Кумановски речник!

• Креатор на темата Креатор на темата Крусер
  • Време на започнување Време на започнување
Ај, немој с`г да мешаш зборења... Да не почнемо да токамо нонсенс, па да гу драјву кару од хоум према ворку, па да воркам цели д`н, па си дојду хоум утепан и уморен, па да легну на кауч и да заспију до следњи д`н, па да не дојду на ворку он тајм па бос да ми се љутив...

Ајде бре доста! Немој више да ги зборите Кумановци за Срби... Не са исто, мајку му.

Кумановци си имав свое зборење и свака им част за тоа. А с`г што ми не га разбирамо, тој си е наш проблем.

Fala fala , svaka cas na tebe care, i za pofalbe za nas dragocen recnik :pipi: hehe, pa kazi ako ima nesto sto ne mozes da ga razberes , tuj smo, kje se pomagamo :smir:

Абе немав проблеми, ама нешто људи ми забушавав и не зборив на Кумановски... Дајте удрите на кампању, да се популаризирав зборење. :helou:

Оди ке се организирамо и ке тразимо од владу да направи едну кампању за кумановски речник.И нешто како мото да биде "Зборите кумановски да га е*у":vozbud::pos2: или па ако имате некое друго мото дај кажите,напишите.хехе:)

Оди ке се организирамо и ке тразимо од владу да направи едну кампању за кумановски речник.И нешто како мото да биде "Зборите кумановски да га е*у":vozbud::pos2: или па ако имате некое друго мото дај кажите,напишите.хехе:)
Без тој "да га е*у" ептен е простачко:smir:

"Kumanovski e'zk e za narod i ljudi, sve drugo e za kjurani i misirani"

:pos2::pos2::pos2:

Абе имаше една реклама на радио, куде тип збореше на Кумановски. Ич не га запамтих текст, ама многу јако збореше. Онакој, литературно Кумановски - ко да не бејаше Кумановац дечко што збореше, тук да су му напишале текст, па он да га прочитаја, с`с мало вежбу.

Е такви фразе да се популаризирав насекаде, ќе бидев добро. Ви Кумановци да си ги рекламирате настани што ќе се дешавав в`в Куманово, али на Кумановски напишани, па да ги лепите плакати и в`в други градови... да си знаете дека такој ќе ви се зголемив фонд на Кумановско-зборечки људи.

:smir:

Абе имаше една реклама на радио, куде тип збореше на Кумановски. Ич не га запамтих текст, ама многу јако збореше. Онакој, литературно Кумановски - ко да не бејаше Кумановац дечко што збореше, тук да су му напишале текст, па он да га прочитаја, с`с мало вежбу.

Е такви фразе да се популаризирав насекаде, ќе бидев добро. Ви Кумановци да си ги рекламирате настани што ќе се дешавав в`в Куманово, али на Кумановски напишани, па да ги лепите плакати и в`в други градови... да си знаете дека такој ќе ви се зголемив фонд на Кумановско-зборечки људи.

:smir:

за рено рекламата ? пеесе степини изгоре смо .......

Vcera bev ecmenot da ga ozneam i prascite da gi naranam kad od odedan put zapocna da vrne i vikam pu da mu e*bam stopankata kud sg najde da vrne. I taka obuv opincite i pojdov u koperaciju na sred selo da pijemo i poemo sa ljudima i taka sam pominuo cel dn.:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
ce ke te popravu malce ako moze :wink:
icera bese da ga ozneju ecmen i prasci da gi naranu, kd od ednput pocna da vrne i vikam si: da mu ga turu stopane kude najde bs sg da vrne. pa si gi obu op´nci i otide do koperaciju u sred selo da piemo i poemo ss ljudi, i takoj si ga pomina cel d`n. :toe::toe::toe:

:wink::wink::wink::wink:

Имам си едно граматичко прашање:

Пишуев се „к`д га виду...“ или „кд га виду...“? Значи, ставав се апостроф или не?

АКО ви треба превод на билошто кумановско одма ПМ :) интересан е наш дијалект... ( кт, тк, ск ) :))))))))))))))) поззз

Имам си едно граматичко прашање:

Пишуев се „к`д га виду...“ или „кд га виду...“? Значи, ставља ли се апостроф или не?
Ставља се апостроф да га е*у.

Ама ќе пројдеш и без апостроф. :)

Апострофи су ни главно обележје на наш език.Ај некој нека ми најде говор куде има повише апострофи или још се викав и т'мни гласови.Јасно дека не може.хехе И ајде кумаовци дај малко поактивно пишување ако може,дај да гу научимо Македонију да збори кумановски(ке ву треба)хехе:)

Апострофи су ни главно обележје на наш език.Ај некој нека ми најде говор куде има повише апострофи или још се викав и т'мни гласови.Јасно дека не може.хехе И ајде кумаовци дај малко поактивно пишување ако може,дај да гу научимо Македонију да збори кумановски(ке ву треба)хехе:)
Ќе ву треба... Ама само ми кумановци знаемо кумановски, на други не ни можеш да им збориш, ништо не те разбирав.

Back
На врв Bottom