Медицински и стоматолошки факултет

• Креатор на темата Креатор на темата Попај
  • Време на започнување Време на започнување
Едно прашање, дали овој факултет или пак другите државни универзитети се признаени во светот според,мислам дека беше неаполска декларација??
:pos2:epa sega vaka jas sum prikraj so stomatoloskiov fakultet taka da se rasprasav ii za vo slovenija ili nekade vo balkanot i dubaii ne treba dopolaganje na ispiti samo nostravikacija na diplomata aaa pak ako sakas da rabotis nekade vo podalecnite zemji na drugi kontinenti usa kanada nov zelad i tn..treba da se polaga i da se polaga i toa mnoguuu so sreka ii a za priemen ne se znaee ama bi trebalo nikogas ne e imalo pomalku od 120 studentii ama koj moze neka studira kade bilo samo ne tuka kaj nas i u bg nema praksaaa katastrofa sme..pozz i so sreka

Прашање! Слушнав дека оваа година на општа медицина во Скопје ќе примаат 190?! (60 државна а 130 приватна). Ова возможно е?

Прашање! Слушнав дека оваа година на општа медицина во Скопје ќе примаат 190?! (60 државна а 130 приватна). Ова возможно е?

Можно е и многу повеќе да примат и од тоа. Лани официјално примаа 120 души, 60 државна, 60 приватна, толку и примија на почеток, ама накрај ги примија скоро сите над 200 души.

Гледај да имаш над 89 поени, а ако не сакаш да се секираш за дополнителни квоти гледај да имаш над 94.

Ме интересира за Забен Техничар што е како е ако има некој поупатен да му објасни?

Забен техничар си само со завршено средно образование. Кај нас една од најисплатливите професии. Немаш потреба од факултет, правиш заби, мостови и што знам уште што има (не знам точно не сум на стоматологија). Можеш да работиш приватно, значи работиш кога сакаш, а не треба којзнае колку да вложуваш. Со стоматолозите си се договараш и си делиш профит (кај нас мислам дека се дели 50-50).

Dr. Chase читалната кај ни се наоѓа? Браќа Миладиновци дефинитивно увек има галама, а на градежен нема секад место па да си ја пробам тука среќата :)

Има 3 години факултет за Протетичар, не е тек така розово со средно моеш да работаш кај протетичар и ништо повеќе.

ај благодарам однапред, туку оваа година ќе примале 190 студенти а минатата 120. Ваљда ќе паднат бодовите..
а мене татко ми вчера ми дади едно книфче пишува „ИНФОРМАЦИЈА за конкурсите за запишување на студенти во прва година во јавните високо образованои установи за студиската 2011/2012“ ова е тоа конкурсот што ми го кажуваш? Внатре пишува дека во државна медицина 60 ќе примале а приватна 130.. вкупно 190 студенти..
razz.gif
Некој да не знае повеќе?

--- надополнето ---

Најдов.

Врз основа на член 110 став 1 од Законот за високото образование („Службен весник на Република Македонија" бр. 35/08, 103/08, 26/09, 83/09, 99/09, 115/10 и 17/11), Владата на Република Македонија, на седницата, одржана на 1.03.2011 година, донесе​
О Д Л У К А
за бројот на студенти за запишување во прва година на јавните високообразовни установи на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола, Државниот универзитет во Тетово, Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип и Универзитетот за информатички науки и технологии
„Св. Апостол Павле“ во Охрид во учебната 2011/2012 година
11682615.jpg

За сите факултети, овде.

да не има случајно некој семинарска медицинска етика било која тема? или социјална медицина за таа HFA database :)

фала многу

Да не може некој да ми каже каде можам да видам каква треба да биде предната страна за семинарскиве на медицински факултет.Му помагам на еден другар па доколку може некој или ја има нека ми ја прати по ПП.Ми треба што е можно побрзо :)

Да прашам заинтересираност како иде годиниве за другите смерови на медицински покрај општа и стоматологија , односно логопед ,радиолог, медицинска сестра и физиотерапевт ?
Знам дека прилично малце слободни места има ама дали има кандидати и за тие пошто лично ми звучат примамливо ?

Да прашам заинтересираност како иде годиниве за другите смерови на медицински покрај општа и стоматологија , односно логопед ,радиолог, медицинска сестра и физиотерапевт ?
Знам дека прилично малце слободни места има ама дали има кандидати и за тие пошто лично ми звучат примамливо ?

Има прилично многу и е потешко за влегување, посебно во државна квота. Вонредни примаат и повеке од ограничената бројка, исто и со кофинансирање. Само на државна квота не ја качуваат бројката.
Не знам што поточно те интересира, прашај ке ти одговорам :)

Има прилично многу и е потешко за влегување, посебно во државна квота. Вонредни примаат и повеке од ограничената бројка, исто и со кофинансирање. Само на државна квота не ја качуваат бројката.
Не знам што поточно те интересира, прашај ке ти одговорам :)

Со кофинансирање беше 400 евра цената така ?
Конкретно физиотерапија ме интересира , има ли голема заинтересираност ? Исто така , која цена плаќаат вонредните студенти и како (глупаво прашање од моја страна , се извинувам) всушност полагаат вонредните , само испити ?

Со кофинансирање беше 400 евра цената така ?
Конкретно физиотерапија ме интересира , има ли голема заинтересираност ? Исто така , која цена плаќаат вонредните студенти и како (глупаво прашање од моја страна , се извинувам) всушност полагаат вонредните , само испити ?

Кофинансирање 400 евра.
За физиотерапевти лани немало многу заинтересираност. Оваа година има најмногу заинтересирани...околу 60 студенти се државна квота и кофинансирање заедно(без вонредни) што е навистина голема бројка.
Вонредни исто плаќаат 400 евра, слушаат две недели предавања јануари и јуни полагаат испити. Океј, со договор меѓу себе и професорите си местат некои предмети на колоквиуми, ама тоа отом потом :)
Не е тешко многу, напорни им се предавањата на редовните, од сабајле до вечер се, плус вежби.
Овде, посебно кај мед. сестри ставени ти се 6 години медицина у 3 години да го изучиш да не претерам ама 70% од истиот материјал(го даваат во као демек помали скрипти, само посложено објаснето. Боље ке си земеш книга од општа и ке си научиш ко човек :) )
Вонредно е многу полесно, ке си најдат прашања ке си ги научат и идат на полагање, ама не е исто да бидеш редовен студент и венреден. Вонредните ја немаат доживеано убавината на студентскиот живот :)

Кофинансирање 400 евра.
За физиотерапевти лани немало многу заинтересираност. Оваа година има најмногу заинтересирани...околу 60 студенти се државна квота и кофинансирање заедно(без вонредни) што е навистина голема бројка.
Вонредни исто плаќаат 400 евра, слушаат две недели предавања јануари и јуни полагаат испити. Океј, со договор меѓу себе и професорите си местат некои предмети на колоквиуми, ама тоа отом потом :)
Не е тешко многу, напорни им се предавањата на редовните, од сабајле до вечер се, плус вежби.
Овде, посебно кај мед. сестри ставени ти се 6 години медицина у 3 години да го изучиш да не претерам ама 70% од истиот материјал(го даваат во као демек помали скрипти, само посложено објаснето. Боље ке си земеш книга од општа и ке си научиш ко човек :) )
Вонредно е многу полесно, ке си најдат прашања ке си ги научат и идат на полагање, ама не е исто да бидеш редовен студент и венреден. Вонредните ја немаат доживеано убавината на студентскиот живот :)

Супер објаснето , фала :) .
Ќе се потрудам бар со кофинансирање да бидам примен , ама ако не успеам - вонредно . :)

Луѓе а нешто најново што слушнав муабет денеска е дека за општа медицина ке имало приемен. Глупости нели?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom