Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Иам Intel Celeron D320 2.4Ghz..и го клокнав на 3GHz а при тоа температурата не се зголеми(се движеше од 50 до 55,и сеа е така)а иам стандарден кулер на процесор..мислам не сум купувал специјално..
Волтажата од 1.3 ја зголемив на 1.4..
Е сеа сакам да прашам дали ова до сеа шо сум го напраил е ок и дали се подобруваат перформансите на компјутерот(мислам да не треба сеа оверклок и на RAM) зошто ова ипак ми е прво оверклокување и не се разбирам многу..:helou:
и btw иам 350W напојување..позз
Дали оверклокуван, дали не, сепак CELERON процесор е :):):)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
А тоа значи дека што и да напраам џабе е?!?ту бре мајко му стара...:tapp:
Абе ти што ги фалиш Intel процесорите имаш Celeron дома :vozbud:

Незнам дали знаеш, ама секој Sempron e супериорен во поглед на било кој Celeron, освен овие двојадрени што излегоа со 512кб кеш.

Oi!

Член од
26 август 2008
Мислења
313
Поени од реакции
6
Абе ти што ги фалиш Intel процесорите имаш Celeron дома :vozbud:

Незнам дали знаеш, ама секој Sempron e супериорен во поглед на било кој Celeron, освен овие двојадрени што излегоа со 512кб кеш.
Епа само за твоја информација ниту сум фалел Intel ниту AMD само си прашав за оверклокување и дали тоа што сум го напраил би дало некое подобрување на перформансите..и како што глеам до сеа не добив некој конкретен одговор...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Точно, во право си. Извини!

Уште еден доказ дека не се вози и не се пишуваат пораки на форум кога си уморен.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ако не си искусен не ти препорачувам оверклок.Ако сепак се одлучиш биди спремен за многу рестартирања и доаѓање до еден лимит кога ке имаш црн екран и ке те фати паника. :pos2: Затоа пази што правиш.
Инаку со оверклок ефективно се намалува траењето на компонентите поради зголемување на напонот и на температурата.
Јас имам Core 2 duo E6400 и моментално го возам на 3.04Ghz со FSB од 1520Mhz,стабилно и со Orthos цела вечер.Успеав да го клокнам на 3.8 ама бара многу висок напон и не е баш најстабилен.
Значи ти требаат квалитетни компоненти, стабилни напони и Orthos минимум саат време да врти!

ајт со среќа

Oi!

Член од
26 август 2008
Мислења
313
Поени од реакции
6
Ако не си искусен не ти препорачувам оверклок.Ако сепак се одлучиш биди спремен за многу рестартирања и доаѓање до еден лимит кога ке имаш црн екран и ке те фати паника. :pos2: Затоа пази што правиш.
Инаку со оверклок ефективно се намалува траењето на компонентите поради зголемување на напонот и на температурата.
Јас имам Core 2 duo E6400 и моментално го возам на 3.04Ghz со FSB од 1520Mhz,стабилно и со Orthos цела вечер.Успеав да го клокнам на 3.8 ама бара многу висок напон и не е баш најстабилен.
Значи ти требаат квалитетни компоненти, стабилни напони и Orthos минимум саат време да врти!

ајт со среќа
hh..veke go doziveav toa da go vidam crniot ekran..i so vikas stvarno malku me fati panika...ama posle mi tekna..si go otvoriv kompjuterot ja izvadiv baterijata..ja vrativ i ooop..se si bese po staro..duri i datata:)...a za toa deka se namaluva zivotniot vek znam:):helou:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

Kога ќе го оверклокуваш процесорот и кога вентилаторот ќе се убрза, НЕМА ЛОГИКА температурата да е пониска од онаа кога процесорот не бил оверклокуван

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Kога ќе го оверклокуваш процесорот и кога вентилаторот ќе се убрза, НЕМА ЛОГИКА температурата да е пониска од онаа кога процесорот не бил оверклокуван
Moze da e poniska, ako so overclock temperaturata se pokacila za 10% a ventilatorot se ubrzal za 20% sledi deka temperaturata se namalila vo odnos na temperaturata pred overclock.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Moze da e poniska, ako so overclock temperaturata se pokacila za 10% a ventilatorot se ubrzal za 20% sledi deka temperaturata se namalila vo odnos na temperaturata pred overclock.
Логички заклучок !! :wink:
Добро, така може. Али кога се збори за оверклок, обично не се прави од 1.2 Ghz na 1.3 Ghz да го "overclock"-уваш.
Или се прави асален оверклок, или ич. Во случајов, нема промена нити пак се чувствува разлика

B

Blacks

Гостин
Добро, така може. Али кога се збори за оверклок, обично не се прави од 1.2 Ghz na 1.3 Ghz да го "overclock"-уваш.
Или се прави асален оверклок, или ич. Во случајов, нема промена нити пак се чувствува разлика
А бе се ОК ама има логика температурата да е пониска после overclock-от
Тоа беше целата фрка... или не ?

I am a bastard!

God Save The Queen
Член од
18 септември 2008
Мислења
94
Поени од реакции
8
Еј дечки имам ваква конфиг јас

Intel Core2Duo E6750 сакам да го зголемам тактот на 3Ghz (како кај Е6850)
NVidia 8500GT 512MB
Матична ASUS P5K (Стандардна не LE или слично).
Меморија 3GB 800Mhz

Дајте ми конкретен софтвер за клокирање освен со Биосот ако треба И Биосот. Да не сјебам нешто ми е страв.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Конкретен софтвер барај од Асус некој ако има, инаку не е страшно и од биос да го клокнеш пошто се работи за мал оверклок.Сега ФСБ ти е на 333мхз и ти само донеси го на 375мхз и тоа е тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom