Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Член од
17 август 2008
Мислења
24
Поени од реакции
5
Види вака.те свакам зосто сакас да оверклокуваш.За да видиш како се прави тоа.Подобро да згрешиш на старите компоненти одколку на нови.
Почни првен со оверлокување на фсб.Ке ја исклучиш автоматската контрола на подесување на фреквенциите и заштитата.не е страшно.ке оверклокуваш малку по малку.множачот на процесорот и на рамот нека останат исти.притоа за да не ти греат многу компонентите мораш да ги зголемиш работните напони.на сите напони додај им уште по 2 чекори од основниот напон.следи ја температурата на секој дел.особено на процесорот.дот контрол исклучи го ако го има.ако не ти се покрене системот ништо страшно.ништо не изгорело.рано е за плашење.некоја компонента може да се оштети најчесто само од преголема температура.а ти нема после оверклок 25% да го мачиш процесорот на 100% притоа не следејки ја неговата температура.ако не се покрене системот најверојатно рамот неможе да работи стабилно на таа фреквенција.тогаш исклучи го компјутерот од крадската мрежа и извади ја батеријата.почекај 2-3 минути и пак одново.првене ке видиш зошто не се покренал системот.намали го множачот на рамот и пробај пак.ако не бива и така тогаш намали го множачот и на процесорот и така пробај.ако нејке пак тогаш за уште малку зголеми ги работните напони.бидејки тие се многу битни за стабилна работа на секоја компонента.само внимавај да не влезеш во црвена зона.иди највеке до 2 прага подоле од црвената зона.тогаш пробај пак.и ако пак нејке да се покрене нема што друго освен да ја намалиш фреквенцијата на фсб и пробај кога ке ти се покрене тоа ти е максимумот што можеш да извлечеш со оверклок.притоа сите мношачи стави ги на основно ниво.експериментирај.ништо страшно се додека ги следиш сите работни температури.најопасно е за процесорот.рамот не гори така лесно и ретко кога прегреал.

пробај па со срека

B

Blacks

Гостин
Easy Overclock

Picture 001.jpg

Desen klik -->properties (and im the house mary) :P bez problem gi digam herzite :P

Picture 003.jpg

Imam i premade overclocks... Momentalno sum Captain

Picture 005.jpg

Duel Core Center .. taka se vika programceto so mi dojde zaedno so MB .. I preku nego mozam da si go pimpuvam PC-to.. Ova e na default

Picture 006.jpg

A ova e 5 sekundi podocna. ...

Picture 007.jpg

Pak grafickata , t.e grafickite ^^ poso imam 2
MSI nx8600gt 256 Mb

Ne mozam da se pozalam otkako mu napraviv pimp my pc i koga vlegov na WoW za malce ke oslepev :D ..

Pozzdrav

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ако не си купиш добро ладење за процесорот и за графичките у брзо време, со ова пимпување што го праиш, ќе ти замириса нешто на загорено :)

B

Blacks

Гостин
Ако не си купиш добро ладење за процесорот и за графичките у брзо време, со ова пимпување што го праиш, ќе ти замириса нешто на загорено :)
haha imam garancija 2 godini a vo priracnikot mi pisuva deka moze da pravam so sakam :D pa taka da i da zamirisa neso na zagoreno odam go vrakam i zemam namesto 2te 8600gt edna 8800gt :vozbud:

Se zafrkavam :D

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
haha imam garancija 2 godini a vo priracnikot mi pisuva deka moze da pravam so sakam :D pa taka da i da zamirisa neso na zagoreno odam go vrakam i zemam namesto 2te 8600gt edna 8800gt :vozbud:

Se zafrkavam :D
100% ако ти се сјебе графичката поради ОС ќе ти дадат нова...100%.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Синоќа ја клокнав графичката онака ко за проба и ми се допаѓа како работи сега засега, претходно имаше температура од 72 до 75, сега од 70 повеќе не мрда. Не знам дали е до тоа што е клокната, ама сепак одев на се или ништо, така да се осеќа мало подобрување...:toe::pos2::pos2:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Синоќа ја клокнав графичката онака ко за проба и ми се допаѓа како работи сега засега, претходно имаше температура од 72 до 75, сега од 70 повеќе не мрда. Не знам дали е до тоа што е клокната, ама сепак одев на се или ништо, така да се осеќа мало подобрување...:toe::pos2::pos2:
Како бе, си зголемил брзина и со тоа се намалила температурата???

С

Спенсер

Гостин
АААда,икај мене се деси тоа на процесорот, ја го клокнав,он намали брзина , чудно

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Како бе, си зголемил брзина и со тоа се намалила температурата???
Озбилно, еве на сликата се гледа колку е клокната графичката, а температурата и се намали и јас не знам како и мене ми е чудно. До некни ми дуваше вентилатор внатре во куќиштето за да не ми загрева толку графичката пошто ми сецкаше кога играв Кантер, ама сега не сум пуштил вентилаторот да дува а температурата се намали и не сецка кога играм, можда квалитетна се погоди картичката....:toe::toe::):):)

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Ako ventilatorot od prva brzina si go stavil vo shesta i ako ima turbo plnach mozhebi ke raboti pobrzo!!! Edna pogovorka veli : NE GO STAVAJ GAZOT TAMU KAJ SHTO SE MERAT KU.....E :pos2::pos2::pos2:. Imam procesor AMD ATHLON X2 6400,8GB RAM ama iskoristeni se samo 4GB zatoa shto so 32 biten WINDOWS samo tolku rabotat,750 GB RAM,8600 NVIDIA GFORCE,zoshto da mi gnie snagata i da pravam overclock,dali na taa konfiguracija mi treba,mislam deka NE,blagodaram!!!

Oi!

Член од
26 август 2008
Мислења
313
Поени од реакции
6
Иам Intel Celeron D320 2.4Ghz..и го клокнав на 3GHz а при тоа температурата не се зголеми(се движеше од 50 до 55,и сеа е така)а иам стандарден кулер на процесор..мислам не сум купувал специјално..
Волтажата од 1.3 ја зголемив на 1.4..
Е сеа сакам да прашам дали ова до сеа шо сум го напраил е ок и дали се подобруваат перформансите на компјутерот(мислам да не треба сеа оверклок и на RAM) зошто ова ипак ми е прво оверклокување и не се разбирам многу..:helou:
и btw иам 350W напојување..позз

Kajgana Shop

На врв Bottom