Студирање дома поради дечко/девојка

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување
за мене студиите се веќе минато но за вас пшомладите немој да размислувате одете кај што мислите дека ке ви е подобро за друг не ја оставајте кариерата зошто никоја врска не е сигурна да не ви биде пороа криво што поради тогаш саканата личност не сте го завршиле саканиот факултет а ако ви е всудено пак ќе бидете заедно

И да е сериозна врската, и да се сакаме, сепак, мислам дека би одел на факс во друг град. Па таа ако навистина ме сака, ќе ме разбере. Сепак образование си е тоа, не е шала. Би рекол, врските доаѓаат и си одат, а факултетот останува. Братот, мислам имаше спомнато дека не е така лесно да оставиш некој што го сакаш, и не е така лесно да се заљубиш во некој одново, но малку се оние врски кои по средно продолжуваат до брак. Знам многу такви врски што заради ''љубовта'' не продолжија со школувањето, и по некој период згаснаа, а луѓето си останаа и без желба за понатамошно образување, и си останаа да работат како таксисти/во бутици/конфекции...Значи да, би одбрал факултет!

И да е сериозна врската, и да се сакаме, сепак, мислам дека би одел на факс во друг град. Па таа ако навистина ме сака, ќе ме разбере. Сепак образование си е тоа, не е шала. Би рекол, врските доаѓаат и си одат, а факултетот останува. Братот, мислам имаше спомнато дека не е така лесно да оставиш некој што го сакаш, и не е така лесно да се заљубиш во некој одново, но малку се оние врски кои по средно продолжуваат до брак. Знам многу такви врски што заради ''љубовта'' не продолжија со школувањето, и по некој период згаснаа, а луѓето си останаа и без желба за понатамошно образување, и си останаа да работат како таксисти/во бутици/конфекции...Значи да, би одбрал факултет!

Da ti kazam edno site sto zavrsile fakultet ili koj otisle na fakultet ke ti kazat e kolku bese jako na fakultet kolku zenski ona ova znaci ne se odi tamu za da bids nesto tuku za ubavo da si pomines taka ide nasta.A i ke ti nabrojam primeri sto zavrsile fakultet i se kaat za toa sto otisle, mnogu se retki tie sto zavrsile i se zadovolni se zaposlile.Pa sto i vo kaldilnica da rabotis 15.000 den i plus osiguruvane sedes i uzivas od toa po ubavo zdravee

Da ti kazam edno site sto zavrsile fakultet ili koj otisle na fakultet ke ti kazat e kolku bese jako na fakultet kolku zenski ona ova znaci ne se odi tamu za da bids nesto tuku za ubavo da si pomines taka ide nasta.A i ke ti nabrojam primeri sto zavrsile fakultet i se kaat za toa sto otisle, mnogu se retki tie sto zavrsile i se zadovolni se zaposlile.Pa sto i vo kaldilnica da rabotis 15.000 den i plus osiguruvane sedes i uzivas od toa po ubavo zdravee
Абе Кока, јасно ми е, те разбирам. Но работата е што кај нас таква е ситуацијата, луѓе со факс и луѓе без зимат исти плати, па дури и тие без и поголеми зимат. Ама немој да ми кажеш дека залудно одиме на факултет. Таму се надоградуваме како луѓе, го прошируваме погледот кон светот или подруго почнуваме да гледаме на работите. Отидовме малце оф-топик, но сакав да ти кажам дека каква и да е состојбата, подобро е да си имаш завршено факултет.

Во последно време гледам еден куп чупиња (девојки):) кои сега кога треба да одлучат каде треба да студираат,се решаваат за студирање во својот град само поради дечкото.
Што би направиле вие:дали би останале да студирате во својот град само поради дечко/девојка или ќе се одлучите за факултетот кој го сакате?
Овде мислам на сериозна врска,односно кога сте со некој година,две,три а не некоја безначајна врска од месец,два.
Јас бев на таква раскрсница и не одлучив да студирам дома, па врската супер ми одеше/оди.

Хех!
Јас сум тип на човек кој што ја става амбициозноста пред се, секогаш сум била, но, кога можностите дозволуваат, а желбите се поклопуваат.
Не би заминала на Правен во Скопје кога ми отвориле Правен факултет на 15 мин. од дома дури и да не сум во сериозна врска, ако сум, одлична околност.

Сепак, стојам на тоа дека никогаш не би се откажала од сон, никогаш.Што и да треба да се жртвува ... освен некои работи.:wink:

Хм... Не мислам дека љубовта не може да продолжи да функционира доколку извесен период треба да се разделат оние кои вистински се сакаат.
Таман работа ако требаше секогаш да сме заедно за да е тоа ЉУБОФ! Онака... Што ако по некоја година едниот треба да иде на работа негде? На неколку месеци? Нема да оди или развод ќе бара?

Еве да си се потврдам дека сум била во право :) Јас сум втуѓина за да учам а он е дома, чува куќа... И не е лошо, се турка...

Nonsence.Каде сакам таму одам да студирам и благодарна сум затоа што моите не ми прават проблеми за тоа,можам да се организирам за се и секого,па и за него,што го прави тоа нешто помалку вреден,напротив:smir:. Кога можностите и моите капацитети ми дозволуваат да заминам негде,не мислам само за друг град туку и надвор од државата,зошто да не? Одсекогаш ми се допаѓала независноста и ``сам на себе газда во идната дома`` :) Лесно се снаоѓам во нова средина и немам проблеми со напади на носталгија. Мутант:)
Кариера ставам пред секоја врска,а ако партнерот е доволно дозреан за да сфати дека секој има право да одлучува за себе и да не присилува ментално да се прават такви видови на жртви,јас сум со него секогаш :)
Но мојот е таму каде што решив да одам пред 3 години па така да поштедена сум од вакви главоболки :pos:

Nonsence.Каде сакам таму одам да студирам и благодарна сум затоа што моите не ми прават проблеми за тоа,можам да се организирам за се и секого,па и за него,што го прави тоа нешто помалку вреден,напротив:smir:. Кога можностите и моите капацитети ми дозволуваат да заминам негде,не мислам само за друг град туку и надвор од државата,зошто да не? Одсекогаш ми се допаѓала независноста и ``сам на себе газда во идната дома`` :) Лесно се снаоѓам во нова средина и немам проблеми со напади на носталгија. Мутант:)
Кариера ставам пред секоја врска,а ако партнерот е доволно дозреан за да сфати дека секој има право да одлучува за себе и да не присилува ментално да се прават такви видови на жртви,јас сум со него секогаш :)
Но мојот е таму каде што решив да одам пред 3 години па така да поштедена сум од вакви главоболки :pos:

Edno prasanje malce :oftopic:
Kakva taa kariera vo makedonija posle fakultet?Za toa nadvor od drzavata kariera da vo pravo si ama vo makedonija :S.Лејди Сатори ima ubavo objasneto zosto koga ti e na 15 min. patuvanje da odis na strana za studiranje znaci toj sto odi nadvor od svojot grad a go ima istiot fakultet i vo svojot grad znaci ne mu e za ucenje tuku za setanje toa taka se svaka ili gresam

Kakva taa kariera vo makedonija posle fakultet?Za toa nadvor od drzavata kariera da vo pravo si ama vo makedonija :S.Лејди Сатори ima ubavo objasneto zosto koga ti e na 15 min. patuvanje da odis na strana za studiranje znaci toj sto odi nadvor od svojot grad a go ima istiot fakultet i vo svojot grad znaci ne mu e za ucenje tuku za setanje toa taka se svaka ili gresam
Зошто да не? Зошто луѓе имате толку голем песимизам во себе дека не можете да изградите кариера во Македонија,токму тој песимизам ви дава негативни резултати при секој обид.
Не реков дека ќе градам кариера надвор од Македонија реков дека ако ми се укаже шанса и можност,на која целосно ќе работам и ќе гледам да искористам се што можам и да аплицирам каде што можам за да го доближам тоа да биде реалност,а ако не,боже мој,нема предавање,никогаш:)Нема да чекам од небо да ми падне или да се молам секоја вечер да заминам од `непросперитетнава земја`.Апсурдно.
Слушам дека дисперзираните студии си имаат и свои недостатоци,бидејќи сум сведок на доста искуства.Нема да ги кажувам но оние студенти кои се соочуваат со истите знаат. Има многу предности и недостатоци,би рекла повеќе недостатоци во не знам...дисперзирани студии на Технолошкиот факултет во Скопје и паралелно во не знам,Кичево пример. Скопје е матичната,главната единица која секако,нуди подобри услови како во настава и пристап кон истата,и други работи,кои не би да ги споменувам. Единственото добро е конкуренцијата која е помала,и помалите трошоци на семејството.
Не реков нигде дека ако се отвори истиот факултет во градот кој живееш ,да одиш да се бориш во големите градови. Кажав само што би планирала јас во иднина. А бидејќи за мојот факултет пропаднаа шансите да биде отворен оваа година овде,ќе одам во друг град ако пропаднат можностите за надвор од државава. Не сум будала да ги изложувам моите на трошок само затоа што сакам да се фрцкам не знам каде.Бев толку сигурна во мојот пост погоре затоа што верувам дека ја уживам довербата на моите родители и ме поддржуваат во секоја одлука која ќе ја донесам,и знаат дека во ниеден момент нема да ја злоупотребам нивната доверба.
Со дисперзираните студии трошоците се значително помали како што кажав,и има можност секој кој сака а немал можности од икс причини да оди на факултет.
Лејди Сатори како што знам и читав ќе оди во Скопје,и живееше за моментот кога ќе отиде да учи во Скопје и да живее во градот во кој ќе биде `слободна`,можеби тоа се сменило не знам но не е битно тоа овде:)битно,јас знам дека-Ако отидеш да УЧИШ во Скопје или во некој друг поголем град,ќе успееш,но ако отидеш да УЧИШ и ЖИВЕЕШ во Скопје,е тешко,посебно за децата од помалите градови кои лесно можат да потпаднат на магијата на урбаниот живот во големите градови .А можеби и намерно сакаат да потпаднат.Но се е до карактерот нели :)
Така да,накратко,ги поздравувам новоотворените факултети ширум земјава,и треба сите да имаат шанса да студираат.

Лејди Сатори како што знам и читав ќе оди во Скопје,и живееше за моментот кога ќе отиде да учи во Скопје и да живее во градот во кој ќе биде `слободна`,можеби тоа се сменило не знам но не е битно тоа овде:)битно,јас знам дека-Ако отидеш да УЧИШ во Скопје или во некој друг поголем град,ќе успееш,но ако отидеш да УЧИШ и ЖИВЕЕШ во Скопје,е тешко,посебно за децата од помалите градови кои лесно можат да потпаднат на магијата на урбаниот живот во големите градови .А можеби и намерно сакаат да потпаднат.Но се е до карактерот нели :)
Така да,накратко,ги поздравувам новоотворените факултети ширум земјава,и треба сите да имаат шанса да студираат.

Најлесната работа на светот е да си дозволиш себеси да паднеш под магичната урбанизација и слатките гревови.
Јас кога веќе зборувам од лична перспектива, сеуште немам детерминирани планови, но, да, работите се менуваат во меѓувреме, имаш луѓе кои ги сакаш блиску, сакаш да им помогнеш на родителите и тоа не од финансиски, туку од емоционални причини, имаш работи за кои што треба да се погрижиш.
Животот го креираме во просторот и времето, тоа не може да се смени и да, Лејди Сатори одамна веќе не го бара Скопје за да оди и да биде „слободна“. :)

никогаш не би се откажала од студирање поради дечко и мислам дека ако е вистинска љубов дечкото ќе ме поддржи и разбере.....

никогаш не би се откажала од студирање поради дечко и мислам дека ако е вистинска љубов дечкото ќе ме поддржи и разбере.....

Зошто никогаш не реплицирате правилно на теми бе луѓе?
Не знам што е проблемот или не читате или сериозно не разбирате.
Боље да е првото.

Колку само ти нема врска ова.Ај ја сеа да набројам примери што завршиле факултет овде и плус и добиле стипендија за работа вон државава.Работа има за сите,и решение има за се,само треба да бидеш доволно упорен и да го бараш,ако го бараш ќе го најдеш.И обично,ако се покажеш како солиден студент,факултетот те препорачува и одма наоѓаш работно место.Тие што седат дома со завршен факултет или го тегнеле факултетот 10 години,или завршиле “на лепе очи“.

Баш у Македонија може да се изгради кариера,и тоа полесно отколку на друго место.Само овде у Тетово можам да ти кажам три примери за луѓе со кариера,и тоа и овде и у странство.
Државен факултет у Скопје и приватен факултет на 15 минути од дома не е исто,или еве не мора да биде приватен,конкретно за Тетово,Тетовскиот факултет не може ни малку да се мери со,да речеме Филолошки у Скопје.
Јас да пропуштам шанса да станам човек заради еден дечко,или заради било кој од дома,комшии и кој и да е-нема шанса.Ако треба у Скопје у Парк ќе спијам,ама има да идам таму да завршам на државен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom