Seriozno zainteresiran sum za studii vo stranstvo, mi treba pomos za dobivanje informacii kako da apliciram, uslovi, skolarina i smestuvanje, zainteresiran sum za studii po informatika i programiranje. fala odnapred.
Прво одлучи се во која земја сакаш да аплицираш, а потоа преку интернационалната канцеларија на таа земја ќе си аплицираш.
А најточни информации околу процедурата, документите и стипендиите во странство ќе ти дадат амбасадите во Македонија. Пиши им по мејл , јас сум сигурна дека љубезно ке ти одговорат со сите потребни информации.
Инаку вака по форуми можеш само да прочиташ искуства на оние кои биле или веке се некаде на студии по светов.Сакам да ти кажам, никој нема да се нафати да ти објасни детално како иде, бидејки секој се снаоѓа за себе.
--- надополнето ---
Има некој во Холандија кој што не е издрогиран и може да ми објасни за уписите?:
:
Ти требаат 13 000 евра за една академска година. Некои универзитети нудат и стипендии за покривање на месечните трошоци. Нашиве студенти работат во Мc Donald's во текот на студиите за да се издржуваат. Доколку знаеш холандски јазик, тогаш нема да имаш проблем за работа.
Прво идеш на веб порталот од универзитетот во кој сакаш да студираш, таму ги пишува потребните документи кои мора да бидат преведени на англиски и заверени на нотар па по ПОШТА да се пратат до универзитетот.
Мислам дека уписите почнуваат некаде декември месец, а во Фебруари по мејл ке те известат дали ти фали некој документ. Доколку се е во ред, ќе добиеш ваков мејл ко што ми пратија мене.
[FONT="]Dear Irena,[/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]You have recently sent your Entrance Acceptance Form (EAF) to the University of Twente. We are glad to inform you that your EAF has been received by International Office – Visa, and that we will now start your visa application procedure. [/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]Please open the attached document and follow the steps to allow International Office – Visa to complete your visa application procedure. Provided you supply all necessary documents in time, the visa application will take about 2-5 weeks. [/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]Best regards,[/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]Ms. Machteld Prins, immigration officer[/FONT]
[FONT="]Ms. Brenda Benders, immigration officer[/FONT]
[FONT="]Mr. Sjoerd Engel, visa assistant[/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]University of Twente[/FONT]
[FONT="]International Office - Visa [/FONT]
[FONT="]PO box 217, 7500 AE Enschede[/FONT]
[FONT="]Bastille 48, room 331[/FONT]
[FONT="]E:
visa@so.utwente.nl[/FONT]
[FONT="]T: +31 (0)53 - 489 4300/489 5251[/FONT]
--- надополнето ---
Се нема пари да се школува во Македонија,а да не зборуваме за во странство!
За жал така е.
Посебно во срце удира кога ке побараш финансиска помош од државата, нешто слично на кредит кој ке го вратиш после студиите , а тие од таму ти одговорат дека не може да ти одобрат бидејки си од држава која не е во Европска унија
Е тоа многу боли. И тука почнуваат проблемите и нервозите сам да се финансираш и што попрво дали да работиш или да учиш за испити.
Стварно многу е тешко доколку немаш финансиска поддршка.