iGENEA институтот потврдува: НИЕ СМЕ ПОТОМЦИТЕ НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ!

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.508
Поени од реакции
1.895
Не само ИГЕНЕА туку и Националниот центар за Биотехнологија од Мадрид Шпанија со своиге испитувања го докажува континуитетот и линкот на денешните Македонци со античките

National Center for Biotechnology Information

Universidad Complutense, Madrid, Spain

HLA genes in Macedonians and the sub-Saharan origin of the Greeks
Tissue Antigens 2001 Feb; 57(2):118-127

Department of Immunology and Molecular Biology, H. 12 de Octubre, Universidad Complutense, Madrid, Spain. aarnaiz@eucmax.sim.ucm.es
Arnaiz-Villena A, Dimitroski K, Pacho A, Moscoso J, Gomez-Casado E, Silvera-Redondo C, Varela P, Blagoevska M, Zdravkovska V, Martinez-Laso J.

HLA alleles have been determined in individuals from the Republic of Macedonia by DNA typing and sequencing. HLA-A, -B, -DR, -DQ allele frequencies and extended haplotypes have been for the first time determined and the results compared to those of other Mediterraneans, particularly with their neighbouring Greeks. Genetic distances, neighbor-joining dendrograms and correspondence analysis have been performed. The following conclusions have been reached:

1) Macedonians belong to the "older" Mediterranean substratum, like Iberians (including Basques), North Africans, Italians, French, Cretans, Jews, Lebanese, Turks (Anatolians), Armenians and Iranians,

2) Macedonians are not related with geographically close Greeks, who do not belong to the "older" Mediterranenan substratum,

3) Greeks are found to have a substantial relatedness to sub-Saharan (Ethiopian) people, which separate them from other Mediterranean groups. Both Greeks and Ethiopians share quasi-specific DRB1 alleles, such as *0305, *0307, *0411, *0413, *0416, *0417, *0420, *1110, *1112, *1304 and *1310. Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt.

PMID: 11260506 [PubMed - indexed for MEDLINE]
NCBI SOURCE: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11260506&dopt=Abstract. NCBI Website: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/. Other NCBI genetic researches on the Cretans, Palestinians, Morocans, Algerians, Spanish, Basques, Italians, Mexican Mazatecans, Thais, Lebanese, etc

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
iGenea.JPG

iGenea

… the newly instituted Anthropology Blog award for Outstanding Achievement in Misleading the Public about Human Population Genetics.
I don’t usually post about specific genetic testing companies unless they do something innovative, but I got two e-mails recently about a particular company, and I have to make an exception.
First of all, let me state that I have no reason to doubt that their genetic testing results (i.e., the actual Y-STR values) are accurate. What I do have a problem with is the copious amount of misleading information provided in their website (as of Oct 16, 2008).
You will learn for example that there is no haplogroup N in Finland, that there is 30% R1b in Russia, 5% of haplogroup J in Armenia, but 10% in Germany. You will also be pleased to know that Y-chromosome haplogroup J is associated with the Jews and mtDNA haplogroup H with the Vikings. But, wait, haplogroup I1a is associated with the Scythians [absent in most of Siberia and Central Asia but who cares about details], while mtDNA haplogroup H with the Teutons.
If you have time to kill, browse around the site, it is priceless as entertainment, and don’t forget to stop by this thread where the company not only asserts that Y-chromosomes of ancient Greeks and Macedonians have been tested, pointing to completely irrelevant bibliography, as “evidence”, but also lists the percentages of various ancient tribes in modern nations. Apparently, Bulgarians are 49% Thracian, while Albanians 18%, whereas Greeks and “Macedonians” 0%. Those Thracians must have evacuated from Greek Thrace and flown over Macedonia to settle in Albania

If you have any understanding of population genetics, no more needs to be said.
But, if you are a newbie researching the field, spend some time to educate yourself, and don’t trust companies that offer you the sky. If it’s too good to be true, it probably isn’t.
Taken by Dienekes Anthropology Blog

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Абе и овој Dienekes е многу дискутабилен му ебем матер, не му се радуј многу...
Исто и на Игенеа...

ДНА мислам дека е најрелевантно.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Абе и овој Dienekes е многу дискутабилен му ебем матер, не му се радуј многу...
Исто и на Игенеа...

ДНА мислам дека е најрелевантно.
i jas da mu ebam ama do nekade e u pravo citaj go tekstot ke razberes poubavo Iginea e totalna zbunka i ludnica nad 55% od FInska se N3 haplogroup tamu nema nisto.

Sum slusnal za DIENKENS znam sto ali vo vrska so iGinea ima Pravo.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Во врска со Игенеа и за тоа дека Игенеа нема никаква врска со истражувања, можеш и да ги прочиташ и коментарите на блогот.

За Диенекес, чудно ми е некако, ми ги мати водите, мислам дека е Гркофил. А тоа е и пример со 90% од научните светски кругови.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Дел балкански.... Хехехех...

А кој има ЦЕЛ ?
Никој не можи да има ЦЕЛ, а и Албанците да имат најголем дел незнам зошто то би било причина за гордост.

Друго, не зборав за убајна за естетика, ти зборам за различен изглед, „не-балкански“. Не биди и ти искомплексиран и со мувата на капата, испаѓам јас после шовинист.

i jas da mu ebam ama do nekade e u pravo citaj go tekstot ke razberes poubavo Iginea e totalna zbunka i ludnica nad 55% od FInska se N3 haplogroup tamu nema nisto.

Sum slusnal za DIENKENS znam sto ali vo vrska so iGinea ima Pravo.
И шо кажа во статијата тој гркот жити се, субјективни испади на нервоза и ништо поќе. Ниту поткрепено со некој факт ниту ништо, тој забележал чудни работи на вебстраната, куро голем.

Процентуалните вредности на сајтот шо се однесуват на поврзаноста на денешните модерни нации со античките племиња се засновани на ограничен број на испитаници и нормално е да не се 100% прецизни. Ама то не ги прај во никој случај 100% погрешни, процентите таму ни дават појасна претстава за генетската слика на народите.

Факт е дека ако се извршат испитувања на поголем број на луѓе ќе се добијат попрецизни податоци, ама разликата нема да биди голема во процентите.

Плус тоа што во денешните Македонци има гени од Античките Македонци, а истите ги нема во Грците не е единствениот проблем на овој горенаведениот квази научник. Него многу повеќе му смета јасната поделба на античките народи на Хелени и Антички Македонци.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Абе дечко, јас не сум искомплексиран туку баш напротив толку самоуверен, што ќе дупнам цел слон со една шајка! Убав сум, и се фалам.

Друго, со тие слики кои ги постираат славјаните односно Србите, а во последно време и некои Македонски интернет "историчари", меѓудругото целта им е да поентираат на такви оргазмични точки.

Фацата, ја менува храната кој е пресуден фактор за диктирање кој како ќе изгледа, потоа климата, местоположбата итн.
Сељак кој секој ден работи на нива, потоа со овци на пасење, па потоа пак ќе наводи нива, ќе си појде дома ќе си легне. Оп. Каква фаца има тој? Балканска?:)

И што е репер за Балканска фаца и за Небалканска?

Такоџер, со рурални фаци на друго место.

Со желби на друго место и во друго време, пред Божик или Нова Година, тогаш Дедо Мраз е активизиран... и актуелизиран...

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Абе дечко, јас не сум искомплексиран туку баш напротив толку самоуверен, што ќе дупнам цел слон со една шајка! Убав сум, и се фалам.

Друго, со тие слики кои ги постираат славјаните односно Србите, а во последно време и некои Македонски интернет "историчари", меѓудругото целта им е да поентираат на такви оргазмични точки.

Фацата, ја менува храната кој е пресуден фактор за диктирање кој како ќе изгледа, потоа климата, местоположбата итн.
Сељак кој секој ден работи на нива, потоа со овци на пасење, па потоа пак ќе наводи нива, ќе си појде дома ќе си легне. Оп. Каква фаца има тој? Балканска?:)

И што е репер за Балканска фаца и за Небалканска?

Такоџер, со рурални фаци на друго место.

Со желби на друго место и во друго време, пред Божик или Нова Година, тогаш Дедо Мраз е активизиран... и актуелизиран...
Тен е една работа, форма на череп е друга. Па ти ако сакаш и цел живот рмбај на нива. Ама без разлика, не ми беше то поентата. Незнам кој шо ти постирал, јас не ти зборав за убајна и грдотија, ами за не стандарден за Балканот изглед. А ти ако сакаш форсирај.

Иначе да ти се надоврзам на разговорот кога веќе го форсираш. Инцестот според мене имал најголем дел, не берењето тутун.

Репер нема, има мнозинство и малцинство.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Пак не си ме разбрал, не знам зошто?

Со тие слики кои денес ги постираат по форуми, по блогови, и по други медиуми, момците реферираат на она то се нарекува деструкција на туѓото, така нашето ќе испадне нај нај.

Черепот е тој, а черепот на денешните албанци е баш како оној на старите луѓе, сега би ми требало малку време да ги најдам информациите, и испитувањата се правени врз база на мошти, најдени и стари пред антика, по антика, среден век, 18-19 век, и ден денешен.

Изгледот го менуваат наворешните фактори кои ги консумира човекот, во било која форма, сепак основата останува иста.

Значи некој се фали со формата, која се менува, де лево, де десно, а заборава на основата, со која се бават науката и научниците и антрополозите итн..

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Гени брат, мене ми си смешен оти несвесно шовинистички го форсираш албанското античко потекло, а се подсмеваш ако истото го прај некој Македонец на пример. Мислам дека ти е јасно колку се граничи со фикција таквиот пристап на објаснување, нити Албанец, нити Грк, нити Македонец можи да го докажи во рамките на когнитивната наука чистото античко потекло.

Ете хипотетички да земиме дека ќе го докажи во рамките на некоја стандардизирана наука, и пак јас не сфаќам зошто то би било причина за гордост? Само ако си од памтивек Балканец прифаќаш и се друго за тебе е деградација?

Ослободи се малце од малограѓанштина и на другите места по светот чинат луѓето, не е срамота да не си Балканец. Незнам зошто го сфаќаш како навреда, кога некој ќе ти речи дека Албанците се доселеници? Незнам шо се и не ме интересира, ама не сфаќам зошто то е навреда според тебе или деградирање.

Абе поентата ми е дека сакаш да играш сеир со мегаломанските фрикој, а некако преминваш во еден од најекстремните.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Нема чисто античко, и кај сум кажал јас нешто такво?

Друго, не се срамам да кажам дека има и надворешни не балкански гени, но тоа се малку, носеле, кој стигнал турил кур, насекаде накај балканот.
Ме нервира што секогаш коа некој ќе спомене Албанец, веднаш се фаќа за не-Балканското во Албанецот, кое е екстремно помалку него она Балканското.

Види, не е навреда, искрено и форумот го користам како вентил за релаксација, иако некогаш ќе испадне некој сурат, па ќе ме изнервира и така се раѓаат лошите МАЛОГРАЃАНСКИ импулси во мене, ако се воопшто малограѓански.

Инаку она што јас го зборувам, е консеквенца на генетски, археолошки, лингвистичи, антрополошки, историски, етимолошки истражувања.

Никој не е 100% чист такоџер, не форсирам нешто такво, само ме лутат некои момци, коа тераат со деструктива историска политика, и сите ги вадат небалканци, самите биле колевка на цивилизациите.

Некако не ми штима, Ц-дур, место чист дурски квинтакорд слушам намален молски квинтакорд. Уживаме бе... Нема кај да се бега...

Член од
12 февруари 2009
Мислења
32
Поени од реакции
5
stevenbird

http://community.haplozone.net/index.php?topic=1452.15

stevenbird
Reply #15 on: June 08, 2009, 07:55:26 PM »
.....
....
>V13 is clearly at least Bronze Age in origin, however it is probably not exclusively associated with the Albanians. Note that it is present in somewhat lower percentages (about 20%) among Bulgarians, Serbs, Greeks and Macedonians.
Illyria, Thracian and Dacia didn't exist yet at the time of its introduction to the Balkans... let alone Albania, Serbia, Greece and Bulgaria. Anyway that's my present understanding, which could change depending on the evidence, as it accumulates.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
И авторот со ова сакаше да ни каже дека... ?

Член од
22 март 2009
Мислења
25
Поени од реакции
0
Ето ви оште размишленија на лјубимија ви stevenbird:

I have boldfaced and italicized the statement that leads me to believe that another study is in the works. ;) The statement that was only italicized is a tip of the hat to, and acknowledgement of, Cruciani's Bronze Age expansion time estimates. The underlined statement refers to Bulgaria and acknowledges indirectly that V13 in that region may be even older than Greece and Macedonia. (Thracians!)

Quoting Table 3 from the study:

"Ages of microsatellite variation and mean
variance of microsatellite loci within E-V13 haplogroup in
Turkey and Greece

Region (N) Age of microsatellite variation ±SE (ky)
Konya-Turkey (10) 9.4 ±2.9
Macedonian Greece ( 8 ) 8.5 ±4.5
Greece ( 8 ) 4.8 ±1.6
Nea Nikomedeia (North Greece) (6) 8.6±4.0
Seklo and Dimini (Central Greece) (20) 4.3±1.8
Lerna and Franchthi Cave (South Greece) (20) 9.2±4.3

Values computed over the following microsatellite loci: DYS19,
DYS388, DYS389I, DYS389II, DYS390, DYS391, DYS392, DYS393,
DYS439 and DYS460 (values of YCAa,b were excluded from the
calculation because of the impossibility of assigning each allele to one
or the other locus of this ambiguous system). Ages of microsatellite
variation were estimated as reported in Sengupta et al. Owing to the
small sample sizes, the estimates of the expansion time should be
considered indicative."

Later:

"Thus, unlike Crete, southern and central Italy and the
southern Caucasus, the cultural transmission of the Neolithic
package played an important role. Either the initial
G and J2 Hg agriculturalists who colonized the Balkans at
first flourished but later diminished in a similar manner to
that proposed regarding the Linearbandkeramik in central
Europe or the package was rapidly and robustly adopted
by local Mesolithic people in the southern Balkans
(plausibly characterized by E-V13), who underwent a demic
expansion and a subsequent range expansion to the eastern
Adriatic. These former foragers who had recently acquired
the Neolithic tradition participated in ‘leapfrog’ colonizations
up the Adriatic, where they eventually transmitted
agricultural practices to resident Mesolithic populations
represented by I-M423 chromosomes."

The whole study is a major gauntlet thrown down to the Demic Diffusionists. The link to Cardial Ware is interesting but nowhere near proved in my opinion.

If Underhill comes out with a new study refuting the origin of V13 in southeastern Anatolia, then the next most likely location would appear to be among the Albanians/Illyrians, according to this paper. Under this scenario, they would have begun from Corfu and leapfrogged up the Adriatic coastline. The presence of the ancestral haplotypes E-M78* and P-37.2* within the historically Illyrian populations of Albania and Croatia, along with the peak in variance for both I-M423 and E-V13 on the Adriatic shoreline in Croatia, in the heart of the ancient Illyrian region, is the important point here. V13 had to start with one male who acquired the original mutation, however. Was that male found in Corfu? If so, how did it make its way to Konya, Nea Nikomedeia and Lerna, all at about the same time? Did the migration occur in a southeast direction, instead of the other way around? Many, many questions are opened by this study.

BUT, what about the Bulgarians????????? I would consider Varna to be every bit as likely a point of origin as Corfu.

Questions, questions...

Kajgana Shop

На врв Bottom