Индиско оревче
kid
- Член од
- 13 мај 2010
- Мислења
- 569
- Поени од реакции
- 437
Нема веќе такви стипендии. Умре тоа.
Информацијава од сигурни извори?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Нема веќе такви стипендии. Умре тоа.
Последен пат кога проверив на сајтот на руска амбасада (пред месец-два), немаше ништо за нови стипендии, последниот конкурс беше тој од 2009-та.Информацијава од сигурни извори?)
Здраво.
Јас сум државјанин на Австралија(имам живеено таму како дете). Ме интересира како можам да добијам стипендија за студирање медицина во Сиднеј. Дали некој знае или има искусено?
Добро бе луѓе, во кој свет живеете? Дали мсилите дека само со желба за студирање веднаш ве примаат на факултет? Ко прво сите рокови за аплицирање се затвараат некаде на крај на април. Има мн малце факултети со 3ти рок во јуни но мн ректо примаат тогаш.
Seriozno zainteresiran sum za studii vo stranstvo, mi treba pomos za dobivanje informacii kako da apliciram, uslovi, skolarina i smestuvanje, zainteresiran sum za studii po informatika i programiranje. fala odnapred.
Има некој во Холандија кој што не е издрогиран и може да ми објасни за уписите?::
Се нема пари да се школува во Македонија,а да не зборуваме за во странство!![]()
Исто важи и за Словенија, некој ако се интересира, слободно нека опита :wink:
Јас сакам да студирам на факултетот за фармација. Дали ќе можи да ми кажите каде треба да се аплицира?????Е да, сега со воведувањето на болоњскиот начин на студии (3+2 години), школарините рипнаа енормно. За среќа јас сум од старата гарда, така да сум опростен од школарина.
Иначе, во Љубљана не ги уважуваат таквите молби, дека немаш примања. Ептен ретки се случаите шо им успеало то. Стипендија земаат скоро сите овде, на сите им се движи од €200-€230. За Македонци ти зборам.
Јас сум запишан на Компјутерска техника и информатика (Fakulteta za računalništvo in informatiko) и сум 3-та година, смер Информатика.
Е бато тие бонови во Љубљана се многу поскапи за разлика од Марибор. Просечна цена им е €2.75, а скоро на сите цената им е над €3.00.
Со јазикот имав проблеми, да, како и секој. Додуша имав интензивен курс од 10-тина дена пред да дојдам тука, ама не ми помогна баш многу. Со тек на време ќе се научиш, ќе те научи маката. После 3 години поминати овде, мислам дека доволно добро го научив јазикот, дури и положив со оцена 5 на средно ниво.
Не знам дали е иста постапката сега. Памтам тогаш дека прво се даваше пријава до 05.02 на интернет, внесваш податоци, такви работи, и мислам дека требаше да одбериме 3 факултети на кои би сакале да се запишиме (прва, втора и трета желба). После, ко ќе ја добиеш дипломата (или матурата во твој случај), преведваш и одма пушташ тука на нострификација. Чекаш негде до кај 20-ти август (јас толку чекав, другите не знам), и после си собираш документи и си одиш фино-лепо на упис.
Иначе, рано ти е уште сега да си го планираш понатамошниот живот. И јас бев ко тебе, редовно ќе учев, немаше да паѓам на колоквиуми/испити, ама не испаѓа како шо ќе си замислиш. Зато полека, дојди еднаш, после чекор по чекор. Слушај паталец, не гаталец.
И толку.![]()
Има некој што студира во Прага да сподели искуства, цени итн ?