1. Како прво, да не се лажеме, проблемот што го има грција е насочен директно против МАКЕДОНЦИТЕ и македонскиот национален идентитет, а не против Албанците, Власите, Србите, Бошњаците, Ромите, Турците и другите „корисници“ на државава. Следствено на тоа, за такво прашање треба да се прашаат сите МАКЕДОНЦИ, бидејќи името на МАКЕДОНИЈА е нераскинливо поврзано со сите нив и нивниот македонски национален идентитет. Како што знаеме, огромен број Македонци живеат и надвор од Македонија, во Пирин, Егеј, Мала Преспа, Голо Брдо, Гора, дијаспората. а нашата држава има ингеренции да спроведе референдум само на територијата на Република Македонија.
2. Доколку се спроведе корисниците и најголем дел гостите во оваа држава, т.н. „малцинства и етнички групи“ (секоја чест на чесните ислкучоци) воопшто нема да им биде гајле за МАКЕДОНИЈА и ќе гласаат за промена на името. Во прв ред кога велам гости и корисници, мислам на Албанците кои сочинуваат околу 20% од гласачкото тело. А Мерсел Биљаљи на Канал 5 кај Роберт Поповски изјави дека и 5% Турци и Роми, сите ќе гласале за промена на името (не измислувам).
Гости?? Корисници?? Батче, јас сум роден во Македонија. Јас живеам во Македонија. Се додека ти не го прифатиш тој факт, јас не можам да те почитувам. Извини. Respect is a two way street. Така да, можеби и ќе гласам за промена. За да ти дојде паметот каде си грешел.
A shto ke se sluchi ako refernudmot go bojkotiraat i nikoj ne izleze na glasanje? Aludiram na Makedoncite.. bez ogled na procentot od 25 ili 30% pa neka e i 40% malcinstva (so onie bugarofili srbomani i grkofili).. sepak 60% (ovoj procent e od rakav istresen.. samo kako primer daden..) se Makedonci!!! ili se lazham?
Е ајде де...чудесија..Малцинството, да одлучува за мнозинство. 17% албанци (според АБЦ) 5% турци, трапа-трупа роми бошњаци и слично, да надгласаат 60% македонци. Нешто смрди тука, нели?
Кој народ Албанскиот,Турскиот,Ромите,Торбешите,Србите,Сончогледите тој ли треба да решава на референдум како ќе се викаме?
Да, тој народ. Народот кој што живее во Р. Македонија.
Има ли досега на овој бел свет да некој народ својот идентитет го ставил на гласање??????????

Прашање се поставува кога не го знаеш одговорот или кога не си сугурен...кога си сигурен во тоа што го знаеш не прашуваш......тераш понатаму.
Душичка Воне....кој ли само да те разбере. Со месеци уназад ломотев дека единствено решение каде што Македонија е победник, е затварање врата, прекинување преговори, и внатрешни економски реформи. Не сме толку мали по значење за тотално да не изолираат, имаат корист од нас, да го искористиме тоа паметно.
Тражили сте, гледајте. Во самата програма на ВМРО ДМПНЕ си стои дека проблемот со Грците ќе се реши со референдум. Кој проблем? Јас немам проблем со грците. Они имаат со мене. Они нека имаат референдум. Или па ние сме тие кои сме во заблуда, па не знаеме кои сме? Е сега, ВМРО со таква програма победи на избори. Нема мајчин кој што може да ги нарече предавници. Народот гласаше. Политичката партија на власт е гласот на народот уствари.
Кога серев јас за митинзите организирани со политичка позадина, за народот да се загрее околу прашањето за името, да се дигнат тензиите, да се зголеми "патриотизмот", со тоа добиваше се повеќе и повеќе ВМРО со нивниот "став" кој што сеуште не е јасен...каков е тој став уствари?? Не попуштаме, ок, јасно ми е интервјуто...ама па ако не попуштаме, зашто преговараме? Самиот збор преговор по дефиниција, по улички жаргон значи ценкање...
Сте фатиле тука ми дрвите муда демек албанците, ромите, овие оние ќе изгласаат за промена. Па што и да изгласаат?? Нели вие цело време дрвите дека тие се малцинство? Како тоа малцинството да ве надгласа?? Хелоуу?? Нели Тачи изјавил дека неговата партија застанува позади ставот на Груевски?? Ете, скоро пола од албанците кои што гласале за Тачи, ќе го имаат тој став. значи од 17%, некои 8% ќе гласаат за доброто на Македонија. Ете 10% албанци нека гласаат на штета на Македонија...и 15% други малцинства, грубо онака од ракав. 25%...ете и 30% нека биде...
Зарем со 30% референдумот е успешен?
Уствари, кој ве дрибла бе, чим сакате референдум, имајте го. Со среќа нека ви е. Само дај одберете некое име кое помалце ќе го осеќате како навредливо, дека давам чесен збор со такво име ќе се обраќам. Па викајте ме вие предавник, ич око не ми трепнуе. Ја ќе ве викам слепи, зелени мулиња, и Ерик Дегенерик. Па размислете малце кој кого дупи у мозок.