Библија на атеизмот

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
A

ateist

Гостин
1 ЗА ВЕРАТА НАДЕЖТА И ЉУБОВТА

ДЕФИНИЦИЈА =
ВЕРАТА, НАДЕЖТА И ЉУБОВТА СЕ ТРИ НИВОА (СТЕПЕНИ) НА ИЗРАЗЕНА (ИСКАЖАНА) ДОВЕРБА (СО МИСЛА ЗБОР И ДЕЛА) И/ИЛИ ЗАСЛУЖЕНО ДОВЕРИЕ.
И ВО СВОЈА БЕЗСУЕТНА ФОРМА (ИСКЛУЧЕН ЛИЧЕН ИНТЕРЕС ИЛИ БИЛО КАКВА ПРИСИЛА) МОЖЕ ДА БИДАТ НАЈДЕНИ ИСКЛУЧИВО САМО ВО ОБЛАСТА НА МЕЃУЧОВЕЧКИТЕ ОДНОСИ
ОБРАЗЛОЖЕНИЕ
Точно е дека се вели "верата е цврста убеденост" меѓутоа може ли некој да биде убеден во нешто ако претходно не стекнал доверба во истото . Најчесто употребувана фраза меѓу религиозни е " јас верувам " но во смисла "претпоставувам" или "припаѓам во одредена групација" а нее дека во нешто стварно стекнале доверба или некој заслужил нивно доверие та можат во секое време да се потпрат на него .
И во светот на животните кој живеат во одредени социјајни групации - глутници има хиерархија односно водач како објект кон кое е насочено доверие на други припадници но таму станува збор само за прост биолошки опстанок кој водачот со свое присуство и вештини им го обезбедува . Кај умно разумни битија - луѓе здружување и искажување доверба кон одредена доктрина или лидер/водач кој заслужил нивно доверие не е секогаш поттикнато од потреба за прост биолошки опстанок . Кај умно разумни битија доверие кон одредена доктрина , лидeр итн може да биде стекнато од искуство или логика. " Верувам " во најбуквален но воедно и најточен превод значи " ИМАМ СТЕКНАТО ДОВЕРБА КОН ОДРЕДЕН ОБЈЕКТ НА МОЕ ЗАСЛУЖЕНО ДОВЕРИЕ "
Објектот на доверие има право да искуша / тестира лојалност (верност) на припадници што се декларираат како негови следбеници (Бог не ке ве искуша над ваши можности туку секогаш ке ви даде и излез -Павле). Но и се вели " Верен е Бог" те " Доверлив е Бог"
и уште " ... ако сте вкусиле (искусиле / искуствено) дека Бог е добар " или " Бог е мојата потпора" ....итн... се ова покажува дека и самиот Бог се ПОТЧИНУВА на самата дефиниција те дека и самиот "игра" според строго утврдени правила а не станува станува збор за диктатор или или некој со променливо расположение на кој може да се и сешто да му се припише" во моментот таква била вољата божја баш како што мене ми треба- ајде де' туку и самиот се бори да заслужи наше доверие "Бог е љубов " посветен на добрoбитта на секој член на заедницата кој му искжува доверба . Но објектот на заслужено доверие ако тоа му е посветеност единствена работа мора од нешто и негде да живее ."Делете го тоа што го имате со тие што ве поучуват" -Павле..... но исто и за Бог "Вие сте Божјиот храм" (изгради му на Бога Храм- живеалиште ).Надежта не е исчекување или пуста случајност како тоа луѓе си преведуват туку ИНВЕСТИЦИЈА ... за нешто да земеш прво треба да вложиш- штедиш , скусиш, да се воздржиш.Секој човек приметил тоа или не живее во “ светот на(не) довербата и (не)доверието” Се повеќе човечки фактор се исфрла од процеси на производство оти се има поголема доверба во машини , компјутери итн Кај најголеми шпионски афери прво се стекнува доверба за потоа да се изигра . Доверба недоверба изневерување кај - во брачни заедници , реклами за производи , лични искуства , пријателства , држави , компании , другарства .........................итн . итн цела книга може да се напише.
Знчи
1)Дефиниција : веронаука е наука за стекнување доверба и заслужување доверие
2)Дефиниција : наука за Бог е наука за супериорноста (Хр-“ќе бидете богови”)
2 АНГЕЛСКИ РЕЧНИК
Тоа не е ни " кодот на Да Винчи " ни којзнае какви мистично мистеиозни аналитичко математички комбинаторики туку никогаш и не се криело па во стар завет си пишува " блажени се оние кој знаат да решават загатки "
примери
-зборот " проклет " како збор од ангелски речник во буквален превод на македонски значи " дисквалификуван " Ова може да се заклучи и од исказ на Павле " та јас кој им пропoведам на другите и самиот да не бидам исклучен ( дисквалификуван - поради непочитување на правила пропозиции ) од трката за вечен живот " . Всушност кога еден најден / преведен збор од ангелскиот речник ќе се замени на сите места во библија во сите контексти во кој е напишан тие искази добиваат смисла оти има места каде привидно се контрадикторни и лелогични . Во конкретен случај се користи еден чисто спортски термин како најсоодветен
- зборот " славен , слава , прослави го " во превод на македонски значи " докажан , докажаност , докажи го " Ова и нее тешко а решавање оти за секој докажан во своја бранша струка , општествена , научна , поготово воена се вели " се прослави , или прославениот " или ако не држи континуитет се вели " не се живее на стара слава (докажаност)"
- зборот " име --- во името " како збор од ангелскиот речник во превод на македонски значи " овластување , пренесена власт - ингеренции во точно определена сфера , покровителство , полномошно за извршуванје одредени активности ЗА ИНТЕРЕС ( ВО ИМЕ ) на некој што има сила моќ инструменти- начини - методи и средства како да спроведе наметне своја воља врз поширок круг луге и секој поединец на одредена територија - област каде што може да ја наметне . Такашто огромна заблуда е кога буквално се сваќа " секој што ќе го/ се повика на името Христово ќе биде спасен " оти луѓе мислат дека кога акустично со уста / грло изговорат одреден збор те реченица ( небаре станува збор за волшебна- магична реченица збор кој мора точно така да се изговорат ) по автоматизам им следува вечен живот па затоа се натпреваруват кој повеќе или погласно ќе каже " ВО ИМЕТО " или " Христос или Исус или Бог ( оти звучи така бомбастичнои општопознато а непознато )"
.............што се подразбира дека е тешка глупост и нема врска со библиски учења.
И ова нее тешко да се реши оти цело време ни е " пред нос " што се вели .. цело време слушаме за порано " во ИМЕТО НА КРАЛОТ / ЦАРОТ " а денес "во ИМЕТО на државата "
.................итн ....итн .....цела книга да се напише...

3 ДУХ И ДУША

Е исто така збор од ангелскиот речник кој може без потешкотии да се дефинира
ДЕФИНИЦИЈА
Способноста / можноста умно разумните битија да ( тежнеат да ) вршат свесно планирани активности се нарекува дух
образложение
Тоа не е само способност туку и можност која може но и немора да се искористи па така и Адам бил инспириран ( вдахновен ) со дух но го отфрлил . Како збор од ангелски речник лесно се решава ..." во духот на законот " а нели со секој закон свесно се тежнее да се постигне точно определена цел ....или " духот на времето " а секое време и секоја генерација во своето време си имаат свој цели ,идоли , идеали (духови) кон кој тежнеат да ги остварат . Значи како што може да видиме зборот дух воопшто не значи некакво флуоресцентно " Касперче " што свети во ноќта или мистично непозната грдосија од хорор филмови што нас може да не нападне кога сака каде сака ....туку способност и можност што ни е дадена( речиси )на сите луѓе Но тука има една последица за сите
ПРАВНО ЗАКОНСКА ПОСЛЕДИЦА
ДЕФИНИЦИЈА : СЕКОЈ ДУХ Е ПОДЛОЖЕН НА СУД
Примери безброј... архитект проектирал а проект му е подложен на ревизија ( суд )
....изграден објект се врши технички прием (суд ) .....критика , законски последици , ревизии , судови , рецензии , отценувања ..итн значи ја нема таа свесно планирана активност ( дух ) што нее подложна на своевиен суд
Под свесно планирана активност ќе подразбираме дека е користена мисловна
апаратура ..ум кој имајќи предвид повеќе параметри разработил една или повеќе варјантни решенија за еден ист проблем ( зададена задача ) и разумот кој врз основ на веќе задаени параметри водел сметка какви сеПОСЛЕДИЦИ на тернот а поготово во однос на други луге ќе предизвика таквото избрано дејстување -активност
Како дух се јавува личното корегирање менување на сопствени карактерни особини на личноста -- " оформете го ликот / личноста на Исус Христос во вас " - апостоли или за Исус " он се самосоздаде"
ДЕФИНИЦИЈА
Душа е способност можност на умно разумните битија да креираат/ создадат сопствени Вредносно емоционални критериуми / системи и тоа
а ) во однос на себе - " физичко тело треба да се негува колку да функционира " – Павле- а треба да се надградува личноста
б) во однос на други луѓе , општство во кое (не) живее , своја или други заедници на луѓе итн
И овој збор доаѓа од ангелски речник и лесно се решава " зла душа (злонамерна) , добра душа( добронамерна ) , ситна душа , бездушник ,о ,а " итн....
4 Божјо живеалиште

" Бог е насекаде , сеприсутен , се гледа , од сегде " ..................сешто , цинично дури понижувачко А апостол Павле не оставил никакви дилеми каде точно му е местото на Бог па несе чудел да каже оти нема никакви дилеми и никогаш немало па ќе рече " тие го немаат Бог во разумот " значи ....ВО РАЗУМОТ ....а не било каде ...Замисли како Бог седи осамен милјарди години на некој астероид а да не кажеме каквисе вицкасти ситуации би се јавиле тука на земјата И ова се влече уште од пред создавање на светот кога злиот го предизвика Бог како владетел .................... па и денес лесно се гледа КОЈ владее со кој човек дали го има или не Бог во разумот Е ова пак повлекува друга констатација како очигледна последица бидејќи разумот како мисловен апарат одлучува што е умно а што не и какви последици ќе предизвика секоја превземена активност Овде не се мисли на Исус Христос оти јасно е кажано " ние го имаме христовиот ум "
значи не го сместува во разумот Оттука многу јасно може на д а се состави следната
ДЕФИНИЦИЈА
Рибата плива во водата , птицата лета во воздухот , човекот оди по земјата , А ПРИРОДНИОТ МЕДИУМ СРЕДИНА ВО КОЈА ЖИВЕЕ БОГ СЕ МЕЃУЧОВЕЧКИ ОДНОСИ Има логика и е во согласност со божјото име ЕЛИМЕЛАХ што преведено на македонски знаи " Бог е Човек " ... људина , со огромно разбирање , човечност во себе....

Тука има уште една многу битнa работа оти нели констатиравме дека " Бог е во разумот " ВНИМАНИЕ ...ако разумот е дел од матерјален телесен мозок тогаш како логична последица би се јавила дека Бог може да биде ЗАРОБЕН ...нели мозокот како конфигурација на атоми и меѓу кој владеат соответни физички хемиски механички односи веќе денес е видлив со модерни апарати па доволно би било да се најде здрав човек со позитивни карактерни особини -- верник со " Бог во разумот " да се измерат со инструменти или дури и моментно да се замрзне Сепак цела библија учи дека мозок нее мисловна машина ..навистина е многу сложен но тој е како процесор во компјутерот само извршува сложени команди ноооооооооооо тука доаѓа уште поголемо изненадување " Бог го создаде човекот според свое подобие и лик " од што без потешкоти доаѓаме до " НЕВИДЛИВИОТ БОГ --ВСУШНОСТ -- НЕВИДЛИВИОТ ЈАС " Да и ова е во согласност со библиски ученја оти ЛИЧНОСТА Е ТАА НА КОЈА ЌЕ И СЕ СУДИ А НЕ НА ТЕЛОТО " .....нели кај судија за сообракајни прекршоци не му се суди на автомобилот туку на човекот што го управувал.. И оваа тема бара уште поголемо образложение задругпат...

Армагедонцот од Нострадам библиски толкувач

poplitko razmisluvanje od toa na ateistot ne postoi znaci polesno mu e da poveruva na antihrist otkolku na ovoj

И што, ова е библија на атеистите?
Јас сум атеист(христијанин по вера, али не верувам у Господ) и првпат слушам дека постои нешто вакво.:toe:

Библија на атеизмот 2

5 ) ДАЛИ БОГ Е МАШКО ИЛИ ЖЕНСКО
ДЕФИНИЦИЈА
БОГ НЕ ПРИЗНАВА МАШКА ИЛИ ЖЕНСКА ЛИЧНОСТ ОТИ ТАКВА И НЕ ПОСТОИ
ОБРАЗЛОЖЕНИЕ
"ВО Бог нема машко или женско " - апостоли
И навистина ако составиме две табели на едната со карактерни особини на женска личност а на другата со карактерни особини на машка личност и почнеме да задаваме особини ќе добиеме ...што ?
мирољубивост--- ќе надеме и кај личност во машка и личност во женска телесност
насилство--------- исто така
грубост , нежност , храброст , плашливост , .....
ја нема таа карактрна особина на личност што нема да се најде во двете табели значи и кај личности во женска тесност и во кај личности во машка телесност Но се подразбира дека ова не значи дека соодветни личности несе свесни за/во каква телесност се наоѓаат
или дека несе свесни за физички можности на телесност Апостоли недвосмислено се произнеле за ова прашање и заблуда кај луѓето " ние не сме телесни " значи јасно вршат развојување т.е антисамоидентификација на сопствена личност од физичко тело кое личноста го управува Иако често пред луѓе мора да се претставиме по пол на телесност ( полубиоробот кој е несвесен за себе) .. машко...женско ..... но тоа е заблуда Дури заблудите се најочигледни кај сексуално опседнати па вршат промена на пол оти " се чувствувале како заробен маж во женско тело или обратно заробена жена во машко тело "
и сето тоа врз база на некаква физичка/телесна особина ...пискав глас , поситна/ покрупна телесност итн " А тоа “Бог го создаде машкото и женското” е дадено во друг контекст а не буквален биолошки.....всушност го создал Машкиот и Женскиот капацитетен идеалист....нели од Адам извадено ребро станало жена Ева.........машкиот кој може да расте и дорасне до критично ниво кога може да даде пример (со тоа станува Господ-создавач) и да го импресионира женскиот капацитетен идеалист (Павле “да ве омажам за Христос” ..а пази им се обраќа и на мажи и на жени) , и женскиот капацитетен идеалист оној кој треба да биде импресиониран вдахновен инспириран кај кого се врши пенетрација идеолошка индоктринација (уф ова добро ќе им дојде на сите секс мањачишта).....Е вака безтелесно “се родил” Исус ....во главата на Емануил....”он се самосоздаде”….роден по дух –идеал Цело време од почеток до крај цела биб издава писмена гаранција дека мозокот нее мисловна категорија туку личноста го користи да управува со телото Па зар и тогаш не се изнагледале умирања , обезглавувања , луѓе со ментален хендикеп, па сепак ќе рече “О мисло зла од каде ли доаѓаш” а секако не мислеле на мозокот .... кој читал биб ќе види одлично се разбирале во анатомија . Значи прво што сигурно утврдиле е дека Личноста постои Независно , Издвоено , Раздвоено , од мозокот и телото ...е дури потоа се занимавале со бесмртности богови господовци итн .... инаку биб воопшто и немaло да почне да се пишува Павле “Ние не сме телесни” Јас – нее телесно Инаку ако личноста е матерјална т.е. се јавува во вид на мозочна конфигурација тогаш тоа е работа на природни науки и на никој друг ТУКУ напротив пораката и гаранција на цела биб е дека
Личноста како чувствено мисловно емоционален , хармонично синхронизиран склоп е ИЗДВОЕН од ТЕЛОТО а мозок иако е грандиозено сложен и служи на Личноста да управува со телото Личноста е предвидена за вечен живот а не физичко тело Павле –“ како што постои физичко тело , исто така и духовно –личност” Павле и апос им советувале ..усовршувајте се надградувајте се а не .... билдајте тетоважи менѓуши..Ако личноста постои само како атомска конфигурација во мозокот тогаш е сигурно смртна и зошто како таква би станувалa свесна за постоење на некакво битие наречено бог ..иии ..што точно Тој би воскреснувал оживувал ..некакво интегрално коло ...смешно ..апаа што точно би судел ..атомска конфигурација...циркус.
Е во таков случај ние би испаднале како некоја дотраена рингла од стар шпорет што цел живот си живеела во надеж дака еден ден човекот ќе ја поправи засекогаш .(?) Или друг случај би бил ....ако сум Јас мозочна атомска конфигурација..а нели Бог ја знае секоја моја мисла....а ниту Јас нити Тој не сме одвоени од матерјалноста...тогаш ..е тогаш дури ... уствари ние под Бог сме подразбирале исто некаква мозочна кофигурација...шпиунска потпрограма , спаер . тројнец . малициозен код ....грешка во системот . Додуша во таков случај би испаднале и многу други “крокодили”..од типот ... срам...мозочна конфигурација..совесност ..мозочна конфигурација.....се тоа би биле малициозни кодови ...грешки ви системот ..оние што ги имаат се дефектни а оние што ги немаат се здрави луѓе . Но нее така .Мозокот е процесор само спроведува наредби од личноста И мозокот и целото физичко тело без личност се мртва природа Глеј кога некоја личност што доживеала тешка траума а не била физички повредена туку присуствувала на страшна сцена ..ии се блокирала , не комуницира со никого со години ...ама мозокот си останал ист без било какви промени било какви измени во негова конфигурација воопшто нее блокиран И зошто два исти (многу такви исти ) мозоци би размислувале различно за иста работа и различно емотивно би доживувале иста случка ..кога имаат потполно иста атомска конфигурација та нели се би било меаханички однапред одредено Но мозок автоматски реагира на сигнали испратени од сензори на тело ..топло , ладно , мирис , вкус , допир...се се тоа Дразби . Додека мислите , емоции , чувства....не му припаѓаат на мозок ниту на тело туку на Личноста Тоа што по заблуда луѓе личност поистоветуваат со тело е друга работа (ова го објаснува Павле 1Коринќани3-ред 3 ти “сеуште сте телесни” им вели на Коринќаните . Никој не се запрашува..а како тоа Бог невидлив..а Јас видлив...па нели ме створил според свој образец и лик ....што ќе рече..и Јас сум невидлив Па спрема тоа нее прашањето толку “ веруваш ли дека постои Бог “..тукуууууу......верувам ли дека Јас сум Личност невидлива што преку мозокот управувам со цело тело......ова е главна поента.Поента на биб е кажана прослави го (докажи го ) Бог – Личноста –Јас (не со пијанчење и гнетење) а со тоа и бесмртноста---оти со тоа се решава вечната дилема ...постојам ли Јас и како каков ..како мозочна конфигурација или личност .Создавање нова личност , превоспитување , себеменување не се прави со преконфигурација на атоми во мозокот . тие се статични ...туку во личноста .Бог е Личност..Јас сум Личност. Затоа и апостосли ќе речат-“ месо и крв нема да наследат божјо царство”…ни по крвна линија , ни по личнотија ниту со самоидентификација на Личноста со биолошко тело.
6) АТЕИСТИ ПА ВЕРНИЦИ ??
Па цела библија е пишувана од идеалисти а не од религиозни .Исус и сите пророци и сите следбеници на Исус не биле убивани поради религиозност...туку биле идеалисти .И тоа не се крие ..убаво си пишува.......Исус го укинал религиозен закон и на негово место вовел – проповедал Христово слово (доктрина) која има два главни носечки закони и тоа Законот на духот (идеалот) на слободата , и Законот на духот (идеалот) на љубовта...........всушност го вовел Идеализмот – духовноста Религиозни џабе се напињаат да разберат библија , па им требаат догми , шизми , чизми.....неможат таа е идеалистичка творба. Читај нов Завет цело време го обвинувале дека небил религиозен..........па и не бил...бил идеалист Па ајде Он ама ..ај малце логика...само Еден е поголем идеалист од Него........а кој друг ..па ЉУБОВТА...Небесниот Бог.
А Љубовта како најголем идеал (дух) ја пропведал...Синот. Кој сватил сватил...треба капацитет да се разбере библија....таа нее религија прости механички правила и прописи , обреди , ритуали,.....има многу цаки.

Постов ти е интересен, можда и не му посветив доволно време но не разбирам што сакаш да докажеш?

Постов ти е интересен, можда и не му посветив доволно време но не разбирам што сакаш да докажеш?
Па името то кажува се, заклучно од сите(два) постови на типот, пропагира атеизам :)
Има и прв дел од темава.

Biblija na ateizmot e Satanskata biblija od Anton Sandor La vej. Tamu jasno pisuva NEMA RAJ KADE VECNO KE SE UZIVA, NITU PEKOL KADE VECNO KE SE STRADA...

Daftie јас поголема контрадикторност не сум чул до сега...........ти си атеист , христијанин по вера али не веруваш во Господ...........мислам дека си во голема мешаница....хахаха...некој работи ќе мора да ги дефинираш во животот

nihilista....да не се правам паметен ....сум чул дека постои таква книга со наслов Сатанска библија ама не сум ја читал ......ама моиве текстови се во еден сосема друг контекст........и во другите постови мислам јасно и нагласувам за што се работи..........религиозните нели погрдно за идеалистите употребуват термини атеисти ........уствари според библија баш идеалистите се прави верници оние кој веруваат во повисоки свери на изградена општествена свест...иако и комунисти ,анархисти итн неверуваа во богови и вечни животи..сепак Библијата баш нив и ги признава за верници оти се борат за повисоки свери на општествена свест без мотивација да им биде вечен живот...да не се прераскажувам...мислам јасно сум кажал за што се однесува....Ти благодарам на посветено време и информација за книгата.

Абе Атеист, ти баш и не ми делуваш како атеист! Си играш мајтап нешто или што???

Атеист?
А незнам зашто воопшто употребуваш термини кои што ги има само во Црквата, донекаде и м ие јасно, кога немаш ништо свое и туѓото го сакаш.

pa nema nisto satanisticko spored toa sto do sega ste go slusale za satanizmot od strana na hristijanstvoto.

Pak Vie ne slusate...brkajte picina...ke gorite inace u pekolot ... :nenene:

Picinja , picinja to je zivot , to je sve :smir:

Ne zaebavajte be , da mi dadete edno dete od forum da mu davam sekoj den po drugo extra piche odd ateist ke go pravam najgolem vernik i obratno ... zato picinja , picinja i samo picinja :smir:

Za zenski za zal nemam lek tie sekako ke gorat vo pekolot zatoa sto ne davaat taka lesno toa picinjata ...ova e moeto zitie i odgovor na temava :tv:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom