Во кој правец се движи Македонија ?

Дали Македонија се движи во вистинската насока ?

• Да

Гласови: 64 37,0%
  • Не

Гласови: 70 40,5%
  • Не сум сигурен

Гласови: 28 16,2%
  • Не знам

Гласови: 11 6,4%

• Вкупно гласачи
    173

Hellz Guardian

We do what we want
Член од
2 февруари 2008
Мислења
7.129
Поени од реакции
1.730
Дефинитивно ДА со Груевски на власт се движиме на прав пат и кон нато и ЕУ само да не беа грците до сега ке бевме ТОП!

DarthMakedon

Македонец
Член од
20 април 2008
Мислења
1.915
Поени од реакции
167
убава ни е насокава
само треба да се издржи да не се подклекнува пред уназадувачите оти ги има многу во државава
изгледа не им одговара на сите да се почитуваат закони, да оди нешто напред да се прави за земјава, за пензионери, за нашите во беломорска Македонија, за идентитет, за народот

како да мора да сме во криза по дефолт
:toe: да чува господ

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Не сум љубител на долги постови ќе ти поставам за мене неколку битни.

1. Одбрана на Македонскиот идентитет, обратно од приемот на БЈРМ во УН со потпис на Бранко и промена на знаме и Устав.
2. Отварање на македонското прашање во Грција.
3. Раст на БДП над 5%.
4. Пораст на плати и пензии.
5. Борба против организиран криминал и корупција без разлика на партиска припадност.

До денеска не ми е јасно велиме Македонија имаше најкриминална приватизација а за тоа ниту еден не одговара.
Еве сега се фати покрупен криминал од 7 милиони евра и се амнестираше без да почне процесот. Заштитени ли се комуњарите во РМакедонија?

Точно тоа е процесот обратен од тој на СДСМ.
1. Шитнаа име и знаме за ништо.
2. Бетонирано македонско прашање од 1945г.
3. Економска политика никаква
4. Плати и пензии замрзнати од 1980 година.
5. Немаме затворен член на СДСМ за криминал и корупција.
Како марсовци да ни ја направиле приватизацијата.
Јас сум љубител на добра дискусија, а понекогаш за добра дискусија се потребни и долги објаснувања.
Ете сега ти на пример си напишал 10 точки, но тие 10 точки сами по себе не значат ништо, доколку не се поткрепени со некое твое милсење, аргумент или факт.
Ако Јас ти реплицирам на сите 10 точки, со образложение како твоето, тогаш дискусијата би требало да се сведе на добропознатите
фрази кои се цитирани на форумов најмалку 1000 пати.

Па затоа би почнал со првата точка.
Добропознатата фраза, Бранко го продаде името, не држи вода.
Би требало да знаеш дека името сеуште не е продадено...а дали некој во иднина ќе го продава, не можам да тврдам.
Би требало да знаеш дека FYROM е привремена референца.
Би требало да прочиташ малку и да напишеш, под кои услови е донесена таа референца.
Прочитај малку околу грчкото ембарго кое траеше скоро две години.
Прочитај за ембаргото спрема Србија.
Информирај се која е штетата што Македонија ја претрпе во тие две години.
Знаеш ли колку беше буџетот во 1993 година...сигурно не две ипол милијарди евра како денес.
Знаеш ли всушност, која беше целта на потезите на грција?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
OK. Ќе дискутираме за првата точка.
Година 1990 септември,јас 18 годишен, регрутиран во Словенија, Логатец, ракетна единица.
април 1991 , мојата септемвриска генерација Словенци заминуваат дома, одлука на Генералштабот на ЈНА.
мај 27, плебисцит и војна во Словенија.
август 1991, Хрватите моја генерација заминуваат дома, истиот месец, војна Хрватска.
На 18 години со минимално познавање на политика сваќам дека е договорен распад на Југославија.
Киро Глигоров уште 3 ГЕНЕРАЦИИ од 1972,1973, праќа на боиштата.
Се признаваат посебно републиките.
Македонија чека !
Што чека на мајчина и , се се распаѓа.
Бадентер носи препорака дека само Словенија и Македонија се држави за признавање.
Се чека БЕЛГРАД.
БРАНКО ЦРВЕНКОВСКИ ПРИФАЌА
неговата држава да биде примена под БЈРМ.
Преседан во ОН.
Прифаќањето на референцата значи согласност за преговори околу името.
Крај за името Р.Македонија.
Господ не не вади од таа кал.
Кај што сме плукнале сега треба да лижеме.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Sto covek ke bese ovoj BC ?? :)..., ne "dupi" veke tolku godini , a site "domoljubi" ovde zaedno ni pod pendzere da mu pluknat......ebate VMRO-ovcickite....za Mauser Parabelum mislat deka e vid sladoled :)

sedete i uzivajte...sega za sega sepak e BC edinstveniot lokalen maher...za utre neznam :)

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Sto covek ke bese ovoj BC ??
Majcin covek.
Kolku i da me kopka, iritira, nervira, poluduva.... to je to... Bozja vistina, majcin e covekot.
A najmnogu mi e smesno koga nekoi izmanipulirani beznadeznjaci mislat deka ovoj gvujo supakot ke uspee da go simne od tronot ... edino ako pod nekakva slucajnost mesto kvalitetnava roba vo koja sto uziva zeme gips, ke padne, drugaci njet... takva ni e sudbinata... jebes ga, ne prokolnale turcite.

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Не, Македонија, не се движи во добар правец.

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Македонија чека !
.
Se cekase prvo zaminuvanje na togasnata JNA,pa tek posle toa da se proglasi nezavisnost.Bidejki kako stoeja rabotite ako se proglasese nezavisnost dodeka JNA seuste bese vo Makedonija,postose edno mrachno scenario za koe veruvaj deka i jas i ti sme imale gooolema sreka sto ne sme go doziveale

Gledas nekogas i cekanjeto se isplati

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Vidi vaka "realen" sega veke e jasno deka Makedonija se dvizi , kon sto , ke pokaze vremeto.Iskreno ne znae nikoj od nas do sto ke ne odvede vakviot nacin na vodenje na drzavata.No moe mislenje e deka se' e podobro od onie ponizuvacko beskarakterni godini od referendumskoto prasanje navamu

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
OK. Ќе дискутираме за првата точка.
Година 1990 септември,јас 18 годишен, регрутиран во Словенија, Логатец, ракетна единица.
април 1991 , мојата септемвриска генерација Словенци заминуваат дома, одлука на Генералштабот на ЈНА.
мај 27, плебисцит и војна во Словенија.
август 1991, Хрватите моја генерација заминуваат дома, истиот месец, војна Хрватска.
На 18 години со минимално познавање на политика сваќам дека е договорен распад на Југославија.
Киро Глигоров уште 3 ГЕНЕРАЦИИ од 1972,1973, праќа на боиштата.
Се признаваат посебно републиките.
Македонија чека !
Бадентер носи препорака дека само Словенија и Македонија се држави за признавање.
Се чека БЕЛГРАД.
БРАНКО ЦРВЕНКОВСКИ ПРИФАЌА неговата држава да биде примена под БЈРМ.
Преседан во ОН.
Прифаќањето на референцата значи согласност за преговори околу името.
Крај за името Р.Македонија.
Господ не не вади од таа кал.
Кај што сме плукнале сега треба да лижеме.
Vidi, jas ne go podnesuvam B.C. ama ona so crvenoto barem za toa vreme ne e tocno. B.C. na nivo na vlada ja odbi referencata i se zakani deka ke bara od sobranieto da ja odbie ako Kiro ja postavi, po toa Kiro otide interventno vo UN i potpisa na 13 septemvri 1995, stavajki ja Makedonija pred svrsen cin. Obidot za atentat vrz Kiro, koj za zal neuspesen, bese na 3 oktomvri 1995 godina. Ti tekinja. A se pretpostavuvase deka e odmazda na B.C. kon Kiro za fyromaniziranjeto.

Inaku, po fyromaniziranjeto, iako se prpelkavme site, kako da si podlegnavme na brasno i samo cekame da se dovrsi macniot proces na priomena na naseto ime.

http://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N95/278/54/pdf/N9527854.pdf?OpenElement

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Vidi vaka "realen" sega veke e jasno deka Makedonija se dvizi , kon sto , ke pokaze vremeto.Iskreno ne znae nikoj od nas do sto ke ne odvede vakviot nacin na vodenje na drzavata.No moe mislenje e deka se' e podobro od onie ponizuvacko beskarakterni godini od referendumskoto prasanje navamu
Многу си контрадикторен.
Сам себе се демантираш.
Прво викаш дека сега е веќе јасно дека Македонија се движи.
Па потоа велиш дека никој од нас не знае до кај ќе не одведе ваквиот начин на водење држава.

Според тебе.
Не е битно дека на пилотот му се заврзани очите, и незнае кај тера.
Битно е само дека авионот се движи, и со тоа може да бидеме задоволни.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Vidi, jas ne go podnesuvam B.C. ama ona so crvenoto barem za toa vreme ne e tocno. B.C. na nivo na vlada ja odbi referencata i se zakani deka ke bara od sobranieto da ja odbie ako Kiro ja postavi, po toa Kiro otide interventno vo UN i potpisa na 13 septemvri 1995, stavajki ja Makedonija pred svrsen cin. Obidot za atentat vrz Kiro, koj za zal neuspesen, bese na 3 oktomvri 1995 godina. Ti tekinja. A se pretpostavuvase deka e odmazda na B.C. kon Kiro za fyromaniziranjeto.
Абе ај... па што не го блокирал? Што го спречило..?

Б.Ц. се одмаздувал на Киро за фиромизирањето? :pos:

А...и да бил успешен атентатот врз Киро, што ќе сменеше? Залудно ќе беше се’ кога веќе Киро потпишал!

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346

Inaku, po fyromaniziranjeto, iako se prpelkavme site, kako da si podlegnavme na brasno i samo cekame da se dovrsi macniot proces na priomena na naseto ime.

Киро бил за промена на име а Бранко патриотот сакал да го убие да не го промениме името.
И сега Бранко за да му врати на Киро во Собрание го прифаќаат ФИРОМ, менуваат знаме, менуваат Устав и се откажуваат од македонското малцинство во Грција.
Е сега значи треба да чекаме Киро да му направи атентат на Бранко.

(Икона да се стави за прекрстување).

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
реален, нешто не ми реагираш на најдобиот одговор на твоето прашање од насловот на темата.
"Ова беше поставено пред народот пред нецел месец.. народот одговори со апсолутно мнозинство..."
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=1547971&postcount=14
Барем пробај да одговориш ти ја отвори темата, твој е сомнежот.

конкрите не ми одговори од кога си немаш дојдено во Македонија???

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Многу безвезе пост најискрено.
Ова беше поставено пред народот пред нецел месец.. народот одговори со апсолутно мнозинство. Никола играше со отворени
карти.. во кампања кажа одиме со победникот на фер избори кај абанскиот електорат, мене тоа најмалку ми се допаѓа но
народот си знаеше и повторно го подржа.
Темава @brainbug е сосеман на место.
Друга работа кој како ќе ја разбере, и од кој агол ќе ја погледне.
Како што те разбрав Јас тебе, твојата реплика се врти околу тоа дека ДПМНЕ дооби мнозинство гласови на изборите, и сега треба сите да ќутиме во наредните четири години, да си свиркаме, бидејќи има кој за нас да мисли.
Доколку Ти мислиш така, тоа си е твое право, како што е и мое право да критикувам за тоа што мислам дека не е во ред.

Никола мораше да игра на карата коалиција со партијата што ќе освои мнозинство гласови кај албанците, бидејќи токму поради таа негова лоша проценка од пред две години, ги закажа предвремените избори. Сети се кој ја повлече идејата за предвремени избори....не ти значи тоа нешто ? Друго дваесет е тоа што шест години ДПМНЕ млатеше популистички поени кај лекторатот, на сметка коалицијата СДСМ и ДУИ, за да наеднаш му текне, дека коалицирањето со ДУИ може да биде и корисна по стабилноста и просперитетот на државата. Јас го разбрав тоа уште пред шест години, некој тоа гледам дека сега дури го разбира, некој како што реков нема ни да разбере....и како што напишав погоре, замисли до каде би отишол светот, доколку не би постоела еволуцијата.

Има уште многу работи кои треба да му текнат, како на ДПМНЕ така и на нивните подржувачи.
Како на пример тоа дека влегувањето во ЕУ и НАТО се приоритет број еден на државата, и треба вистински да се работи по тоа прашање, а не декларативно....само се плашам да не ви текне после десетина или петнаесет огодини.

Јасно и недвосмислено беше кажана нашата позиција за името.
Јас јасна позиција негледам.
Можеби двосмислена или тросмислена.
Референдумот за мене не е јасна позиција.
Доколку се организира референдум, кажи ми ти како подржувач на референдумот, кој ќе биде ставот на ДПМНЕ?
Или најголемата партија во Македонија, ќе остане без став.
Одговори ми зошто Премиерот незабележано го стави на маса и прашањето за идентитетот и јазикот, иако тоа никој не го бара од нас.

Едно е сигурно Македонија не се движи во насока што СДС-то би сакало да ја види РМ дека се движи.. ако ова ти беше поентата
пријателе што ја отпочна оваа тема во ред еве погоре е наравоучението.. малиот исклучок што го потврдува правилото
(наравоучението н.з ) е дека се движи во насока што беше јасно укажана, со дефинирана брзина и цел!.. насока која што ја
подржа апсолутното мнозинство на македонските граѓани.
Мене не ме интересира каде СДСМ сака да се движи државата.
А ако за тебе најголем успех на ова влада е движењето на политиката во спротивен правец на СДСМ, тоа само докажува дека партиските цели, ви се над државните.
Исто како примерот со законот за јазиците, закон за високото образование на албанците, коалицирањето со ДУИ.
Ако некогаш албанците ви беа кочницата за напредокот на ова држава, сега кочницата е СДСМ.
Но мене ситуацијава се повеќе ми изгледа ко она народната:
"Mлитавом ку*цу....и длаке сметају"

Ако јас се прашувам, ме заболе дали е СДС-то во парламент или не.. едноставно немаат капацитет да
бидат коректив на власта.. немаат доволен широк видик ниту пак визија. Тоа што ме боли е што се нема капацитет кај
опозицијата да се роди вистински квалитетен коректив на власта.. коректен, ревносен, стабилен.. со видик и визија.
Ако те заболе законот за приватизација, кој беше донесен без опозицијата, и сите други лоши закони кои беа донесени како плод на бојкотот на ДПМНЕ врз парламентот, тогаш би требало да те загрижи неучеството на опозицијата во парламентот, токму поради тоа, да не после пет години расправаме за закони кои се против државните интереси, а кои биле донесени без опозиција.

Kajgana Shop

На врв Bottom