Волан од лево или десно?

Лев или Десен Волан

• Вкупно гласачи
    112

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Според вас (се разбира ако сте имале искуство) на која страна е подобро да стои воланот, на Лева (како во Македонија) или на Десна (како во Англија)?

Ве молам прави мислења и да нема мислења од типот „цел свет е на Лева“... лично мислење за тоа од која страна треба да е воланот на сите коли во светот.

п.с. За помладите и неуките: Правецот на движење се менува во зависност кој систем е присутен во дадената држава.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Само неколку да набројам.

Лев Волан: Европа(Вклучувајки ја и Македонија), САД, Канада, Мексико...
Десен Волан: Англија, Австралија, Јужна Африка, Јапонија, Индија...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Десен Волан: Англија, Австралија, Јужна Африка, Јапонија, Индија...
Да те дополнам ако може : Малта, Кипар...
Иако не сум возач, ќе објаснам и како дошло до тоа да се вози во некои држави по левата страна на патот а со тоа лев и десен волан :
Сето ова датира уште од старите времиња кога луѓето патувале со коњи. Многу луѓе се деснаци и нормално е дека повеќе одговара да се вози по левата страна особено ако си на коњ и ако ти затреба десната рака да го држиш мечот во слушај на неволја. Но зошто и остатокот на светот не го применува ова?
Поради Наполеон Бонапарта. Кога поминувал низ Европа, лично инсистирал неговата армија да маршира на десната страна и го наметнувал ова правило секаде каде што поминал. Во 20-от век, Хитлер го сторил истото. Во секоја земја што ја заземал, наредувал да се постават знаци : "Rechts fahren".
Денес има вкупно 50 земји во светот кои возат од левата страна на патот, повеќето од нив се Британски колонии.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Meне најубаво ми е воланот да е на средина...како Миг21, како Ф16...како формула 1...хихихих

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
свеедно кој знае да вози знае кој не знае нека си вика тахи:baeh:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Зависно во која земја сум т.е од начинот на возење (десно или лево) би возел кола со лев или десен управувач, едноставно на тој начин ќе биде полесно возењето, на пример кај нас едноставно грдо изгледа да возиш кола со волан на десно, цело време ќе зјапаш во ендеци и провалии :)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Волан од лева страна е по добар за деснаците, кои се убедливо мозинство, поради тоа што можат со десната рака да ракуваат со менувачот и радиото. А подобра координација имаат со десната рака.
Ама ако уште од почеток си учел на волан од десна стрна ќе се навикнеш и со лева да менуваш брзини и да ракуваш со радиото.

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
за членот над мене па да ракуваш со радиото и не е баш една од примарните работи во возењето

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
за членот над мене па да ракуваш со радиото и не е баш една од примарните работи во возењето
Покрај радиото се и командите за вентилација односно клима уредот на возилото, а да не ја спомнувам и рачната кочница, која за некој деснак е многу полесно да се контролира отоклку со лева, а факт е дека повеќе од 75% од населението се деснаци кај нас.
А за радиото, не бери гајле, денес скоро сите нови автомобили имаат команди на волан за радио.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Да те дополнам ако може : Малта, Кипар...
Иако не сум возач, ќе објаснам и како дошло до тоа да се вози во некои држави по левата страна на патот а со тоа лев и десен волан :
Сето ова датира уште од старите времиња кога луѓето патувале со коњи. Многу луѓе се деснаци и нормално е дека повеќе одговара да се вози по левата страна особено ако си на коњ и ако ти затреба десната рака да го држиш мечот во слушај на неволја. Но зошто и остатокот на светот не го применува ова?
Поради Наполеон Бонапарта. Кога поминувал низ Европа, лично инсистирал неговата армија да маршира на десната страна и го наметнувал ова правило секаде каде што поминал. Во 20-от век, Хитлер го сторил истото. Во секоја земја што ја заземал, наредувал да се постават знаци : "Rechts fahren".
Денес има вкупно 50 земји во светот кои возат од левата страна на патот, повеќето од нив се Британски колонии.
Благодарам ме спаси од пишување историја надвор од историскиот подфорум. :smir:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Волан од лева страна е по добар за деснаците, кои се убедливо мозинство, поради тоа што можат со десната рака да ракуваат со менувачот и радиото. А подобра координација имаат со десната рака.
Ама ако уште од почеток си учел на волан од десна стрна ќе се навикнеш и со лева да менуваш брзини и да ракуваш со радиото.
Се согласувам со тебе.
Само да додадам дека менувачот на брзини останува ист каде и да си во светот. т.е. каде што од лева ти се блиски ниските брзини 1ва,2ра,3та од десна страна тие ти се подалеку. Ова значи дека во метеж малку не е угодна комбинацијата Десен Волан-Менувач. Малку мускули треба. :tv:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Се согласувам со тебе.
Само да додадам дека менувачот на брзини останува ист каде и да си во светот. т.е. каде што од лева ти се блиски ниските брзини 1ва,2ра,3та од десна страна тие ти се подалеку. Ова значи дека во метеж малку не е угодна комбинацијата Десен Волан-Менувач. Малку мускули треба. :tv:
не треба мускули, туку треба фитнес загревање пред секое возење случајно да не истегнеш мускул ставајќи во прва.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Лево бре... Не ми е јасно зошто Британците (и нивните колонии) мораат во нешто да се разликуваат од светот... Според мене треба да се направи унификација на возењето и да се профати возење од иста страна, насекаде во светот.

Инаку сум пробал возило со волан од десно, и глупо е.

Kajgana Shop

На врв Bottom