За прв пат отворено прашањето за Македонското малцинство

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Веб-сајт
www.macedonianspark.com
За прв пат после 18 години македонската страна побарала од Нимиц, како конкретно барање на премиерот Груевски, да се позанимава и со прашањето на македонското малцинство во Грција.
Прашањето за правата на Македонците во Грција, прашањето за враќањето на имотите на Македонците коишто беа одземени по нивното протерување по Граѓанската војна во Грција.

----
Дали ова навестува потврда позиција на Македонија и конечно задирање во суштината на проблемот кој го има Атина со Македонците??

Навистина е срамота зашто се чекаше толку време, сепак добро што им текна да го променат начинот на водење на политиката во малце поактивен,поагресивен пристап.

Ме претекна за малку :)

Браво за убавиот предлог, време е и ние да почнеме да си го бараме нашето, како рекле јагне кое не блее не цица :toe:

давајте извор да го преведуваме......

Ние уште кога пискаме овдека во форумов,дека вистинските преговори треба да се водат за македонското прашање а не за македонското име...............

Премногу јасно е дека доаѓа од Вашингтон...........
..........ќе видеме само што ќе донесе и како ќе заврши.....

Ние уште кога пискаме овдека во форумов,дека вистинските преговори треба да се водат за македонското прашање а не за македонското име...............

Премногу јасно е дека доаѓа од Вашингтон...........
..........ќе видеме само што ќе донесе и како ќе заврши.....

Што лично мислиш, дека ова може да резултира повеќе во наша корист или не?

ne.......kako bi mozelo bilo sto vo ovaa zaebancija koja e uprilicena DA NE IZBRISE KAKO NAROD.......................da bide vo nasa korist...?????
..........sega ne vadi eventualno odenje po rabot na secivoto....,ako "zadolzenite" imaat vopsto cuvstvo za ramnoteza i ne se plasat od visina...., a pri toa ne imaat site nas vo ranecot....celiot Makedonski narod...

Дека оваа требаше да се направи уште пред многу години нема дискусија,а дека и јас сум за тоа покажува и анкетата „Дали сте за тоа во преговорите да се внесе и Македонското прашање?„ што ја отворив пред 6 месеци......

Кога ќе се собере средбата на американскиот амбасадор со Виножито и турскито малцинство во Грција , плус блискоста на американците со сите албанци вкучително и миљончето кое живее ва грција и кога ова ќе се подели со циганската воена вежба во Лерин,
јасно е дека нешто се крчка .................

Сепак јас сум претпазлив дека тоа можеби се крчка и нашиот гроб, а можеби и крајот на последната велика држава на балканот......

Нашата позиција не би била розова и во една таква ситуација,
и да ја добиеме таквата војна, јасно е дека тоа нема да помине без стотици илјади жртви .........

Во една таква војна сигурно не можеме да се ослониме на Турција,
која со нашата божемна подршка си направи пазар во Букурешт..............

едит: Најповеќе личи на средство за приклештување на циганите конечно да стават потпис на нашето ново име,отколку на долгорочна цел, бидејќи доаѓа како гром од ведро небо од наша страна....

..ajde bube..ne zabeguvaj...kakva vojna kakvi bakraci....
...vojna moze samo , ako spuka vo Iran ili nekade kade ni ne naslutuvame, no togas ke bide GOOOLEMA....ama nesto da pocne vo letnata balkan bavca ...NEMA SANSA.. :)
....poveke moze da zavrsi so nekoja regionalizacija, ama po 50-100 godini od denes.....i ako ima i togas nekoj MAKEDONSKI MAKEDONCI...mozebi ke ni se posreki...kako na genetski materijal.... za sostojbata na duhot???...pojma nemam....

Една војна или „мала закашкааница „ по твои стандарди , мора да има......
Или сакаш да кажеш дека Грција е 100% проамериканска без да игра танго со русите?

Па редно беше, макар по сите стандарди не може една држава да се меша во внатрешните работи на друга. АМА знаеме дека овие правила не се во фиункција кога станува збор за Македонија па така да нема тука што друго.

Грците одамна ни го напраднаа идентитетот и со тоа беа еден чекор пред нас т.е. ако немаш идентитет, тогаш не постоиш и технички не можеш да си го побараш имотот. Али полека полека се вртат работите но не мислам дека ќе се равршат во текот на мандатот на оваа влада. Не зборувам за способноста на владата туку за времетраењето на процесот.

Паралелно со ова, нашите браќа Македонци кои имаат имоти во Егејска треба конкретно да си направат список, што било нивно и што треба да биде нивно се разбира на професионално ниво прифатливо за правосудските структури на една држава.

Дека оваа требаше да се направи уште пред многу години нема дискусија,а дека и јас сум за тоа покажува и анкетата „Дали сте за тоа во преговорите да се внесе и Македонското прашање?„ што ја отворив пред 6 месеци......

Кога ќе се собере средбата на американскиот амбасадор со Виножито и турскито малцинство во Грција , плус блискоста на американците со сите албанци вкучително и миљончето кое живее ва грција и кога ова ќе се подели со циганската воена вежба во Лерин,
јасно е дека нешто се крчка .................

Сепак јас сум претпазлив дека тоа можеби се крчка и нашиот гроб, а можеби и крајот на последната велика држава на балканот......

Нашата позиција не би била розова и во една таква ситуација,
и да ја добиеме таквата војна, јасно е дека тоа нема да помине без стотици илјади жртви .........

Во една таква војна сигурно не можеме да се ослониме на Турција,
која со нашата божемна подршка си направи пазар во Букурешт..............

едит: Најповеќе личи на средство за приклештување на циганите конечно да стават потпис на нашето ново име,отколку на долгорочна цел, бидејќи доаѓа како гром од ведро небо од наша страна....

Дека смрди тука нешто тоа е дефинитивно за нормалните луѓе,но мислам дека војна ни на Грција не би и одговарала од проста причина што ако нападнат Грците во Македонија веднаш ке удрат и Турците во Тракија и Кипар не дека ни се некои пријатели туку од свои лични интереси затскриени на нашето пријателство,а пак ако удрат Турците веднаш и Америка ,но без официјално да каже зад кого е но се знае за кого би биле.Плус вчера на тв слушнав како еден Грк се посрал оти нашол докази како Американците сакале да ја дестабилизираат северна Грција.Значи ако Грците нападнат ке го јадат стапот:pusk:,но нашите многу би настрадале

Грција ќе се дели и ќе го враќа тоа што не е нејзино.
Ги заболе светските моќници за една балканска држава.
Гледам за Југославија многу плачеа која беше 21 милион жители.
Грција да не е похомогена од Ју ?

баш ми беше мило кога слушнав на вести преска..
конечно и ние да се секираме за она што е наше а е некаде по светото во случајов Грција...
што ќе биде не би да шпекулирам но сепак е за поздрав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom