Трифуновите апетити и младите брачни парови ?

• Креатор на темата Креатор на темата lav
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе биде кул и се сдс да се испозатвори или со дво-третинско мнозинство да се донесе закон за враќање на смртна казна, па да ги видиме сите од сдс како висат по сите бандери или канделабри низ цела република. Мислам дека поубава глетка нит имало, нит ќе има.

сречна нова 48 !!!
Бог да чува од исфрустрирани старчиња и нивние производи.

Не, за дедоти Лав и тебе.
пс. Закажете си со време преглед кај Угриновски, да ви ги отвори тоа лименките.

Угриновски е од твоите титови „млади“ сили.
Така да дружете си се.
Инаку дај отидовме оф топик апла.

Не, за дедоти Лав и тебе.
пс. Закажете си со време преглед кај Угриновски, да ви ги отвори тоа лименките.

Вели не можел сега засега ...оти отварајќи ја твојата гадно се повредил???
:vozbud:

I kade pisuva deka moram da go otkupam. Tuka Strumiks e greska. Nema kazni. Jasno i glasno pisuva deka mi e dadeno na trajno koristenje.
ps. Tie sto kje bidat sopstvenici kje plakjaat pogolem danok od tie sto kje plakjaat za koristenje na istoto.

Лошо се изразив...
„Казна“ во смисла ќе си плаќаш кирија, наместо да си сопственик. И пак си останува долгорочниот закуп во случај на неоткупување. Државата сака да се ослободи од тоа земјиште...
А сопствениците сосем нормално ќе плаќаат данок повеќе, оти нели, поголема квадратура.:)

Секојпат се јавуваш да ги појасниш насобраните нејасности..и за тоа од мене БРАВО...
пс
Имам уште едно..чисто принципиелно прашање..
Имаме на пример градежен плац..за кој се плаќа сето она што се бара по законот..и се гради...
Ама тука не се гради куќа туку КУЛА...со едно например 20 сетина ката.
Дали:
Сите станари го делат износот платен за градежнот плац?.
Или секој станар посебно си го плаќа износот за тој градежен плац?.
Благодарам
ппс
Иако не го знам одговорот однапред...знам како државата ќе постапи...кај нас мислам...
:kafe:

Дворот (парцелата) во тој случај е заедничка сопственост на сите станари, и секој би си платил процентуално, според големината на станот.
Во пракса, има некои нејаснотии, и сеуште или мал дел, или нема стамбена зграда чиишто станари трансформирале земјиште.
И надлежните служби чекаат насоки за таквите случаи.
Имено, што ако мнозинството станари сака, а неколку не...
Како да се изготви решението??? Дали за секој станар посебно или за зградата (да гласи на Куќен совет на пр.)
И слично.

Дворот (парцелата) во тој случај е заедничка сопственост на сите станари, и секој би си платил процентуално, според големината на станот.
Во пракса, има некои нејаснотии, и сеуште или мал дел, или нема стамбена зграда чиишто станари трансформирале земјиште.
Како да се изготви решението??? Дали за секој станар посебно или за зградата (да гласи на Куќен совет на пр.)
И слично.

Значи нејаснотиите си остануваат и понатаму..мерено во тони???
Прашањето ми беше и напишано токмо за населбата Аеродром и Ново Лисиче...каде што највеќе има колективни стамбени згради со дворно и тоа оградено место...а велат оти било (барем досега) заедничко за сите станари..иако скоро сите станари на приземјето од зградите ги претворија во лично дворно место...поставувајќи си метални и друга сорта огради..за да си го задржат како лично дворно место...иако сите плаќале и сеуште плаќаат за тоа заедничко земјиште...во комуналиите , ѓубретарината , и друг вид на намети..а некои и комунални потреби ги нарекуваат.
:toe:

Ова ептен ми беше важно да знам, кога ќе почнат да ги санкционираат. Бидејќи ние пред некоја година се изнаплативме и не беше малку, неколку илјади евра, не сум сигурен колку, ама сакам да видам да биде истото за сите останати како задолжение, не јас да сум се зезнал. Да не биде исто ко плаќа човек струја, вода, се, секој месец редовно, некој се шлепа на мене.
Ако веќе правиме општество, во кое заедно живееме, секој нека си понесе дел од обврската за негова изградба и одржување.

Сигурно си легализирал дивоградба кога си платил толку многу пред неколку години.Сега ќе мораш да се напрчиш уште 3 000-5 000 евра за да станеш сопственик на тоа што твоите се изнаплатиле пред неколку години.:toe:

Ke pocnes da se "smees" onoj moment koga ke svatis deka toa IZNAPLATUVANJETO....ti bilo piksla za "pravoto na koristenje" , sega koga ke treba da doplatuvas kako i site posle 1968....javi se :)

...normalno ako toa "pred nekoja godina" ne e pred 1968 :)

Тоа ми беше зборот.

Ќути среќа во Охрид куќата ми е 1963-та. И земјата.
Ама ова за Скопје, немаше смисла, кај платија моите. Сигурно ретко кој ќе плати.

Охрид,ако куќата ти е од `63 и немаш заверен купопродажен договор пред тогашен комунистички суд пак ќе мораш да си платиш неколку илјади евра,колку да го освежиш Миле со другарчињата.

Ako nekoj saka da gradi kukja a ne go otkupil zemjisteto nema da moze da podigne hipotekaren kredit vo koj istiot imot so vekje postojna kujka bi bil predmet na taa hipoteka.
ABC greska si. Go pobarav vcera doma dogovorot od 67 so koj tatko mi ja kupil barakata.
Vaka vika vo clen 1.
- Prodavacot mu prodava stan i toa :........xxxxxx
- Prodavacot go prenesuva na kupuvacot pravoto za TRAJNO KORISTENJE na srazmerniot del od zemjisteto na koe e izgraden stanot zedno so dvornoto mesto koe mu pripaga na stanot, spored urbanistickiot plan na naselbata.
Ne si siguren ili se pravis mutav. Do 2005 vo SDSMOVSKO kaj mene mozese da se otkupi zemjisteto za 150 denari kvadrat. Potoa stopiraa a sega koga dojde Mile Janakievic na vlast go rokna na 1200 pa go smalija pompezno na vladin pres vo Alan Fordovski stil na 600 ili za 50%.
Go kacija od 150 na 1200, odnosno 600.

Се зависи од судското решение,значи доколку договорот си го направил`67 а судското решение стигнало после Февруар`68 тогаш ќе мораш пак да си го купиш земјиштето по 10 евра од квадрат за владеење со истото.:toe:

Лошо се изразив...
„Казна“ во смисла ќе си плаќаш кирија, наместо да си сопственик. И пак си останува долгорочниот закуп во случај на неоткупување. Државата сака да се ослободи од тоа земјиште...
А сопствениците сосем нормално ќе плаќаат данок повеќе, оти нели, поголема квадратура.:)
И слично.

Значи владата нс ДПМНЕ со своите постапки само сака да го казнува сопствениот народ,не е ли малку перверзно да си го казнуваш оној кој те избрал?:smir:

Значи нејаснотиите си остануваат и понатаму..мерено во тони???
Прашањето ми беше и напишано токмо за населбата Аеродром и Ново Лисиче...каде што највеќе има колективни стамбени згради со дворно и тоа оградено место...а велат оти било (барем досега) заедничко за сите станари..иако скоро сите станари на приземјето од зградите ги претворија во лично дворно место...поставувајќи си метални и друга сорта огради..за да си го задржат како лично дворно место...иако сите плаќале и сеуште плаќаат за тоа заедничко земјиште...во комуналиите , ѓубретарината , и друг вид на намети..а некои и комунални потреби ги нарекуваат.
:toe:

Не е само Лисиче или Аеродром во прашање,доколку сакаш рамноправен третман,мораш законот да го следиш во глобала на целата територија во земјава.:toe:
Останува чувството дека народот е многу повеќе заебан со откупот на земјиштето одколку со обврската за плаќање данок на истото земјиште.Секако дека одкупот на земјиште не е баш во контекст со твојата тема за данок,меѓутоа ако навлеземе подлабоко во проблемот мораш да согледаш дека едно без друго не е можно,односно зошто би плаќал данок на нешто што не е твое?:toe:

Сигурно си легализирал дивоградба кога си платил толку многу пред неколку години.Сега ќе мораш да се напрчиш уште 3 000-5 000 евра за да станеш сопственик на тоа што твоите се изнаплатиле пред неколку години.:toe:

Не бе се си е мое во моментов. Јас не знам што ми се сипавте.
Си реков е и како сакам да биде. Ако сум платил сакам и другите да платат. Не се бунам за законот, се бунам за оние кои не го почитуваат.

Не бе се си е мое во моментов. Јас не знам што ми се сипавте.
Си реков е и како сакам да биде. Ако сум платил сакам и другите да платат. Не се бунам за законот, се бунам за оние кои не го почитуваат.

Законот е двосмислен,во тоа е работата.Се е твое одкако ќе извршиш трансформација,а за таква сигурно не си ја направил пред неколку години оти тогаш не се плаќаше неколку илјади евра за двор,туку неколку стотини.Сега од оваа година ти е овозможено да извршиш трансформација за се навистина да биде твое,ама ќе мораш да издвоиш неколку илјади евра најкасно до 31.01.2009,зошто во спротивно нема да биде пак се баш твое,и ќе мораш да плаќаш кирија за тоа што мислиш дека е твое.:toe:

П.С.:Поедноставно не знам како да ти “нацртам“.:smir:

Не е само Лисиче или Аеродром во прашање,доколку сакаш рамноправен третман,мораш законот да го следиш во глобала на целата територија во земјава.:toe:
Останува чувството дека народот е многу повеќе заебан со откупот на земјиштето одколку со обврската за плаќање данок на истото земјиште.Секако дека одкупот на земјиште не е баш во контекст со твојата тема за данок,меѓутоа ако навлеземе подлабоко во проблемот мораш да согледаш дека едно без друго не е можно,односно зошто би плаќал данок на нешто што не е твое?:toe:

Подцртаното е сублимат на сето она што досега и овде го „разглабавме„..сите ние.
:helou:

....

П.С.:Поедноставно не знам како да ти “нацртам“.:smir:

Нема што да ми црташ.
И не ми збори ова она, дивоградби курци палци. Ме праша ти мене која дворна површина ја имам или колку куќи и имот се во прашање? пред да ме напаѓаш? И да си вадиш некои тези?
Се е од на време платено. Се е регулирано. Пред некаде околу 4 години е и овој данок, за земја. Отприлика 3000 евра. Другите комуналии и се тоа на времето се средени.
Јас сакам и другите да го регулираат. Инаку ќе се покаже дека е курташак држава.
Чиче во нет кафе, мене ќе ми збориш дивоградби. Моите биле секогаш лојални кон државата, една работа не пропуштиле да исполнат.

Нема што да ми црташ.
И не ми збори ова она, дивоградби курци палци. Ме праша ти мене која дворна површина ја имам пред да ме напаѓаш?
Се е од на време платено. Се е регулирано. Пред некаде околу 4 години. Отприлика 3000 евра.
Јас сакам и другите да го регулираат. Инаку ќе се покаже дека е курташак држава.

Па според твоите кажувања дека пред неколку години си платил неколку илјади евра за трансформација мора да си имал 2-3 000 метри квадратни двор.Сигуро не си комшија со Бранко или Зегин на Водно?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom