iGENEA институтот потврдува: НИЕ СМЕ ПОТОМЦИТЕ НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ!

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
Ето ви оште размишленија на лјубимија ви stevenbird:

I have boldfaced and italicized the statement that leads me to believe that another study is in the works. ;) The statement that was only italicized is a tip of the hat to, and acknowledgement of, Cruciani's Bronze Age expansion time estimates. The underlined statement refers to Bulgaria and acknowledges indirectly that V13 in that region may be even older than Greece and Macedonia. (Thracians!)
Уште да се викавте Tракијци...

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Прегледај го приврзокот 11970

iGenea

… the newly instituted Anthropology Blog award for Outstanding Achievement in Misleading the Public about Human Population Genetics.
I don’t usually post about specific genetic testing companies unless they do something innovative, but I got two e-mails recently about a particular company, and I have to make an exception.
First of all, let me state that I have no reason to doubt that their genetic testing results (i.e., the actual Y-STR values) are accurate. What I do have a problem with is the copious amount of misleading information provided in their website (as of Oct 16, 2008).
You will learn for example that there is no haplogroup N in Finland, that there is 30% R1b in Russia, 5% of haplogroup J in Armenia, but 10% in Germany. You will also be pleased to know that Y-chromosome haplogroup J is associated with the Jews and mtDNA haplogroup H with the Vikings. But, wait, haplogroup I1a is associated with the Scythians [absent in most of Siberia and Central Asia but who cares about details], while mtDNA haplogroup H with the Teutons.
If you have time to kill, browse around the site, it is priceless as entertainment, and don’t forget to stop by this thread where the company not only asserts that Y-chromosomes of ancient Greeks and Macedonians have been tested, pointing to completely irrelevant bibliography, as “evidence”, but also lists the percentages of various ancient tribes in modern nations. Apparently, Bulgarians are 49% Thracian, while Albanians 18%, whereas Greeks and “Macedonians” 0%. Those Thracians must have evacuated from Greek Thrace and flown over Macedonia to settle in Albania

If you have any understanding of population genetics, no more needs to be said.
But, if you are a newbie researching the field, spend some time to educate yourself, and don’t trust companies that offer you the sky. If it’s too good to be true, it probably isn’t.
Taken by Dienekes Anthropology Blog
Од коментарите отдолу : Commercial genealogy is not science.
Уште като влезнах во саитот и като видех, плати еди си колко пари да ти направиме тестче и ми стана jасно че работата не е ептен сериозна. Наи-малкото тие немат некакви изследваниjа на античките народи, туку ползват теа на секакви институти из светот, кои са ползвали секакви методи, кои не са еднакви во различните случаи.

Като цело има леб у таа работа со генетиката, ама уште много вода има да истече, уште много изследваниjа има да се направат преди да може да им се има вера на таквите изследваниjа.

//Помегу другото од резултатите се видува дека ние сме ептен чисти траки (49%), во кое принципно нема ништо лошо ( еве и ние да имаме античка историjа да не се срамиме пред македонците :D ), ама и се пак некак си не ми изглежда сосем верно - да речеме 10-15-20-25% убаво, ама чак па 50%........

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
"... not only asserts that Y-chromosomes of ancient Greeks and Macedonians have been tested, pointing to completely irrelevant bibliography, as “evidence”, but also lists the percentages of various ancient tribes in modern nations..."

Е па Гркот е во право. Игенеа треска зелени од ракав на форумот. Всушност тоа што се повикуваат многу Македонци на тоа што рекла оваа компанија всушност ги прави ирелевантни вистинските наоди на научните истражувања кој се во наша полза. Тоа го кажав на почеток и еве сега на крај.

Инаку ги читав коментарите на неговиот блог и се гледа дека тој не може да го негира постоењето на афтохтоност на мнозинската популација во Македонија затоа што добро ги знае генетските испитувања, но кога се објаснува за дефинирањето за која тоа автохтона популација станува збор ни ја нуди Пеонската (Грчки подарок...).

Другото е само тропарање со лингвистичко-историски губриња.

Член од
12 февруари 2009
Мислења
32
Поени од реакции
5
Imagine all the history books that would have to be rewritten.

http://community.haplozone.net/index.php?topic=1452.60

stevenbird
......
> Bulgaria is a glaring blank in the genetic map of the Balkans, just as France is for western Europe. Battaglia has estimated the age of the Bulgarian V13 at 10,000 ybp, based on what I consider to be pretty thin evidence (actually a bit older than the V13 haplotypes at Lerna, using the same dating methodology as King et al.) Of course, it would be very upsetting to the chronology of neolithic settlement of the Balkans if the regions near the Marmara and the Bosporus were settled PRIOR to the Pelopennese, wouldn't it? ;) Imagine all the history books that would have to be rewritten.

Според мене Сите.
Затоа што во сите тие книги се пишува за измислема, митолошка историја.
Слободна интерпретација на мудра мисла...
:::>>> Историја- расказ за настан што никогаш не се случил, пренесен од човек што не бил таму.

Мојот генетски халотип, еден, единствен, неповтоерлив. Тој само може да ми каже кој сум, од каде сум и кој биле миоте прародители.
Се друго е прикаска од типот на Dienekes, кој колку и да се труди да ја завитка во научна обланда пропагандата што си ја води, неможе да убеди ниту еден здравомислечки човек.

Еве што за Dienekes вели гореспоменатиот автор...
>...Dienekes own website, which is unabashedly pro-Greek. He is also apparently "cherry-picking" his data sets to support his position.
Човекот е прељубезен да го нарече лажго, ама тоа се наметнува хехе.
http://community.haplozone.net/index.php?topic=1452.60

O

Out Boy

Гостин
Мене три работи ме збунуваат овде:
1. Како е можно во Македонија воопшто да нема тракиски гени? (Бугарија 49%, Албанија 18%)
2. Како е можно да не останале Римјански гени на Балканот?
3. Како е можно отсуството на N-хаплогрупата во Шведска и Финска? :uvo:

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
1. Како е можно во Македонија воопшто да нема тракиски гени? (Бугарија 49%, Албанија 18%)
sigurno gi ima i traksiskite geni ama se minorni, a sto podrazbiras po rimjanski geni??? a za otsutstvo na N-хаплогрупата prvpat slusam

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Херодот пишува за траките,дека са били вториja по големина народ след индиjците и са имали много иминja.Дали просто истите гени на траките не се нарекуват по друг начин?!:wink:

Уште да се викавте Tракијци...
Па ти правиш разлика между траки и тракиjци?
И до днес се викаме тракиjци,но не се викаме траки.:wink:

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Па ти правиш разлика между траки и тракиjци?
И до днес се викаме тракиjци,но не се викаме траки.:wink:
ајдеее а што е разликата меѓу Тракијци и Траки освен во граматиката:jaj:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
ајдеее а што е разликата меѓу Тракијци и Траки освен во граматиката:jaj:
Траки е името на народ, тракиjци е името на хора живеешти на една географска област :helou:Ако живеjaт на една географска област,това не значи дека са един и ист народ. :)
Намираш сега разлика?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ako не инсистираат на антиката немаат оправдување за да го задржат името Македониа затоа они владата викат ние сме македониа пошо тоаш било исто македониа.

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Траки е името на народ, тракиjци е името на хора живеешти на една географска област :helou:Ако живеjaт на една географска област,това не значи дека са един и ист народ. :)
Намираш сега разлика?
е сега Македонци по националност а како треба по географска област Македони???

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
е сега Македонци по националност а како треба по географска област Македони???
Ти ме праша за разликата между траки и тракиjци.Мислам дека ти обеснив.
При македонците просто едното савпада со другото.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
На сајтот има резултати од досегашните испитаници и процентите можи да варират со понатамошните испитувања. Ако се напрат испитувања пример на уште 1000 Македонци сигурно ќе се променат процентите и ќе бидат попрецизни.

Без разлика фактот дека има генетска разлика меѓу Античките Македонци и Хелените е најбитен и уште побитно е дека тие гени се најзастапени во Македонија, а воопшто не се застапени во Грција.

Друг многу важен факт е дека фиктивните „пра-бугари“ не се никаде спомнати, шо уште од прва ги уништува мегаломанските делузии за себугарското потекло.

Абе на кратко лаички кажано, можат и Грците и Бугарите да го попушат. Голем или мал процент, грото од генот на Македонците е Античко Македонски (т.е. потекнува од пражителите на овие простори), факт научен шо со приказни за мали деца не се негира. Ај чао сега!

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
На сајтот има резултати од досегашните испитаници и процентите можи да варират со понатамошните испитувања. Ако се напрат испитувања пример на уште 1000 Македонци сигурно ќе се променат процентите и ќе бидат попрецизни.

Без разлика фактот дека има генетска разлика меѓу Античките Македонци и Хелените е најбитен и уште побитно е дека тие гени се најзастапени во Македонија, а воопшто не се застапени во Грција.

Друг многу важен факт е дека фиктивните „пра-бугари“ не се никаде спомнати, шо уште од прва ги уништува мегаломанските делузии за себугарското потекло.

Абе на кратко лаички кажано, можат и Грците и Бугарите да го попушат. Голем или мал процент, грото од генот на Македонците е Античко Македонски (т.е. потекнува од пражителите на овие простори), факт научен шо со приказни за мали деца не се негира. Ај чао сега!
Е за жал 49% сме траки драги синдикат.:wink: За разлика от други народи,ние си признаваме и велиме дека сме смес от пра-бугари,словени и траки.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Е за жал 49% сме траки драги синдикат.:wink: За разлика от други народи,ние си признаваме и велиме дека сме смес от пра-бугари,словени и траки.
Кои се тие други народи ???? Имам претчуство дека мислиш на нас -Македонците.

Kajgana Shop

На врв Bottom