Која е вистинската вера/религија?

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Квиз прашање а?

По 24 страни уште не се разбравте која религија е вистинска? Па се врткате, шепкате, договарате, а уствари никој ништо не сфатил.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Квиз прашање а?

По 24 страни уште не се разбравте која религија е вистинска? Па се врткате, шепкате, договарате, а уствари никој ништо не сфатил.
Што има тука да се разбере ни по 24000 страни нема да се разбереме пошто за секој индивидуално неговата религија е вистинската затоа и верува во неа:toe:

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Вистината е една. Не можеме тука да релативизираме. Ако некој верува вака или онака, не значи и дека е во право.

Навистина ми е жал ми е за некои душички кои навистина се изгубени во океанот од религии, без надеж дека ќе ја пронајдат онаа правата.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Вистината е една. Не можеме тука да релативизираме. Ако некој верува вака или онака, не значи и дека е во право.

Навистина ми е жал ми е за некои душички кои навистина се изгубени во океанот од религии, без надеж дека ќе ја пронајдат онаа правата.
E spored tebe koja e ??? Spored mene vistinskata e Islamot zatoa i sum Musliman se drugo e covecka tvorba so zelba za vlast , pari i kontroliranje na lugjeto

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
E spored tebe koja e ??? Spored mene vistinskata e Islamot zatoa i sum Musliman se drugo e covecka tvorba so zelba za vlast , pari i kontroliranje na lugjeto
Признај си дека е затоа што си се родил во муслиманско семејство , истото е и кај мене и кај секој друг .

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Сите се “вистински“...6000+ религии,секти и култови...
Дури и членовите на иста религија се убедуваат на чија страна е “вистината“ па така католиците масакрираат протестанти кои пак се поделени на 1001 група...
Исламот е поделен меѓу победниците и поразените во битката кај Карбала...пред 1320 години...уште ја бијат таа битка надевајќи се да докажат дека се “вистинската“ вера...
Ах....и мормоните се поделени иако се само секта...има десетици подгрупи...

--- надополнето ---

Квиз прашање а?

Некој сфатил дека религијата е зло.
Некој не...

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Признај си дека е затоа што си се родил во муслиманско семејство , истото е и кај мене и кај секој друг .
Aбе тоа е така јас и погоре посочив секоја религија зе секој верник поединечно неговата е токму таа вистинската . Инаку не би верувал бо нешто лажно , јас сум се родил Муслиман сум израснал бо духот на Исламот и ден денес и со моето проучување сум убеден дека мојата религија најдобро го опишува господ и јас затоа и сум Муслиман . Што незначи ти ти си убеден у нешто сосема друго и јас нималку нејќам да го спорам твоето убедување пошто тоа е твоја лична ствар и ти и јас лично за тоа ќе си ги сносиме последиците

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.449
Поени од реакции
5.134
Одговор на прашањето од насловот не постои.
Религија, митологија, бајки, шизофренија, се то ти е иста работа. Ама секој различно ја толкува.

--- надополнето ---

Сите се “вистински“...6000+ религии,секти и култови...
За жал вистински се, постојат заради комплексноста на човековиот мозок...

krstenik

first things first
Член од
24 август 2009
Мислења
525
Поени од реакции
21
Одговор на прашањето од насловот не постои.
Религија, митологија, бајки, шизофренија, се то ти е иста работа. Ама секој различно ја толкува.
Одговор на прашањето постои и го даде членот над тебе. Тој одговор ќе биде точен можеби и во следните 2-3 века. Секој си верува во својот бог (белците си го замислуваат како белец, црнците како црнец, арапите како арап, кинезите како кинез) и ти колку сакаш мачи се да им објасниш, тие не те слушаат.

Не велам дека ти погрешно кажуваш, сосема напротив, потполно се согласувам со тебе, но оној што си ја има (или му ја имаат) зацртано идејата за постоење на бог, нема никогаш да те послуша.

Зошто?
Многу едноставно. По линија на помал отпор. Место да се мачи да ги научи тие “научни срања“ што ти ги трубиш цело време и кои ќе му дадат далеку појасна претстава за светот во кој живееме, него полесно му е да рече бог створил се. Нема дискусии. Нема зошто. Нема како. Па и не му е баш и гајле како. Бог е семоќен и затоа неможеме да сватиме. Тоа е таа филозофоја во која верува 90 и нешо % од населениево. И што им фали??? Ништо. Задоволни се со својата теорија и се додека не ги чепкаш, си седат мирни.

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Se slozuvam deka vistinata ne e relativna i deka postoi samo edna vistina i samo eden e patot do Boga..a koga sme veke kaj Bog, za do odgovorime na prasanjeto koja e vistinskata religija treba da si rascistime so sebe i da si odgovorime dali veruvame deka postoi Bog Nekoj koj sozdal seto ona sto go gledame i Onoj koj stavil red na se za da se odviva taka sovrseno. Jas mislam deka nasata planeta e premnogu sovrsena za da nastane sama po sebe,znaci deka Bog e onoj koj napravil da svetov funkcionira vo sovrsenstvo.
Pa koga postoi Bog znaci postoi i religija ili pat do samiot Bog koj sto e eden i edinstven.
Vaka mozeme da filozofirame dodeka ne se izmorime, a Bog e eden cekor do nas. Ne mozeme so svoja mudrost da go pronajdeme Bog, treba da se ponizime i so iskreno srce da go pobarame Boga i da pobarame mudrost i razum od Sevisniot za da ja prepoznaeme vistinskata religija i da ne se izgubime vo bezbrojnite religii, ako ne vodi nasiot razum i naseto gresno telo zagarantirano ke se izgubime.
Eve eden sovet od Bibliajata kako da ja prepoznaeme vistinskata Bozja crkva...
Откровение
: 12:17 И змевот се разгневи на жената и отиде да војува против другите од нејзиното семе, против оние, кои ги пазат Божјите заповеди и го имаат Исусовото сведоштво.
Dali site religii gi pazat Bozjite zapovedi??
Dali ne se slucuvalo pa i den deneska se slucuva deka zmevot(satanata)se razgnevil na zenata(Bozjiot narod ili crkvata) pa otide da vojuva protiv onie koi gi drzat bozjite zapovedi
Poglednete samo niz istorijata nanazad kolku lugje go izgubile svojot zivot kolku bile maceni i paleni i ubivani onie koi go imaat Isusovoto svedostvo.
Pa neli vi kazuva ova deka se ispolnilo prprocanstvoto zapisano vo Otkrovenie deka ke vojuva zmevot protiv crkvata...
Bog e mnogu blizu do nas i ne ceka so ispruzena raka da se pomirime so Nego, nie treba samo da go otvorim naseto srce i da mu dozvolime da toj ni go pokaze patot do Nego.

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Aбе кога ќе сфатите дека верата не е наследна? Прашањето дали човек ќе верува или не, и во кого ќе верува не треба да се сведуваат на тоа: роден сум во такво семејство, па затоа јас сум...,одговара на тоа што до сега си го верував или еденоставно ми се допаѓа.

Само религијата која може да го издржи товарот на фактите, не е спротивна со науката, онаа која е способна да даде јасни одговори на клучните прашања од типот: зошто да верувам, каде после смртта, кој сум јас, зашто сум тука, каде одам и сл е вистинската. Христијанството е таа религија.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Aбе кога ќе сфатите дека верата не е наследна? Прашањето дали човек ќе верува или не, и во кого ќе верува не треба да се сведуваат на тоа: роден сум во такво семејство, па затоа јас сум...,одговара на тоа што до сега си го верував или еденоставно ми се допаѓа.

Само религијата која може да го издржи товарот на фактите, не е спротивна со науката, онаа која е способна да даде јасни одговори на клучните прашања од типот: зошто да верувам, каде после смртта, кој сум јас, зашто сум тука, каде одам и сл е вистинската. Христијанството е таа религија.
кое Христијанство?

Kajgana Shop

На врв Bottom