iGENEA институтот потврдува: НИЕ СМЕ ПОТОМЦИТЕ НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ!

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
http://forum.molgen.org/index.php/topic,21.0.html

Индексот доле лево е процент на застапеност кај населението од 0% до 17%.
За жал нема апсолутни бројки па да видиме колку тоа милиони индијци и пакистанци се со грчко-феникиско потекло.
Чисто информативно, од општа некултура.
Пакистанците се Хунзите, Калашите, кои се сметаат за војници на Аце великиот, ги сметале за Грчки, но еве на форум се тера идејата и теоријата дека во Грција живеат арванити кои исто така носат V13, а истите се албанци и говорат албански архаичен јазик, сепак разбирлив дури и за мене. Арванитите се репер и праг и мерка за грчкото во Хунзите и Калашите или кои и да се од тие племиња.

Брд ги смета за Албанци, како и сите носите на V13, не знам зошто ќе го прашаш него, имаш линк, директно, односно ја негува теоријата дека потомци на V13 со се јазик и култура се денешните албанци. Вака поконкретно да ти објаснам.

П.С. Да не бидам пак контрадикторен за другите, останатите V13, кои не ги негуваат тие традиции и јазик, ги смета за асимилирани.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.508
Поени од реакции
1.895
Што има Грчко во Хунзите и Калашите?:uvo:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
А што има Грчко во Грците?

По сите книги што се постирани, по сите антрополошки испитувања, еве и генетски, пред се историски, поточно во овој форум, настрана ќе оставам се друго, се повеќе и повеќе излегува дека Грците се стар народ, но се албански народ.

А. Кола, го кажува истото, но повеќе го возгодева името на Грците, и тера на тоа да албанците се фалат себеси како Грци-Хелени, а не како Албанци, дали бил дел од политката на Грција или не, не знам, на крај е убиен.

Нико Стилос, пронаоѓа натписи, стар Грчки, кои се преведуваат со дијалектот на Тоските кои го зборуваат арванитите, истото и во Италија, со Етруските истото се преведува на Гего-Тоскански дијалекти.

Јазикот на Етруските на крај излегува како не ИндоЕвропски јазик... Па јазиците во Шпанија, Португалија, Италија(Италијански и Латински), ги имаат истите јазични компоненти како Албанскиот јазик.
Секако ова од лингвисти што ги зборуваат сите јазици кои ги споменав, а не како нашиве форумски полингвисти "ескперти"...

Грците се интересни... Уште поинтересен е V13 во нив, со кого се фалат...

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.508
Поени од реакции
1.895
Не темата овде за Албанци и Грци туку за Македонци

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Нема контрадикторности, и Бугарите се фалат со славјанските гени и со славјанската историја.
Многумина се денес и асимилирани!

Сопствена желба?

Стивен Брд, не е сопствена желба, не ме засега ако некој албанец го платил да го кажува тоа што го кажува. Сам себеси си носи V13, се нарекува Балкан Стиви во загради Албаниан, немма што јас да му сугерирам дали вака или така.

Инаку голем авторитет во светот на генетиката, и сите овие момци, почнувајќи од Руси па се до Американци, бараат ИЗИМ од него, за какво било прашање...

Поточна компарација ти е, она што е Кант во философијата, тоа е Брд, денес во Генетиката, или нејзиното толкување.

Пикасо и авторитет како Брд, своите тврдења, ги базира на оние на Перичич и останатите истражувачи кои со кои си ги усогласува тврдењата.

Ниту Брд ја измислил генетиката ниту го има крајниот збор.

И за да не биде и оваа тема продолжение на Потеклото на Албанците, не забегувајте премногу.

А кога сме веќе кај Брд случајно наидов на следново, после Грчката еуфорија дека дел од Пакистанците имаат Грчки гени:

They then proceed to muddy the waters badly by claiming that the the following haplotype is "Greek":
....
What struck me immediately was the almost complete ABSENCE of
this haplotype in Greece itself

И што заклучува:

The problem, obviously, is with the misidentification of Alexander as a
Greek
rather than a Macedonian by these researchers. If they had stated that the Pathan population of Pakistan had been descended from Macedonians
who accompanied Alexander, I believe that they would have hit the mark.

http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/GENEALOGY-DNA/2006-10/1161432323

"This haplotype was not observed in any other E3b1-derived Pakistani Y
chromosome but was highly specific for the Balkans -- the highest frequencybeing in Macedonia."

Steven Bird, DMA

European Journal of Human Genetics (advance online publication)

There is a lot of politicization of the whole Greek/Macedonian political
issue these days, but it seems fairly clear from the contemporaneous
historical writers (mostly Greek)
that the Macedonian and Greek peoples were
two distinct groups.

Further, the Macedonians and the Thracians were
"cousins" ethnically and culturally
. Without having read the article, it
may be jumping the gun quite a bit to call these E3b1 descendants "Greek"
when they might have meant "from the portion of the modern nation of Greece that corresponded to ancient Macedonia and Thracia."

We should be extremely careful in assigning modern nationalities to ancient
peoples. Still, I'd love to see the article itself!

Steve Bird

http://archiver.rootsweb.com/th/read/GENEALOGY-DNA/2006-10/1161379913

:tv:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Темата е она за што ти не знаеш.

Тоа е пример на она што јас го кажав, и за она што е целта на темата и на политиката, да се анулира противникот, со тоа можда ќе се докаже дека и ние имаме нешто, од страрото, или правото на самоопределување.

Член од
30 јуни 2009
Мислења
23
Поени од реакции
1
Нико Стилос, пронаоѓа натписи, стар Грчки, кои се преведуваат со дијалектот на Тоските кои го зборуваат арванитите, истото и во Италија, со Етруските истото се преведува на Гего-Тоскански дијалекти.

Јазикот на Етруските на крај излегува како не ИндоЕвропски јазик... Па јазиците во Шпанија, Португалија, Италија(Италијански и Латински), ги имаат истите јазични компоненти како Албанскиот јазик.
Секако ова од лингвисти што ги зборуваат сите јазици кои ги споменав, а не како нашиве форумски полингвисти "ескперти"...
Можеш ли да ги преведеш овие зборови:

apa, clan, prumts, hus, pava, etera, mech, lauχum, arim, falatu, pulumχva, thevru, usil, tisś..., или пак да најдеш некакви паралели во современиот албански јазик?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Пикасо и авторитет како Брд, своите тврдења, ги базира на оние на Перичич и останатите истражувачи кои со кои си ги усогласува тврдењата.

Ниту Брд ја измислил генетиката ниту го има крајниот збор.

И за да не биде и оваа тема продолжение на Потеклото на Албанците, не забегувајте премногу.

А кога сме веќе кај Брд случајно наидов на следново, после Грчката еуфорија дека дел од Пакистанците имаат Грчки гени:

They then proceed to muddy the waters badly by claiming that the the following haplotype is "Greek":
....
What struck me immediately was the almost complete ABSENCE of
this haplotype in Greece itself

И што заклучува:

The problem, obviously, is with the misidentification of Alexander as a
Greek rather than a Macedonian by these researchers. If they had stated that the Pathan population of Pakistan had been descended from Macedonians
who accompanied Alexander, I believe that they would have hit the mark.

http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/GENEALOGY-DNA/2006-10/1161432323

"This haplotype was not observed in any other E3b1-derived Pakistani Y
chromosome but was highly specific for the Balkans -- the highest frequencybeing in Macedonia."

Steven Bird, DMA

There is a lot of politicization of the whole Greek/Macedonian political
issue these days, but it seems fairly clear from the contemporaneous
historical writers (mostly Greek) that the Macedonian and Greek peoples were
two distinct groups.
Further, the Macedonians and the Thracians were
"cousins" ethnically and culturally. Without having read the article, it
may be jumping the gun quite a bit to call these E3b1 descendants "Greek"
when they might have meant "from the portion of the modern nation of Greece that corresponded to ancient Macedonia and Thracia."

We should be extremely careful in assigning modern nationalities to ancient
peoples. Still, I'd love to see the article itself!

Steve Bird

http://archiver.rootsweb.com/th/read/GENEALOGY-DNA/2006-10/1161379913

:tv:
Ова јас сум ги постирал на овој форум и ги знам.

Како второ, како што кажа ги базира на Перичич, но пази што ми вика за генетик дрифтот што на Силниот пријател не му е јасен.

Genetic drift is actually the "normal" mechanism for population variation to develop, and is called that because it is not linked to natural selection. Therefore the accumulation of mutations "drifts". What Pericic is describing is sometimes called a "founder's effect" whereby one individual's particular haplotype comes to dominate a population purely by chance and earlier reproductive success. This really can only occur when the founding population is small. Once the population reaches a large size (say, 1 million and higher) drift occurs, but is swamped by the size of the population. At least, that's my understanding.

Pericic's variance estimates are based on very few alleles, so I don't know if they are very accurate. Battaglia is probably a better measure of the age of the populations involved. I for one think that Pericic has badly underestimated the age of the Kosovo V13 population. What complicates the situation from a scientific perspective are the massive population movements in and out of Kosovo in recent years. Makes it hard to determine what the original population was, say, 5,000 years ago.

Steve

http://community.haplozone.net/index.php?topic=1452.105

на истата страна за истото прашање

There's not much doubt that V13 is high in Albanian populations and we know that Kosovo's population is represented today by mostly ethnic Albanians (90%+). It's really not possible to say if the percentages were similar 2,000 years ago, without some ancient DNA being found in old bones. That's not an impossibility, but the technology isn't good enough yet.

Still, the greatest V13 presence today is among ethnic Albanians, so it probably reflects the original population significantly. That's the best we can do at this point. J2b1-M102 is also very significant and when it is found together with V13 consistently it appears to be from the same ancient population. That is much less a matter of chance, IMO.

Drift could account for both the higher percentage of V13 and the lower percentage of J2b1. It's just random.

Steve

Можеш ли да ги преведеш овие зборови:

apa, clan, prumts, hus, pava, etera, mech, lauχum, arim, falatu, pulumχva, thevru, usil, tisś..., или пак да најдеш некакви паралели во современиот албански јазик?
Извини не сум линвист!

Ќе лупнам нешто, па после ќе ми се смета, како што му се смеат на момците ни наши по нашиве форуми кој лупаат се и сешто.
Лингвисти се праат, а не знаат дека Италијанскиот и Латинскиот, немаат среден род.
Се знае целта која е, албанците се на се да излезат outside балканскиве порти.

Член од
30 јуни 2009
Мислења
23
Поени од реакции
1
Извини не сум линвист!

Ќе лупнам нешто, па после ќе ми се смета, како што му се смеат на момците ни наши по нашиве форуми кој лупаат се и сешто.
Лингвисти се праат, а не знаат дека Италијанскиот и Латинскиот, немаат среден род.
Абе јас не те прашав за да ти се смеам, може навистина да има паралели, од кај да знам, а ти како Албанец би требало повеќе да знаеш. Па и да лупнеш некоја не е страшно, тоа само би потврдило дека си балканец:toe: Инаку, во италијанскиот јазк среден род нема, освен некои остатоци, но во латинскиот има, се вика - neuter:helou:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Другарче Силно, во испитувањата, влегуваат сите народи на една држава, така да се пишуе, FYROM и се што носат луѓето во FYROM, једино кој поединечно напраил истражување, е Battaglia, го немам линкот, кој убаво си кажува дека V13 популацијата во Македонија се претежно Албанци.
Која е поентата да се убедуваме дали луѓето имаат четири или пет раце ако ти тврдиш дека имаат пет? Да ти давам линкови од испитувања каде е јасно наведен етносот на испитаниците нема смисла, ти и самиот знаеш како е. Само ти се сака да контрираш.

Освен тоа која е таа земја ФИРОМ што си ја цитирал? Намерата ти е да навредиш или да се направиш паметен. Многу ниско од тебе!

Еве што вели Бирд за V13.

I think there is a lot of evidence to support the strong association between ethnic Albanians (found in whatever country today) and E-V13. V13 is clearly at least Bronze Age in origin, however it is probably not exclusively associated with the Albanians. Note that it is present in somewhat lower percentages (about 20%) among Bulgarians, Serbs, Greeks and Macedonians. So my view is that it represents a much older substrate of the general male population of the southern Balkans (below the Danube), perhaps even of mesolithic origin.
Бирд кој толку често го спомнуваш е многу чесен, таму каде не е сигурен вели: веројатно или јас така мислам. Проблемот настанува во твоите тумачења каде неговите претпоставки ги земаш здраво за готово бидејќи тоа така ти одговара.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Барам да ми кажеш која е целта на конверзацијата, и на постот што ти го постираш?
И сега на крај се обидуваш да ми кажеш дека Брд, мисли дека не само Албанците се ексклузивни носители на V13, туку и дека други го носат?

А како што сам викаш, за Перичич, се додека не тропнела Перичич нешто друго, ти ќе се сомневаш, истото е и со мене и со Брд, се додека тој не каже дека КОНЕЧНО е убеден дека е спротивно на она што тој некогаш се сомневал дека е, јас го земам тоа здраво за готово!

Пак не ја разбирам поентата на дискусијата, за која велиш дека се контрам, а цел агенс на оваа мини дискусија ја напраи Влатко1953, или поинаку беше не е битно.
Јас никаде не велам дека само албанците носат V13, но велам дека најмногу е застапен кај албанците, и тоа ми дава право да кажам дека Албанците се потомци на тие народи кој го носеле V13, и потомци на нивниот јазик, кој сигурно по модифицирана форма денес го зборуваат албанците, и е НАЈМНОГУ ЗАСТАПЕН кај албанците до од 45 до 50%, има и графикони каде што има области каде 100% е застапен а тоа е некаде кај Северна Албанија и Јужна Црна Гора, западно Косово. Поточно ПЛАНИНИТЕ.
Брд е носител на V13, и сам се нарекува Албаниан, ако сакаш прашај го има и линк оставено тука од форумот.

Еве што вика Бирд за Албанците и за V13, за крај на дискусијава... (помеѓу мене и тебе)

I did something today that I rarely have done: I plunked down $32 bucks for the new Battaglia paper. It was worth it.

There are 235 new haplotypes in this study. The remaining haplos (a total of 1206) are derived from previous studies (Rootsi 2004, Semino 2004, Marjanovic 2005.) What is most interesting to me is that all of their conclusions, designed to support the cultural diffusion model, are based on the EE mutation rate from ZUF 2004 (.00069) or put another way, an EE rate of 3.6, which would appear to be at least highly questionable if not incorrect outright. If a lower rate is used (say, 2.4) it may drop the entire data set in line with the early Neolithic. I plan to do some ASD calcs later today.

Dienekes will not be pleased; the variance for V13 peaks in Split, Croatia! (I observed the same thing some time ago from the haplotypes reported in Forensic Science International). The other variance peak is around Konya, Turkey. (Chatal-Hoyuk). The obvious implication is that there is nothing particularly "Greek" about V13 or J2b2-M241 (the Balkan subclade of J2-M12). V13 is oldest along the Adriatic among the Albanians. However, it is even older in Apulia and Sicily. (!)

Here is an interesting quote:

"The presence of E-M78* Y chromosomes in the Balkans (two Albanians), previously described virtually only in Northeast Africa, upper Nile, gives rise to the question of what the original source of the E-M78 may have been."

I think that it can be reasonably argued that the Albanians are descended from the indigenous population of V13's found in the Balkans, rather than the Greek population. Considering the location along the Adriatic that represents the variance peak (Split), I think that we must call them "Illyrian."

The other interesting twist on all of this new info is that the authors are attempting to support the "cultural diffusion" model at the expense of demic diffusion with regard to the Balkan peninsula. Considering that their entire argument hinges on the use of the 3.6 EE rate, I am not so sure that they have been successful with the attempt. Then, after all of the effort to promote the CD model over DD, they attribute the spread of Cardial Ware (Impressed Ware) to V13, which is of course a demic diffusion based model!

Once again, Cruciani is excluded from the discussion except for when absolutely necessary, even though they refer to his haplotype data from time to time. Weird.

http://community.haplozone.net/index.php?topic=999.0

И...

See the attached Word file for the frequency and variance maps for V13 and J2b2-M241 from this study. The variance peaks in Split Croatia for V13 and has a lesser peak around Konya, Turkey. The actual calculated age (based on variance) in Konya was 9.4 kya (+/-2.9) compared with 9.2 kya (+/-4.3). There is no meaningful difference in these two calculations. The variance for J2b2 (which Cruciani has identified as V13's brother clade within the population of the Balkans) peaks at Konya also, at 10.1 kya (+/-3.4). This would appear to be a single population with two clades making up the male portion. Catal-Hoyuk is not far from Konya. It's my opinion that they have found the origin of V13/M241 (Catal Hoyuk region) but don't like the resulting conclusion. I doubt seriously that V13 and J2b2 arose simultaneously and separately in two regions of the near east at exactly the same time. Ergo, they came from the location where both variances peaked: near Konya, Turkey.

Combining the King et al and Battaglia et al papers, a highly speculative sequence of settlement can be developed:

1. Catal-Hoyuk (10.1-10.4 kya) - 8400-8100 B.C. - the Neolithic revolution is founded
within a few centuries, overpopulation occurs
2. People spread out to several other locations: Lerna/Franchthi, Split, Corfu, Sicily, Apulia. (Initial Neolithic, 9-10 kya)
(Sicily turns out to be quite old in both clades; older than Greece BTW, about 10.0 kya for M241. I have calculated a similar ASD age for V13 in Sicily. )
3. Other settlements appears: Nea Nikomedeia, Maliq, Starcevo, etc. (8.6 kya) - this is the main wave of the Early Neolithic in the Balkans
4. The proto-Greeks finally make the scene in Sesklo-Dimini (about 4.3 kya) - but they may have migrated there from Lerna, following the House of Tiles destruction (about the same time)?

The Albanians appear to emerge as the oldest population in the Balkans outside of Lerna, with the exception of Split, Croatia, which is almost as far south as Montenegro anyway. The variance table shows clearly that V13 spread from west to east and from north to south in the western Balkans. Given the associations, I am of the opinion that the Albanian V13 in the Vardar-Morava corridor is derived from the Illyrian population.

Since Bulgaria, Romania and Serbia were ignored completely in this study, I can't say whether those folks (clearly within Thracian and Dacian regions) are older, younger or the same age as the Illyrian V13/M241 populations. Mocsy held that the population west of the Vardar-Morava valleys were Illyrian and east of the same valley were Thracian. Perhaps he was exactly correct.

I think that I may have found a way to test my Roman hypothesis, however. Back to the spreadsheets!

Steve

http://community.haplozone.net/index.php?topic=999.15

И сега пак на крај ќе поставам прашање, зошто V13 го врзува директно со Албанците?:toe:

Да не баратам по генетските форуми, па да постирам уште вакви и слични податоци. Ова ми е најблиску при рака.

П.С. Те молам кажими, што јас контрирам? За да знам од какви обвинувања ќе се бранам и да се бранам?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
П.С. Те молам кажими, што јас контрирам? За да знам од какви обвинувања ќе се бранам и да се бранам?
Не мораш од ништо да се браниш. Се гледа на километри дека си убеден дека сите балкански народи потекнуваат од Албанците и ниеден спротивен аргумент не ти е прифатлив! Како сакаш тогаш да има дискусија?

Тврдеше дека генетските испитувања се прават на територија без притоа да се води сметка за етничката припадност. Тоа не е точно и мене ми е неозбилно за тоа со тебе да се натегам.

Тврдеше дека V13 се спасил на планините (демек од наезди на освојувачи каде се некако Славјани ти се провлекуваат) и како пример ги даде Косово и Албанија а највисоките балкански врвови воопшто не се во овие две земји.

Како да те сватам озбилно?

Бирд многу го ценам затоа што размислува ама многу внимава да не каже нешто што не е сигурен и затоа употребува неодредени зборови и претпоставки. Самиот Бирд спомнува кога има спротивно мислење од други генетичари што ни кажува дека и они самите не се на чисто каде е вистината. Твојот проблем е што земаш одредени негови претпоставки и ги презентираш као необорлива вистина.

Бирд спомнува дека Албанците носат многу стар V13 и веднаш се надополнува дека не знае какви би биле резултатите за другите балкански народи бидејќи такво испитувње не било направено. Фер од негова страна. Спомнува и дека на Апулија и Сицилија V13 е постар одколку на Балканот. Со малку здрава логика е многу јасно што збори човекот.

Албанците се одни од носителите на V13 заедно со уште неколку балкански народи но дека се најстари жители на Балканот е многу преурането и смело да се тврди.

ПС. Ако имаш минимум чест нема да употребуваш ФИРОМ за сопствената земја без разлика колку и да не ја сакаш!

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Хех...

Не сум убеден дека се почнува од албанците!
Не ме фатил славјанскиот импулс, на мегаломанија!

Потоа, генетските истражувања се прават на ниво на држава, пример имаш за Косовски Албанци, пример имаш за Албанија како држава различна и одвоена од Косово. По мала логика, консеквенца доаѓа она што јас го зборувам, имено дека северните албанци, оние кои живеат на северозапад, се дел од тоа Дарданско царство а многу и од нив се дојдени подоцна. Перичич зборува за најстари жители на Балкан, оние кои живеат околу скопје (Near Skopje) и носат V13. Да не се лажеме и да бидеме озбилни, V13 кај албанците котира многу високо, и се дрзнувам да кажам дека Највисоко! Извини за реалниот микрокосмос!

Северна албанија и Косово, не ги држат највисоките врвови, но држат едни од највисоките врвови, втори ми се чини во висина, извини не се сеќавам на имињата, ќе ги објавам штом се сетам или ги дознам, ми беа запишани, ама ете тоа е.. не можам фајлот да го најдам.

И Брд, и сите генетичари стојат на становиште дека V13 најмногу партиципира кај албанците. НЕПОБИТЕН ФАКТ! Натегања ќе има и имало, не само помеѓу генетичарите, туку и меѓу историчарите, лингвистите, философите, психолозите итн... Сепак суштината е таа, V13 е еден од најстарите, го носат скоро сите балкански народи, најмногу партиципира кај алабанците! Со ова ако не се сложуваш, онда јас ќе помислам дека ти си во случајов тенденциозен!

Апулија и Сицилија, се постари од проста причина што, миграциите се одвивале од таму, па наваму...

Македонија никаде не ја нарекувам ФИРОМ, туку Македонија!
Тоа преѓе беше она што сакав да го кажам, како пример за анализите врз база на држава, инаку би било Македонци нели...

И уше нешто... Скраја да е, никако и никогаш не сум помислил дека V13 е најстар на балкан, тоа други го кажуваат, поточно Брд, и горе постираните постови од него.

А што праиме со нашиот ни "експерт", кој V13 го смета како Арапски неолити?
Како него ќе му се пренесе информацијата дека еве Македонците носат 24%?
Тоа му беше главен адут, на компромитација на албанците, историски и јазично?
Шо праиме сега?

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Извини не сум линвист!

Можи да има дел балкански во модерните Албанци, ама не можам да те сфатам зошто го негираш кавкаското учество во албанските гени. И лаички да погледниш физичкиот изглед на Албанецот се гледа дека е далеку од чисто балкански.

Зошто Илири се и Хрватите и Босанците и Албанците, ама разликата ја прај другата страна од корените. Како шо се на пример Франки и Германи многу од европските народи.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Можи да има дел балкански во модерните Албанци, ама не можам да те сфатам зошто го негираш кавкаското учество во албанските гени. И лаички да погледниш физичкиот изглед на Албанецот се гледа дека е далеку од чисто балкански.

Зошто Илири се и Хрватите и Босанците и Албанците, ама разликата ја прај другата страна од корените. Како шо се на пример Франки и Германи многу од европските народи.
Кој кафказски гени?

На кафказ има генетика на G2. Ај види кој поседува G2?

Нема што да гледаш лаички, гледале професионалци антрополози, еден од нив е и Пулијанос, грк, фаците се рурални и планински, планинските фаци се тие, убајната се мењава со менување на храната, во црна гора и областа Малсија, некаде кај планините, се пронајдени во минатиот век највисоките луѓе, тоа биле Црно Горци и Албанци, сега како што се менува времето, ваљда храната, ваљда климатските промени со се озонските дупки, така се менува и растот... итн...
Антропологијата е професија, а лаицизмот е лаицизам... Тоа уопште не го поштуем...

Можи да има дел балкански во модерните Албанци,
Дел балкански.... Хехехех...

А кој има ЦЕЛ ?

Kajgana Shop

На врв Bottom