Филмови кои мора да ги изгледаш!

Brainmachine

Прокрастинатор
Член од
30 април 2006
Мислења
137
Поени од реакции
7
Не во смисла, кога ќе сум на смртната постела да ги гледам. :nenene: Туку листа на филмови кои секој мора да ги изгледа во текот на животот, како демек, ако умрел а не ги видел тие филмови не може да се нарече вистински љубител на седмата уметност. Додавајте филмови, ама оние кои за вас имаат навистина голема вредност, се навистина нешто посебно и се признаени од заедницата. Ова значи без филмови од типот на Scooby Doo the movie или Mama afrika :tapp:. Може да завршиме со една доста фина компилација - Кајгана кинотека или да му ставиме фенси наслов :drumroll: "Kajgana's 100 Films to see before you dye" или нешто слично. Не знам дали сте имале ваква тема, па извинете однапред. Еве ќе почнам, со мала помош од Imdb за потсетување:

1. Евтини Приказни (Pulp Fiction), 1994 (еден од култните филмови на деведесеттите, ова ако сте го пропуштиле, џабе ви е се`. Турман, Траволта, Џексон, Вилис, Вокен... неверојатна актерска екипа. Нехронолошка приказна, графичко насилство во прикажано во своето најестетско светло. Тарантино е гениј. На нашата википедија дури напишав и километарска статија за него, толкав манијак сум. )
2. Покајувањето од Шошенк (The Shawshenk Redemption), 1994 (Инспиративна приказна за моќта на надежта; феноменална изведба од Морган Фриман и од Тим Робинс. Базиран според книгата на Стивен Кинг)
3. Клуб на борци (Fight Club), 1999 (Филм-револуција. Исто така базиран врз книга. Ти го менува едноставно погледот врз животот, најдоброто нешто после Бунтовник без причина. Едвард Нортон, Бред Пит и Дејвид Финчер режија)
4. Добриот, лошиот и грдиот (The Good, the Bad, and the Ugly), 1966 (Клинт Иствуд; Серџо Леоне режија, еден од најдобро режираните филмови на сите времиња според мене, од трилогијата вестерни заедно со За една рака долари и За неколку долари повеќе)
5. Кум (The Godfather), 1972 (филмска класика, i'll make him an offer he can't refuse :smir:)
6. Американска убавина (American Beauty), 1999 (ремек дело од филм заради својата естетика и заради одличната изведба на Кевин Спејси, прикажува како секој има нешто гадна заебано во својот живот во предградискиот, досаден живот. Ќе им се допадне на оние со средновеековни кризи :helou:. a must see.)

....
....
....
....

Член од
30 јули 2007
Мислења
1.391
Поени од реакции
86
Не во смисла, кога ќе сум на смртната постела да ги гледам. :nenene: Туку листа на филмови кои секој мора да ги изгледа во текот на животот, како демек, ако умрел а не ги видел тие филмови не може да се нарече вистински љубител на седмата уметност. Додавајте филмови, ама оние кои за вас имаат навистина голема вредност, се навистина нешто посебно и се признаени од заедницата. Ова значи без филмови од типот на Scooby Doo the movie или Mama afrika :tapp:. Може да завршиме со една доста фина компилација - Кајгана кинотека или да му ставиме фенси наслов :drumroll: "Kajgana's 100 Films to see before you dye" или нешто слично. Не знам дали сте имале ваква тема, па извинете однапред. Еве ќе почнам, со мала помош од Imdb за потсетување:

1. Евтини Приказни (Pulp Fiction), 1994 (еден од култните филмови на деведесеттите, ова ако сте го пропуштиле, џабе ви е се`. Турман, Траволта, Џексон, Вилис, Вокен... неверојатна актерска екипа. Нехронолошка приказна, графичко насилство во прикажано во своето најестетско светло. Тарантино е гениј. На нашата википедија дури напишав и километарска статија за него, толкав манијак сум. )
2. Покајувањето од Шошенк (The Shawshenk Redemption), 1994 (Инспиративна приказна за моќта на надежта; феноменална изведба од Морган Фриман и од Тим Робинс. Базиран според книгата на Стивен Кинг)
3. Клуб на борци (Fight Club), 1999 (Филм-револуција. Исто така базиран врз книга. Ти го менува едноставно погледот врз животот, најдоброто нешто после Бунтовник без причина. Едвард Нортон, Бред Пит и Дејвид Финчер режија)
4. Добриот, лошиот и грдиот (The Good, the Bad, and the Ugly), 1966 (Клинт Иствуд; Серџо Леоне режија, еден од најдобро режираните филмови на сите времиња според мене, од трилогијата вестерни заедно со За една рака долари и За неколку долари повеќе)
5. Кум (The Godfather), 1972 (филмска класика, i'll make him an offer he can't refuse :smir:)
6. Американска убавина (American Beauty), 1999 (ремек дело од филм заради својата естетика и заради одличната изведба на Кевин Спејси, прикажува како секој има нешто гадна заебано во својот живот во предградискиот, досаден живот. Ќе им се допадне на оние со средновеековни кризи :helou:. a must see.)

....
....
....
....

1во - Од кај го препиша ова ??
2ро- Ти ги имаш ли глеано овие што ги има на листава ???

Член од
18 март 2007
Мислења
570
Поени од реакции
78
Ги имам гледано „Евтини приказни“, „Кум“ и „Американска убавина“, и морам да признаам дека се навистина едни од најдобрите и вреди да се погледнат.
Останативе ги немам сé уште гледано, но обавезно ќе ги ѕирнам.

Ј

јовица11

Гостин
Go sasakav Brad Pit ko akter vo Fight Club,eden od najdobrite filmovi definitivno:tv:

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
1.Форест Гамп,Rainman,I am Sam..........Ги ставив под ист број пошо у глобала се иста категорија на филмови со слична идеја ........

2.Умри мушки,Рамбо,Роки, и овие се иста категорија.......класика на тепањето ....да не се испушти ниеден дел ........

3.Се согласувам за American beauty,страшен филм ...........

4.Кумовите не сум ги глеал ама штом глумат величини како Де Ниро и Пачино тогаш нема промашај.......

5.Сите српски филмови на Душан Ковачевиќ и на Срѓан Драгоевиќ........

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Марко не мора да ни го тупиш со српски филмови, и не се вика Умри Мушки туку Умри Машки!

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
1 The Godfather
2 Once upon a time in America
3 shawshank redemption
4 Casablanca
5 Schindler's list
6 The usual suspects
7 Forest Gump
8 La vita e bella
9 Saving private Ryan
10 Full metal jacket
11 Brave heart
12 Armagedon
13 Monty python
14 Dump and dumper
15 Snatch
16 Scarface
eve i nasi
17 Before the rain
18 solunski patrdii
19 Shadows
20Викенд на мртовци и остали класици

Толку ми текна ама јас на листава би ставил 100 филма што би ги препорачал да ги гледа.

H

HCL

Гостин
Во листиве фалат:

- Dune (1984)
- Rashomon (1950)

Сега за сега на овие ми текна, ако ми текне уште ќе допишам.

pirlo21

којотот
Член од
12 јануари 2008
Мислења
2.052
Поени од реакции
2.055
1. Lord of the rings 1,2,3
2. The Departed
3. Goodfellas
4. Gladiator
5. Saving private Ryan
6. Braveheart
7. Beautiful mind
8. Titanic
9. The baskketball diaries( кој не го гледал обавезно да го изгледа)
10. Тhe Godfather
11. Gangs of New York
12. Starwars
13. The shining
14. The Matrix
15. Rocky
Извинете ако некој веќе има спомнато некој од овие.

Член од
9 мај 2008
Мислења
184
Поени од реакции
7
1.Notebook
2.Terminal
3.Catch me if you can
4.Cast Away
5.Just like heaven
6.The Pursuit of Happyness
7.Bad boys 1,2
8.Dengerous Minds
9.Leo
10.American gangster
11.Vanilla sky

Член од
18 април 2008
Мислења
876
Поени од реакции
213
chaos
lord of the rings
pulp fiction

и уше ногу ногу ногу ногу други филмови... :toe:

P

Princ

Гостин
1. Мирисот на жената (The scent of a woman) со Ал Пачино во главната улога.
2. Дождливиот човек (Rainman) со Дастин Хофман и Том Круз во главните улоги.
3. Dangerous Minds со Мишел Фајфер во главната улога.
4. Зелената милја (The Green Mile) со Том Хенкс во главната улога
и
5. Животот е убав (La Vita E Bella) во режија и главна улога на единствениот Роберто Бењини.

Brainmachine

Прокрастинатор
Член од
30 април 2006
Мислења
137
Поени од реакции
7
Сега се сетив, The Prestige, со Мајкл Кејн и Кристофер Бејл i Хју Џекман.
http://www.imdb.com/title/tt0482571/

Исто и
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][SIZE=-1]Die Hard (1988)[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][SIZE=-1]Kill Bill: Vol. 1 (2003)
[/SIZE][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][SIZE=-1]Twelve Monkeys (1995) (!!!) [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][SIZE=-1]The Silence of the Lambs (1991)[/SIZE][/FONT]

mz.LoVeLy

patience...
Член од
16 февруари 2008
Мислења
158
Поени од реакции
5
1. Babel (2006)
2. Perfume - The Story of a Murderer (2006)
3. The Count of Monte Cristo (2002)

сега за сега на овие се сетив

Kajgana Shop

На врв Bottom