Колкава би требало да биде платата во Македонија?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Снобовска алчност?!? Тие 20.000 би биле доволни само во случај да не го изнесеш семејството на ручек ниту еднаш во месецот, на одмор евентуално на Водно да прошеташ, а за нова облека да ти текне само ако нешто старо не можеш да зашиеш повеќе. Да не зборуваме ако случајно немаш свој стан... Со кои пари ќе го купиш? Или и да успееш да плаќаш кирија цел живот кога ќе отидеш во пензија што ќе правиш?!? :nenene: Ако сакаш ПРИСТОЕН живот ( без поголеми луксузи) ти требаат најмалку 30-40.000. Моите се пензионери и земаат заедно околу 18.000 и едвај крпат месец за месец.Ако нема плус трошоци и не е проблем, ама кога ќе дојде време дрва да купат, да не сум јас ќе измрзнат.
Јас имам сопствена фирма со години,заработувам и помалку од 18 000 денари,успевам да го одржам сопственото 4 члено семејство,без кредити и никаков борч кон никого,додуша со сопствен стан и Пежо старо 15 години.Тајната на успехот е во тоа што работам секојдневно и по 18 часа на ден,без празници(освен 2 верски) и без слободни денови,имам и 10тина дена за годишен одмор ќе ги заборавев,па немам време за шетање по Водна или месечни ручеци по кафеани.Задоволен сум од животот и фамилијата која никогаш не останала гладна или слабо облечена.Сега,не се облекуваме во Шанел или Пјер Карден ама не сме ни во “закрпи“,обичен просек.Инаку најмногу што ми смета во оваа држава и со сите влади изминативе 18 години е тоа што морам да издвојувам за државава се повеќе и повеќе од мојата заработка за комунални трошоци,струја,вода,данок,кирија и пензиско-здравствен фонд.Трошоците ја надминаа платата за повеќе од 50% со што практично сум принуден да не и верувам на оваа влада дека ги намалила давачките на легално вработените,затоа што сето го гледам со сопствени очи.Плаќаме вода,струја и други давачки најскапо во регионов,инаку и реалната плата би ни била барем малку повисока,што не би било лошо,ама реално гледано не сме толку за жалење па да кукаме како да сме “отепани“.:toe:

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
plata pod 15000 u via uslovi i ceni e nonsens, a za familija so edno dete i bez da si gi dozvolis tie luksuzi,nova kola bez renoviranje,trebe prihodot da e okolu 28000-30000
ako rabotat dvajcata dobro e,ako ne...........................:nesvest:

Јас имам сопствена фирма со години,заработувам и помалку од 18 000 денари,успевам да го одржам сопственото 4 члено семејство,без кредити и никаков борч кон никого,додуша со сопствен стан и Пежо старо 15 години.Тајната на успехот е во тоа што работам секојдневно и по 18 часа на ден,без празници(освен 2 верски) и без слободни денови,имам и 10тина дена за годишен одмор ќе ги заборавев,па немам време за шетање по Водна или месечни ручеци по кафеани.Задоволен сум од животот и фамилијата која никогаш не останала гладна или слабо облечена.Сега,не се облекуваме во Шанел или Пјер Карден ама не сме ни во “закрпи“,обичен просек.Инаку најмногу што ми смета во оваа држава и со сите влади изминативе 18 години е тоа што морам да издвојувам за државава се повеќе и повеќе од мојата заработка за комунални трошоци,струја,вода,данок,кирија и пензиско-здравствен фонд.Трошоците ја надминаа платата за повеќе од 50% со што практично сум принуден да не и верувам на оваа влада дека ги намалила давачките на легално вработените,затоа што сето го гледам со сопствени очи.Плаќаме вода,струја и други давачки најскапо во регионов,инаку и реалната плата би ни била барем малку повисока,што не би било лошо,ама реално гледано не сме толку за жалење па да кукаме како да сме “отепани“.:toe:

blaze si ti,ama deka rabotis po 18 saaati,ne veruam ti spored brojot na postovite imas po 8 dnevno taka da ne veruam deka rabotis tolku,osven ako smetas deka sedis pred komp. u kancelarija i samo zboruvas po telefon,se e mozno,,alal da ti e,ama ne ti veruam da znais,neznam zosto ama.............

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
plata pod 15000 u via uslovi i ceni e nonsens, a za familija so edno dete i bez da si gi dozvolis tie luksuzi,nova kola bez renoviranje,trebe prihodot da e okolu 28000-30000
ako rabotat dvajcata dobro e,ako ne...........................:nesvest:
blaze si ti,ama deka rabotis po 18 saaati,ne veruam ti spored brojot na postovite imas po 8 dnevno taka da ne veruam deka rabotis tolku,osven ako smetas deka sedis pred komp. u kancelarija i samo zboruvas po telefon,se e mozno,,alal da ti e,ama ne ti veruam da znais,neznam zosto ama.............
Абе види,сега и по 60 000 да ни биде плата ќе речеме дека требало барем 80 000 денари,ама реалноста зборува друго,кога можам јас да гледам 4 члена фамилија со помалку од 18 000,може секој.Само работава е во друго.Ние имаме влада која на 150 000 административни работници кој не работат ни еден час во денот(освен 20% од нив) им определи плата во просек по 800 евра,или по скоро 50 000 денари месечно.Значи толку изнесуваат оние планирани 1.5 милјарди евра одредени пари за плата на администрацијата од буџетот на Македонија за 2009та.Тоа е факт од кој нема бегање,буџетот е усвоен и може да трпи корекции само кон зголемување на овие средства.
Што се однесува до моето работно место и седење пред компјутер по најмалку 8 часа во денот,морам да ти кажам дека тоа е само еден дел од мојата работа,односно така ја заработувам мојата плата,покрај тоа што морам и на последниот “затупен“ граѓанин да му ги доближам виртуелните можности,да го научам како да пристапи на интернет,да му отворам е-маил,да го воведам во светот на компјутерите,не е мал бројот на оние на кој со моето посветено работно време и со лично мои средства,сум им овозможил да си исполнат голем број цели во својот живот.Некои и заснивале фамилии со мое посредство односно со мое непосредно ангажирање.Додуша благодарни ми се и ден денес се гледаме како пријатели,иако многумина ги надминаа границите и сега се далеку поуспешни познавачи на компјутерската технологија и заработуваат 20 пати повеќе одколку јас,што ми представува посебно задоволство,барем нема да ме споменуваат по лошо.Сепак доколку сакаме да ги согледаме реалните можности и без голем напор со малку памет можеме да достигнеме барем ангажман на 90% од работната сила во Македонија со плата од по 18 000 денари,само кога би биле малку пореални и би имале вистински луѓе на раководни места во нашите влади.Вака со популаризам и со стихијни краткотрајни решенија за фаворизација само на еден слој од народот во Македонија најчесто по партијска линија,ние ќе пропаѓаме уште повеќе кон дното на социјалната сигурност,а нашите 18 000 ќе се топат без разлика на мојот секојдневен ангажман од по 18 или 24 часа на ден,за кој ти не ни мораш да веруваш,оти нема да ми дадеш пари,ако те лажам ебаго.:toe:

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
potpolno se soglasuvam so tebe zosto da me lazis,so dobivas so toa,okej si e imam i jas komsija-roidnina koj ima tri deca a raboti kako cuvar u gimnazija a zena mu u teksatilna i so prihodi od 13-14 ilijadi ziveat nekao vrzuvaat kraj so kraj znam,ama koga toa nivno dete ke mu ovozmozi fakultet,mozebi ke ode samo ednoto a drugite doma ke jadat kasha,kompir,ama veruvaj edvaj ziveat lugjeto so tie sredstva,za dopolnitelni sredstva zarabotuvaat bidejki covekot koga e sloboden ode kako argat za dnevnica od 600-800
toa mu e kako dopolnuvanje.....a za tvoeto rab.mesto pomislaiv deka e bas takvo so kompjuter,dobro e toa sto si mu gi otvoril portite na mnogu lugje kon podobar zivot,pozzz i se najubavo

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
potpolno se soglasuvam so tebe zosto da me lazis,so dobivas so toa,okej si e imam i jas komsija-roidnina koj ima tri deca a raboti kako cuvar u gimnazija a zena mu u teksatilna i so prihodi od 13-14 ilijadi ziveat nekao vrzuvaat kraj so kraj znam,ama koga toa nivno dete ke mu ovozmozi fakultet,mozebi ke ode samo ednoto a drugite doma ke jadat kasha,kompir,ama veruvaj edvaj ziveat lugjeto so tie sredstva,za dopolnitelni sredstva zarabotuvaat bidejki covekot koga e sloboden ode kako argat za dnevnica od 600-800
toa mu e kako dopolnuvanje.....a za tvoeto rab.mesto pomislaiv deka e bas takvo so kompjuter,dobro e toa sto si mu gi otvoril portite na mnogu lugje kon podobar zivot,pozzz i se najubavo
Значи констатиравме дека платата од 18 000 денари би била доволна за во Македонија,само доколку би се зголемела вработеноста и правилниот распоред на буџетските 1.5 милјарди евра за плати на Македонската мега администрација,би се пренасочиле кон стимулирање на нови вработувања од по 18 000 денари плата,а не 50 000 денари месечно само за еден слој од 150 000 “повластени“.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Човеку тебе некој да те закова на крст мислам дека нема да те препознаат дали си АБЦ или ИХ.

Член од
21 декември 2008
Мислења
171
Поени од реакции
5
Ajde da pogledeneme od aspekt na toa kolku od nas ja zemaat i ona standardana plata koja vo Makedonija e okulu 250 evra ako ne se lazam. znaci jas sum za toa da se sozdadat uslovo prvo minimalnata platada bide 15000 denari, (spored potrosuvakata kosnica). A posle da zborime za toa kako bi ja zgolemile. :tapp:

Член од
10 јануари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
0
Нема шанси минимална плата во Македонија да биде 15.000, има преголема невработеност, а невработеноста сама по себе си ги намалува наемнините за работниците. И доколку најмалата плата биде 15.000 денари тоа не значи дека ќе се подобри животот во Македонија, затоа што со покачувањето на платите сигурно ќе трпат и цените на производите, услугите, становите, куќите, така да речиси ништо нема да се промени.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
АКО САКАШ НЕКОМУ ДА МУ ПОМОГНЕШ-ТОГАШ ВРАБОТИ ГО,без разлика дали платата ќе биде 15-20 или 30 000 денари,најбитно е да ја доведеме невработеноста на подносливи 10тина проценти.Таква желба не гледам изминативе 18 години кај ниту една влада,па илузорно е да говориме колку треба да биде реалната плата во Македонија.:toe:

Член од
10 јануари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
0
Како прво мора да се пресмета реалната невработеност, од тие 3-400.000 невработени половината работеа на црно.* Па дури после да гледаме како да ја намалиме невработеноста, но сепак не смее да се намалува невработеноста по секоја цена.

*зборувам за периодот пред кризата и затварањата на некои фирми

Член од
21 декември 2008
Мислења
171
Поени од реакции
5
znaci kolegi izvinete za mojota greska prosecnata plata vo Makedonija e15000 denari. Mogjutoa kolku od naselenieto ima tolku primanjae ??????????? (moite zaeno ne zemaat tolku) Tocno e deka ako ima zgolemuvawe na platite ke ima porast ana nivoto na cenite, megjutoa kako nadezen ekonomist mislam deka ne treba da objasnuvame sto treba da se pravi. Znaes deka nevrabotenosta i inflacijata se dve protvroceni celi, i sea aj da ne se objasnuvame.
Kolega aj da znaes kolku zavisi zivotot od primanjata. Nekoj ke te vraboti ke ti dadene nekoja mizarna plata od 4000 i ti zivej. *urac ke zivees:tapp:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Како сакате да имаме стандард, развој и прогрес кога 80 % од средношколците се запишуваат на факултет?
Македонската економија се држи на стаклени нозе, 1 милјарда евра се инкасираат од македонските иселеници околу 100 милини евра доѓаат од НЏО-та итд.
Доколку не се девизните преливии кои доаѓаат од страна македската економија ќе крахира за 24 часа.
Потребна е аграрна реформа потребна е револуција треба се што чмае на факултет во кафуле и во дискач да се прати на нива.

Член од
21 декември 2008
Мислења
171
Поени од реакции
5
sto naprvi be kolega, tocno da sostojbata ne ni e sjajna ali se si ima izlez. Pa sakame da garadime obrazovano opsestvo. Ako 80% se zaisuvaat na fax 10 % zavrsuvaat.
Agrarana reforma moze ali ne po sekoja cena.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
А кој е поентата да се оди на факултет во ситуација кога луѓето неможат реално да се прехранат?
Ви останало тоа комунистичкото во глава "Синко заврши факултет да не се мачиш" или "Стани директор други да работат за тебе".
Поради таквиот став се наоѓаме на ова дереџе со 140000 админстративци и со поголема невработеност од Того.
Што мислите зошто неќат странските инвеститори да дојдат во Македонија?
Од дебили држава не бидува.
Се додека го ставате на прво место личниот интерес ќе тонеме.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
0
А кој е поентата да се оди на факултет во ситуација кога луѓето неможат реално да се прехранат?
Ви останало тоа комунистичкото во глава "Синко заврши факултет да не се мачиш" или "Стани директор други да работат за тебе".
Поради таквиот став се наоѓаме на ова дереџе со 140000 админстративци и со поголема невработеност од Того.
Што мислите зошто неќат странските инвеститори да дојдат во Македонија?
Од дебили држава не бидува.
Се додека го ставате на прво место личниот интерес ќе тонеме.
Комунистичко???
Па поради тоа комунистичко познавам еден куп луѓе кои немаат завршено факултет и сега им е криво за тоа. Тогаш за секој наоѓале работа, а каква не е битно, нишај врата, земај плата. И доста со администрацијата, има доста способни луѓе и таму, а нормално има и такви кои само нишаат врати, ама такви има и во некои приватни фирми.

Kajgana Shop

На врв Bottom