Референдум за името? Потребен ли е? За? Против?

ako nemame vnatresen konsenzus togas uste poveke referendum kakov se zamisluva e IZLISEN......
.......ne mi e jasno sto e problemot....nekoj nema hrabrost da se souci SO RZENJETO KOE NE SE DRZI...i koe se ocekuva posle edinstveniot mozen odgovor na Makedonski drzavnik???
Ili nekoj ne mu veruva na svojot narod deka nema da go ostavi na"cedilo" koga ke se R'ZE?????...duri i podsle aklamativnata poddrska na "izbori" upriliceni bas i samo so edna cel...: da se demonstrira taapoddrska???
Tehnicki referendum e najdemokratska metoda za donesuvanje nekoja odluka...., ama za ISTORISKOTO IME I INDENTITET NA MOJOT NAROD toa nikako ne e mozno......imeto Makedonsko moze da se izgubi samo posle STRASEN PORAZ koga pobednikot bespogovorno ke gi diktira site uslovi........imalo li takvo nesto???................ili sum go prespal????

Се ржи на почеток, кога се фаќаш на оро на меѓу чекор можеш да клоцнеш.
Прифаќање на БЈРМ е прифаќање на преговори.
Кога преговараш се преговара од позиција на сила.
Грција ја има таа позиција бидејќи е креирана од ЕУ и НАТО за потребите на истата.
Се додека ЕУ и НАТО се јаки и Грција ќе биде јака.
Нам ни остана само референдумот.
И планот Александар 4.
:wink:

Гости?? Корисници?? Батче, јас сум роден во Македонија. Јас живеам во Македонија. Се додека ти не го прифатиш тој факт, јас не можам да те почитувам. Извини. Respect is a two way street. Така да, можеби и ќе гласам за промена. За да ти дојде паметот каде си грешел.
Кој си ти, од каде си дошол... Па ти не наликуваш на МАКЕДОНЕЦ, мирисаш чудно, за мене непознато. Ти не си доен со млеко од МАКЕДОНКА. Твојата ситна душа е гостин во земјава исконска. Кој ти даде право тебе да говориш за ИМЕТО МАКЕДОНСКО...

Јасно е потенцирано дека било какви идеи и предлози кои задираат во нација,идентитет,јазик итн. НЕМА да бидат воопшто разгледувани а камо ли прифатени.

A името МАКЕДОНИЈА што е основата и темелот на нашиот идентитет, јазик и нација, ќе се менува со додавки и придавки?!?!?!

Така ли?

Епа изгледа пак не изиграа! За мене името е се, и не сакам во никој случај тоа да се смени, и тоа со никакви додавки, макар никогаш да не влезам во ЕУ и НАТО и сите тортури да ги истрпам!

Името МАКЕДОНИЈА е клучот на нашето постоење како Македонци, и токму на него целат и напаѓаат гнасните грци! Него треба да го одбраниме, сите МАКЕДОНЦИ каде и да се колкави и да се, а не да оставаме Албанци, Роми, Бошњаци;Власи и Тунгузи да решаваат за него преку референдум, луѓе со кои грците немаат никаков проблем!

A името МАКЕДОНИЈА што е основата и темелот на нашиот идентитет, јазик и нација, ќе се менува со додавки и придавки?!?!?!

Така ли?

Епа изгледа пак не изиграа! За мене името е се, и не сакам во никој случај тоа да се смени, и тоа со никакви додавки, макар никогаш да не влезам во ЕУ и НАТО и сите тортури да ги истрпам!

Името МАКЕДОНИЈА е клучот на нашето постоење како Македонци, и токму на него целат и напаѓаат гнасните грци! Него треба да го одбраниме, сите МАКЕДОНЦИ каде и да се колкави и да се, а не да оставаме Албанци, Роми, Бошњаци;Власи и Тунгузи да решаваат за него преку референдум, луѓе со кои грците немаат никаков проблем!

a be koj te izigra pak ,s meneto li e ime ili nesto???? samo parafrazirame zasega strogo na prazno pukame, dajte koga ke ima nesto onkretno togas da zaklucuvame.

a be koj te izigra pak ,s meneto li e ime ili nesto???? samo parafrazirame zasega strogo na prazno pukame, dajte koga ke ima nesto onkretno togas da zaklucuvame.
ogledalo, немој да се спротиставуваш пред да ти го опнам, дури послем, кога ќе те изебам, почни да протестираш...

Гости?? Корисници?? Батче, јас сум роден во Македонија. Јас живеам во Македонија. Се додека ти не го прифатиш тој факт, јас не можам да те почитувам. Извини. Respect is a two way street. Така да, можеби и ќе гласам за промена. За да ти дојде паметот каде си грешел.

Е роден си во Македонија, но очигледен впечаток е дека сите Албанци се корисници на државава!

Ич курот не ги боли за Македонија, ни даноци плаќаат, ни у платената војска идат (со огласи по весници и телевизии ве молат вас албанците и другите малцинства да одите во војската, ќе сте имале загарантирани места), ни во мисии на НАТО идат, ни гласаа за независност (а гласавте за Илирида, па сега ни вртите филмови демек заедничка држава, дрн дрн), пукавте, убивавте (18-годишен матурант додека играл кошарка во маало!!!!)..........

А во паметот ви е само да користите и добивате од државата, јазик, пензии (од буџетот, кој 90% Македонците го полнат), две години добивавте 150.000 евра за денот на знамето, посебни квоти за факултет и администрација, само некои барања имате....

А за мене што сум дел од мнозинството, нема ниту едно такво право?

И ај кажи ми дека не се однесуваат Албанците како корисници и гости во државава???

И да гласаш за промена, ти и сите Албанци, бар еднаш да си го покажете вистинското лице, дека не не сакате ниту државата ја почитувате!

П.С. Гости повеќе се мислеше дека се однесувате како гости, само седите и барате нешто

ogledalo, немој да се спротиставуваш пред да ти го опнам, дури послем, кога ќе те изебам, почни да протестираш...
vidi da ti kazam, ednostavno imeto nema da se smeni i ednostavno preku k.. mi e od histerii i od pritisoci, i da ima i da nema referendum imeto ne se menuva.

И да гласаш за промена, ти и сите Албанци, бар еднаш да си го покажете вистинското лице, дека не не сакате ниту државата ја почитувате!

Христо, да имавме повеќе македонци со карактер како rymz, грците одамна ќе си легнеа на брашно...

Христо, да имавме повеќе македонци со карактер како rymz, грците одамна ќе си легнеа на брашно...

Па едноставно прекинуваш секаква помисла за промена на име и Грците си легнуваат на брашното,е сега ако им мешаш пред очи,нормално е дека нема да се помират и така едноставно да ја пропуштат шансата која им се нуди во моментот.

Многу напиша а ништо не одговори!

Јас те прашав зашто ако е толку цврст Груевски на ставот зашто воопшто и распишува референдум?!

Абе луѓе беее, зарем не сфаќате дека тој е прв за да се смени името, otherwise и самиот знае дека П од преродба нема да се случи, ама он сака фино лепо и на софистициран начин да се скрие зад народот и да остави они да донесат таква одлука!

Кога ќе прекинеш да прескокнуваш дискусии и постови каде сите одговори ги имаш тогаш можебе секој од нас од немање попаметна работа ќе се повторува по 100 пат.

Цело време истото го збориме и постојано во круг, незнам како само не се уморивте од извртување,клеветења,конструкции и демагогии на кило.

Јас ти потенцираше Премиерот,дека нема да отстапи од неговиот став:

1.Нема задирање во уставно име
2.Нема разгледување на било какви предлози кои задираат во идентитетот
3.А и од како некој предлог би ги исполнил претходниве критериуми погоре, тој нема да биде прифатен од Груевски на своја рака, туку за тоа ќе процени народот.

Како некој ќе се скрие позади својот народ?
Работава од прееска цело време излегува дека всушност НАРОДОТ е проблемот бидејќи постои страв да си изгласа промена на името. Значи за вас не е проблем ставот Груевски туку ставот на народот.
Јас не сум видел некој да нема до толку доверба во својот народ а тука изиграваат големи мислители и тумачи на мислата на народот.

И за крај, пак ќе повторам дека според мене употребата на правото за референдум во целиов спор е само од стратешки причини,ништо повеќе.

Ама вие можете слободно да продолжите со хистерии и паранои како 3 цигани и 5 албанци ќр ни го сменеле името.

Како некој ќе се скрие позади својот народ?
Работава од прееска цело време излегува дека всушност НАРОДОТ е проблемот бидејќи постои страв да си изгласа промена на името. Значи за вас не е проблем ставот Груевски туку ставот на народот.
Јас не сум видел некој да нема до толку доверба во својот народ а тука изиграваат големи мислители и тумачи на мислата на народот.

Брату, јас знам дека референдумот ќе успее, МАКЕДОНЦИТЕ никогаш нема да го дадат своето име, но сепак ми е мака што не ќе може да ги прашаме Македонците од Егеј, Пирин, Мала Преспа, Гора, Голо Брдо, САД, Канада, Австралија, Италија, Германија.... Како и двајцата мои починати дедовци и двајца прадедовци - борци за Македонија, комити, илинденци и партизани, а криво ми е што нема да може да ја изразат и својата цврста поддршка мои се уште малолетни братучеди, внуци и другари - чистокрвни МАКЕДОНЦИ, со поголемо право на глас за името отколку секој Ром, Албанец и Тунгуз со оглед дека не се работи за идентитетот на Ромите, Албанците и Тунгузите во државава!!!!

Ти си роден, но многумина т.е добри 7-8% се доселени од пред 10тина години, ти добро го знаеш тоа ....

Грешиш: Република Македонија е држава на МАКЕДОНСКИОТ НАРОД и делови од народ.....
Значи тука живее МАКЕДОНСКИОТ народ и дел од некој друг народ....

Како што и порано сум потенцирал. Македонија не е на македонците. Македонија е на народот кој што живее во Р. Македонија. Така треба и државата да се третира, и народот. Во заблуда сме сите, затоа и кој стигне не пљука. Нејсе, ќе се опаметиме за брзо врме. А тоа дека 7-8% јас не знам дека дошле пред 10тина години. Ако мислиш на косовската криза, едно ќе ти кажам, сите косовари што дојдоа во Македонија, му ја здувнаа за Данска, Америка, Германија, Шведска како бегалци. Но ти мислиш спротивно, нејсе. Мисли си.

Кој си ти, од каде си дошол... Па ти не наликуваш на МАКЕДОНЕЦ, мирисаш чудно, за мене непознато. Ти не си доен со млеко од МАКЕДОНКА. Твојата ситна душа е гостин во земјава исконска. Кој ти даде право тебе да говориш за ИМЕТО МАКЕДОНСКО...

Јас сум поголем македонец од тебе. И гордо го кажувам тоа. Јас сум чедо мое родум од Скопје, со генерации наназад. Од времето кога Аеродромските патриоти не постоеа, кога Ново Лисиче беше ливада, кога Скопје беше од Вардара па навака (накај мене). После некој се насели од Берово, Делчево, ваму таму, па сеа како тебе ми се курчи демек ти си постар скопјанин од мене. Јас имам право да говорам за името македонско многу повеќе од тебе. Игнорирајќи го мојот глас, ќе наебеш самиот. Ќе се увериш. Ќе те седнам и тебе на салеп и ќе ти стане јасно...ама касно. Ќе те предадат твоите, не моите.

Ич курот не ги боли за Македонија, ни даноци плаќаат, ни у платената војска идат (со огласи по весници и телевизии ве молат вас албанците и другите малцинства да одите во војската, ќе сте имале загарантирани места), ни во мисии на НАТО идат, ни гласаа за независност (а гласавте за Илирида, па сега ни вртите филмови демек заедничка држава, дрн дрн), пукавте, убивавте (18-годишен матурант додека играл кошарка во маало!!!!)..........

А во паметот ви е само да користите и добивате од државата, јазик, пензии (од буџетот, кој 90% Македонците го полнат), две години добивавте 150.000 евра за денот на знамето, посебни квоти за факултет и администрација, само некои барања имате....

Зашто да идам во платена војска бе? Тоа дека одбивам да идам во војска значи дека не ја сакам државата?? Ти знаеш како у принцип работи платена војска? Џган, убијци, затвореници се тоа. Луѓе кои немаат проблем да убијат 3 годишно бебенце дур си пифка од пивото. Тоа е платена војска. Луѓе без морал. Тука ние се правиме паметни, па регрутираме луѓе по патриотска основа за кога ќе дојде денот да се пука, истите тие да се кријат дома. Не идам бе во војска, а особено па не сум луд да идам во мисии на НАТО, кога НАТО не ме ни признава. Да ме ебе дури. После јас сум бил предавникот....мајко мила.

За тоа кој полни буџет, би те запрашал тебе, како уствари македонците го полнат буџетот, а албанците го трошат? Имаме ние нешто ептен развиено земјоделие, па миљони да правиме од тоа? Имаме рудници кои работат со полна пареа? Имаме воопшто развиена индустрија?? Кој БУЏЕТ?? Тој што политичарите се тепаат да го зграпчат? Бреј...кој економски експерт си бил ти, па да ми кажуваш за државен буџет. Колку за илустрација на мое лично име, во државата месечно се уплаќаат повеќе приходи отколку ти и твојата фамилија годишно плаќате. Така да, муабетите албанци буџет сметки дрн дрн, батали тоа. Го земате Арачиново како пример, Танушевци, а ги заборавате сестринските села низ источна Македонија.

Сфати еднаш засекогаш. Јас не сум за референдум. Идентитетот што некој со векови го градел не треба да го одлучи некој кој штотуку наполнил 18 години и едвај се рабудил мамурен за да излезе да гласа. Тој за мене е дебил, зелен, муле, лесно изманипулиран. Тој за мене не е ниту македонец, ниту албанец, ниту ром, ниту бугарин. Ти ги правиш таквите разлики, затоа и ти губиш.
ТИ и таквите како тебе, ги одалечија македонските муслимани, и сега кога е тесно, ама чекај, наши браќа се. Не ги одалечувам уште повеќе луѓето кои што веруваат во оваа држава, дека и мене некој ден ќе ми скурчи, па ебете си матер испотепајте се измеѓу себе.

Само едно не ми е јасно, со кое лице ќе го браните Груевски откако ќе распише референдум?? Сите гласаа за него, сите го бранат него, сите го бранат ставот дека референдумот е единствен излез. Ок, референдум хипотетички бидна, и ете ти голем процент се за промена на името. Што тогаш?

vidi da ti kazam, ednostavno imeto nema da se smeni i ednostavno preku k.. mi e od histerii i od pritisoci, i da ima i da nema referendum imeto ne se menuva.

Со самото тоа што ќе се распишува референдум се остава простор за промена. Значи ако Груевски е цврст до крај како што вика а вие кутрите му верувате нема зашто да распишува референдум!

Цело време истото го збориме и постојано во круг, незнам како само не се уморивте од извртување,клеветења,конструкции и демагогии на кило.

Јас ти потенцираше Премиерот,дека нема да отстапи од неговиот став:

1.Нема задирање во уставно име
2.Нема разгледување на било какви предлози кои задираат во идентитетот

3.А и од како некој предлог би ги исполнил претходниве критериуми погоре, тој нема да биде прифатен од Груевски на своја рака, туку за тоа ќе процени народот.

Ама вие можете слободно да продолжите со хистерии и паранои како 3 цигани и 5 албанци ќр ни го сменеле името.

Ееее јас кога го зборев ова ме направивте луд! Кога реков дека ако нема промена на уставот и ако нациналноста наша се именува исклучиво со Македонска тогаш може да се стави некој предлог на маса за меѓународно име.

А ако се добие ваков предлог нема што Груевски да распишува референдуми, он доби поддршка од пола милион гласачи за да носи одлуки кои ќе бидат корисни за државата, ако он мисли дека ова ќе биде корисно зашто да распишува референдум?

Он распиша референдум кога прифаќаше и одбиваше предлози на Нимиц. Значи според логиката на Груевски треба на секој нареден предлог на Нимиц ние да излегуваме на реферндум?

Зашто он да ми одлучува кој предлог ќе го стави на референдум? Може некој од претходните за мене бил подобар. Ја гледаш сега апсурдноста на референдумот, кој служи исклучиво за задржување на рејтингот на Груевски, како демек еве он си го прашува народот, абе ајде....

и уште ова, многу лесно може да се случи да успее референдумот со тие како што викаш ти 3ца роми и 5 албанци. Зошто? затоа што малцинствата во Македонија се околу 650-750 илјади. Рачунај дека 90% ако не и повеќе од нив ќе гласаат за промена, уште толку Македонци ќе бидат против, тоа ти е веќе излезност од некои 1 200 000 - 1 300 000 илјади гласачи или отпрлика 70%, рачунај дека ќе има и околу 50-100 илјади гласа од Македонците за промена , ако не и повеќе и многу лесно може да се случи да успее.

Тоа Груевски го знае и затоа викам дека он прв сака да го смени името, затоа што знае дека П од преродбата нема да му успее без таков чекор, но сака да се задскире за тие 3ца роми и 5 албанци како што викаш. Тие да ја донесат таа одлука, и на крај да рече еве народот си одлучи јас морам да почитувам. СМЕШНО Е , А УШТЕ ПОСМЕШНО ШТО ВИЕ ВЕРУВАТЕ ВО ЛАЖНИОТ ПАТРИОТИЗАМ НА ГРУЕВСКИ!!!

Со самото тоа што ќе се распишува референдум се остава простор за промена. Значи ако Груевски е цврст до крај како што вика а вие кутрите му верувате нема зашто да распишува референдум!

Ееее јас кога го зборев ова ме направивте луд! Кога реков дека ако нема промена на уставот и ако нациналноста наша се именува исклучиво со Македонска тогаш може да се стави некој предлог на маса за меѓународно име.

А ако се добие ваков предлог нема што Груевски да распишува референдуми, он доби поддршка од пола милион гласачи за да носи одлуки кои ќе бидат корисни за државата, ако он мисли дека ова ќе биде корисно зашто да распишува референдум?

Он распиша референдум кога прифаќаше и одбиваше предлози на Нимиц. Значи според логиката на Груевски треба на секој нареден предлог на Нимиц ние да излегуваме на реферндум?

Зашто он да ми одлучува кој предлог ќе го стави на референдум? Може некој од претходните за мене бил подобар. Ја гледаш сега апсурдноста на референдумот, кој служи исклучиво за задржување на рејтингот на Груевски, како демек еве он си го прашува народот, абе ајде....

Што зборуваш бе?

Понастрана од партиската реторика! Не е “абе ајде..“ туку како рекол така и прави, а твојот мотив е повеќе од логика на аверзност кон Груевски одколку реалност.

Груевски е избран од мнозинството граѓани,а сигурно нема да падне на ниво да исполнува желби или одговара на предизвици од оние кои што беа декласирани на избориве.

Се знаеше неговиот став,затоа беше изгласан. Доколку сега реши да нема референдум ќе биде дека го крши ветувањето.

За разлика од претседателот ни Бранко кој покажа цврстина помала од пудинг, Груевски ја турка двојната формула, едно име за сите,а посебно за Атина. И тоа е позицијата.

Преовладува некоја атмосфера по темиве дека по секоја цена треба да му се закачи некоја “предавничка“ нота на Груевски дека тој,баш тој бил против Македонија.

Со префрлање на целото внимание само кон него,се забораваат Грчките лобисти во земјава, и наместо да се помогне да се неутрализираат и да се тргнат од секојдневниот живот вие им правите неверојатна услуга имитирајќи ги на секој можен начин.

СМЕШНО Е , А УШТЕ ПОСМЕШНО ШТО ВИЕ ВЕРУВАТЕ ВО ЛАЖНИОТ ПАТРИОТИЗАМ НА ГРУЕВСКИ!!!

Многу длабоки мисли бе другар, а никаква алтернатива не кажуваш.
Во чив “патриотизам“ треба да веруваме?

Аргументиве погоре во постот ти се гола вода, над 73% сме Македонци во ова земја.Сеуште.

Треба не само да си наивен башка глуп да веруваш дека на одреден референдум ќе им се даде право на малцинствата да го рушат името.

Залажувај се и понатаму.

Не гледам што има лошо во референдум за името... Биди Македонец, спротивстави се на менувањето на името. А не да оставиме да одлучат Албанците, Турците, Власите и незнам кои, на кои им е сеедно дали ке се смени името или не (секоја чест на исклучоците), битно да се влезе во Нато и Е.У.

Што има тука да се полемизира и расправа? Се знае, Македонија име не менува, Македонци сме биле од секогаш, Македонци ке останеме, без разлика на предлогот кој може да се најде на преговарачка маса.

А Грујо и референдумското прашање намерно го стави во својата програма, за да не испадне после предавник од типот на Тито, Андов и Бранко кои г`з ке дадат ако треба и од утре ке се викаат Јусуф, Кадри и Асан, само да се влезе во Е.У. (ко тие цицка ке ни дадат). Не се занесувајте дека во ЕУ ке тече мед и млеко или ке одеме каде сакаме... Ке си останеме ѓупци какви што сме, исто како што останаа и Бугарите. И достате со тоа патување слободно. Каде ке одиш со плата од 200 евра која едвај ти стига да врзеш крај со крај?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom