Linux или Windows?

Кој оперативен систем е подобар?

• Windows

Гласови: 196 69,8%
  • Linux

Гласови: 85 30,2%

• Вкупно гласачи
    281
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Чекај,кој им плаќа на хакерите да прават вируси и да рушат кодови,тука јас сум испуштил нешто?:kesa:
Зашто,како што знам вирусите не се плаќаат,freeware се,а заверата дека анти-вирусните компании сами ги прават,да ги оставиме сега на страна...

Значи,од каде идејата дека некој им плаќа на хакерите за вируси,и затоа прават само за мејнстрим оперативни кои се наплаќаат?

а не само да кликаш ок и крај... или инстал и готово...
И ова,морав:vozbud:

Не треба само инстал и готово,прво треба малце до конзола,па после малце да ве заебава компатабилноста за да морате и нет да користите,плус да ви потрошат 20 мин колку да не си ги потрошите за џабе вие,за на крај конечно да можете да притиснете Install.
Мотото на Линукс :

Зашто едноставно,кога може сложено?*

*си ставам копирајт,да не им текне да го крадат случајно,не е ова open quote

На крај,нормално дека обичниот XP или Vista не ги бива за Server...можеби некој чул за некои други изданија на Windows,специјализирани за областа?:wink:

R

reactive89

Гостин
Чекај,кој им плаќа на хакерите да прават вируси и да рушат кодови,тука јас сум испуштил нешто?:kesa:
Зашто,како што знам вирусите не се плаќаат,freeware се,а заверата дека анти-вирусните компании сами ги прават,да ги оставиме сега на страна...

Значи,од каде идејата дека некој им плаќа на хакерите за вируси,и затоа прават само за мејнстрим оперативни кои се наплаќаат?

И ова,морав:vozbud:

Не треба само инстал и готово,прво треба малце до конзола,па после малце да ве заебава компатабилноста за да морате и нет да користите,плус да ви потрошат 20 мин колку да не си ги потрошите за џабе вие,за на крај конечно да можете да притиснете Install.
Мотото на Линукс :

Зашто едноставно,кога може сложено?*

*си ставам копирајт,да не им текне да го крадат случајно,не е ова open quote

На крај,нормално дека обичниот XP или Vista не ги бива за Server...можеби некој чул за некои други изданија на Windows,специјализирани за областа?:wink:
Сам си одговори на прашањето... сите знаеме оти повеќето вируси се напраени од самата анти вирусна компанија... па чекај бе, нели зимаат они пари за праењето на анти вирусот?! - Нормално оти ќе земат пари и за вирусот...:smir:
А и хакерите мислиш оти не зимаат?!
Компанијата и на нив им плаќа... ќе ги начека и ќе им вика ај пробиј го антивирусот, напрај вирус и прошири го нек се шири секаде, и ти ќе добиеш и ние ќе добиеме... 3та страна нек се мачи...:smir:

И едно кажи ми, кој OS од џамот подржува АСАЛЕН сервер?! 95? 98? Или пак ќе ми кажеш за 2000 и Милениумот, или пак 2000 сервер?! :pos:
Чим ги елиминравме XP и Vista - та која и не е компатабилна скоро со нишо од хардверските компоненти и која е чиста утка... (зборам, скенер, принтер, и хардвер кој е малку постар од 3-5 години... а со вистата те тера да купуваш нови...)

И да, сум таков бе! Зашто едноставно кога може сложено...
Т.е. цел живот ми е мене таков... комплициран...
Комплицираните работи лесно ги завршувам, а едноставните морам да ги покомплицирам малку за да биде се ок! :toe:

Зошто едноставно, кога може сложено! :smir:

п.с. инаку зборев за инсталација на било шо на џамот... едно инстал и едно ок... нишо више...:toe:
Вака бар трошиш време на линуксот за една проклета инсталација, која и ќе те доведе до нешто повеќе во твоето знаење...:vozbud::smir:

ЕДИТ:
Се разви дебата... :je: :je: :je:

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Друже... губиш поента ненормално многу... Про-линукс сум, ама кога не е така - не е така...

сите знаеме оти повеќето вируси се напраени од самата анти вирусна компанија
Најмалку битно кој ги прави. Тоа никогаш нема да го докажеш. Битно, тука се... и ако имаш Џам инсталирано, мораш да се снаоѓаш да се справуваш со нив. Ниту еден друг детаљ не е битен. :toe:

И едно кажи ми, кој OS од џамот подржува АСАЛЕН сервер?! 95? 98? Или пак ќе ми кажеш за 2000 и Милениумот, или пак 2000 сервер?!
Прошири ја листата со едиции на Џамот коишто се наменети да бидат сервери... Џам Сервер 2008 (трејд марк) на пример? Имам слушнато прилично пофални зборови за него (ко за производ од Мајкрософт :) )

Чим ги елиминравме XP и Vista - та која и не е компатабилна скоро со нишо од хардверските компоненти и која е чиста утка... (зборам, скенер, принтер, и хардвер кој е малку постар од 3-5 години... а со вистата те тера да купуваш нови...)
Ниту ХР ниту Виста се наменети за сервери. Башка.. со ЅР1, јас немам апсолутно никаков проблем со Виста. Ни хардверски ни софтверски. :toe:

И да, сум таков бе! Зашто едноставно кога може сложено...
Т.е. цел живот ми е мене таков... комплициран...
Комплицираните работи лесно ги завршувам, а едноставните морам да ги покомплицирам малку за да биде се ок!

Зошто едноставно, кога може сложено!
Каква врска има ова со Линуксот или Џамот??? Алудираш дека било кој од овие два система е комплициран?
Јалнаш си... и двата се крајно едноставни, иначе не би се користеле... би се измислило нешто 28-мо кое што би се користело.

п.с. инаку зборев за инсталација на било шо на џамот... едно инстал и едно ок... нишо више...
Вака бар трошиш време на линуксот за една проклета инсталација, која и ќе те доведе до нешто повеќе во твоето знаење...
Инсталација под Линукс ти е многу поедноставна отколку под Џам.
Дури... во последно време се портира (читај копира :) ) апликацискиот менаџмент од Линукс за под Џам. Имаше некоја алатка, не знам како се викаше, која функционира буквално исто како апп менаџерот на Убунту (нормално, за слободни и бесплати програми само).

А.. тоа со учењето... ако сакам да научам нешто, ќе седнам да го учам.. не сакам да учам нешто ново за да инсталирам било што. Во тој момент сакам само да го инсталирам, немам време за учење. (иако, повторно, нема никаква допирна точка ниту со Линукс ниту со Џам муабетот)

:smir:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Вака бар трошиш време на линуксот за една проклета инсталација, која и ќе те доведе до нешто повеќе во твоето знаење...:vozbud::smir:
:
Другото го одговори Внуче,јас само за ова да ти реплицирам...

Со самото нарекување на инсталацијата *проклета*,значи дека тебе те тера да научиш нешто,без разлика дали ти го сакаш тоа или не.

Сепак,не сакаме сите да бидеме Linux или Windows мастери,овде збориме за општа употреба.

Ако јас сакам да научам нешто,ќе си најдам туторијали на веб,дали за конзола,дали за програмирање и кодирање.
Не мора мене линуксот да ме тера :)

И овде се гледа колку сте нереални,поранешните мани (бидејќи Vnuce пиша дека веќе се решени) на Линуксот,ги извртувате во негови предности...

Иначе за Vista,компатабилноста беше фактор,впрочем како и за секој нов OS,но се среди со SP1,и веќе нема никакви проблеми.

А дека има глупи корисници кои сакаат своите 32 битни процесори да ги пуштат на 64 битна платформа,тоа е независно од кој OS ќе го користат,пак ќе им падне:helou:

R

reactive89

Гостин
Глеам сте ме разбрале во буквална смисла на секој збор...
Ипак ја мислам оти линуксот е малку посложен кога КОГА се работи под конзола:smir:
Инаку како и да е, линуксот е кај кај постабилен од џамот... ги имам користено и двата... поше ми се сфиѓа линуксот... го иам и како виртуелна машина, па често си работам на него...
А тоа мац шо го кажа за 32 битни процесори со 64 битна платформа, ги има таквите многу и тоа... :pos:
Има многу луѓе шо не се разбираат многу многу во компјутери па ќе бутнат 64 битна платформа...

Инаку имав виста на 32 битна платформа и имав проблеми со хардверот... неможеше да најде скенер, камера и принтер...:smir: ги барав драјверите насекаде пробував нешто да искомпензирам ама нишо не бидна...:smir: и сеа шо? викам од искуство оти има несогласности...:smir:

Инаку мац, ја пишав проклета не во буквална смисла него успат со реченицата... навикнат сум да употребам таков збор кој не значи во буквална смисла... воопшто во оваа ситуација со тој збор имам предизвик да научам нешто што ќе ми е од морална работа... Инаку во секое време јас можам да симнам било шо и да го научам... ипак бар мене ми е подруг филингот кога си испровоциран да научиш нешто шо мораш да го завршиш за одредено време...:smir:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Добро,сепак е тоа индивидуално...

Ама тебе муабетот ти беше како,пример :

Он.нет се најтоп ИСП во МК.Коа сакаш да идеш на нет,те дисконектира и паѓа,па затоа те тера да се социјализираш и да си фатиш женска:helou:

Како и да е,Vista сега поддржува секаков хардвер,тогаш си ја имал ти на почетокот и затоа имало проблеми,како што реков значи,исто е со секој нов OS

R

reactive89

Гостин
Добро,сепак е тоа индивидуално...

Ама тебе муабетот ти беше како,пример :

Он.нет се најтоп ИСП во МК.Коа сакаш да идеш на нет,те дисконектира и паѓа,па затоа те тера да се социјализираш и да си фатиш женска:helou:

Како и да е,Vista сега поддржува секаков хардвер,тогаш си ја имал ти на почетокот и затоа имало проблеми,како што реков значи,исто е со секој нов OS
Не сум на он нет...сори... и не го мислам тоа шо го мислиш ти... и да, да не почнеме да мешаме женски сеа, во ред?:smir:

И сеуште тврдам дека Линуксот каде каде е подобар од џамот... дил вит ит... :smir:

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Не сум на он нет...сори... и не го мислам тоа шо го мислиш ти... и да, да не почнеме да мешаме женски сеа, во ред?:smir:

И сеуште тврдам дека Линуксот каде каде е подобар од џамот... дил вит ит... :smir:
Линуксот е подобар од џамот... нормално..
Да мешаме женски викаш,а? Што нудиш? :pos:

R

reactive89

Гостин

Абе внуче бе, прочитај убаво бе... :pos:
Реков да НЕ почнеме да мешаме женски сеа... а не да мешаме... :pos:

Инаку кај мене се у фамилија сме машки... нишо не нудам јас, шо да праам... :toe: ти нудиш нешто???:vozbud:

:pos: :pos: :pos:

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Абе внуче бе, прочитај убаво бе... :pos:
Реков да НЕ почнеме да мешаме женски сеа... а не да мешаме... :pos:

Инаку кај мене се у фамилија сме машки... нишо не нудам јас, шо да праам... :toe: ти нудиш нешто???:vozbud:

:pos: :pos: :pos:
Аман бе од тема за ОС, вие отидовте на женски :vozbud:

С

Спенсер

Гостин
едно питање, на Ц имам ХП, може ли сега на Д да стаам линукс а да нема проблеми некакви??и кој линукс препорачувате,

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
едно питање, на Ц имам ХП, може ли сега на Д да стаам линукс а да нема проблеми некакви??и кој линукс препорачувате,
И може и не може, фактички тоа ќе биде истиот дел од хард дискот но веке во виндовсот ќе немаш Д а во линуксот тоа ќе ти носи поинаква ознака.

С

Спенсер

Гостин
И може и не може, фактички тоа ќе биде истиот дел од хард дискот но веке во виндовсот ќе немаш Д а во линуксот тоа ќе ти носи поинаква ознака.
ама да Д ми се игрите и програмите,ке може да ги користам пак?(прашувам да не зезнам нешо,зашо несмеам формат да правам на Хп-то)

Kajgana Shop

На врв Bottom