Баросо: Македонија може слободно да го поништи с-рамковниот договор од Охрид!

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Да де нема право во нејзини ЗЕМЈИ ЧЛЕНКИ. А ние пошто не сме членки, за нас има..Којзнае сега Грујо што ќе одговори.

Tocno,pa da si go raskineme ramkovniot dogovor posekako nemame nikakva korist od nego.Ako nie davame tolku golemi prava na nekoj drug,togas i nie treba da si barame prava sekade kade sto sme (vo drugite sosedi).

Да стане земја членка.
Зошто ќе ни го сменат името?
Постојат повеќе добро аргументирани причини зошто не треба да се менува името на земјава, а само една (отепувачка) причина зошто името на Македонија сепак ќе биде сменето!
DD6320518DE492468D4D4A86F39A16A0.jpg

Откако трае конкретниов спор за името со Грција, а тоа е практично од првата јасна намера на Македонија за сецесија од Југославија, се расчистија многу заблуди. Особено оние градени за време на децениското владеење со Македонија од страна на Србија, што продолжија и за време на југословенскиот социјализам. Оттаму, јасно е дека постојат повеќе причини поради кои не треба да се прави отстапка со таква тежина, да се менува името на државата. Прво, името не е суштината на спорот. Една од поголемите заблуди што се разбија, е односот на Грците кон нас Македонците и кон Република Македонија. Падна заблудата дека тие се добар народ и добри соседи, кои, во еден период (1946-1949), бранејќи ја државата биле принудени да ги протераат егејските Македонци, оти тие биле комунисти и бунтовници, па морале, нели, да им ги одземат и имотите.Грците од создавањето на нивната модерна држава со помош од европските спонзори, цели два века се однесуваат и империјалистички и шовинистички. Нивната држава се гради и се шири врз постојано насилно и крваво освојување туѓи територии, со целосна колонизација на освоените земји. Таквото нивно однесување продолжува и денес, најочигледно во територијалните спорови со Турција. Нивниот шовинизам, пак, може да се согледа не само кон нас, Македонците, туку и во неодамнешната војна во БиХ, кога грчки доброволни единици (речиси отворено помогнати од властите во Атина), учествуваа во геноцидот што Србите го извршија во Сребреница во 1995 година.Второ, територијата што ја освојуваат, Грците се обидуваат постојано и на најразлични начини да ја легализираат, додека легитимитетот го градат отпосле, со погрчување на новоосвоените земји. Но, во меѓународното право нема вечни вистини и константи. Тие, за жал, се градат врз основа на моментните односи на големите сили, кои заедно, со дел од малите земји и народи, ја одредуваат и т.н. меѓународна граница. Впрочем, Косово е жив пример. Токму затоа, Грција, свесна дека поседува нешто туѓо, нешто што не е нејзино, а е земено со крв и со генерациски трауми на домородното население, со сите сили настојува да го „завери“ пленот. Во изминатите децении тоа го стори преку договор со Србите, кои не дозволуваа да се артикулираат македонските национални интереси. Во последните дваесет години, Грција тоа се обидува да го стори преку промена на името и по можност преку обезличување на Македонците. Со тоа Македонците никогаш во иднина не би можеле да посегнат по своето што се наоѓа во соседни земји, вклучувајќи го и најголемиот дел кој се наоѓа токму во Грција.

А тоа го прават не само за да ја измијат совеста туку затоа што Македонија има(ла) и легално право врз Егејска Македонија. Легалитетот врз територијата на Беломорска Македонија, егејските Македонци и Република Македонија можат да го најдат во документите на Лигата на народите, прецесор на Обединетите нации. Во Повелбата на Лигата на народите постои член 22, кој се однесува на т.н. мандатни или заветни територии, што се всушност територии кои големите сили по исходот на Првата светска војна не можеле или не сакале директно да ги управуваат од различни причини. Овој член 22 се однесувал универзално на 118 такви територии, а директно на 14 од нив. Став 4 од тој член гласи: „Одредени заедници што порано и' припаѓаа на Турската Империја достигнаа степен на развој според кој нивното постоење како независни нации може привремено да биде признаено, со тоа што ќе примаат совети за управувањето и помош од страна на полномошникот, се' додека тие самите не станат способни да опстојат и да се грижат самите за себе. Желбите на тие заедници мора да бидат пресудни при изборот на полномошникот“. Егејска Македонија (и не само таа, туку и Пиринска и огромен дел од денешно Косово), по Првата светска војна е класична мандатна територија. Во теоријата на меѓународното право и во т.н. мандатен систем, таа се нарекува „А-мандат“ (постојат и Б- и Ц-мандати).

Трето, со прифаќањето да го промениме името, прифаќаме да не бидеме истите Македонци чии сонародници како малцинства живеат во Егејска и во Пиринска Македонија. Со таков чекор, ние практично и' даваме легитимитет на реалноста од Букурешкиот мировен договор, трајно откажувајќи се, односно одродувајќи се од деловите на сопствениот народ во соседните земји. Килава е таа „компензација“, без оглед што некој мисли дека е можна со посети на принцови и кралеви од Хунзите во Пакистан .Патем, оваа трета причина е и главната поради која Бугарија нагласено е заинтересирана за решавање на нашиот спор со Грција во полза на Атина и веќе и не крие дека на меѓународните состаноци, особено во ЕУ и НАТО, гласа против Македонија, уважувајќи ги грчките ставови.Четврто - има повеќе причини зошто не треба да го смениме името, а има само една, зошто името на државата ќе ни го сменат (со голема доза веројатност) уште до крајот на годинава или брзо по тоа. Таа една, единствена причина се парите! Единствениот вистински одговор зошто тоа ќе биде сторено е за пари. Тоа се истите оние пари што се вртеа за време на ембаргото против Србија од нафтата, оружјето, цигарите. Тоа се истите пари поради кои пукаа врз Глигоров во 1995 година. Зборуваме за истите пари што серија македонски политичари и други јавни личности ги примале и се' уште ги примаат за сериозната одбрана на грчките политички и финансиски интереси во Македонија, правејќи и' ја севкупната позиција тешко зависна од волјата на Грција. Тоа се парите што ги добија македонски политичари од власта и од опозицијата за „големата цевка“ од Солун до Скопје и за рафинеријата „Окта“. Поради нив, на 31 декември 2007, Македонците од свои пари во буџетот „мораа“ да и' платат на „Хеленик петролеум“ педесетина милиони долари отштета...Тоа се истите пари поради кои сегашново отворање на приказната за имотите на Егејците брзо ќе издиши како дупнат балон. Тоа е вистинската причина поради која ќе и' го сменат името на земјава, а не заради некаква „разумност“ или „евроатлантска перспектива“. Без оглед дали тие што ги земале знаат или не знаат, парите се всушност нашата отепувачка за името!

Теофил Блажевски (Авторот е новинар)
(prevzemeno od arhivata na dnevnik)

Ovoj novinar e edinstven vo Makedonija, na koj pisaniot zbor mu vredi ....

ЕПА НЕМА ДА МОЖЕ ТАКА ТОА!

КОЈ ЗЕМАЛ ПАРИ СИ ЈА СТАВИЛ ГЛАВА ВО ТОРБА... ПОДОБРО МУ Е ДА НЕ СЕ ЧЕПКА ВО ИМЕТО ДА НЕ ОСТАНЕ БЕЗ ГЛАВА... ОВА ВАЖИ ЗА СИТЕ...

НЕМА МЕНУВАЊЕ НА ИМЕТО ПА ШТО САКА НЕКА Е

Може да го поништи с-рамковниот договор, но дали имаат таква мадиња да го направат тоа ? Со оглед на ситуацијава, НЕ.

Kога имаш “црно на бело“ од председателот на Европската комисија надлежен токму за такви прашања не ти требаат големи мадиња да го поништиш или во најмала рака да го ревидираш с-рамковниот.Тоа може да се направи постапно и точка по точка еве вака:
-Најпрвин се зголемува лимитот од 20% на 51% од националностите што живеат во таа општина.Е сега доколку се знае дека официјалниот јазик е Македонски а 51% националност не исполнува баш секоја општина како некои делови од Скопје на пример,со ова писмо практично се дава одобрение за целосна ревизија на с-рамковниот.
-Но за тоа Гвујовата тајфа е платена доволно добро а ABC воопшто не е,па останува да видиме дали ќе сака да ја искористи оваа прилика или работи контрапродуктивно на интересите од Македонскиот народ кој ја плаќа таа “Гвујова Тајфа“.:toe:

Да де нема право во нејзини ЗЕМЈИ ЧЛЕНКИ. А ние пошто не сме членки, за нас има..Којзнае сега Грујо што ќе одговори.

По однос на малцинските права Македонија како земја кандидат за членка има исто право да постапува според препораките на Председателот на Европската Комисија,и лошо би било доколку постапи поинаку.Баросо се “слизна“ со писмово а на владата останува да видиме колку е заинтересирана за сопствениот Македонски народ односно неговите интереси.

ЕПА НЕМА ДА МОЖЕ ТАКА ТОА!
КОЈ ЗЕМАЛ ПАРИ СИ ЈА СТАВИЛ ГЛАВА ВО ТОРБА... ПОДОБРО МУ Е ДА НЕ СЕ ЧЕПКА ВО ИМЕТО ДА НЕ ОСТАНЕ БЕЗ ГЛАВА... ОВА ВАЖИ ЗА СИТЕ...
НЕМА МЕНУВАЊЕ НА ИМЕТО ПА ШТО САКА НЕКА Е

Името не е предмет на дискусија во оваа тема,овде се дискутира за важноста на с-рамковниот договор и шанса за негова ревизија и целосно поништување со одобрение на Председателот на Европската Комисија.

Еве ја Европа, кон која наводно се стремиме!
Смешки во боја...
И, сосем правилно резонира АБЦ кога тврди дека врз основ на ова, слободно можеме да го поништиме Охридскиот договор.
Ама, нели ние сме заморче на ЕУ, така да...

Смешки во боја...
И, сосем правилно резонира АБЦ кога тврди дека врз основ на ова, слободно можеме да го поништиме Охридскиот договор.

Нема тука заморче или рамноправна членка,се си е чисто и кристално јасно,па нели Баросо е Председател на Европската Комисија и неговите препораки треба доследно да се спроведуваат,без разлика дали сме полноправни или не,председател си е председател.:toe:

Друго ми беше муабетот, АБЦ...
Да се повикаме на тоа што го одговорил Баросо, и си го поништиме Договорот...
Е, тогаш ќе го видиме другото лице на богот Јанус...
Истиот тој Баросо ќе се пали како млад мајмун и ќе труби за права, за малцинства...и слично.
Та, нема да им биде првпат сами себе да се погазат!
Би ми било чудно да се принципиелни.

Името не е предмет на дискусија во оваа тема,овде се дискутира за важноста на с-рамковниот договор и шанса за негова ревизија и целосно поништување со одобрение на Председателот на Европската Комисија.

ke izleze ko provokacija pak po planini so piski i pistolji .. a koi pederista se ovie od eu ... :tapp: mameto mamino nivno ... za edni eden arsein za drugite sosema poinakov !

Смешки во боја...

zamorce ubavo go rece - nasite ampi gi edsperimentiraat i posle vaka onaka ... tuku aj ke gi fatime i niv na kondicija , ke vidat :)

pozZ

Ke go poniste"te" ramkovniot, i posle? Milon protiv 7 milona?
Dobro uste kolku ke "vi" treba da ja sfatite veke ednas novata realnost?! Nema vise Jugoslavija, nema vise druze Tito, Rankovic, Kolisevksi, Molisevski i kompanija..... nema, apissssssss.... uste kolku ke "vi" treba za da sfatite deka ramkovnite dogovori ne treba da bidat ultimativni zadolzenija od nekoj od nadvor, tuku nas sopstven nacin za demokratizacija na naseto opstestvo i drzava, koja sto na drug nacin ne funkcionira, i tockenzi. Albancite vo drzavava ne se ebi vetar , pa da na nekoj koga ke mu su digne spravaloto vo sostojba na zgolemena zelba za samozadovoluvanje da si kroi veke utopisticki planovi.....

Dobro uste kolku ke "vi" treba da ja sfatite veke ednas novata realnost?! Nema vise Jugoslavija, nema vise druze Tito, Rankovic, Kolisevksi, Molisevski i kompanija..... nema, apissssssss.... uste kolku ke "vi" treba za da sfatite deka ramkovnite dogovori ne treba da bidat ultimativni zadolzenija od nekoj od nadvor, tuku nas sopstven nacin za demokratizacija na naseto opstestvo i drzava, koja sto na drug nacin ne funkcionira, i tockenzi. Albancite vo drzavava ne se ebi vetar , pa da na nekoj koga ke mu su digne spravaloto vo sostojba na zgolemena zelba za samozadovoluvanje da si kroi veke utopisticki planovi.....

Ехеееј!!!
Чекај малце!
Смири се!!!
Темата треба да ја сфатиш малце поинаку, а не како чепкање по вашите права.
Станува збор за ЕУ, и двојните аршини. Ова што се дискутира тука што-би-било-кога-би-било, сфаќаш?

Kога имаш “црно на бело“ од председателот на Европската комисија надлежен токму за такви прашања не ти требаат големи мадиња да го поништиш или во најмала рака да го ревидираш с-рамковниот.Тоа може да се направи постапно и точка по точка еве вака:
-Најпрвин се зголемува лимитот од 20% на 51% од националностите што живеат во таа општина.Е сега доколку се знае дека официјалниот јазик е Македонски а 51% националност не исполнува баш секоја општина како некои делови од Скопје на пример,со ова писмо практично се дава одобрение за целосна ревизија на с-рамковниот.
-Но за тоа Гвујовата тајфа е платена доволно добро а ABC воопшто не е,па останува да видиме дали ќе сака да ја искористи оваа прилика или работи контрапродуктивно на интересите од Македонскиот народ кој ја плаќа таа “Гвујова Тајфа“.:toe:

По однос на малцинските права Македонија како земја кандидат за членка има исто право да постапува според препораките на Председателот на Европската Комисија,и лошо би било доколку постапи поинаку.Баросо се “слизна“ со писмово а на владата останува да видиме колку е заинтересирана за сопствениот Македонски народ односно неговите интереси.

Колега форумски...
Се надевам барем ...оти знаеш дека:
За се што се однесува на правата на некоја „заедница„ (слободно читај малцинство) ..задолжителен е т.н. „бадинтеров„ принцип...односно целосна согласност од преставници на малцинставата .. при повторното гласање во Парламентот??
Сакаш ли да веруваш дека ќе најдеш такви...а кои тоа ќе го изгласаат!!!
Во спротивно ..секоое гласање на таа тема е невалидно..според важечката легислатива???
Значи потребна е голема сила или голема војна за реализација на тоа..но и поддршкја од страна...
Ја имаме ли????
Јас мислам (во мигов) дека ја немаме...
А најверојатно и други исто мислат...
Но нека секој ја искаже слободно својата верзија..односно видување на проблемот.
пс
На киро фиромецот т.н. М.З. му го спопика елегантно...а некои (особено тие од сдсм) го нарекуваа некаков си голем мудрец..јас би рекол дека и некој многу помалку „мудар„ од него ...ќе знаеше да се справи со проблемот и немаше да запаѓа во мрежата на грците и нивните пријатели...
Затоа не бирајте човек дојден одстрана..иако предупредувањето беше искажано пред време..ама испраните МК мозоци..сега сфатија кого донеле на власт..
И неговите..ако јас гледам реално НИКОЈПАТ нема да дојдата на власт..оти секидневно ќе се подоткриваат балканскте заврзлами...за секој човек во Македонија..
:nesum:

Кварк според она што го има напишано баросо, индиректно кажува дека правата на малцинствата е позаштитени ако не си во ЕУ отколку да си во ЕУ, односно со ова Баросо отворено кажа дека ако по влегувањето на Македонија во ЕУ може да се собере некој со мнозинско етничко македонско население и да изгласа некој кој тотално ќе истурка албанскиот јазик од употреба во институциите, и овие од ЕУ ама баш ништо нема да можат да направат.
Дали разбираш во што е проблемот? Дали разбираш дека ова колку нас ни ги негира правата како етнички македонци толку повеќе ви ги повредува правата како етнички албанци во македонија.

Не ме разбирај погрешно, не е дека јас лично сум за деградација на правата на албанците, знаеш дека јас секогаш барам меѓусебно почитување и разбирање колку и да ни се ставовите спротивни за да можеме да живеем и да се развиваме паралелно, но мора да бидеме и свесни за реалните можности.

Друго ми беше муабетот, АБЦ...
Да се повикаме на тоа што го одговорил Баросо, и си го поништиме Договорот...
Е, тогаш ќе го видиме другото лице на богот Јанус...
Истиот тој Баросо ќе се пали како млад мајмун и ќе труби за права, за малцинства...и слично.
Та, нема да им биде првпат сами себе да се погазат!
Би ми било чудно да се принципиелни.

Му го плеснуваш во лице писмово со зголемени букви.:toe:

ke izleze ko provokacija pak po planini so piski i pistolji .. a koi pederista se ovie od eu ... :tapp: mameto mamino nivno ... za edni eden arsein za drugite sosema poinakov !
zamorce ubavo go rece - nasite ampi gi edsperimentiraat i posle vaka onaka ... tuku aj ke gi fatime i niv na kondicija , ke vidat :)
pozZ

Нема ние да ги фатиме на кондиција,туку тие ќе не бркаат за да не фатат нас.

Евреине долу се 5 милиони против 500 па се држат мошне добро,а си велам дека овојпат нема да имате мадиња ни да писнете со оглед што за Косово едвај се чека да се најде рачка па да се подели,овојпат ќе чутите во интерес на вашите браќа преку граница.

Ехеееј!!!
Чекај малце!
Смири се!!!
Темата треба да ја сфатиш малце поинаку, а не како чепкање по вашите права.
Станува збор за ЕУ, и двојните аршини. Ова што се дискутира тука што-би-било-кога-би-било, сфаќаш?

Не треба ни така да се сфати,туку треба да се сфати кој се фактите и да му се даде објаснување на Баросо каде се просрал со неговото писмо и да му се каже дека со неговите јасни ставови како Председател на Европската Комисија тој практично ги поништува принципите на еден с-рамковен договор и дава “виза“ за негово поништување.Во спротивно заначи доколку не мислел баш така како што одговара со писмото ќе мора да превземе соодветни активности за вистинско решавање на Македонскиот геноцид кој трае до ден денес,или ќе мора да се прости од функцијата со неговите искажани профашистички ставови кој воедно се и ставови на Европската Комисија затоа што тој таму е председател.:toe:

Колега форумски...
Се надевам барем ...оти знаеш дека:
За се што се однесува на правата на некоја „заедница„ (слободно читај малцинство) ..задолжителен е т.н. „бадинтеров„ принцип...односно целосна согласност од преставници на малцинставата .. при повторното гласање во Парламентот??
Сакаш ли да веруваш дека ќе најдеш такви...а кои тоа ќе го изгласаат!!!
Во спротивно ..секоое гласање на таа тема е невалидно..според важечката легислатива???
Значи потребна е голема сила или голема војна за реализација на тоа..но и поддршкја од страна...
Ја имаме ли????
Јас мислам (во мигов) дека ја немаме...
А најверојатно и други исто мислат...
Но нека секој ја искаже слободно својата верзија..односно видување на проблемот.
пс
На киро фиромецот т.н. М.З. му го спопика елегантно...а некои (особено тие од сдсм) го нарекуваа некаков си голем мудрец..јас би рекол дека и некој многу помалку „мудар„ од него ...ќе знаеше да се справи со проблемот и немаше да запаѓа во мрежата на грците и нивните пријатели...
Затоа не бирајте човек дојден одстрана..иако предупредувањето беше искажано пред време..ама испраните МК мозоци..сега сфатија кого донеле на власт..
И неговите..ако јас гледам реално НИКОЈПАТ нема да дојдата на власт..оти секидневно ќе се подоткриваат балканскте заврзлами...за секој човек во Македонија..
:nesum:

Бадинтеровиот принцип мора да важи во секоја држава низ Европа или тој е измислен само за Македонија,почитуван колега?Па со писменцево на Баросо слободно може со тој принцип да си појдат таму и “кај што царот оди пешки“ за да си го користат.Значи поддршката од Баросо е многу јасна и експлицитна за поништување и на Бадинтеровиот принцип кој веќе од денес според мене е неважечки доколку се знае дека сме земја кандидат за ЕУ и доколку “почитуваниот“ Председател на Европската Комисија не ретерира со своите ставови по однос на малцинствата во ЕУ.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom