Зш бе клавате појаки звучки од појачалото !?!Yamaha receiver во комбинација со пар Jamo X510
Ако добро паметам, појачалото вади 105W од канал, а звучките се 140ки..
Ај размисли малку логички, ќе сфатиш зошто.Зш бе клавате појаки звучки од појачалото !?!
Тој мит дека “Клај појаки звучници на појачало да не изгорат“ е во основа погрешен. Појачалото оптимум квалитет вади некаде на пола снага, а звучниците оптимум квалитет вадат кога се оптоварени максимум, така да е сосема доволно 100 вати појачало да рани 100 вати звучници. Па дури некои што ги знам идат испод тоа па на 100 вати би ставиле 70 - 80 вати звучници.
Забега од темата, денес на пример кај ѓупците можат да се најдат стари појачала од 80 десетите али се скоро сите со изгорени излези пошто тие обично цел ден го вртат системот на 70-100 посто снага, јас темата ја отворив за опремата која ја имаме и користиме дома а не за игранки и журки каде владеат други правила. Кога јас мојот РИЗ денес би го вртел на 70% снага за 2-3 сати би ми зачукала полиција на врата а освен некоја пригода (роденден, прослава, нова година...) и нема причина да дома некој слуша па и повеќе од пола снага. Плус јас не реков УПОЛА снага звучници на појачало туку ИСТА значи 100 на 100 200 на 200 а споменав некои мои приатели кои одат на то да звучките бидат и 80% од снага на појачало АЛИ ОВА САМО ЗА ДОМАШНА УПОТРЕБА. Секако на крај напомена дека има звучници и звучници (или драјвери и драјвери - ако сам ги склапаш) така да сум видел звучници од 50 вати кои беа тестирани на пикови од 500 вати и комотно свиреа со децении на лампаши али тоа е изгор скап спорт кои ние не можеме да си го дозволиме....Ај размисли малку логички, ќе сфатиш зошто.
1. Да, точно е.. Оптимум квалитет се вади на отприлика половина снага и мал број се појачалата кои што над 70% веќе не го искривуваат сигналот значително. Можам да ти потврдам дека Јамахава е едно од нив.
2. Звучките го вадат оптимумот при максимум оптовареност? Кај го научи ова? Бесмислено е. Како се пролупуваат звучки, сигурен сум дека знаеш...
3. Проста математика... имаш појачало кое што вади 200 вати по канал и имаш звучник кој што трпи 100 вати. Колку време ќе му треба да рикне ако го пушташ на 70% појачалото?
Не... ТИ забега од темата... ти го почна муабетовЗабега од темата
Е добро де, таа машинерија што ја пишав ја користам за да слушам дома, и кога сум сам и кога праам журкајас темата ја отворив за опремата која ја имаме и користиме дома а не за игранки и журки каде владеат други правила.
А што мислиш, зашто многу од комшиине ме гледаат под око?Кога јас мојот РИЗ денес би го вртел на 70% снага за 2-3 сати би ми зачукала полиција на врата а освен некоја пригода (роденден, прослава, нова година...) и нема причина да дома некој слуша па и повеќе од пола снага.
За било каква употреба... звучките имаат поголеми шанси да рикнат ако се со иста ватажа како појачалото, а да не зборам за помала, отколку ако не можеш во ниеден момент да ги преоптеретиш, нели?Плус јас не реков УПОЛА снага звучници на појачало туку ИСТА значи 100 на 100 200 на 200 а споменав некои мои приатели кои одат на то да звучките бидат и 80% од снага на појачало АЛИ ОВА САМО ЗА ДОМАШНА УПОТРЕБА.
Јас не се водам од економија јас се водам од квалитет. Tемата не е за детали и математички формули инаку сега треба да седниме и разглабаме синусоидди, оми, осетливост на звучникот во децибели.....Друже... забега скроз на скроз од темата, изврте неколку кругчиња и не даде ниеден аргумент во корист на твоето тврдење.
Останува муабетот дека комбинацијата од (нешто) појаки звучки од појачало обезбедува подолг животен век на звучките. :helou:
Нејсе...
Што е со другите на форумов? Пуштете некоја сликичка, некоја бројка... па да ни потечат лиги малце, на што машинерија се слуша наоколу
Од кај па економија сега во комбинација? Никој не спомна пари, нели?Јас не се водам од економија
А пошто се водиш од квалитет, би требало да ти е јасно дека постојат и други можни оштетувања на звучките... не само горење...Звучките горат кога работат долго на максимална снага
Само како напомена на она “да подолго ти трајат звучките...“ инаку 10 години (колку трајеа кај мене просек еден пар и не е малку , а тоа што тебе ти звучат добро е дискутабилно пошто се зависи од музика која ја слушаш од “гласноста“ значи од личен вкус.Од кај па економија сега во комбинација? Никој не спомна пари, нели?