СП Хрватска 2009 - Ракомет (мажи) - генерална дискусија

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 ноември 2008
Мислења
1.330
Поени од реакции
80
ke igra Naumce deneska ili ne? kako sto cev skrsen mu bil palecot na desnata raka

aerodromka

Hiena
Член од
11 март 2007
Мислења
2.752
Поени од реакции
8
Абе таленту еден се гледа дека врска немаш ракомет само тропаш, тоа што паѓа и како паѓа е дел од игра и обид за исклучување на противнички играч за груба игра мисли малце со тоа мозочето. Миркуловски е добар играч кој има уште многу да се надоградува но далеку од тоа дека нема појма или слично.
igranjeto na mirkulovski za raprezentacija e 0 vo sporedba kako on igra za metalurg!!! toa sto paga i mu pravat fauli top e , megutoa na kontra da utinjas e toa nemozam da go razberam!!! drugarka moja e najdobra drugarka so devojka mu na fico, i vo petokot se slusnaa i devojka mu vika neznam sto mu e , ima nekoja trema na utakmicive sto nemoze da se pokaze vo pravo svetlo!!!!

ali jas se nadevam deka ke nadmine se i deka ovie dve utamici ke gi izigra vo pravo svetlo

Madrid

Timeless
Член од
23 март 2008
Мислења
3.899
Поени од реакции
154
igranjeto na mirkulovski za raprezentacija e 0 vo sporedba kako on igra za metalurg!!! toa sto paga i mu pravat fauli top e , megutoa na kontra da utinjas e toa nemozam da go razberam!!! drugarka moja e najdobra drugarka so devojka mu na fico, i vo petokot se slusnaa i devojka mu vika neznam sto mu e , ima nekoja trema na utakmicive sto nemoze da se pokaze vo pravo svetlo!!!!

ali jas se nadevam deka ke nadmine se i deka ovie dve utamici ke gi izigra vo pravo svetlo
Многу е точно ова, кога ќе се сетам како само играше Миркуловски против Кил и Барселона и гледајќи го сега ми се плаче, не ми е јасно како можеше да ја меша одбраната на европскиот клупски вице-првак а е волку слаб на СП, психологот слабо работи со него изгледа :)

Се надевам дека конечно ќе се разигра Миракот, неговата добра игра може да ја направи разликата помеѓу пораз и победа.

M

Mario Gómez

Гостин
јас мислам дека со победа денес би биле близу до полуфинале иако реално не се надевам на победа од повеќе големи причини па ви предлагам да се смирите за да не се разочарате после и да не можете да спиете!!

Madrid

Timeless
Член од
23 март 2008
Мислења
3.899
Поени од реакции
154
јас мислам дека со победа денес би биле близу до полуфинале иако реално не се надевам на победа од повеќе големи причини па ви предлагам да се смирите за да не се разочарате после и да не можете да спиете!!
Од шо да се разочараме бе другар, од тоа шо ракометната репрезентација ни е во светската елита?
Од тоа што ги имаме најдобрите навивачи?

Дај не заебавајте, постигнавме неверојатен успех, колку и да изгубат јас пак ќе бидам горд на нив.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Од шо да се разочараме бе другар, од тоа шо ракометната репрезентација ни е во светската елита?
Од тоа што ги имаме најдобрите навивачи?

Дај не заебавајте, постигнавме неверојатен успех, колку и да изгубат јас пак ќе бидам горд на нив.
Така е. И јас искрено денес не очекувам победа, бидејќи Данска е ранет лав од вчерашниот пораз со Полска.
Мојсовски е дополнителен хендикеп, но да се надеваме дека ќе ја имаме најголемата можна среќа.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Прво, многу ми е криво што не отидов во Задар, иако се беше спремно да идам. :(

1.Гледав прилог на СителТВ како наш навивач збори во името на Хрватите како тие немале допирни точки со хрватските ракометари, а нашите цело време биле со навивачите. Епа тоа е најголема грешка. Имено, Хрватските ракометари се во карантин, и немаат никаков допир со јавноста...сконцентрирани се на своите грешки, на анализирање на играта на противникот. Основната грешка кај нас е тоа што при навидум лесен противник во моментите после Русија, Норвешка, навивачите им ствараат дополнителен притисок при нивната заедничка средба. Нешто што ниедна репрезентација не го прави после натпреварот е тоа да слави заедно со навивачите иако следниот ден игра тежок натпревар. Тоа е реалноста, колку на нас(ние што бевме во ХРВ) ни се свиѓаше што можеше да се сликаме со јунаците, да им дадеме подршка, толку и им одмогнавме.

2.Незнам каде ви е годроста на вие што ги пљукате нашите како изиграле слабо. Нашите не се навикнати на вакви натпреварувања, а посебно не во рок од 8дена да изиграат 6натпревари. Го оставија срцето на терен, самиот пласман во топ12 ни е ОГРОМЕН успех. Сите играат со мини повреди, и речиси е невозможно да играат онака како што знаат. Така да никој во Макеоднијава нема право да им пререче на нашите ракометари.

3.Сега, конкретно за натпреварот со Норвешка.
Незнам како може Филип Лазаров да игра во оваа репрезентација. Дечкото на овој натпревар имаше 3голови од 9удари, а имаше и три класични технички грешки...што би кажало дека продаде 9напади. Откако на првиот натпревар против Тунис се виде дека не е за во репрезентацијава, не ми е јасно кој го држи во репрезентацијава. Па за еден разбивач како Раде Стојанович да нема место т.е Ф.Лазаров да му го земе местото навистина не ми е јасно.
Норвешка изигра еден маестрален натпревар. Одлично ја прочитаа нашата игра, а имаат и предиспозиции да ги решат нашите напади во нивна полза...неверојатно брза игра во одбраната, и со многу груба игра, али помошта од судиите кој замижуваа на одредени ситуации, наполно им одговараше и тоа го користеа. Се виде колкаво искуство имаат дечките, во ВИСТИНСКИ моменти знаеа кога да ја смират играта и да играат на време, да не брзаат и да идат по сигурен напад па макар и до одземање на топката со пасивен напад.
Лазаров беше прочитан. Подвижната одбрана овозможи да се запре Кире. Таман кога требаше да се дигне на шут, излагаше еден играч на него и му прави ситен фаул. Сепак, Кире не одигра толку лошо, колку што немаше среќа бидејки 3-4пати ја погоди стативата
Нашите грешки се тоа што неможат да изиграат брз напад. Неколку пати бевме во полуконтра, моменти кога норвешката одбрана не беше поставена...тогаш треба центарот да се открие, да прими топка и да реализира. А нашиот центар во тие моменти се бутна со нивната зона за да направи простор за удар од далечина...а кој да шутне кога Кире е покриен а брат му е дупка, и Мојсовски полу-жив(повреден) ?!

4.Друго, се гледа слабоста на Борко Ристовски. Незнаш што е толку летнат типот. Си мисли дека он е неприкосновен на голот, и дека неможе никој да го смени. На натпреварот со германија ОДБИ да влезе во игра кога тоа се бараше од него. Многу е статичен на голот, и освен една одбранета топка, не направи ништо денеска. Со него во игра Норвежаните отидоа на +6, а откако влезе Ангелов таа предност да се стопи. Сериозно треба да се анализира односот на Ристовски и неговиот допринос кој го дава за репрезентацијата на ова Светско првенство.

5.Но, и покрај се, јас ја сакам Македонија и сум год на нашите репрезентатици, за нивниот допринос за ова мало парче земја.
Сега, откако ке се смират малце навивачите, и откако играчите ке се фокусираат на Данците...а не на пеење во шаторот на Алкалоид, мислам дека против Данците ке го видиме вистинскиот сјај на оваа рперезентација. Данците ке не потценат, не не сметаат за квалитетни...и тука е нашата шанса.

6.Во понеделник дотолку се организира идење во Задар специјално за со Србија, обавезно идам. 30евра превоз + 20евра карта. Стигаме сабајле во Задар, гледаме утакмица, славиме и си идеме дома ноќта.

7.Нешто офтипик. Првпат гледам утакмица со коментаториве. Оној "стручнот" коментатор неможе да се поднесе. Кажува апсолутно непотребни работи, и само допринесува за нервоза кај нас гледачите. Од далеку се приметува дека му е криво бидејки нема функција во репрезентацијата...али тоа е, ке трпиме.
Значи не можев да се возджам и морав да цитирам:
1. Сосема си во право, иако тоа славење со навивачите и дел поминат со нив делува како еден стимул сепак после така тешки натпревари и тоа како претставува дополнителен замор за играчите.
2. Секој кој се пронаоѓа во горе напишаното лично би го протерал од државава, како прво никој не го искусил ни одблиску тоа за да знае како е, како второ тоа е еден огромен притисок и големи се очекувањата од нацијата за што поголем успех и како трето заморот, исцрпеноста од натпреварите и се останато го зема својот данок а и ова не е воопшто мал успех што очекувате за втор настап на светско медал? мало морген!!!
3. За Филип Л. и нема што да се коментира факт е дека игра на грбот на брат му дека да не е Кире он нема ни да помириса национален дрес, невидено дрво е. Раде е барем 10 пат подобар играч од него и покомплетен како во одбрана така и во напад. Местот на Раде од Филип е земено по заслуга на Кире, мислам како може батко му да не игра тоа е недопустливо иако е кретен невиден и врска нема од ракомет ама тоа е што е. За играта нема ни многу што да се каже доволно беа лоши за да изгубат и да претрпат пораз. Норвешка и покрај тоа што добро ја анилизирале нашата игра знае да одиграат со играч повеќе во поле и многу добро да го казнат тоа за разлика од нас. Кире иако не му одеше и форсираше сепак он имаше муда да ја преземе одговорноста и да шутира кога никој друг не се осмелуваше. Судиите многу беа јасни со нивните свирежи дека не смеевме да ја исфрлиме Португалија поготово на таков начин со одбранет седмерец на крај на натпревар ама тоа е вајда делегатите ќе преземат нешто и веќе на вакви големи натпревари нема ни да влезат во сала.
4. Борко е приказна сам за себе иако има моменти каде блеска ама на светсково освен со еден натпревар со Русија мислам другите не му беа нешто сјајни. Односот треба сам да се праша зашто така се однесува и дали е потребно ако има некој проблем со стручен штаб или слично он нека си го реши а таквото однесување воопшто не личи за играч од тој калибар.
5. Токму така, се прашувам само зашто не конкурираш за советник во репрезентација?:vozbud:
Колку и да не потценат и лошо да го почнат натпреварот, Данска има една така комплетна репрезентација преополна со искуство на големи натпреварувања со што она што е пропуштено во тек на едни 30 минути можат да го надополнат за 15 така да се останува на тоа да го изгледаме натпреварот и да навиваме и секако да се надеваме на сеназција.:wink:
6. Среќен пат на сите оние кои ќе идат за Задар верувам дека Србија нема да знае што ја снашло како од публика така и од нашиве играчи.
7. Коментаторите благе везе немаат од ракомет, а и стручниот коментатотр се гледа дека ама ич не е стручен и само ломоти без врска како човекот се да знае и за се е подготвен а да се симне на терен да води една репрезентација ќе се изгуби и сигурен сум дека она "знаење" што мисли дека го има и го кажува ќе отиде тотално во вода.
tnx:smir:

M

Mario Gómez

Гостин
И јас сум горд со нашиов успех и што да се случи ќе бидам среќен за овие прекрасни денови,ама сакам да кажам дека нема потреба од претерани очекувања и потоа пцуеење судии..АКо ТОА вчера беше лошо судење гледај само денеска тука на форумов сите ќе ги изнапцуеме на судиите и што???:tv:

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
ВАЖНО!

Кој има контакти со нашите навивачи во Задар (а општо на ова па останатите СП во Хрватска), ве молам да им го пренесете ова: сите да ја научат песната „Калино моме“ и здружно да ја пеат вечерва против Данска.

Причината е што Кире Лазаров ја пееше таа песна во шаторот на Алкалод после победата протв Алжир пред нашите навивачи, па претпоставувам дека му е мила и би требало да го инспирира ако ја чуе сложно како целата публиика ја пее.

Еве го линкот до неа, а за секој случај еве го и текстот од истата:

Назад, назад, Калино моме,
Немој да одиш по мене.
Кај нас си има висока гора,
не ќе можеш да ја поминеш.
Кај нас си има висока гора,

Ќе се сторам јас сокол пиле
и пак кај тебе ќе дојдам.
Гора ќе прелетам,
кај тебе ќе дојдам,
вечно твоја ќе бидам.
Гора ќе прелетам,
кај тебе ќе дојдам,
вечно твоја ќе бидам.

немој да одиш по мене.
Кај нас си има длабока река,
Кај нас си има длабока река,

Ќе се сторам јас мрена риба
Река ќе препливам,
кај тебе ќе дојдам,
вечно твоја ќе бидам.
Река ќе препливам,
кај тебе ќе дојдам,
вечно твоја ќе бидам.

немој да одиш по мене.
Кај нас си има убава жена
и две мали дечиња.
Кај нас си има убава жена
и две мали дечиња.

Ќе се сторам јас црна чума
Жена ќе ти сотрам,
дечиња ќе гледам,
вечно твоја ќе бидам.
Жена ќе ти сотрам,
дечиња ќе гледам,
вечно твоја ќе бидам.

(Претпоставувам дека ако успеат нашите да ги испеат првите две строфи, на коњ сме :) )

Исто така, ако некој од репрезентативците, па и навивачите, има некоја омилена песна, таа да се научи и да се пее вечерва. Мислам дека воопшто не сме ги бодреле нашите со нашите народни песни, а тоа е ункатен начин на навивање што го имаме и што на нашите би им дало крилја, бидејќи ќе знаат дека се посебни и без разлика на тоа што ќе направат, се единствени во светот што имаат таква поддршка. Тоа би требало да им ја зголеми гордоста и силата во националниот дрес.

А исто така, ако нашите ја запеат „Јовано Јованке“, на пример, мислам дека дури и Хрватите што се во публика ќе запеат со нас. Значи, ќе имаат уште поголема поддршка нашите.

Значи, до сите наш навивачи: пејте Македонски народни песни од трибините, за да ги бодриме нашите јунаци на теренот.

Поздрав и НАПРЕД МАКЕДОНИЈА!!!!!

:oeoeoe: :oeoeoe:
:oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe:

V

Viktoranius

Гостин
Тешко друже да се изведи ова, освен ако има некој од нашиве во Хрватска што го чита форумот па да превземе некоја иницијатива. А плус тоа и песната не е баш лесна за учење, ама може само рефренот.:)

:oeoeoe::oeoeoe::oeoeoe::oeoeoe::oeoeoe::oeoeoe:

Член од
19 јануари 2009
Мислења
174
Поени од реакции
39
RUKOMET: Suspendovan Nikolić!

Posle pehova reprezentacije Srbije sa povredama i nedisciplinom, na red su došle i kazne!

Disciplinska Komisija Međunarodne rukometne federacije (IHF) donela je odluku da kapitena Srbije Ratka Nikolića kazni jednom utakmicom pauze, zbog crvenog kartona koji je dobio četiri sekunde pre kraja meča sa Nemačkom u subotu.

"Orlovima" to, bez sumnje, nije trebalo uoči ključnog meča sa Poljacima u nedelju od 15.30 časova.

Podsetimo, prvog dana Svetskog prvenstva se povredio Ivan Nikčević, na meču sa Norveškom i Danijel Anđelković, dok je Milutin Dragićević napustio reprezentaciju, nezadovoljan statusom. Posle suspenzije Nikolića, na poziciji pivota je ostao samo Alem Toskić!

Selektor Jovica Cvetković je pred početak druge faze takmičenja pozvao srednjeg beka Crvenke Savu Meštera.

Srbija bi sa pobedama nad Poljskom i Makedonijom mogla da izbori plasman u polufinale, mada ni maksimalan učinak u preostalim mečevima ne daje garanciju za to.

Na tabeli četvrtfinalne Grupe 2 vodi Nemačka sa pet bodova, Danska je sakupila četiri, Srbija tri, a Norveška, Makedonija i Poljska po dva.

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
mameto na nasite da im go ebam od ristovski do filip lazarov sudiite ne bea pricinata za nasiot poraz:vozbud:!!!!barem deneska so Danska da ja ispravime greskata

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Денес со Полска нема да игра. Во вторник се комплетни Србите.
Нивната јачина е во бековите, Шешум, Стојановиќ, Илиќ и Бојиновиќ се разбивачи од светска класа.

Cappie

Vincere non è importante: è la sola cosa che conti
Член од
29 мај 2008
Мислења
1.914
Поени од реакции
307
mameto na nasite da im go ebam od ristovski do filip lazarov sudiite ne bea pricinata za nasiot poraz:vozbud:!!!!barem deneska so Danska da ja ispravime greskata
благодариме! таквите навивачи како тебе не се потребни:pusk:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom