така да најдобар избор нашата мила драга македонија

Ова се полни лаги и глупости.
!

Македонците во Бугарија плаќаат колку што Бугарите (околу 500 евра годишно заедно домот). Условите во домот не се добри, но ако имаш пари можеш да си наемеш приватен стан. За споредба турските студенти плаќаат околу 7000 евра годишно за истото.

--- надополнето ---

Најдобри универзитети во Бугарија се:

Технички универзитет - Софија (најдобра сериозно образование, особено за компјутери. 1 / 3 од компјутерските специјалисти во Германија се Бугари, кои имаат завршено компјутери во технички универзитет - Софија)

Универзитет за национално и светско стопанство - Софија (најголем прилив и многу тешки испити. Универзитетот е многу богат)

Софиски универзитет "Свети Климент Охридски" (добро образование, но малку прехвалено. Техничкиот и за светско стопанство се посилни. Во моментов има проблем со финансирањето, но Бојко вети пари - нема проблем)

Медицински универзитет - Софија. (Многу тешко и квалитетно образование. Број 1 во Бугарија.)

Сите овие универзитети се целосно признати во целиот свет и дипломата важи.

Двојно државјанство - бугарската држава плаќа образованието. Но за да го плаќа образованието треба да се однесуваат испити и да имаш доволно високи оценки за да заемеш место. Плаќа се смешна сума на семестар (на 4 месеци) од околу 100-150 евра.

Нов бугарски универзитет воопшто не е лош исто така, но е само платен.

http://www.tu-sofia.bg/index.html
http://www.unwe.acad.bg/
http://www.uni-sofia.bg/
http://mu-sofia.bg/
http://www.nbu.bg/entrance.php

Има многу Македонци во медицинскиот универзитет. На мене една Македонка ми направи забите таму - со учење цел. Справи се совршено и Универзитетот ми зеде за 4 заба 10 евра за материјали

--- надополнето ---

Мала детал - ако исш да биде евтино си земи пасош.

--- надополнето ---

Ако е Бугарија на некој начин ветена земја или земја за кариера, зошто од таму бегаат бугарите во западноевропските земји?
Бугарија дава 2-3 пати повеќе можности од Македонија, но помалку од САД и Германија. Затоа.

--- надополнето ---

Ако е Бугарија на некој начин ветена земја или земја за кариера, зошто од таму бегаат бугарите во западноевропските земји?
Бугарија дава 2-3 пати повеќе можности од Македонија, но помалку од САД и Германија. Затоа.

firewall:

ti se otkazuvas od svoite predci i od tvojot identitet za lesna i smrdliva diploma..mislam deka e ova kraj na muabetot - Немам зборови. Врвот на т'потијата...

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034

Има многу Македонци во медицинскиот универзитет. На мене една Македонка ми направи забите таму - со учење цел. Справи се совршено и Универзитетот ми зеде за 4 заба 10 евра за материјали

Па не ти земала многу.
dentist.jpg

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Нешто си ме цитирал за одлазак бугара у западна Европа...мислиш на можности за студирање или за живеење?

Мислам дека треба да полагаш испит за бугарска историја и уметност при министерството за образование,треба да имаш бугарски происход не сум баш сигурен и нема значење што како си поминал,тие не признаваат мислам ништо.Не сум во државен факултет така да незнам за државен.
Сите студенти македонци кои одат во Бугарија на студии се пишуваат со бугарско потекло (бугари) за да студираат? Дали по автоматизам се откажуваат негде легално од своето македонско потекло или тоа не е обавезно?
Лоши услови поставуваат бугариве, да уценат ученици...не знам некоја друга држава од ЕУ вака да ги тера соседите.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
super e bg za studii .. tuka sum veke 4 godini recisi ... super odnos od profesori .. em sum na privaten i ic ne mi gledat niz prsti se kolnam .. ete imam 5 ne zemani ispiti (mislam deka bea tolku) i nikako da me pustat.Nema veza toa sto se jade gomna.Em plakjam po 1500 evra za godina i pak ne me pusta edna ovca vekje 3 godini.Ama toa e toa .. zatoa ja cenam.
I nikogas ne mi prefrlile za toa deka sum od mk ili se osekjam kako mk.Oti jas i ne se osekjam kako MK ama pak i nikoga ne me pitale ili zamarale ... rabota, paricki zabava .. sto poveke da zboram ne znam.Super e ... te vekje si stedam pari i za kolicka ;) .. a imam samo 21 godina .... abe sansite za uspeh i razvitie se golemi, toa go zborev i na druga tema ....

Член од
2 декември 2010
Мислења
17
Поени од реакции
0
Нешто си ме цитирал за одлазак бугара у западна Европа...мислиш на можности за студирање или за живеење?

Сите студенти македонци кои одат во Бугарија на студии се пишуваат со бугарско потекло (бугари) за да студираат? Дали по автоматизам се откажуваат негде легално од своето македонско потекло или тоа не е обавезно?
Лоши услови поставуваат бугариве, да уценат ученици...не знам некоја друга држава од ЕУ вака да ги тера соседите.
Условите за живот не се убаво ако во државен дом (е има и доста пристојна и убави, но е прашање на среќа) Ако се обединат со уште 3-ца можете за 200 евра на месец да си земете убав и голем стан. На човек ќе излегува по 50 евра месечно. Инаку државната е на 20 ерво на месец со вода, струја и парно.Образованието е добро. Ноќниот живот е совршен.

Ако не земат бугарски пасош ќе плаќаат како за странски државјани - 5000+ евра годишно. Не е задолжително пасош.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Условите за живот не се убаво. Образованието е добро. Ноќниот живот е совршен.

Ако не земат бугарски пасош ќе плаќаат како за странски државјани - од 5000 евра годишно без место за живеење. Не е задолжително пасош.
За ноќен живот (ако е као пред 25 години) знам :) , студентите исто ги пофалија условите за учење...едино што мора дете да се нарече бугарин, то е лошо...ама ако вам не ви смета, но проблемо од моја страна. Информативно ме интересира (да не те замарам повеќе), овој услов се однесува и на граѓани од Србија, Грција, Турција или само за од кај нас? Колку што успеав да видам на овој сајт http://www.minedu.government.bg/left_menu/abroad/ се работи само за суденти од Македонија.

Член од
2 декември 2010
Мислења
17
Поени од реакции
0
За ноќен живот (ако е као пред 25 години) знам :) , студентите исто ги пофалија условите за учење...едино што мора дете да се нарече бугарин, то е лошо...ама ако вам не ви смета, но проблемо од моја страна. Информативно ме интересира (да не те замарам повеќе), овој услов се однесува и на граѓани од Србија, Грција, Турција или само за од кај нас? Колку што успеав да видам на овој сајт http://www.minedu.government.bg/left_menu/abroad/ се работи само за суденти од Македонија.
никој не треба да се нарекува Бугарин. Само ако земеш пасош ќе биде многу поевтини, бидејќи државата ти плаќа речиси целото обука како на бугарски државјанин. На година има смешна семестриална такса од 200 евра.

Грција е во Европската унија и таму важат други правила. Но Грци во Бугарија не доаѓаат да учат. Турците плаќаат полна такса и немаат посебни услови.

Само на вас даваме пасоши ако тоа прашуваш.

Секако дека за вас има братска врска. Тоа е државна стратегија на Бугарија.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
никој не треба да се нарекува Бугарин. Само ако земеш пасош ќе биде многу поевтини, бидејќи државата ти плаќа речиси целото обука како на бугарски државјанин. На година има смешна семестриална такса од 200 евра.

Грција е во Европската унија и таму важат други правила. Но Грци во Бугарија не доаѓаат да учат. Турците плаќаат полна такса и немаат посебни услови.

Само на вас даваме пасоши ако тоа прашуваш.
Да, ова ме интересираше. Не сум студент па ќе ви оставам понатаму вие студентарија да си муабетите и разменувате искуства, фала :)

М

Мартин`

Гостин
Сеуште ми е рано но како што знам за пилот има во Бугарија факултети па така има шанси да отидам таму, како што ми кажаа државна квота (ако имаш Бугарско државјанство) 200 треба и треба нешто пари да пуштиш за сигурно да те примат безразлика на оценки во средно. А како странски државјанин се плаќа 5000 евра што и не е до толку многу сепак 20.000 за 4-тири години и не се баш малку да дадам толку пари како странски државјанин за да се запишам на факултет.

А и глупо ми е во Бугарија општо ја мразам земјата (освен Бугарките :))
Како што реков единствен проблем ми е ако се запишам таму што ќе морам да земам Бугарско државјанство да не давам 20.000 евра, него на балканов на кои други места има академии за пилот(и) имам слушнато нешто Србија, Босна ?

Искуства некои ..

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
А цената на приватните универзитети во Бугарија колку им е ? :cool:

Kajgana Shop

На врв Bottom