Убо бре веќе аман.Знајме дека услугата во Охрид не е на ниво еве јас признавам и имаш право загарантирано со устав на сопствен избор каде ќе одиш на одмор,ама да повикуваш на бојкот на Охрид е то ми е малку претерано и глупо.Оди си и во Закинтос ако сакаш мене ич не ми сметат.Туризмот во Охрид и без тебе ќе преживејт.Зборите за патриотизам. Оправдано. И онака немате друг аргумент со кој би ја оправдале лошата услуга. Прво беше "не идајте ако не ви чинит", па сега освен квази-туризмот почнавте да практикувате и квази-патриотизам. Ако охриѓани се патриоти, зошто тогаш викате дека ви било полошо со македонски туристи? Ова никако да го растумачам...
Ако сте патриоти, зошто тогаш Бугарите ми нудат пониски цени и подобри услови?
Зошто вие не го понудите тоа, онака, од патриотски побуди?
Патриоти, зошто турист кога ќе порача увијачи во ресторан треба да чека 40 минути за да дојде келнерот и да му рече: "немат увијачи". Не преувеличувам - 40 минути. Вистинска случка од минатата година.
Стари охридски патриоти. Зошто ми барате 50 денари за моите фотографии од одмор, сликани со мој апарат?
Сликам езеро, ми доаѓа стар охриѓанец и почнува да ми прави сцени и да ми бара 50 денари. Циганчење. Или оправдано е затоа што сум патриот и треба да го трпам тоа?
И нели треба патриотските охриѓани да ја наречат својата најнова и најубава (да де, така викаат) плажа „Билјана“ или „Климе“ наместо „Cubalibre“? WTF? Кубалибре? Што е следно - „Национална гостилница Че Гевара“? „Кастровски извори“ наместо Билјанини? Патриотизам тече од секое охридско изворче...
Не идеме на одмор во Охрид зошто е тиња услугата. Затоа што не ве бива за туризам.
А затоа што СМЕ патриоти, денес идеме на Велешко езеро. Позитивни луѓе еден куп, голема кригла пиво 60 денари, скара, музика, вода, бесплатни лежалки...
Се читаме вечерва :helou:
Ќе ви покажевме како се води туризам.леле ај толку шо се буните и шо кревате овде востанија и организирате бојкоти пошо се жалите дека ви било многу скапо. А замислете да живеевте Охрид тогаш да ве видев шо ќе праевте:pos2:
да чисти варошанец :pos2:.Ќе ви покажевме како се води туризам.
Да не го работев ова што го работам, сигурно ќе бев Охриѓанец угостител![]()
A набавната цена на нес кафето е секаде иста. Дај бе не заебаај, па повеќе ќар има тој на плажа доколку го направи кафето 80 денари ко во чаршија, одколку угостителот во чаршија.да чисти варошанец :pos2:.
Btw мислев по цела година да седиш со надуени цени...ви кажвам јас појќе од еден месец нема да издржите
Плус дајте не се буните неможи нескафе на пример во чаршија шо е 80 ден на плажа да е иста цена...Едноставно не оди....
И ресторанине шо ги издаваат до езеро се 6000 евра кирија од месец а оние шо не се (зависно од локација) се 3000 евра...(од искуство на куќни пријатели)
Ваквите како тебе се една од причините за гневот на туристите кон вашиот град. Само не секој може објективно да гледа и да го сфати тоа.
Не плаќаш дупло никаде, али нејсе - високи се цените, да.Дивајн напиша:Иначе Боби ... ќе биде многу подобро кога нели и ти нема да си земаш лично се` што тука се кажува за Охрид. Никој тебе не ти се фрла и не ти замерува. А кога го браниш тоа што не е во ред, навистина не си фер.
Јас на пример, барем откако си на факс, повеќе време поминувам во Охрид од тебе. Затоа мислам дека повеќе ги знам работите и појасно можам да ги согледам.
Од што да ти почнам ... еве вака ...
Одам Охрид кога не е сезона и секаде сум послужена и примена најкултурно и најфино. Неможе човек бакшиш да не остави на тоа од што е добро. Кога доаѓа лето, на истите места, истите луѓе се однесуваат многу поладно, многу поидиотски, како прв пат да влегувам кај нив. Да не коментирам за сметките ... на 1 Јуни за истите работи на истото место плаќаш дупло повече од претходниот ден, што е преглупаво.
Не е во ред. Мене ми се случило сличното со таксистите: фирма која јаде леб од мене т.е. од охриѓани преку цела година, на лето да не сака да ме вози ради краткоста на релацијата или да не сака да ми застане на улица.Дивајн напиша:И да се навратам ... предност имаат сите други што не зборуваат македонски и околу кои келерите трчаат како муви без глава. Зошто е тоа така? Зошто тука нема патриотизам? Затоа што повеќе по некое непишано правило мора да се испоштоваат странците, отколку јас која сум тука цела година? Тие оставаат пара на лето, ама од мене живеат кога не се тие тука. Не е во ред тоа, нели?
Рампата, покрај влез на паркинг означува порта за циркулација во стариот дел на градот, значи има проодна улога, која како шо напиша Јован ми се чини се ефектира со слобода за 15-минутно задржување во реонот пред да започне наплаќање.Дивајн напиша:Друго ... ете вчера конкретно, одиме за Охрид, требаше да се најдеме со друштво. До таму стигнавме за 8 минути (брзавме), а таму веќе заглавивме дваесеттина минути за да најдеме паркинг. И тоа не некој што не се плаќа ... влеговме таму после рампата, имаше жетони, а паркинг никаде! Во ред е и тоа жити се`? Ако е се` преполно и се дави во гужва, барем нека не пуштаат повеќе, нека имаат малку осет одговорните.
Кажи ми ЕДНО место на светов каде се наплаќа паркинг на минута и ќе кажам дека фискализираниот паркинг и сметање на време, кое не дозволува манипулација со пресметаната тарифа која е добро позната - е нефер идеја.Дивајн напиша:Во врска со паркинг местата кои се плаќаат, еве и нешто друго ... ако платиш за еден час, а останеш час и пет минути, ти бараат да доплатиш уште како за еден час. Ако паркираш и платиш за еден час, а се вратиш за пет минути, не ти враќа кусур, а и арогантно ти се понашаат кога ќе прашаш зошто е тоа така. Тоа златен Боби е идиотизам на кило. И тебе да ти се случува тоа исто ќе реагираш, многу јасно.
Незнам од каде ти е идејата дека би те прашал, ал озбилно незнам.Дивајн напиша:И за крај, мислам дека ќе ме прашаш што мајка барам во Охрид, кога толку работи не ми чинат, па да ти одговорам.
Преку зима одам затоа што имам свои причини, меѓу кои и таа главната дека тогаш луѓето навистина се поинакви. Преку лето одам затоа што доаѓаат многу луѓе со кои сакам да сум, а нејќам да им се мешам во изборот каде ќе се сместат или да не ги видам само затоа што дошле во Охрид, а не во Струга.
Дивајн напиша:Значи јас неможам да не одам, но можам да си го ставам потписот на Мистичен, па за тие што се двоумат, да им го препорачам и мојот град, во кој би поминале покулирачки одмор со ете, дупло помалку пари.
Не е грешка бе, тамам е пред сезонаЈаху, денес е 29ти јуни, недела, лето две и осмо. Грешка да не си со тајмингот за боцкањето?
Има нешто кое важи: Општина Охрид со своите 70.000 жители малтене 9 месеци во годината функционира на еден начин, а 3 на друг. Од тие три, месец дена, градот има 3 - можеби 4 пати повеќе жители / посетители, него обично. Значи, капацитетите на маркетите, продавниците - не се предвидени секаде за експресно услужување на муштерии во секој еден момент, посебно во моментите на навала. Реалност е за сите да се причека културно колку што треба, како и секаде во светот - за да биде човек услужен.не знам што се пренамагате кога и самите сте свесни дека ова што тука се збори е вистина...лоша ви е услугата,у продавничка обична ќе чекаш 20 минути да ти наплатат,поспори од лош интернет на крај на месец....