Кај вистинските патриоти е вроден, кај останатите ВИСТИНСКИ нит го има, нит го имало, нит ќе го има само глумат лудила.
...Пропаѓаме и ни е јасно, ама не признаваме.
Го има кај сите. Вроден, врежан. Само кај некои дреме и треба да се пробуди и разгори.
Ќе пропаѓаме, ако мислиме дека така треба и ако не мрзи да си помрднеме со задникот.
Ама ако секој од нас се освести, и понесен, пред се, од почитта и љубовта за себе како човек (што носи и почит и љубов кон Македонија и кон сите браќа и сестри Македонци) и направи нешто, се активира... тогаш не е се така црно.
Секој носи одговорност сам за себе. И секој одбира што ќе биде.
Обесхрабрен мрчатор, роб, или човек кој активно ја превзема одговорноста во свои раце.
50% од Македонците би се преселиле од земјава по најбрза можна постапка
Ако си кукавица која нејќе да се бори...Ќе бидеш тоа и во Њу Јорк, и на Хималаите...
Промените се случуваат кога ќе одбереме да се промениме како личности, а не кога ќе си ја промениме локацијата на живеење.
Тоа е чисто бегство. Али, бегање од себе нема. И на Северен Пол, ќе си бидеш ти. Ако си неспособен, ќе си останеш неспособен и на минус 40.
Ада дискусијата ја однесе во погрешна насока.
Почна да ми лепиш тагови и етикети дека сум бил Југо носталгичар brainwashed
за на крај да ме наречеш автодеструктивен тип :pos2:
Ада замисли дека сум вонземјанин од планетата Нибру кој дошол на земјата и се обидува да му објасни на човештвото дека е индоктринирано со патриотизам национализам и остали догми.
Што ќе направиш тогаш?
Што ќе му одговориш на вонземјанинот.
И него ли ќе го етикетираш дека е автодеструктивен и brainwashed?
Знам дека сум дрзок и незгоден соговорник.
Извини :smir:
Кога би дошло зелено суштество од Нибру, би мислела како да му објаснам што е патриотизам, што национализам, а што догми (не ги изедначувај).
А, дотогаш, преферирам да разговарам со луѓе кои се од земјава, и со кои имаме некои заеднички предзнаења.
Патем, не етикетирам јас, туку ти се истрча да етикетираш.
Ја етикетираше големата доблест наречена патриотизам како фашизам и демоде, па после продолжи со етикетирање на сите Македонски херои и општо Македонскиот народ како зајаци, кукавици итд.
Потоа, од муабет за патриотизам, стигнавме до how to конверзираш со вонземјани...Значи, дефинитивно некој тоа ја води дискусијата во погрешен правец, но не ќе да сум јас.
И пак ќе ти ја повторам контрадикцијата која ја напиша во еден од претходните постови...Патриотизмот е доблест кај другите народи која ја почитуваш. Кога се работи за Македонскиот народ, тогаш не веруваш во пројава на патриотизам, или и се потсмеваш. Интересно.
Патем, не си дрзок и незгоден соговорник. Сосема си на место.